Ha készen állsz egy megközelítőleg 2 órás kocsikázásra, akkor irány a Csóványos! Talán kevesen ismerik a Börzsöny legmagasabb csúcsát, mi most mégis a Budapesthez közel eső hegyet vesszük közelebbről szemügyre. Megnézzük hol van a 938 méter magas Csóványos, mit érdemes tudni róla és a túraútvonalakat is áttekintjük.

A Börzsönyben található változatos táj remek túrázási lehetőségeket kínál ha a Dunakanyar illetve az északon található Magas Tátra látványában szeretnél gyönyörködni. Ezek közül a kincsek közül az egyik a Csóványos.

Egy kiváló kirándulóhely gyerekekkel is, így remek családi program. Nem csak a terep egyszerűsége az előnye, hanem a közelsége is, így a gyerekekkel sem kell hosszabban utaznotok (Budapestről).

Jelentkezz be, hogy reklámok nélkül olvashasd a cikket és hozzáférj egyéb jövőbeli funkciókhoz is.

💡
Tudtad? A hegy nevét a csalán növényről kapta, mivel régebben szinte az egész hegytetőt csalán lepte be. Természetesen ma már ez nem igaz, de a név megmaradt. Korábban hívták a hegyet Koránynak is, ami a kora reggel, vagy hajnal megfelelője volt.

Hol van a Csóványos?

A gimnáziumi földrajzórán valószínűleg megemlítette a tanár ennek a hegycsúcsnak a nevét, de ha már nem emlékszel a Börzsöny tananyagára, akkor itt jön egy kis frissítés. A Csóványost Pest és Nógrád megyék határán találod a Börzsönyben.

Csóványos - Budapest távolság
Csóványos - Budapest távolság 

Az észak-magyarországi tájegységek már nincsenek nagyon messze a Kárpátok vonulataitól és a Börzsöny, amelynek a legmagasabb pontja a Csóványos (938 méteres magasságával) a Kárpátok belső vulkáni övezetének egyik tagja az Északi-középhegységben. A Börzsönyt egyébként északról és nyugatról az Ipoly határolja, délről pedig a Duna.

Börzsöny látnivalók cikkünket itt találod. 

Kialakulása

A fiatal Börzsöny kialakulását a szakemberek 15-18 millió évvel ezelőttre teszik és aki jártas a geológiában, az tudja hogy az ilyen hegyeket és ezek között a Börzsönyt is nagyrészt vulkáni kőzetek mint például andezit vagy dácit alkotják. Egy további érdekesség még a Börzsönyről az, hogy a 100 legmagasabb magyar hegycsúcs közül 9 itt található.

💡
Tudtad? A Csóványos az ország 20. legmagasabb hegycsúcsa?

Csóványos kilátó

A csúcson nem más vár Rád, mint az azonos nevű kilátó torony. A 22 méter magas fa szerkezetű toronyra felmászva még jobb kilátásban lesz részed. Egész évben nyitva van, és ingyenesen látogatható. A kilátót nagyon jól alakították ki, középen fallal határolt fémrácsos csigalépcső vezet fel a tetejére, ahonnan gyönyörű körpanoráma fogad minket a Börzsöny legmagasabb pontján. A tériszonyosoknak is teljesíthető, a lépcsőkre viszont ügyeljünk, mert a rácsokon át lelátunk!

A kilátó mellett padok vannak elhelyezve, így pihenhetünk, uzsonnázhatunk is egyet a természetben. Fontos, hogy a hulladékot ne dobjuk el! A tororny bejáratánál érdekes információkkal gazdagodhatunk ha elolvassuk a kihelyezett táblákat.

Mesés túrát keresel a környéken? Akkor a Csarna völgyet ajánljuk figyelmedbe.

Csóványos túra

A csúcsra négy irányból is fel tudsz túrázni, mivel minden oldalról jól kiépített, karbantartott kiránduló útvonal vezet. Ezen útvonalak közül van ami az Országos Kéktúra útvonalát követi.

Túrázás és kirándulás a Csóványosra ...
Túrázás és kirándulás a Csóványosra ... 

Könnyebb túra: Diósjenő kiindulóponttal

Autóval és busszal is Diósjenőre szoktak érkezni a túrázók. Innen érdemes elindulnod a csúcsra felvezető túraútvonalon. Ez egy megközelítőleg kettő és fél órát igénylő kirándulást jelent, amelynek során 9.6 kilométert kell megtenned - 676 méter szintkülönbséget leküzdvén.

  • Túratáv: 9,6 km
  • Szintkülönbség: 660 m
  • Időtartam: 2.5 - 3 óra
  • Kiindulópont: Diósjenő

Közepes túra: Kemence kiindulóponttal

A Csóványost egyébként meg lehet közelíteni egy másik kiindulási pontból is. A szlovákiai határhoz közelebb lévő falak között találhatjuk Kemencét és vannak olyan túrázók is, akik innen indítják a Csóványos felé vezető túrájukat.

