Visegrádról és a körülötte található nevezetességekről, látnivalókról, településekről már korábban írtam, viszont van egy köztük, ami nem csak a hegység legmagasabb pontjával tudhat azonos nevet, de az oda vezető túraútvonalak kalandjai és látnivalói miatt is muszáj kiemelnem, ez pedig Dobogókő.

A Visegrádi-hegység Magyarország egyik leggazdagabb része túraútvonalak tekintetében, ha nem a leggazdagabb. Nem is csoda, hiszen télen-nyáron fantasztikus szépségű a táj, és minden évszakban megvan a maga csodája. Nyáron a sűrű lombkoronák és az erdei források kínálnak lehűlést, télen pedig a havas táj és a séta a frissen esett hóban.

A Visegrádi-hegység és így Dobogó-kő is, egy vulkanikus eredetű hegység, ami nagyjából 14-16 millió évvel ezelőtt keletkezett. A hegynek több barlangja és nagyon változatos növényvilága van. Lehet azért is ilyen közkedvelt kirándulóhely, mivel átlaghőmérséklete a magyarországihoz képest alacsonyabb, így még egy meleg nyári napon is hűvös, kellemes a hőmérséklete.

Jelentkezz be, hogy reklámok nélkül olvashasd a cikket és hozzáférj egyéb jövőbeli funkciókhoz is.

Dobogókő vagy Dobogó-kő?

Sokan nem tudják, de Dobogókő egy település, a Dobogó-kő pedig a hely és a hozzátartozó hegytető neve. Dobogó-kő nem csak a Visegrádi hegység legmagasabb pontja a maga 700 méterével, hanem közkedvelt üdülőfalu, ahol télen akár jurtában, wellness szállóban is megszállhatsz, ha egy pihentető, hosszú hétvégére vágysz.

Hol van a Dobogókő?

Dobogókő Budapesttől északra fekszik, Pest megye és Komárom-Esztergom megye határán. A település a Visegrádi-hegységhez tartozik és délről Pilisszentkereszt, északról pedig Dömös van hozzá legközelebb. Dobogókő 40 km-re található Budapesttől, amit nagyjából 1 óra alatt tudsz megtenni, ha autóval utazol. Ha viszont a tömegközlekedést választod, akkor elsőnek a H5-ös hévvel kell utaznod Pomázig, ahol a 860-as vagy a 862-es Pilisszentkeresztre tartó buszra kell átszállnod, és a Dobogókő, Manréza megállónál leszállnod.


👍 Facebook 👍

Kövess minket a Facebook-oldalunkon is, ahol az utazás találkozik az inspirációval! Tarts velünk a rengeteg látnivalóba. Öveket bekapcsolni, a virtuális kaland indul! 🌍 ✨

Megnézem

Miért olyan híres és közkedvelt?

Dobogó-kő nagyon közkedvelt, és minden évszakban rengetegen keresik fel. Nem is csoda, hiszen a panoráma, ami várja az odalátogatókat, tényleg egyedülálló az országban. Talán még a Visegrádi fellegvárból lehet hasonló élmény, látni az elterülő Dunát, a körötte néhol magasodó, néhol laposodó hegyekkel, dombokkal. Viszont Dobogó-kő és a hozzá tartozó település sokkal több, mint egy kilátópont!

Természetjáróként a túraútvonalak, aktív pihenőként a szabadidős sportok, relaxálós családi pihenőként az erdei szállók, jurták és wellness szállások, téli sportkedvelőként pedig a síközpont. Népszerűségének fő oka, hogy Budapesthez közeli kirándulóhely.

Képek

Látnivalók

Nézzük is meg, hogy mik a legnépszerűbb látnivalók és természeti kincsek a hegységben. A most bemutatásra kerülő nevezetességek és túraútvonalak nagyjából népszerűségi sorrendben követik egymást.

