A Dunakanyar szóra biztosan mindekinek beugrik a gyönyörű panoráma, a sziklás hegycsúcsok, a sűrű erdőkben felbukkanó kilátók és a kékeszölden ragyogó Duna. De a hangulatos városok, és a hétvégi kirándulásokról sem szabad megfeledkezni. Dunakanyar sorozatunkban Visegrádról és Szentendréről már korábban írtunk, amit érdemes elolvasni. Viszont a Duna-Ipoly Nemzeti Park területén fekvő terület több, mint a fent említett két híres település!

A Dunakanyar városai hangulatos kisutcákkal, éttermekkel és a rejtett látnivalók évente több százezer turistát fogadnak. A szemkápráztató panoráma mellett több száz történelmi emlékhely, épület, művészeti érték és programlehetőség vár ránk.

💡
Tudtad? Budapest és a Balaton után a Dunakanyar a harmadik legnépszerűbb turisztika központ Magyarországon. 

Képek

Kirándulás és túrázás a Dunakanyarban

👍 Facebook 👍

Kövess minket a Facebook-oldalunkon is, ahol az utazás találkozik az inspirációval! Tarts velünk a rengeteg látnivalóba. Öveket bekapcsolni, a virtuális kaland indul! 🌍 ✨

Megnézem

Hol van a Dunakanyar?

Mettől meddig tart a Dunakanyar? A Dunakanyart egyszerűen úgy lehet behatárolni, ha azt mondjuk, hogy a Duna Budapest utáni, Esztergomig tartó szakasza. Ehhez első sorban a Duna északi oldalán fekvő hegységek, a Visegrádi-hegység és a Börzsöny tartozik.

Jelentkezz be, hogy reklámok nélkül olvashasd a cikket és hozzáférj egyéb jövőbeli funkciókhoz is.

Tágabb értelemben azonban ide szokták még sorolni a Pilist is. Az itt található városok és települések nagyrésze még a budapesti agglomerációhoz tartoznak. Ebből kifolyólag, akár a tömegközlekedést választjuk, de akár autóval mehetünk. Persze vízre is szállhatunk, mivel Budapest-Esztergom vonalon menetrend szerint közlekednek a személyhajók és a szárnyashajók.

A Dunakanyar városai

A Dunakanyarban összesen 21 város van, amik mindegyikét megéri felkeresni legalább egyszer. Ha tehetjük, akkor egy több napos nyaralás vagy hosszúhétvége alkalmával érdemes bejárni egymás után valamennyi települést.

Dunakanyar városai A Duna melyik oldala? Távolság Budapsttől autóval MAHART járat Budapestről MAHART ár - retúr jegy Dunakanyar körjárat (MAHART) - 500 Ft
Esztergom jobb oldal 55 km / 1 - 1,5 óra Budapest - Esztergom (szárnyashajó) 8 000 Ft Esztergom - Zebegény (körjárat)
Dömös jobb oldal 49 km / 1 óra - - Visegrád - Nagymaros - Zebegény - Dömös (körjárat)
Pilismarót jobb oldal 48 km / 1 - 1,5 óra - - -
Visegrád jobb oldal 45 km / 1 óra Budapest - Vác - Visegrád (szárnyashajó) 3 200 ft Visegrád - Nagymaros - Zebegény - Dömös (körjárat)
Dunabogdány jobb oldal 38 km / 1 óra - - -
Leányfalu jobb oldal 28 km / 1 óra - - Szentendre - Leányfalu - Tahitótfalu - Visegrád (körjárat)
Szentendre jobb oldal 23 km / 50 perc Budapest - Szentendre (kirándulóhajó) 3 820 ft Szentendre - Leányfalu - Tahitótfalu - Visegrád (körjárat)
Budakalász jobb oldal 17 km / 30 perc - - -
Dobogókő jobb oldal 45 km / 1 óra - - -
Csobánka jobb oldal 30 km / 45 perc - - -
Pomáz jobb oldal 22 km / 30 perc - - -
Szob bal oldal 74 km / 1,5 óra - - -
Zebegény bal oldal 78 km / 1 - 1,5 óra - - Visegrád - Nagymaros - Zebegény - Dömös (körjárat)
Nagymaros bal oldal 63 km / 1 - 1,5 óra - - Visegrád - Nagymaros - Zebegény - Dömös (körjárat)
Kismaros bal oldal 55 km / 1 óra - - -
Verőce bal oldal 55 km / 50 perc - - -
Vác bal oldal 50 km / 1 óra Budapest - Vác 5 000 ft Vác - Visegrád - Vác (körjárat)
Sződliget bal oldal 40 km / 50 perc - - -
Göd bal oldal 42 km / 1 óra - - -
Dunakeszi bal oldal 27 km / 45 perc - - -

