Mátraszentistván után most egy országhatáron túli sípályát szeretnék bemutatni nektek ezúttal a már sokat áhított Donovaly sírégiót. A tőlünk északra, Szlovákiában található sípálya Jasna Chopok-kal együtt sok magyar síelő kedvence. A Dóvali vagy szlovák nevén Donovaly (ejtsd: donováli) komoly és egyre rendszeresebb kihívója az osztrák síparadicsomoknak.

Gyors áttekintés

Donovaly Sípark és Funpark Pálya információk
Pályák hossza ~ 11 km
Pályák száma 18 pálya a gyerekpályákkal együtt
Kék Pályák száma 13 pálya (5,03 km)
Piros Pályák száma 4 pálya (5,9 km)
Fekete Pályák száma 1 pálya (100 m)
Liftek száma 16 lift
Magasság 915 - 1402 m
Szintkülönbség 487 m
Hóágyúzott? Részben igen

Top 3 ok, amiért Donovaly népszerű

  • Európa 2. legnagyobb gyerek síparkja
  • Budapesttől csak 3 óra autóval
  • Olcsóbbak a belépők mint Ausztriába
Donovaly sítérkép
Donovaly sítérkép, Szlovákia | Forrás: Donovaly Sípark

Donovaly szállás

Érdemes nem túl messzi panzióban vagy hotelben gondolkodni, mert a környéken - csapadékos tél esetén - gyakoriak a késő esti, hatalmas hóesések, ami után reggel sokkal nehezebb lesz autóba ülnötök. - Na meg persze izomlázzal korábban kelni...

Budapest távolság

Kocsival közelebb van, mint Murau és a sokszor látott M1-es helyett a 2-es számú főúton, Szlovákiában pedig az E77-en közelíthetitek meg. A 200 km körüli út nagyjából három óra alatt vezethető le egy szuszra, de útközben számtalan kilátópont és látványosság miatt is érdemes lehet kis kitérőt tenni és megállni.

Jelentkezz be, hogy reklámok nélkül olvashasd a cikket és hozzáférj egyéb jövőbeli funkciókhoz is.

A felvidéki Besztercebánya kerületben (Szlovákiában a kerület nagyjából a magyar megyéknek felel meg.) található faluhoz végig jó minőségű autóút vezet és a még 250 főt sem elérő lakosság ellenére is látszik, hogy a környék folyamatos fejlődésen megy keresztül.

A lakosság egyharmada máig magyar anyanyelvű, így a faluban, de a pályán is szinte mindenhol könnyedén fogjátok érteni az embereket.

  • Távolság Budapesttől: kb. 3 óra / 204 km
Donovaly Budapest távolság a térképen
Donovaly Budapest távolság a térképen (Google térkép)

A szlovák autópályáról és autópályamatricáról írt kisokost itt találod.

Miért népszerű a felvidéki síparadicsom?

A Tátra vonulatától délre terül el az Alacsony-Tátra hegysége, melynek vonulata 80 km hosszan húzódik, és három ponton haladja meg a 2000 méteres magasságot. A Donovaly sípálya 900 méter és 1,3 kilométer magasság között helyezkedik el, amely már elég ahhoz, hogy síszezonban - átlagos csapadékosság mellett is - jó minőségű hó legyen a pályákon és a pályafenntartáshoz ne kelljen kizárólag a hóágyúkra támaszkodni.

Bár Szlovákiában van nagyobb méretű komplexum (Chopok), az már olyan távolságban van, amit leautózva könnyedén találhattok több osztrák alternatívát is. Donovaly így - legalábbis hazánkból nézve - remekül illeszkedik az egynapos vagy hosszú hétvégés síelés koncepciójához.

Fő szexepilje vadregényességében rejlik: az Alacsony-Tátrát ugyanis sűrű erdő borítja, amelyet csak a legfőbb szükségesség mértékéig vágtak ki az építéshez, azaz a lesiklás közben páratlan látvány tárul elénk.

Kezdő síelők, gyerekek

A környezet igazi kezdő- és középhaladó sí idill, hiszen 11 kilométernyi pályájából csupán 100 méter hosszan terül el fekete pálya. 5 km hosszan kínál kezdő pályákat, azaz kéket, méghozzá 13 hosszabb-rövidebb részre bontva.

