Miskolc és Lillafüred egyik legnépszerűbb látnivalója a Diósgyőri vár. A középkori erőd Észak-Magyarország egyik legérdekesebb vára, a vidék történelmének fontos része. A magyarországi várak közül nem sok maradt fenn jó állapotban, azonban a Diósgyőri vár biztosan nem fog csalódást okozni (gyerekekkel sem).

Ha Petőfi rajongó vagy, mindenképp érdemes ellátogatni ide, hiszen a költő is itt járt 1847. július 8-án és innen nézte végig a naplementét. Ez az élmény ihlette Az alkony című versének megírására.

💡
Tudtad? Nagy Lajos „lovagkirály” 1381-ben itt erősítette meg a torinói békét, amelyben Velence elismerte, hogy Dalmácia a magyar uralkodó fennhatósága alá tartozik!

Áttekintés

Diósgyőri vár Tudnivalók
Lokáció Miskolc, Bükki-hegység
Parkolás Ingyenes (Tapolcarét út)
Szezon Jan - Dec
Nyitvatartás 09:00 - 17:00
Árak 1 500 - 1 200 ft
Látogatás Vezetetés opcionális
Akadálymentes? Igen
Kutyabarát? Nincs infó
Távolság Budapesttől 2 óra / 185 km
Távolság Miskolc központjától 15 perc / 8 km
Cím Miskolc, Vár u. 24, 3534
GPS É 48° 5' 54.57" , K 20° 41' 16.79"
Honlap Honlap

Képek

Diósgyőri vár képek

Térkép - Hol van a Diósgyőri vár?

A Diósgyőri vár Miskolcon, a Vár utcában található. Budapesttől nagyjából 2 óra az autóút a városig, ahol számos parkolóhely fog a rendelkezésedre állni a vár mellett is. Miskolc belvárosától és Lillafüredtől is nagyjából 15 percre van a vár autóval. A legközelebbi nagyváros Eger.

Jelentkezz be, hogy reklámok nélkül olvashasd a cikket és hozzáférj egyéb jövőbeli funkciókhoz is.

  • Cím: Miskolc, Vár u. 24, 3534
  • Távolság Budapesttől: 2 óra / 185 km
  • Távolság Miskolc belvárosától: 15 perc /  8 km
  • Távolság Lillafüredtől: 12 perc / 7,5 km
  • Távolság Egertől: 1,5 óra / 60 km
Diósgyőri vár térkép
Diósgyőri vár térkép

A vár látogatása

Az érdeklődők számára hétköznap minden egész órában, illetve hétvégén fél óránként tárlatvezetések indulnak. Diósgyőri várban az első tárlatvezetés reggel 9-kor indul és az utolsó tárlatvezetés pedig délután 4-kor kezdődik. A tárlatvezetések a felső várudvarban a lépcső mellől indulnak.

A vár mozgássérültek számára is látogatható!

Nyitvatartás

A vár hétfőnként zárva tart, azonban keddtől vasárnapig reggeltől látogatható. Maga a látogatási idő és a napi nyitvatartás szezononként eltérhet. Érdemes előre ránézni a nyitvatartásért a honlapra mielőtt elindulunk.

  • Minden nap: 09:00 - 17:00 (nyáron akár hosszabban is)
  • Utolsó tárlatvezetés: 16:00
  • Első tárlatvezetés: 09:00

Belépők és árak

A várba való belépéshez belépőjegyet kell váltani. Ezt megteheted akár online is. 20 fő felett igénybe vehető a csoportos felnőtt belépőjegy is, ami 1 500 forint. 18 és 26 év között személyazonosságot igazoló okmány felmutatásával 1 200 forint a belépőjegy.

Diósgyőri vár belépő Árak
Felnőtt jegy 1 500 ft
Gyerek jegy 1 200 ft
Diák jegy 1 200 ft
Nyugdíjas jegy 1 200 ft
6 éves kor alatt Ingyenes

(Az árak változását nem minden esetben tudjuk nyomonkövetni, ezért azok időközben változhatnak!)