A Dunakanyar bal partján is akad bőven látnivaló. Az északi szakaszon a Börzsöny lábánál találjuk például Zebegényt, Nagymarost és Kismarost is. Az Ipoly torkolatánál pedig Szobot, ahonnan kisvonattal egészen a Börzsöny közepéig, Nagybörzsönyig hangulatos erdei vasúttal utazhatunk. Városok: Szob, Zebegény, Nagymaros, Kismaros, Verőce, Vác, Sződliget, Göd és Dunakeszi.

Esztergom

Kétségkívül Esztergom a legismertebb város, mivel sokan tekintenek rá úgy, mint a Dunakanyar kulturális és történelmi kincsestárára. A városban egy, de akár két napot is bőven el lehet tölteni, mivel egymást érik a látnivalók.

A város a 11. században az ország fővárosa volt, aminek az emlékét több hely is őrzi. Ennek köszönhetően pedig különleges atmoszférája van, amit mi is könnyedén átélhetünk, a Királyi városrészen sétálva, vagy az érseki Vízivárosban barangolva. Itt pedig érdemes betérni a Főszékesegyház felszentelt épületébe, ahol egy Kincstár, Panorámaterem és egy Kupolakilátó vár.

Esztergomból indulnak a Mahart hajójáratok is, amik menetrend szerint Budapestig közlekednek. A menetidő másfél óra, ami alatt bőven van lehetőség bámészkodni, a Szentendrei-szigetnél fényképeket készíteni, és még egy kávét is el lehet fogyasztani az utazás alatt. 

Visegrád

A jobb part másik legismertebb városa Visegrád, ami nem csak a Fellegvárnak és a Királyi Palotának ad helyet, hanem rengeteg túraútvonal, természeti csoda veszi körül. Ha Visegrádra esne a választásunk, biztosan nem fogjuk megbánni. Távolság Budapesttől autóval: 1 óra / 45 km.

  • Visegrádra a MAHART járataival a Budapest - Esztergom vonalon tudunk eljutni.
  • Budapest - Vác - Visegrád (szárnyashajó): kb 4000 Ft.
  • Dunakanyar körjárat (Visegrád - Nagymaros - Zebegény - Dömös): kb. 1000 Ft.
Dunakanyar látnivalók - Visegrád

Szentendre

A harmadik város, ami biztosan mindenkinek ismerősen cseng, az Szentendre - a művészeti és kulturális kincsesdoboz. A Dunaparton andalogva, a kisutcákon bóklászva vagy a múzeumok folyosóit járva könnyen el tudunk tölteni itt egy napot. A Szentendre látnivalói cikkből pedig könnyen ki tudjuk választani a kedvenc látnivalókat, ha csak pár óránk van a városban. Ha pedig inkább kirándulnánk Szentendre környéken, akkor itt találunk inspirációt könnyebb és közepesen nehéz útvonalakhoz.

Szentendrére a MAHART járataival a Budapest - Szentendre vonalon lehet eljutni. Távolság Budapesttől autóval: 40 perc / 23 km

Leányfalu

Leányfalu Szentendrétől északabbra található, Pócsmegyerrel szemben. Hemzseg a természeti látnivalóktól, ezért a kirándulók egyik kedvenc helye. A faluból indulva olyan helyeket látogathatunk meg, mint a Gyulai Pál pihenőhely, a Csíkos-tó, a Vörös Meteor- és a Rekettyés források valamint a Csaba-kút is. Picivel messzebb barangolva megtalálhatjuk a Nyerges-hegyi kilátóhely által nyújtott panorámát is és túrázhatunk egy jót Álló-rét felé is.

Dunabogdány

Dunabogdány a Duna vonalán, Visegrád és Tahitótfalu között helyezkedik el, Kisoroszival szemben. Legfontosabb látnivalója és programlehetősége a szabadstrandja. A fürdőzőhely egy kulturált, gondozott területen található. Fürdőzni a kijelölt helyen lehet, a pancsolókat úszómester felügyeli. A part homokos és füves, illetve a két vízicsúszda mellett találhatóak szabadtéri tusolók is.