Ezekből több kifejezetten gyerekekre szabott, kvázi vízszintes kifutó, ahol a helyi oktatóktól akár magyar nyelven is vehetnek leckéket a csemeték. Az oktatás mellett, természetesen sífelszerelés kölcsönzésére is van lehetőség.

Középhaladók síelők

Ezidő alatt pedig nyugodtan tehettek néhány kört a középhaladóknak szánt pirosok egyikén - összesen 5,9 kilométeren. A 4 nyomvonal mindegyike az 1306 méteres magasságú Nová-hola-hegycsúcstól indul, ahová egy szuper kilátást nyújtó sílift visz fel benneteket. Az összesen 447 méteres szintkülönbséget a nehezebbik irányban 16 lift segít ledolgozni.

Összességében az derül ki, hogy míg a kezdők és a középhaladók körében Donovaly igazán népszerű, addig a mindössze 100 méter hosszú fekete szakasz miatt az igazi "vér profik" körében a szlovák síparadicsom már nem tartogat annyi kihívást. 

Térkép és pályák

Dnovaly sítérkép, Sípark - Szlovákia
Dnovaly sítérkép
Donovaly Sípark pálya információk
Pálya száma Nehézség (szín) Hossz
1 - Nová hoľa Piros 2100 m
2 - Patočiny I Piros 800 m
2a - Patočiny II Piros 800 m
3 - Mišúty Kék 470 m
4 - Lomená poma Kék 800 m
5 - Dvojčatá Kék 700 m
6 - Buly Expres Záhradište Kék 650 m
7 - Priblizovacia I Kék 400 m
8 - Priblizovacia II. Kék 380 m
9 - Nová hoľa II. Piros 2200 m
10 - Nová hoľa III. Fekete 100 m
11 - Colníci Kék 375 m
12 - Triangel Kék 335 m
13 - Prepojovacia I. Kék 100 m
14 - Bistro Kék 250 m
15 - Encián Kék 270 m
16 - Prepojovacia II. Kék 150 m
17 - Funpark Kék 150 m

Síliftek

A síterep legnagyobb felvonója – a kombinált 6 üléses és 8 helyes kabinos ,TELEMIX Nova Hola, valamint a 4 üléses Buly Expres a Zahradiste oldalon, valamint további 14 felvonó áll a 14 100 türelmetlen síelő rendelkezésére.

A síelésen túl a szó szerint Donovaly köré épült komplexum számos alternatív szolgáltatást is nyújt. Az egyik következő fejezetben részletesebben is beszámolok a környéken elérhető sportágakról, amelyek között lesz igazán meglepő és egyedi is!

Mikor érdemes mennetek?

A sípálya tervezett nyitvatartása december 5. és április 5. közötti, melyet természetesen az időjárás befolyásolhat. Hóágyús megoldással melegebb időben is tudnak minőségi pályát "készíteni", azonban a mai, erősen hektikus időjárásban azért mindenképpen érdemes utánanéznetek indulás vagy foglalás előtt, hogy biztosan üzemeljenek.

Január és február a legnépszerűbb hónapok. A családosok legtöbbször a síszünet környékére időzítik a síelést, vagy a tavaszi szünetre. Ez persze iskolánként eltér, hogy hol mikor van a síszünet, de általánosságban elmondható, hogy általában februárban.

Azzal számolnod kell, hogy hóágyúzás esetén járhatsz úgy, hogy pont a kiszemelt pályád nem üzemel, hiszen a sírégióban nincs minden pálya hóágyúkkal felszerelve.

Főszezon vs utószezon

Főszezonban a tömeggel és a hamar bekövetkező buckásodással kell megbirkóznod, míg utószezonban annak a lehetőségével, hogy kevesebb pályát nyitnak meg. Ha nincs elég látogató, úgy a sípálya üzemeltetői garantáltan lezárnak pályákat.

Ezáltal járhatsz úgy, mint én egyszer Mátraszentistvánon, ahol pont a kiszemelt pályát zárták le. Ez legtöbbször a piros pályákat érinti amúgy, így ez a veszély akkor áll fenn, ha már "haladóbb" síelő vagy. A kék pályákat általában nem szokták lezárni.