Akadálymentes?

Igen. A vár kerekesszékkel és babakocsival is látogatható.

A vár leírása

A földszinten tároló helyiségeket alakítottak ki, a második emeleten pedig lakosztályok és a lovagterem kapott helyet. Maga a lovagterem 25 méter hosszú és 13 méter széles méreteivel a Diósgyőri vár egyik legjelentősebb terme. Azt is tudjuk továbbá, hogy a korabeli várat egy 4 méter mély várárok vette körül.

Érdekességnek számít még az is, hogy a közelben található forrást eredetileg a várárok feltöltésére használták, azonban manapság már ritkán támadják meg idegen hadseregek a Diósgyőri várat, ezáltal a forrás vizét a közelbe telepített uszodák medencéinek táplálására használják.

Diósgyőri vár, Miskolc
A Diósgyőri vár külső romjai a templom épülete mellett
💡
A régi, kétszáz forintos papírpénzem is fellelhető Diósgyőri vár az egyik legjobb állapotban lévő magyar történelmi épület. Talán kevesen emlékeztek rá, de a régi zöld színű papír alapú 200 forintoson a Diósgyőri vár volt látható. Mára ezt kiváltották a fém alapú 200 forintos érmével. A zöld színű papír kétszázas 1988 és 2009 november 15-e között volt forgalomban és a bankjegyet jelenleg a Diósgyőri várban található múzeum északkeleti tornyában tekintheted meg.

A vár története

Kevesen tudják, hogy a jelenlegi Diósgyőri vár helyén már a 12. században is állt épület, azonban ez a mongol invázió idején elpusztult. A jelenleg is megtekinthető gótikus stílusban épített vár Nagy Lajos király uralkodása idején töltötte be legjelentősebb funkcióját, hiszen a birodalom egy fontos védelmi eleme volt.

Az eredeti épület felépítése IV. Béla király nevéhez fűződik, aki a mongolok távozása után elrendelte, hogy minden dombtetőn kastélynak kell épülnie. A korai időkben a kastély ovális alakú volt és sokszögletű külső fal vette körül. Egy 1316-ban keletkezett okirat “új kastély” néven hivatkozik rá, és emiatt tudnak a történészek arra következtetni, hogy nem ez az eredeti épület.

A szakemberek a korabeli dokumentumokból azt is meg tudták állapítani, hogy az adók nagy része ide folyt be és ebből arra következtethetünk, hogy az 1330-as évek környékén ez volt a térség egyik leggazdagabb központja.

Az ország északi részén található Diósgyőri vár stratégiai fontosságú volt, hiszen az egyik Lengyelországba vezető kereskedelmi útvonalon állt. Ennek az útnak a védelme különösen fontos volt Nagy Lajos király számára, aki számtalanszor átépítette az épületeket és további falakkal vette azokat körül, hogy végül egy nagyon erős és stratégiailag ellenőrizhető bázist hozzon létre az egykori Diósgyőr területén.

Ezek után a török hódoltságig a Diósgyőri várat királynők kapták esküvői ajándékként, és így a királyok mindig gondoskodtak arról, hogy jó állapotban legyen a vár és annak falai.

A török hódoltság után a 17. században azonban elhanyagolták a Diósgyőri várat és annak falai pusztulásnak indultak. A meglehetősen romos állapotban lévő erőd felújítása 1953-ban kezdődött. A szakemberek először a leginkább összedőlés-gyanús részek megerősítésén dolgoztak és csak ezek után hét évvel kezdték meg a régészeti ásatásokat.

Az első régészeti ásatások így tehát 1960 környékén kezdődtek meg. 2014-ben a várat felújították, majd a belső termekben középkori bútorokat helyeztek el.

💡
A beruházások keretében 2.7 milliárd forintot fordítottak az újjáépítésre, a romok konzerválására, a továbbépítésre és a rekonstrukcióra is. A felújított Diósgyőri várat 2014 augusztus 30-án adtak át.

