Akik a túrázás és a természetjárás nagy kedvelői és szeretik a Romániában húzódó Fogarasi-havasokat, a Kárpátok csúcsait és völgyeit felfedezni, biztosan hallottak már a Nyugati-Kárpátok egyik kiemelkedő pontjáról, Déva váráról. Vagy ha nem is ezért, a történelemórákról biztosan ismerősen cseng a vár neve, hiszen a történelem során többször is fontos eseményeknek adott helyet.

A vár helyén sokáig csak a romok roskadoztak, mígnem 2008-ban egy nagyszabású rekonstruálásba kezdtek, amit 2016-ra fejeztek be. Ebből kifolyólag akkor is érdekes lehet, ha korábban már jártál ott, mert mostanra egy felújított várral találod szemben magad!

💡
Tudtad? IV. Béla és fia, a későbbi V. István király 1269-ben kelt adománylevele említi először a vár nevét, amelyben egy akkori hőst tüntetett ki a király a hősies, Déva várát védő küzdelme miatt.

Képek

Déva vára, Románia
Déva vára, Románia
Déva vára, Románia

Térkép - Hol van Déva vára?

A dévai vár, Déva város fölött, a Maros folyó mentén emelkedő hegyoldalon fekszik, egy 250 méter magas sziklán. A vár és Déva is, Erdélyhez tartoznak, nem messze a Vajdahunyadi vártól, ami Románia legnagyobb kastélya.

Jelentkezz be, hogy reklámok nélkül olvashasd a cikket és hozzáférj egyéb jövőbeli funkciókhoz is.

Déva vára - Budapest távolság
Déva vára - Budapest távolság
  • Budapesttől légvonalban 345 kilométerre fekszik, autóval pedig 428 km-es távolságot kell megtenned, ami nagyjából 5-6 óra alatt kivitelezhető. Ha autóval utazol, akkor az M5-ös autópályán kell elindulnod, majd a román A1-es autópályán érdemes haladnod.
  • Ha a tömegközlekedést választanád, arra is van mód. Budapestről indul vonat, közvetlenül Dévára. Az út alig 8 óra, viszont választhatod a hálókabinos vonatot is, így mire felébredsz, már ott is lehetsz! Ráadásul a vonatállomásról mindössze félórányira van a vár!

A román autópályáról és autópálya matricáról írt kisokost itt találod.

Történelem

A vár falai rengeteg emléket őriznek. Már az ókorban is vár állott a helyén, azonban a mostani vár alapjait a 13. században rakatta le IV. Béla.

  • Az épület a későbbiekben kézről kézre vándorolt, mígnem a Hunyadi család birtokába került. A vár később Szapolyai János birtokába került, aki feleségének adományozta.
  • A sorozatos tulajdonosi váltakozás alatt azonban az épület állaga csak romlott, és csak 1580 körül kerültek megerősítésre a vár falai. Ezt pedig bővítések követték. A 18. század elejére a vár jelentősége igencsak elcsökkent és újra pusztulásnak indult az épület, mind kívül, s belül.
  • Később, a Habsburgok támogatásával valósult meg a következő restaurálás. Ezután csak a ’48-49-es szabadságharcban töltött be fontos szerepet újra, amikor a magyaroknak Buda és Arad mellett, Déva várát is sikerült bevenniük.
💡
Tudtad? Még az „egri hős”, Dobó István is tulajdonosa volt egykor Déva várának, aki az Egri csata után erdélyi vajdának csapott fel és kevés ideig élt is itt a várban.

Miről híres a Dévai vár?

Kőmíves Kelemen legendája

A dévai várnak nem csak történelmi jelentősége van, hanem szépirodalmi vonatkozása is igen jelentős. Az egyik legismertebb ilyen a Kőmíves Kelemennéről szóló népballada, amiben a dévai vár fordulatos építésének a legendája köszön vissza. A mű az 1500-as évekből származik és azóta is a babonás események nyomán szállóigévé vált. A ballada szerint egyébként Kőmíves Kelemen a felesége hamvaival erősíti meg a vár falait, hogy az ne omoljon le újra és újra.

Látogatás

Nyitvatartás és árak

A vár az év bármely szakaszában szabadon látogatható, hiszen nyitvatartási idő nincs. Nyitvatartás: 0-24 órában. Belépő: ingyenes.

A vár könnyedén megközelíthető gyalog, ebben az esetben a Strada Cetății, azaz a Vár utcája nevű kis gyalogos szerpentint kell keresned. Viszont annak, aki nem szeretne felfelé menetelni, van lehetősége liftet használni. A lift viszont csak szezonban működik, tehát május és szeptember között. A lift ára 10 és 3 lej között mozog, kedvezménytől függően. Főszezonban előfordulhat, hogy sorban állásra és zsúfolódásra is kell számítani a liftnél.

💡
A várnak több része van, többek között a palota, a Bethlen-bástya és a romok. A várhoz való kirándulásra érdemes legalább egy fél napot rászánni. A vár romjaitól szemkápráztató kilátás nyílik a Maros völgyére.