Családbarát hely, a csúszdák mellett gyerekjátékok, strandfoci pálya, pingpong asztal és csocsó is van, illetve a kutyusoknak is alakítottak ki helyet 250 méterre (Budapest irányába sétálva) a szabadstrandtól.

Budakalász

Budakalász frekventált helyen található, Békásmegyerről indulva az Országút városrészen át vagy Káposztásmegyerről a Megyeri-hídon átkelve közelíthetjük meg. Szomszédos települései még Üröm, Pilisborosjenő, Csobánka és Pomáz. Leggyakrabban látogatott helye a Lupa Beach, mely egy bányató mellett stílusosan kialakított strandrész. Fontos, hogy mivel bányató volt, így hirtelen mélyül!

Ha több napot tervezünk Budakalász környékén tölteni, akkor mindenképpen vegyük fel a listánkra a Kevély-hegyi levendulamezőt (levendulavirágzás: június-július) és a Tulipán mezőt (a tulipánvirágzás áprilisban van), a Teve-sziklát és az Egri vár másolatát.

Dobogókő

Dobogókő nevezetes kilátópontja mellett szerencsére számos megtekintendő látnivaló vár minket. Szuper környék ez mindazoknak, akik szeretnek a természetben kirándulni. Körbe mehetünk a Thirring-körúton, megtekinthetjük a Turul-sziklát és a Rezső kilátót vagy közelebb is barangolhatunk egyet a Pihenő sétányon. A Duna felől a Rám-szakadék választja el Dömöstől.

A két legközelebbi település a másik oldalon Pilisszentkereszt és Pilisszentlélek, előbbi környékén olyan látványosságok vannak mint például: Dera-szurdok, Boldog Özséb kilátó, Kovács-forrás. A két település között szó szerint hemzsegnek a szebbnél szebb helyek, itt van a Vaskapu-szikla, Vaskapu-völgy, Jóreménység-barlang, Zsivány-sziklák és a Kilátó pad, valamint a Két-bükkfa-nyereg terület.

Dobogó kő

Csobánka

Csobánka települését olyan népszerű helyek keretezik, mint a Holvilág-árok, Dera-szurdok és a Kevély-nyereg (a Nagy-Kevély mellett). Ide látogatva olyan pazar helyeket fedezhetünk fel mint az Oszoly-rét és csúcs és a Csúcs-hegy. Az aranyos kis falu területén számos kápolnával találkozhatunk, ezeket érdemes megcsodálni. Mindenképp látogassuk meg a Csobánkai-nyereg területét, kiránduljunk el a Macska-barlanghoz és a Szentkút kápolnához.

Pomáz

Pomáz kisvárosa szuper helyen található. Budakalász, Csobánka és Szentendre öleli körbe. Ide kirándulva érhetjük el a Petőfi-pihenőt, a Holvilág-árok vadregényes tájait, a Weislich-barlangot és a Salabasina-árkot.

Dömös

A Visegrád és Pilismarót között elterülő településhez tartoznak az ország egyik legnépszerűbb túrahelyei. Innen indul a körtúra a Rám-szakadékba és a Prédikálószéki-kilátót is elérhetjük innen. Gyakran látogatják a dömösi prépostsági romokat is az emberek.

Pilismarót

Pilismarót Dömös mellett terül el, Duna menti része Zebegénnyel szemben található. A Rám-szakadék szomszédságában lévő Szakó-hegy és nyereg pompás túrázási lehetőséget tartogat, de nem marad ki a sorból a Pallag-bükk, a Hirsch-orom sem. Ha több napra tervezzük a Dunakanyar látogatását, akkor semmiképp ne felejtsük ki a sorból az Aranka-forrás és a Miklós-deák-völgy meglátogatását sem.

Zebegény

Zebegényi városnézés után, érdemes legalább a Hegyes-tetőt és a Julianus-kilátót érintő erdei túra útvonalat beépíteni a napirendedbe. Vagy egy nagyobb kört tenni a Remete-barlanghoz a Szent Mihály-hegy sziklás csúcsain keresztül pedig visszaérni a Zebegényi Kálvária kápolnáig és a méltán híres Országzászlóig. A Szentendrei-sziget autóval, tömegközlekedéssel és még biciklivel is jól megközelíthető. Távolság Budapesttől: 45 perc / 45 km.