Sísuli és oktatás gyerekeknek

Donovaly nagy előnye, hogy a kontrollált környezet miatt nem csupán a pályákon lehet csúszni, hanem szinte bárhol. Emiatt a lankásabb részek tökéletesen alkalmasak arra, hogy a gyerekek szánkózzanak rajta.

A helyszín egyik hátránya (Jó kérdés, hogy ezzel miért nem kezdtek már valamit az üzemeltetők?!), hogy a kék pályák és gyerekeknek szánt részek a többi pályától messzebb, az országút másik oldalán helyezkednek el. Emiatt síléccel nem is lehet átjutni a komplexum egyik feléről a másikra.

Ha gyerekekkel mentek, akkor ezt úgy tudjátok kezelni, hogy vagy valaki külön vigyáz rájuk és velük van, amíg a többiek a piros pályákon síelnek, vagy az egész család marad a kék pályákon. Ez utóbbi szakaszok is tudnak izgalmasak lenni, azonban való igaz, hogy ha régi motorosok vagytok, ennél meredekebb csúszásra fogtok vágyni.

Erre lehet megoldás a Donovaly sípályához tartozó több síiskola és animációs központ. Az évek óta sikeresen működő Patty Ski Funparkot jelentősen kibővítették. A terület a Nová Hola és Zahradiste pályarendszerek között található. A korábbi 2.500 m2 terület még 10.000 m2-rel nőtt, amivel a park Európa második legnagyobb gyerekoktató- és animációs központjává vált. Nem semmi, nem igaz?

Találhattok itt 7 varázsszőnyeget (300 méter összhosszúsággal) és “körhintát” (motorral hajtott oktatási segédeszközt). A gyerekek a síoviban már 3 éves kortól tanulhatnak síelni, ráadásul több tanpálya is segíti a fejlődést, így a gyerekek változatos körülmények közé csöppennek majd.

Síovi

Több animátor foglalkozik egész nap a legkisebbekkel (a magyar nyelvnek kissé furcsa társítással Dodo nyuszi, Lulu mókus és a már számunkra is érthető Dörmi maci). Motoros kisvasút és egy kifejezetten nekik szánt étkező/melegedő is rendelkezésre áll.

?
Ha nem szeretnétek vinni az "anyóst", akkor irány a sísuli és a síovi!

Pályaszállás

A sípálya közelében 51 szállást ajánl a honlap, amelyek közül az olcsóbbak azért már inkább autós távolságra vannak. Találhattok azonban a pálya bejáratától 150 méterre lévő panziót és hotelt is. Személyes tapasztalat, hogy a szálláson is legalább egy valaki biztosan beszél majd magyarul.

Az árak a szezon közeledtével fokozatosan nőnek, a jó lokáció pedig hamar megtelik, így akkor jártok a legjobban, ha már a nyár folyamán elkezditek az utazás tervezését.

Murau vs Donovaly

A magyar síelők között gyakori dilemma, amelyet személyesen is megéltünk: mit érdemes választani? Menjünk az osztrák sógorokhoz vagy ruccanjunk ki Szlovákiába? Az alábbiakban egy rövid boxmeccs keretében rendezem a virtuális ellentéteket.

  • menet - lokáció: Murau hagyományos síterep a gyönyörű osztrák Alpokban. Donovaly a kisebb presztízsű, de nem kevésbé csodálatos Alacsony Tátrában található. A tengerszint feletti magasságuk tekintetében Murau az egyértelmű győztes. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a hó minősége általában véve ott valóban jobb - ezzel szemben Donovalyban hóágyúzással tudják kiegyenlíteni az esélyeket. -> Győztes: Murau
  • menet - utazás: Donovaly egy órával hamarabb elérhető Budapestről. A 3 órás menetidő akár egy egynapos síelésbe is bőven belefér. Murauba csak külön sofőrrel lehet menni, hiszen az oda-vissza út már - megállás nélkül - 8 órát vesz el a napotokból. -> Győztes: Donovaly
  • menet - pályahossz: Murau négyszer akkora mérete is többnapos utazásra teszi inkább alkalmassá. Ugyanakkor kezdők és középhaladók számára mindkét pálya izgalmas lejtőket biztosít. -> Győztes: Murau
  • menet - kiszolgáló létesítmények: A szlovák pálya nagyon felkapaszkodott e területen és a sok helyszíni panzió miatt sokkal könnyebb egy jót enni. -> Győztes: Donovaly
  • menet - árak: Az osztrák pálya több, mint a felével többe kerül, mintha a Felvidéket választanánk. A fejenkénti 30 euró (Donovaly sípálya) kontra 50 euró (Murau - Kreischberg) mellé még az utazás költségei is drágábbak. -> Győztes: Donovaly

