Egy újabb gyöngyszem a szlovák várak sorában a szlovák-osztrák határ közelében található Dévényi vár (Devínsky hrad). A ma már csak romjaiban megtekinthető várat minden évben sokan látogatják Ausztriából, Szlovákiából és természetesen Magyarországról is. Budapesttől mindössze csak 2 - 2,5 órára található egykori erőd igazi egynapos programot kínál mindenkinek.

A várról valószínű láttál már képeket, hiszen igazán látványos, ahogyan az egy hatalmas sziklán tornyosul ki a környezetéből. Mostani cikkünkben közelebbről is szemügyre vesszük a Dévényi vár részleteit.

A Pozsonyi várat ugyan újjáépítették, azonban a Dévényi vár kimaradt a felújítandó várak listáról és a mai nap sincsen túl jó állapotban. Ettől függetlenül a hely értékéből nem sokat veszített és továbbra is az egyik legnépszerűbb turista látványosságnak számít Szlovákiában.

Jelentkezz be, hogy reklámok nélkül olvashasd a cikket és hozzáférj egyéb jövőbeli funkciókhoz is.

Képek

Panoráma a Dévényi várra
Dévényi vár, Szlovákia

Térkép - Hol van a dévényi vár?

Budapest távolság, megközelítés

A Dévényi vár Pozsonytól északnyugati irányban található, nem túl messze hazánk határától. Ha Budapestről indulsz gépkocsival egy kicsivel több mint 2 óra alatt tudod megközelíteni a helyszínt. Az M1 autópályán Tatabánya, Győr és Mosonmagyaróvár érintésével lehet eljutni a Dévényi várhoz.

  • Cím: Muránska ulica 1. 84110  Pozsony
  • Távolság Budapesttől: 2 - 2,5 óra /  200 km
  • Távolság Soprontól: 1,5 óra / 95 km
  • Távolság Pozsony központjától: 20 perc / 14 km
  • Honlap
Dévényi vár térkép - Budapest távolság
Dévényi vár térkép - Budapest távolság

A szlovák autópályáról és autópályamatricáról írt kisokost itt találod.

A vár pontos helyét a Duna és a Morava folyó összefolyása határozza meg. 1989-ig a fizikai vasfüggöny itt húzódott a vár alatt. Mára a szögesdrótot lebontották és a Morava folyó mellett bicikliutat építettek ki, amelyen a sportolni vágyók és kerékpározni szeretők élhetnek szenvedélyüknek.

?
A Dévényi várból jó idő esetén el lehet látni a szomszédos Ausztriába, akinek pedig jó szeme van az megpillanthatja akár Bécset és az Alpok magasztos vonulatait is a háttérben.

Parkolás

A vár alatti parkolóban ingyen leteheted a kocsidat!

A vár legendája

A Dévényi vár legendáját sem más, mint a szerelem határozza meg. Középpontban egy nemes lovag és egy apáca áll. Szerelmét bizonyítva az apácát megszöktette a nemes fiú, akiket emiatt üldözőbe vettek.

A körbekerített szerelmesek más kiutat nem látva a Dévényi vár tornyába menekültek, majd innen a Duna medrébe vetették magukat. Itt később egy szikla nőttt ki a földből, amit Asszonykőnek neveznek (weiber-stein), míg a vár tornyát Apácatoronynak.

?
Tudtad? A szláv mitológiában a Devina a szerelem istennője, szlávból magyarra fordítva a név asszonyt jelent. 

A Dévényi várról

A Dévényi várat egy hídon lehet megközelíteni, amelyet a Kastélyszálló épülete mögött találsz majd. A túra a parkolótól a várig egy kissé megerőltető, azonban miután felértél a csúcsra, az ott fogadó látvány biztosan kárpótol a fáradalmakért.

A vár két részből áll. A Középső - és Felső vár között első ránézésre talán kicsit sok lépcsőt találni, azonban aggodalomra semmi ok, mert még a legkisebbeknek is sikerül leküzdeni ezt a pár perces túrát.

