Kétségkívül Németország egyik legszebb várát fogod megnézni, ha az Eltz kastélyt készülsz meglátgatni. A 12. századi vár megjelenésében a lovagkort idézi. A Neuschwanstein kastéllyal ellentétben az Eltz erdőben rejtőző kővár szerényebb, eldugottabb és kevésbé is ismert. Talán pont ez adja báját.

Ha szeretted gyerekkorodban a hősökről, hercegnőkről, és sárkányokról szóló meséket, akkor az Eltz kastély biztosan tetszeni fog Neked. Figyelem, a környéken járva, gyerekekkel kötelező program!

Gyors áttekintés

Eltz vár, Németország Részletek
Cím 56294 Wierschem, Germany (Rajna vidék)
Parkolás 1,3 km-re a vártól, fizetős parkoló
Parkolódíj 2 euro autóknak, 4 euro busszal
Nyitvatartás Minden nap, 9:30 - 17:30 között
Belépő 11 euro (felnőtt), 7 euro (diák)
Idegenvezetés hossza 40 perc
Vár neve németül Burg Eltz
Honlap https://www.burg-eltz.de/en/
Gyerekbarát? igen

👍 Facebook 👍

Kövess minket a Facebook-oldalunkon is, ahol az utazás találkozik az inspirációval! Tarts velünk a rengeteg látnivalóba. Öveket bekapcsolni, a virtuális kaland indul! 🌍 ✨

Megnézem

Képek

Eltz középkori vára - Németország

Térkép - Hol van az Eltz kastély?

Budapesttől nagyjából 12 óra autóút választja el a kastélyt. Németország nyugati felén található, a Rajna-vidék Pfalz tartományában. A legközelebbi nagyvárosok Köln, és Frankfurt. A vár mindössze 20 km-re található Koblenz városától.

Jelentkezz be, hogy reklámok nélkül olvashasd a cikket és hozzáférj egyéb jövőbeli funkciókhoz is.

  • Cím: 56294 Wierschem, Germany
  • Távolság Budapesttől: 12 óra, 1100 km
  • Távolság Frankfurt városától: 2 óra, 150 km
  • Távolság Köln városától: 1,5 óra, 110 km
Eltz térkép - Budapest táv

Parkolás

Autódal a közelben lévő parkolóban tudsz parkolni. Autóval és motorral 2 euró a parkoló díj, buszoknak vagy kempingautóknak pedig 4 euró. A parkolóból számos gyalogos ösvényen lehet eljutni a várba, illetve hétvégén úgy nevezett "Shuttle bus", vagyis buszjárat is közlekedik az Eltz várig. A buszra a jegy 2 euróba kerül egy útra. A buszmegállót az Antonius Chapel-nél találod. A parkolótól a kastélyig egy szuperül kialakított útvonal vezet végig, azonban ez rossz idő esetén sáros úthoz vezethet. Érkezés előtt tájékozódjunk az időjárásról és legyen nálunk váltócipő!

  • Távolság gyalog: 1,3 km / kb. 15 perc gyalog
  • Távolság busszal: 800 m / kb. 10 perc
💡
A parkolás díja személygépjárművenként 4 €, ennyi készpénz tehát mindenképpen legyen nálunk.

A vár elhelyezkedése

A vár érdekes módon nem a hegyekben, hanem az Eltz völgyében található. A kastély az Eltz erdőben fekszik, egy parányi domb tetején (70 m). Az erdő nyugodt, nagy forgalomtól elzárt természetvédelmi terület, mely sok változatos és egyedi növény és állatfajnak ad otthont. A térség 200 óta élvez védettséget.

💡
Tipp a helyiektől: A német kastély környéke kiemelt túraútvonal, ami díjat is nyert (Eltz Castle Panorama). Gondoskodj róla, hogy legyen időd sétálni a környéken. 

Története

A vár építkezése 1157 előtt kezdődött. A késő román stílusú vártorony és a román stílusú lakóház máig változatlanul megmaradtak.

Tudtad, hogy az Eltz kastélyt nem tépázta meg egyetlen háború sem? Sem a 17. és 18. századi háborúk, sem a későbbi nagy francia forradalom nem károsította a vár kinézetét, így a vár szerencsére megúszta a sérüléseket. Ma - apróbb változtatásokat eltekintve - ugyanolyannak láthatod a kastélyt, mint amikor elkészült.

A vár az egykori római kereskedelmi útvonalon helyezkedett el, ami a farmokat és a vásárt kötötte össze. Déli oldalán egykor egy falu is elterült, ahol a szolgák és családjaik laktak. A falu mára már teljesen eltűnt, így arról már csak képekről tudsz megbizonyosodni.