Rám szakadék

Biztos vagyok benne, hogy a Rám-szakadékról hallottál már, ami a Dobogó-kő egyik legnépszerűbb pontja. Ha nem, akkor itt bővebben tudsz róla olvasni. A szakadék egyike, a magyarországi kevés szakadékok közül. Ráadásul, a kiépített infrastruktúra lehetővé teszi, hogy az egész család bejárja és megmássza a szakadékot.

Rám szakadék - Dobogó-kő
Rám szakadék - Dobogó-kő

Dera szurdok

Vannak azonban kevésbé ismert, de hasonlóan izgalmas helyek még! Ha például elsőnek egy kisebb szakadékkal szeretnél megismerkedni, vagy pici gyerekek vannak a családban, akkor a Dera szurdok kiváló célpont lehet. A szurdok Pilisszentkereszttől nem messze található, autóval és tömegközlekedéssel is egyszerűen megközelíthető, ráadásul egyszerűen lehet félnapos, vagy akár egész napos kirándulást is csinálni a szurdok látogatásából.

Dera szurdok - Dobogó-kő
Dera szurdok - Dobogó-kő

Spartacus ösvény

Fárasztó túrára vágyóknak pedig ott a Spartacus tanösvény. A neve kicsit csalóka, mert átlagos állóképességgel is bejárható az út, viszont jól tükrözi, hogy a túraútvonal korábban vadászösvény volt, és csak pár éve nyílt meg a turisták előtt. A terep nehézségét és a szintemelkedőket tekintve tehát nem tartozik a nehezebb túrák közé, azonban készülj fel, hogy 13 és 14 km-es útvonalat kell bejárnod, ha ezt választod. Ha e mellett döntesz, ezt a cikket mindenképpen érdemes elolvasnod, mivel minden fontos információt megtalálsz benne.

A Spartacus tanösvény Dobogó-kőn
A Spartacus tanösvény Dobogó-kőn

Prédikálószék

Ha a magaslatok vonzanak, és oda vagy a Dunakanyarra nyíló panorámáért, akkor több lehetőséged is van a környéken. Felkeresheted a Prédikálószéket, ami a Visegrádi hegység harmadik legmagasabb csúcsa. A hegy tetején 639 méteren pedig egy 12 méter magas fából épült kilátó áll, ami formáját tekintve is megér egy misét! De akár úti célnak tűzheted ki a Boldog Özséb-kilátót is, ami ugyan már a Pilishez tartozik, de egy Pilisszentkereszti, Dera-szurdok látogatás alkalmával érdemes lehet ezt is útba ejteni.

Dobogókő
A mesés Dobogó kő felül nézetből

Vadálló kövek

A Vadálló köveket főleg a Prédikálószékhez szokták hasonlítani, mivel mindkettő vulkanikus kőzettörmelékből alakult ki. Az érdekes sziklaalakzatok már a 20. század elején a figyelem középpontjába kerültek, azóta pedig évente több ezren keresnek fel. A sziklagyepen rengeteg növényfaj él, olyanok is, amik csak nagyon kevés helyen lelhetőek fel, ezért védettek és szedésük tilos. A sziklaalakzat akár egy Dömös – Dobogó-kő útvonal során is útba ejthető, de Prédikálószéktől is könnyen megközelíthető gyalog.

Vadálló kövek

Teve szikla

A Teve-szikla, nem véletlen a neve, valóban úgy néz ki, mint egy két púpú teve, ezért már jó messziről is kiszúrhatod. A szikla ugyan jóval arrébb található és igazából már a Pilis része, akár hazafele menet is útba tudod ejteni. A szikla a Fehér-hegy és a Vendel-hegy között fekszik, Pilisborosjenőtől nem messze.

A mesés Teve szikla 

Lukács árok

A Lukács-árokról, már említés szintjén írtunk a Rám-szakadékkal kapcsolatban, azonban többet érdemel, egy-két mondatnál. A Lukács-árok egy szikla eresz, ami területileg Dömöshöz tartozik, így egy Dömös – Dobogó-kő túra során ezt is beiktathatjátok akár. A Lukács-árok sziklái ugyan nem vetekszenek a Rám-szakadék sziklatömbjeivel, azonban érdemes megnézni a patak eróziója miatt kialakult barlangot is.