Kirándulás Zebegényben - Zebegény látnivalói

Vác

Ha inkább a városnézést választanánk az erdei kirándulás helyett, akkor Vácot vagy Sződligetet érdemes célpontnak kitűzni. A gyönyörű barokk kisváros Vác, a patinás épületek mellett bizarr látnivalókat is rejt. Az egyik legnépszerűbb látványosság a Március 15-e téren található Fehérek templomának kriptájában látogatható Memento Mori kiállítás, ahol a környék mikroklímája miatt természetes módon mumifikálódott váci lakosok láthatóak.

Ha szeretjük a klasszicista, monumentális épületeket, akkor a Vác jelképét, a Püspöki Székesegyház is biztosan tetszeni fog. A váci püspökséget még Szent István királyunk alapította, azóta pedig ez a negyedik püspöki templom. Az épület hatalmassága szinte alig befogadható. A hossza 72 méter, szélessége 34 méter, a kupola magassága pedig eléri az 55 métert. Ha pedig mégis inkább a természetbe kívánkozunk, akkor semmiképpen ne hagyjuk ki a Váci Ártéri tanösvényt és a Vácrátóti Arborétumot.

Vácra a MAHART járataival a Budapest - Esztergom vonalon tudunk eljutni. Távolság Budapesttől: 70 km.

Sződliget

Vác és Göd között találjuk Sződligetet, ami magát a térképre festői horgásztavával tette fel. A Dunakanyar egyik legizgalmasabb látnivalója télen, nyáron csodás úticél - és minden évszakban más hangulatot kínál, így mondhatni megunhatatlan természeti kincs. Helyesbítenénk, hiszen nem is igazán természeti kincsről beszélünk, hiszen a tó legnagyobb értéke az itt található romantikus külsejű fakunyhók. Távolság Budapesttől 35 km. Legközelebbi városok: Vác, Sződ, és Göd.

Sződliget, Dunakanyar
A vadregényes Sződligeti tó a Dunakanyarban

Verőce

A Vác és Verőce között található Hét Vezér Harangja a legnépszerűbb látnivaló a városban. Verőce Vác felőli szélén, a Duna parton áll a 7 különleges és monumentális harangláb, amelyek hét vezérünknek állítanak emléket. A műalkotást Makovecz Imre és csapata készítette 2000-ben. A tornyok egész évben látogathatóak, a belépés ingyenes. Verőcéhez is közel találni a kismarosi Királyrét Erdei vasutat. Távolság Budapesttől: 55 km. Legközelebbi város: Vác.

Kismaros

A Királyréti Erdei vasút Magyarország egyik legrégebbi erdei vasútja, és az egyik legszebb útvonallal rendelkező (főleg ősszel). A vonat a Morgó-patak völgyében halad Kismaros és Királyrét (Királyrét a Börzsöny közepén fekszik) között, Szokolya község érintésével. A mindössze 30 perces útvonal minden korosztálynak, és a család minden tagjának kellemes kikapcsolódás lesz. A vonatról figyelve páratlan az erdei kilátás. Távolság Budapesttől: 55 km. Legközelebbi város: Verőce.

Forrás: a vasút honlapja

Dunakeszi

Dunakeszi a főváros agglomerációjában található. Budapesten kívül még Fót és Göd keretezi. Ide látogatva mindenképp menjünk el a Barka Állatsimogatóba, valamint térjünk ki a Duna-parti-sétányra és a szabadstrand területére is. A Madárlátta-tanösvény is szuper programlehetőség Dunakeszin az egész családnak, de nem messze tőle még kutyás strandot is találunk.

Göd

Göd városka Dunakeszi és Sződliget között található. Gyakran látogatott helye a Madárbarát-tanösvény mellett Alsógöd szabadstrandja, a homokszigete és a Gödi Feneketlen-tó is. A Duna választja el a Szentendrei-szigeten található Szigetmonostor településtől. A két hely között személykomp is közlekedik.

Dunakanyar környéki városok

Bánk, Berkenye, Diósjenő, Dorog, Drégelypalánk, Fót, Ipolydamásd, Kemence, Kesztölc, Kosd, Kóspallag, Letkés, Márianosztra, Nagybörzsöny, Nógrád, Nőtincs, Őrbottyán, Párkány, Pilisszántó, Pilisszentkereszt, Pilisszentlászló, Pilisszentlélek, Pomáz, Rád, Rétság, Szendehely, Sződ, Szokolya, Tolmács, Vácrátót, és Veresegyház.