A vár több, mint 8 évszázad óta egy család tulajdonában van! A vár jelenleg Dr. Karl Graf von und zu Eltz-Kempenich tulajdonában áll. A vár nem volt mindig látogatható. Eltz várának kapuit jelenlegi tulajdonosa nyitotta meg a nagyközönség előtt.

💡
Tipp a helyiektől: A kastélyban találsz szuvenír boltot, éttermet és mosdót is. 

A vár leírása

A több, mint 850 éves vár alakját tekintve egy kacsalábon forgó palotára hasonlít. A parányi dombra épített, kis alapterületű vár inkább az ég felé terjeszkedik a maga 320 m magasságával. Ezáltal igazán hangulatos és egyedi külsőt kölcsönöz a várnak.

Építészetét tekintve, a vár egyedi, hiszen annak stílusához nem találsz hasonlót kerek egy ég alatt. A vár további érdekessége, hogy számos berendezési tárgy (szerkények, asztalok, székek, stb.) eredeti állapotában, mind a mai napig megvan.

Belépő és árak

Eltz várába jegyvásárlás kötelező, amit a vár bejáratánál tudsz megvenni. Egyelőre nincs lehetőség online jegyvásárlásra. Felnőtteknek 14 euró, diákoknak 7 euró a belépődíj. 4 fős családoknak (2 gyerek, 2 szülő) 30 eurót szükséges fizetni a belépésért. A vezetés német nyelven történik, ezért aki angolul jobban tud, Ő kérhet nyomtatott összesítést, amiből a túra közben tud olvasni.

  • Felnőtt: 14 €
  • Kedvezményes (diákok, idősek): 7 €

(Az árak és a nyitvatartás változását nem minden esetben tudjuk nyomon követni, ezért azok időközben változhatnak!)

Nyitvatartás

A vár csak kiscsoportos, vezetett túra keretében látogatható, minden nap 9:30 - 17:30 között. A vezetett túra nagyjából 40 percet vesz igénybe, én minden 10-15 percben indul. Így ha a környéken jársz, bátran autózz el a várba, hiszen nem kell sokat várnod, hogy bejuss a vezetésre.

💡
Tipp a helyiektől: A várban a csúcsidőszak 11:00 - 15:00 óra között van. Ha szeretnéd elkerülni a nagy tömeget, érkezz nyitásra, vagy délután 3 óra után... 

A várban folyamatosan zajlanak a felújítások, amiket néha kívülről is észre lehet venni. Ám ez a nyitvatartást és a termek bejárását a legtöbb esetben nem befolyásolja.

Az Eltzi vita - A vár leghíresebb csatája

Egyetlen olyan hábosrú volt a történelem során, amely során az Eltz vár is. érintett volt. Az 1331-1336 közötti viszály során Eltz urai több szabad lovag társaságában védték a várat Balduin von Trier érsek és választófejedelem csapataival szemben.

Miután az érsek seregei hosszas próbálkozás után sem tudták bevenni a várat, a kastély fölötti sziklacsúcsra építtettek egy ellenvárat. A vár mára már lerombolódott, de romjait még ma is láthatod. A vár védői két álló évig kitartottak, de miután az utolsó gabonaszemet is megsütötték kenyérnek és a várvédők az éhségtől teljesen kimerültek, feladták a várat.

Nevezetességek, látnivalók

A vár legimpozánsabb ékkövének sokan a nyolc tornyot tartják. Természetesen ezt kívülről meg tudod csodálni, ám ha bemész a várba és részt veszel a vezetésen, akkor a kincstárat, a fegyvertárat és a vár számos más szobáját is meg tudod nézni. A várat számos nevezetesség meglátogatta már, talán leghíresebb csodálója Viktor Hugo volt.

Gyerekekkel

A kicsivel nagyobb gyerekek számára mindenképpen felejthetetlen élmény lesz, hiszen az Eltz kastély kialakításában és stílusában a felnőtteket is visszarepíti a mesék világába!

Kutyabarát?

A kastély belülről nem látogathatók kutyával, de ha nem tervezünk belépni, csak kívülről megcsodálni, akkor ezt kedvencünkkel is meg tudjuk tenni!

Ha szeretnél értesülni a legújabb írásokról, kövessd Facebook oldalunkat ?, ahol rendszeresen posztoljuk az újabb helyszín ismertetőket. Jó utat és jó pihenést kívánunk! Trekhunt csapat ❤️

➡️ ➡️ Facebook link ?