Holdvilág árok

A Holdvilág-árok völgye kiemelkedik a kultikus és misztikus hangulata miatt. Ennek oka, hogy különböző történelmi korokból rengeteg leletet találtak itt. Így hallhatunk legendát arról, hogy itt állt egykor Attila városa, de arról is, hogy Árpád fejedelmet itt temették el. A Holdvilág árok a hosszát tekintve gyorsan teljesíthető, de inkább ne az idő és a teljesítmény legyen a lényeg. A patakvölgy fantasztikus szabadidős program, aminek csak a képzeleted szab határt.

Holdvilág árok, Dobogó kő kirándulás
Holdvilág árok és a Lajos forrás

Pálos kolostor (Pilisszentlélek)

Dobogókő és környéke olyan szuper látnivalók miatt is felkapott, mint Pilisszentkereszt és Pilisszentlélek. Két apró, eldugott kis település a zöldek ölelésében, mégis hatalmas kirándulótömegek látogatnak környékükre is. Utóbbi területén található meg a Pilisszentléleki Pálos kolostor. A kolostorhoz elsétálhatunk egy közepesen nehéz, alig 500 méteres szintkülönbséggel rendelkező túraútvonalat taposva. A települések és a környező Pilis-vidékeken kijelölt körtúra lehetőségünk is van.

A Pilisszentléleki Pálos kolostor – melyhez többek között Károly Róbert királyunk neve is köthető - a település határában található. Az egykori erődítményből mára azonban sajnos csak romok maradtak fel, hiszen sajnos az 1526. év augusztus végén történt mohácsi csatában történt vereségünk és az így Dunakanyarig betörő török seregek martaléka lett. Ez a település olyan látnivalókat tartogat még, mint a Szentléleki-patak és környéke – a Pálos monostor-emlékmű és a Nagyboldogasszony-forrás.

💡
Érdekesség: Ha szeretjük az igazi falusi hangulatot, akkor megtekinthetjük a népszerű magyar faluról szóló tévésorozat helyszínét is, ezt szintén Pilisszentléleken tekinthetjük meg!

Túraútvonalak a Dobogókőn

Dobogó-kő körül minden a Dunakanyarról szól! Számtalan kilátót és hatalmas sziklát érintő túraútvonal fut a hegyen. Azonban van pár ezek között is, ami kiemelt figyelmet érdemel! Most ezeket veszem sorra, hogy aztán Neked már csak dönteni kelljen, hogy melyiket járod be!

A Dobogó-kőhöz felérve sokan csak elmennek a kilátópontig és vissza. Azonban kilátó alatt és mellett 3 körtúra is fut, amik 30-60 perc alatt bőven bejárhatóak, közel vannak a parkolóhoz, de mégis természetközeliek, és aktív kikapcsolódást kínálnak. A három útvonal akár össze is fűzhető, így egy egész délutános programot kerekíthetsz belőle, de egyesével is felkeresheted őket, különböző napokon.

Thirring körút (gyerekbarát)

  • Hossz: 2,8 km
  • Időtartam: 50-60 perc
  • Nehézség: közepes
  • Jelzés: sárga körút jelzés
  • Szintkülönbség: 100 méter fel, 100 méter le

Nem véletlen, hogy ezt a körtúrát tettem a lista elejére! A három út közül, sőt, sokak szerint az egész Dobogó-kőn a leglátványosabb és egyben kalandosabb túráról van szó. A túra során nem kell hatalmas szintemelkedésekre számítani, viszont azt a keveset, amit meg kell tenni, többnyire sziklás, meredek és csúszós részeken kell. Ide már mindenképpen érdemes túrabakancsban érkezni és akár túrabotot is vihetsz magaddal a biztonság kedvéért.

Az út a kilátótól balra, egy fából készült, zöld kaput kell keresnünk, ahol szétválnak az útvonalak. A kapu után már a sárga jelzést kell követned. Az útvonaljelzők mindig jól láthatóak és csak ezeket kell követned, így nem kell az irányokkal bíbelődni, teljesen átadhatod magad a természetnek.