A Diósgyőri vár a Miskoc-Miskolctapolca-Lillafüred vidék egyik legszebb látnivalója. Ha a környéken jársz, mindenképpen nézd meg a várat, hiszen a gyerekek imádni fogják, és ha őket nem is a történelem fogja lekötni, Te azért nosztalgiáthatsz a történelem órákról.

Legendák nyomában

Mint minden vár esetében, így a diósgyőri vár kapcsán is szájról szájra és apáról fiúra maradtak fent legendák a vár fénykorából. Az egyik ilyen, talán a magát legjobban tartó és ismert legenda az Egér út legendája. Úgy szól a mende monda, hogy a Diósgyőri várat az Egri várral egy alagút kötötte össze valamikor.

A török támadásokat ezért védhették ki hatékonyan, mert a föld alól így korlátlan mennyiségben érkezett az élelem és fegyver utánpótlás. Most nem csak mérnök olvasóink mosolyodnak el a legenda valóság tartalmát illetően, igaz? Ezt a még légvonalban is nagyobb utat természetesen az akkori technikával még nem lehetett föld alatt kivitelezni.

Plusz a legenda ellen szól, hogy a várat akkoriban gazdag források vették körül, így tehát nagyon mélyre kellett volna menni ahhoz, hogy egyáltalán bármilyen hosszúságú alagútnak neki lehessen állni anélkül, hogy az ne omoljon az építők nyakába a vizes talaj miatt. Akkor mivel lehet mégis magyarázni ennek a mondának a máig kitartó meglétét?

Egyesek azt állítják, hogy a felső várat egy létező alagút kötötte össze az alsó várral. Ennek az Egérút nevet adták, ahol a katonák szükség esetén biztonságosan elmenekülhettek. A többi már grafológia, de úgy magyarázható talán, hogy a szó egész egyszerűen Egérútból Egerút-ra változott.

A törvényfa

A törvényfa legendája olyan ősi történet, amit a helyiek szintén nagyon jól ismernek. Az egykori Diósgyőri törökmogyorófához kötődik, ami ugyan ma már nem áll a helyén, de tábla őrzi az emlékezetét. Állítólag Nagy Lajos királyunk ültetett lánya, Mária születésének alkalmából. Egyenesen a Balkánról származó facsemete volt amikor a vár kertjébe kerül. Az idő múlásával a kis vesszőből hatalmas, terebélyes fa nőtt, ami alatt a mende monda szerint több intézkedést hoztak meg és még több törvény alkottak. Bár 1935-ben sajnos kiszáradt és eltűnt a fa, emléke és legendája máig ismert.

Videó

Diósgyőri vár videó

A vár megközelítése

Busszal Miskolcról

A Diósgyőri vár megközelítése Miskolc irányából viszonylag egyszerű. Ha tömegközlekedéssel érkeznél a 69-es jelzésű autóbuszra érdemes felszállnod, hiszen ez áll meg legközelebb. A megálló neve nagyon beszédes, el sem lehet téveszteni: Diósgyőri vár. Miután leszálltál a buszról igazándiból már csak egy 5 perces séta választ el a bejárattól.

Villamossal Miskolcról

A várat nem csak busszal, hanem villamossal is meg tudod közelíteni. Javaslatom az 1-es jelzésű villamos használata. Ez a Tiszai pályaudvar felől indul és 24 órás üzemidőben közlekedik. Ha esetleg a Tiszai pályaudvaron szállnál fel az 1-es villamosra, akkor a végállomás előtt 4 megállóval, a Diósgyőr városközpont megállónál kell leszállnod és ez egy 29 perces, villamossal megtett utazást jelent. A villamosmegállóból a vár bejárata gyalogosan 8 percre van.

Miután leszálltál a villamosról a Szinva patak mellett kell folyásirányban a következő hídig sétálni és a jobb oldalon található gesztenyefasoron áthaladva fogod megpillantani a Diósgyőri vár kapuját.

Jó utat és jó pihenést kívánunk! Trekhunt csapat ❤️

➡️ ➡️ Facebook link 👍