A befalazás okai

Ahogy már említettük, kevesen vannak, akik nem ismerik szegény Kőművesnét, akit a monda alapján bizony befalazott a férje  a vár építésekor. Azt sokan tudjuk, hogy így történt, de azt már kevesen, hogy mi állt a háttérben. A néphiedelem szerint amikor egy új épületet húznak fel, akkor kötelesség a szellemek jóindulatáért cserébe úgymond élő áldozatot bemutatni.

Európaszerte de még az arab világban sem volt ritka, hogy lakóházak építésekor igazi, élő kakast falaztak be. A kakasról azt gondolták ugyanis, hogy egyike azon állatoknak, akik szoros kapcsolatot ápolnak a szellemvilággal. A szokás nagyon lassan kopott ki és nagy megdöbbenést keltett, amikor Temesváron az 1900-as évek elején a helyi állatvédő egyesület pert indított egy ember ellen, aki a ház alapjába befalazott egy dobozban egy kakast.

Sokáig divat volt vidéki falvakban, hogy építkezés közben titokban egy halott állat tetemét építették a falba vagy az alapba, "kedveskedve" így a lelkével a majd ott kísértő szellemeknek. Sokan úgy is magyarázták ezt, hogy úgynevezett építőáldozatot kell bemutatni, mert mindaddig egy rosszindulatú túlvilági hatalom birtokában van az épülő vagy már felépült ház, míg a megfelelő áldozattal meg nem békítjük a szellemeket.

Az már nagyon nagyon legenda, hogy miért pont Kőművesnére esett a választás. Persze kerestünk rá magyarázatot melyet meg is osztunk jó nagy fenntartással. Akkoriban azt beszélték a rossz nyelvek Déván, hogy Kőműves urat sajnos megcsalja a felesége. A vár építésekor a 200 magas dombról sok felé és messze el lehetett látni, így derült ki Kőművesné titka. A többit tudjuk ...

Látnivalók Déva vára közelében

A környéken várva van még 1-2 olyan érdekesség, amit meg tudsz nézni családdal és gyerekekkel, vagy akár pároddal.

Vajdahunyad vára

Csupán 20 km-re található a Vajdahunyadi vár, ami Románia legnagyobb kastélya. Ezért akár egy napra is tervezheted a két vár meglátogatását. A Vajdahunyadi vár Erdély egyik legismertebb és legimpozánsabb épülete, ami történelmi szempontból nagyon jelentős szerepet töltött be. A vár egy gótikus várkastély és sokszor a „várak királyának” is nevezik.

Ha szeretnéd megismerni a magyar történelmet közelebbről, vagy a gyerekekkel szeretnél egy tanulságos utazást tenni, akkor ide mindenképpen látogassatok el! A várba egy négy pilléren fekvő fahídon keresztül lehet bejutni, ami már önmagában is hatalmas élmény, belül pedig lovagterem, várkápolna, freskórészletek és még rengetek érdekesség vár.

Déva vára látnivalók - Vajdahunyadi vár, Románia
Déva vára látnivalók - Vajdahunyadi vár, Románia 

Densus templom

Dél felé tovább haladva, Vajdahunyad várától 40 kilométerre található a densusi görögkeleti templom. A Hátszegi-medence egyik kultikus helye. A templom már messziről észrevehető, mivel egy domboldalból magasodik ki. A templom érdekessége, hogy eredete máig vitatott, viszont a legrégebbi romániai ortodox templomként van számon tartva. Látogatása ingyenes, és előfordulhat, hogy zárt ajtókra találsz érkezéskor, ekkor sem kell egyből visszafordulni. A templom melletti paplakban szívesen odaadják a kulcsot és még pár szóban tájékoztatást is adnak az épületről.

Déva vára látnivalók - Densus templom
Déva vára látnivalók - Densus templom

Ásványkincsek Déva városában

Kevesen tudják, hogy a város nem csak a vár kapcsán híresült el. Az itt bányászott kövek bejárták az egész országot, gondoltuk volna? A  román vezetés például számos emlékműhöz innen rendelt alapanyagot, így történhet, hogy dévai kövekkel és itt bányászott ércekkel találkozhatunk a bukaresti diadalív vagy a gyulafehérvári obeliszk megtekintésekor. A Dévát körülölelő régió ugyanis vulkanikus eredetű hegységek sorát vonultatja fel, ami jelentős ásványkincseket rejtett egykor.

Ezeknek a kitermelése egészen az ókorig nyúlik vissza. Az egyik legjelentősebb bányászott érc a középkorban aranykorát élő rézbányászat volt. Sajnos mára az ásványkincsek egykori bányái bezártak, mert teljesen elfogyott belőlük a bányászható kincs. Ugyanakkor a jelenleg is zajló andezit bányászat továbbra is sikeres.

Figyelem! Fontos infó lehet a gyalog érkezőknek, hogy a vár környékén viperák lehetnek. Erre külön tábla is felhívja a figyelmet, így a kijelölt útról már csak ezért se térjünk le!

Jó utat és jó pihenést kívánunk! Trekhunt csapat ❤️

➡️ ➡️ Facebook link ?