Eredményhirdetés

A fentiek alapján sem lehet egyik pályát sem egyértelmű győztesnek kihirdetni. Inkább úgy fogalmaznám, hogy az osztrák lejtők akkor mutatják meg igazi varázsukat, ha 4 vagy több napra mennétek, vagy ha nagyon tapasztalt sízőkként komplex pályákat és komoly kihívásokat kerestek egy sípályában.

Ha egy gyors, könnyed síkaland a cél, akkor Donovaly kézenfekvőbb, olcsóbb megoldást kínál. Ha egy-két napra mennétek, nem érdemes Murauig autózni, hiszen a hosszabb út miatt kevesebb időtök maradna a pályára és fáradtabbak is lennétek ott. Szlovákiába viszont jóval frissebbek és mobilak maradhattok és még egy esti hazaút is beleférhet.

Donovaly nyáron

A környék a síszezonon kívül is büszkélkedhet látnivalókkal, ezért kellemes családi kirándulás lehet tavasszal, kora nyáron vagy ősszel is. A sípályához tartozó felvonók egyike nyáron is üzemel, de érdemes a tervezéskor ennek is utánanézni, mert nem evidens a “nyári” szezon kezdete.

Mit csinálhattok a környéken?

#1 Várlátogatás

Fentebb már említettem, hogy érdemes lehet útközben akár kisebb kitérőket is tenni. Párommal például hazafelé megálltunk Drégely váránál (a 2-es számú főúttól nem messze, Nagyoroszi után), ami ugyan romként már kevésbé látványos (sajnos erősen elhanyagolták), de kilátó pontként továbbra is páratlan.

A szlovák oldalon Csábrág vára, a Vartovka kilátó, a Zólyomi pusztavár, Borová Hora Arborétuma egyaránt megérnek egy-egy misét.

#2 Kutyaszánozás

Donovalynál lehetőséged van kutyaszánozásra is. Pár euróért 1 - 3 kilóméteres szakaszokon tudjátok kipróbálni milyen érzed a négylábúak által húzott szánozás. Ha pedig rászántok akár egy órát is 50 - 75 eurót kell fizetni fejenként.

  • Kutyaszán mobil: +421 905 465 667
  • Pár km-es túra árai: 4 -  15 €
  • Kirándulás árai: 28 - 75 €

#3 Siklóernyőzés

Ugyan Donovaly valóban egy pici falu, a köré szerveződött szolgáltatások közül válogatva biztosan ki fogtok tudni kapcsolni. Az X-Air Adventure és a Just Fly cégek weboldalát böngészve megtalálhatjátok az aktuális infókat a siklóernyőzésről. 60-90 euró közötti áron betanítást, illetve a szükséges ruházatot és eszközöket is megkapjátok.

Repülés közben belekóstolhattok a hegyi környezet csendjébe, a kristálytiszta magaslati levegőbe és gyönyörködhettek Donovaly hegyeiben és völgyeiben. 200-500 méter magasan repültök majd, melyhez nem szükséges semmilyen korábbi, siklóernyős tapasztalat. Egész évben kipróbálható, így télen - ha az időjárási viszonyok megfelelőek - remek kiegészítője a síelésnek vagy snowboardozásnak.

Ha pedig bátrabbak vagytok, mint én, akkor irány a tandem! A program szintén oktatással kezdődik, hogy aztán repülővel felvigyenek ugrási magasságba, ahol kezdőként az oktatóhoz rögzítve, profiként egyedül is ejtőernyőzhetünk.

#4 Wellness

Természetesen nem maradhat ki a síelésből a wellness és a spa élmény sem. Ha a szállásodon nincs szauna, jakuzzi vagy épp medence, akkor a környéken a alábbi lehetőségek közül tudsz választani: wellness donovaly


Jó utat és jó pihenést kívánunk! Trekhunt csapat ❤️

➡️ ➡️ Facebook link ?