Szentendrei sziget

A Szentendrei-sziget a fővárosiak és a Dunakanyar környékén élők egyik kedvenc strandolós és kempingezős kirándulóhelye. Azonban a népszerűsége ellenére is mindig lehet találni egy nyugodt, árnyékos pontot, ahonnan közel van a Duna vize. A szigeten több kemping is található, ami nyáron fantasztikus hullócsillagnéző hely is.

A sziget hosszúsága mindössze 31 km és minden településen akad egy aranyos kis templom, étterem vagy egy kisebb látnivaló. Települések a szigeten: Kisoroszi, Tahitótfalu, Pócsmegyer, és Szigetmonostor. Lehet biciklizni, így érdemes kerékpárral is bejárni azt. Az 1-2 órás programot könnyen ki lehet egészíteni akár egy egész napos programmá, ha megállunk pihenni, sétálni, vagy épp strandolni.

A mesés Szentendrei sziget csúcsa Kisoroszinál. 

Szentendrei sziget - Kisoroszi strand

Ha pedig kimelegednénk, akkor a Dunában könnyedén le tudjuk hűteni magunkat. A legnépszerűbb talán a sziget felső csúcsánál található Kisoroszi-szigetcsúcs, ahol apró kavicsos és homokos partszakaszon lehet besétálni a sekély Dunába. Mivel tényleg a sziget csúcsánál helyezkedik el, így innen fantasztikus kilátás nyílik Visegrádra és a Duna két partján elterülő erőkre és hegyekre. A Szentendrei-sziget autóval, tömegközlekedéssel és még biciklivel is jól megközelíthető. Távolság Budapesttől: 1 óra / 40 km.

Kisoroszi, Szigetcsúcs

MAHART menetrend és árak (Dunakanyar)

Hajózni a Dunakanyarban nem csak osztálykirándulás alkalmával ideális program, de felnőttként is élvezetes. A pihenés mellett nézelődni, fotózni is tudsz útközben. A MAHART 2 típusú szolgáltatást biztosít:

  • Menetrend szerinti járatok Budapestről (Esztergom, Visegrád, Vác, és Szentendre)
  • Körjáratok a Dunakanyar városai között (nem érinti Budapestet)

Itt most a Dunakanyart érintő vonalakat mutatjuk be, míg az egyes városoknál megtalálhatók az odatartó járat menetrendek, ami Budapestről közlekedik.

A Dunakanyar körjárat nem Budapestről indul! A járatok Visegrádról, Esztergomról, Szentendréről és Vácról indulnak.

Útvonalak

4 útvonal közül lehet választani:

  1. Visegrád - Nagymaros - Zebegény - Dömös - Nagymaros - Visegrád
  2. Esztergom - Zebegény - Esztergom
  3. Szentendre - Visegrád - Szentendre
  4. Vác - Visegrád - Vác

Figyelem! A Dunakanyar körjárata nem közlekedik egész évben. A hajók általában szeptember végéig járnak, hétfő minden esetben szünnap.

Napijegyek

  • Felnőtt jegyárak: 500  1000 Ft
  • Gyerek jegy 2 éves kor alatt: ingyenes
  • Kerékpár jegy: 200 Ft

(Az árak változását nem minden esetben tudjuk nyomonkövetni, ezért azok időközben változhatnak!)

Jegyvásárlás

Leányfalu, Tahitótfalu állomásokon a hajón; Szentendre, Vác, Visegrád, Zebegény, Nagymaros, Dömös (csak készpénzes fizetési lehetőség!) és Esztergom állomásokon pedig a hajóállomáson, a parton.


A Dunakanyar vidékét alig 1 órára találod Budapesttől. Amellett, hogy közel van, számtalan kirándulóhely, látnivaló és program vár egész évben. Az élet télen sem áll meg - habár néhány látnivaló nem elérhető októbertől - de túrázni, pihenni és wellnessezni mindig lehet.

Így ha akad egy szabad hétvégéd, vagy feldobnád a vasárnapot egy jó kis szabadidős programmal, akkor irány a Dunakanyar!

Jó utat és jó pihenést kívánunk! Trekhunt csapat ❤️

➡️ ➡️ Facebook link 👍