Az út során érdemes figyelni a hatalmas sziklafalakat, amik a Dobogó-kő északi oldalán húzódnak. Tervezz úgy az időddel, hogy itt akár 10 - 30 percet is eltölthetsz a különböző formájú és nagyságú sziklaóriások felfedezésével és fotózásával.

A következő érdekesség, amikor a sziklába vájt lépcsőkön kell lejutni a Siketek emlékhelyéhez. És csak ez után jönnek az igazán monumentális sziklák! Ezen a szakaszon szinte minden szikla kapott egy emléktáblát, amik közül a leghíresebb a Thirring Gusztávról elnevezett. A túra pedig ugyan ott végződik ahol elkezdődött.

Rezső körút (gyerekbarát)

  • Hossz: 2,8 km
  • Időtartam: 30 perc
  • Nehézség: könnyű
  • Jelzés: kék körút jelzés
  • Szintkülönbség: nincs

A Rezső körtúra valamivel könnyebb útvonal és gyerekekkel is könnyedén bejárható. A túra során a Rezső kilátóig akár babakocsival is el lehet menni. Ha ezt választod, onnan visszafordulhattok és körtúra helyett oda-vissza járjátok be az ösvényt, így is remek délutáni program!

Hasonlóan a Thirring korúthoz, itt is a dobogó-kői kilátótól kell elindulnod, balra, addig, amíg szétválnak az utak, onnan pedig a sárga jelzést kell követned. Az út végig, egyértelműen van jelezve. A Rezső kilátónál információs táblák ismertetik meg velünk a terület állat és növényvilágának jellegzetességeit. És egy kép segít beazonosítani a Dunakanyarra nyíló panoráma hegyeit és völgyeit.

Zsivány sziklák (gyerekbarát)

  • Hossz: 4 km
  • Időtartam: 60 perc
  • Nehézség: könnyű
  • Jelzés: piros körút jelzés
  • Szintkülönbség: 100 méter le, 100 méter fel

A Zsivány-körút a Dobogó-kő déli oldalát járja be. A túra során nagyon változatos tájban lesz részed. Néhol vadvirágos mező mellett halad el az út, máshol pedig sziklás, keskeny ösvényeken kell haladnod. Az út érinti a hegy déli oldalán húzódó szánkópályát, majd egy tisztást keresztez az út, aminek közelében pihenő padok is vannak, így kiváló helyszín a tízórai vagy az uzsonna elfogyasztásához.

A következő megálló már a Zsivány-szikla, ami egy kanyonszerű természeti képződmény. A kanyon után a Hideg-lyuk következik, ami egy sziklában kialakult üreg. A piros körút jelzést követve pedig a településen keresztül vezet vissza a túra a Dobogó-kői kilátóhoz. Zsivány körút GPX útvonal (körtúra)

A vadregényes Zsivány sziklák Dobogó-kőn
💡
A körtúrák a Dobogó-kő csak egy nagyon kis szegletét fedik le. A hegyen rengeteg természeti csoda vár még, ha van időd és kedved felfedezni őket!

Dobogó-kő síterep

A Dobogó-kő szerencsére télen is látogatható, és ami még jobb, egy apró sípálya és szánkópálya is van a hegyen! A pálya felső része a Zsindelyes vendéglőnél található. A síterep jelenleg két pályával üzemel, amik összesen több mint 3 km hosszúak. Ráadásul, a hegytetőn rengeteg büfé, étterem várja az odalátogatókat. Télen hangulatos, melegítős teraszokon lehet forralt borozni, nyáron pedig árnyékos, hűvös tereken lehet fagylaltozni és limonádézni.

Jó utat és jó pihenést kívánunk! Trekhunt csapat ❤️

👍 Facebook 👍

Kövess minket a Facebook-oldalunkon is, ahol az utazás találkozik az inspirációval! Tarts velünk a rengeteg látnivalóba. Öveket bekapcsolni, a virtuális kaland indul! 🌍 ✨

Megnézem