A vár részeként megtalálod az Apácatornyot, és egy 55 m várkutat is. A középső vár két építménye a gótikus eredetű Garai-palota és a reneszánsz palota. A reneszánsz palotában találod a kiállítást is. A felsővár zárva van, valószínűleg elhúzódik felújítása.

A várba felérvén vehetsz egy jó nagy mély levegőt és a várban található friss forrásvíz táplálta kútból pedig megtöltheted kulacsodat is.

A festői Dévényi vár őszi színekben talán 
Szereted a várakat? Akkor olvass tovább: Szlovákia legszebb várai

A vár története

A helyszínen már az első században építettek kezdetleges erődítményt, főleg azért mert a nyugatról támadó német törzsek gyakran megpróbálták bevenni a Dunakanyar vidékét és a kelták ettől próbálták megvédelmezni magukat.

Nyugati irányból a helyszín egy meglehetősen fontos stratégiai pontnak minősül, hiszen a Kárpát medencébe innen lehet belépni, ha Bécs irányából jön az ember. Ezt a folyosót próbálta meg használni sok nyugatról érkező harcias nép is, hiszen hazánk területe mindig is csábító és beveendő földrajzi területnek számított.

A Dévényi vár szerepét, hasonlóan az országunk északi, északkeleti felében található végvárrendszer váraihoz ez adja.

A 13. században a hely fontossága harcászati szempontból jelentősen megemelkedett, főleg azért mert az előbb ismertetett okokból a magyar birodalom nyugati határának egy fontos védőbástyája volt.

A 15. században rendszeresen tatarozták és bővítették az épületeket és a tulajdonosok között szerepelt a Báthory és Pálffy család is. 1809-ben az épület jelentős károkat szenvedett a francia csapatok támadásai miatt, akik Napóleon parancsára felrobbantották az alsó és felső várrészt is.

Dévény várának jelentőségét megérthetjük a híres magyar költő, Ady Endre szavaiból is. Ady a Góg és Magóg fia vagyok én… című versében a következő módon hivatkozik a Dévényi várra:

“Szabad-e Dévénynél betörnöm új időknek új dalaival?”

Látjuk tehát, hogy Dévény mivel topográfiailag jelentett kaput Magyarország és a nyugat között, a költők is használhatták szimbolikus értelemben a Bécs-Budapest tengelyen található erődítményt.

Jelenleg a Pozsonyi Városi Múzeum kiállítása tekinthető meg benne.

Kút, Apácatorony, és egy kis titkos ablak is vár rád a Dévényi vár túra során

Kiállítás

A Felső várban állandó kiállítás üzemel. A kiállítás a vár 13. századtól 20. századig tartó történelmét öleli fel. Itt megnézheted a Dévényi várból származó leleteket történelmi tényekkel kiegészítve, de itt bemutatják a kastélyépítés egyes szakaszait is.

Nyitvatartás

A Dévényi vár hétfőnként zárva tart, ám a hét további napján minden nap nyitva van. Reggel 10 és délután 4 között bármikor látogathatod a várat. Vezetett túra nincs a várban, így saját tempódban tudod megtekinteni a romokat és a kiállítást is.

  • Kedd-vasárnap: 10:00 - 16:00 (ápr - október)
  • Kedd - vasárnap: 10:00 - 18:00 (máj - szept)
  • Hétfőnként: zárva
  • Telefonszám: +421 265 730 105
  • Email: hrad.devin@bratislava.sk

Belépők és árak

A jegyekért hitelkártyával is tudsz majd fizetni. Ha rendelkezel Pozsony kártyával, akkor pedig teljesen ingyen látogathatod a várat!

  • Felnőtt jegy: 5 euro
  • Nyugdíjas jegy: 2,5 euro
  • Gyerek jegy: 2,5 euro
  • Családi jegy: 10 euro
  • 6 éves kor alatt: ingyenes

(Az árak változását nem minden esetben tudjuk nyomonkövetni, ezért azok időközben változhatnak!)

Jó utat és jó pihenést kívánunk! Trekhunt csapat ❤️

? Kövess minket Facebookon is ?