  • Túratáv: 18,8 km
  • Szintkülönbség: 700 m
  • Időtartam: 4.5 - 5 óra
  • Kiindulópont: Kemence

Abban az esetben ha Kemencéről indulnál, akkor megközelítőleg négy és fél órára lesz szükséged és ekkor pedig 18.8 kilométeres túra elé állítod majd magadat. A szintkülönbség több mint 700 méter, tehát gondolom innen is látszik hogy ez egy jóval komolyabb túra mint a Diósjenőről induló előző opció.

Közepes túra: Királyrét kiindulóponttal

Egy hozzávetőlegesen 5 órás túra keretében elindulhatsz például Királyrétről, a Cseresznyefa parkolóból is. Ebben az esetben először a Nagy-Hideg-hegyig, majd a Rakodón keresztül a Hangyás-bércen és a Csóványoson keresztül a Három-hányásig vezet az utad. Visszafelé a Rakodót kell érintened és visszamenned a Királyrétre.

  • Túratáv: 20 km
  • Szintkülönbség: 620 m
  • Időtartam: 5 óra
  • Kiindulópont: Királyrét
💡
Tipp: Jó ha tudod, hogy a nagy hideg hegyi turistaház minden nap meleg étellel és szállás lehetőséggel vár minket.

Ez a túra ugyan 5 órás menetidőt feltételez és 620 méteres szintkülönbséget kell az út során leküzdened, azonban nem túl fárasztó mivel csupán három rövidebb meredek emelkedővel rendelkezik. A túra nem technikás, így akár 12 éves gyerekekkel is különösebb nehézség nélkül teljesíthető. Ne feledkezz meg azért a megfelelő, jó minőségű, bokát fixen tartó lábbelikről sem.

Ha Királyrétről indítjuk a túránkat és van kedvünk megismerni a Morgó-patak völgyének szépségét, akkor ide már érdemes a Királyréti erdei vasúttal érkezni Kismaros felől. Figyeljünk azonban a szezononként változó menetrendre! Errefelé olyan látnivalók találhatók még meg, mint az Oltár-kő, a Sasfészek-bérc, a Bajdázó-tó és a Nyír réti kastély romjai.

További hegycsúcsok

Szintén 900 méteres magasság felett van a Magos-fa csúcs is, őket követi a Nagy-Hideg-hegy (864 m), valamint a Nagy-Inóc (826 m) csúcsa. A Nagy-Hideg-hegy csak 3.1 kilométerre van a Csóványostól, ami azt jelenti, hogy az E4-es túraútvonalat követve kb. 1 óra alatt juthatsz el erre a pontra.

Őseink felismerték a több mint 900 méter magasba emelkedő hegycsúcsok által adott természeti lehetőségeket és ennek nyomait őrzik a környéken található várak is például. Név szerint ismeretesek a Drégelyvár, Hont vára, Ipolydamásdi vár, és a Nógrádi vár.

A Csóványoshoz nemcsak azért érdemes ellátogatni hogy megmozgasd elmacskásodott végtagjaidat. Az itt található erdők meglehetősen ritka növényfajoknak adnak otthont. Találhatsz itt magyarföldi husángot és akár pirosló nádtippant is.

Ha pedig szerencséd van, foltos szalamandrákat, havasi cincéreket, fehérhátú kopáncsokat, fekete gólyákat vagy akár uráli baglyokat is láthatsz. Napjainkban egyre inkább felértékelődnek az országon belüli utazások, kirándulások. Jó választás, ha nem szeretnéd elhagyni az országhatárokat, mégis szép környezetben szeretnél hegyet mászni.

Megközelítés

Budapesttől északi irányban haladva megközelítőleg 1 óra 45 perc alatt tudod elérni Diósjenő érintésével.

Csóványos autóval

Ha Budapestről autóval indulsz, akkor a Váci úton kell észak felé haladnod és Káposztásmegyer után az E77-es útra kell ráhajtanod. Innentől kezdve viszonylag egyenesen vezet az út észak felé Dunakeszi, Göd majd Vác érintésével. Vác mellett elhajtván a kettes utat kell keresned, amely Szendehelyen keresztül visz a hegy irányába és innentől pedig a Diósjenő táblát kell követned.

Csóványos vonattal

A Csóványos megközelíthető azok számára is, akik nem rendelkeznek gépjárművel. Budapest belvárosából vonattal, majd azután egy átszállás után busszal juthatsz el Diósjenőre. A vonatok általában a Nyugati pályaudvarról indulnak Vác irányába és megközelítőleg 1 óra vonatozás után szállhatsz le a váci vasútállomáson. Itt kell megkeresni a Diósjenő irányába induló 331-es számú autóbuszt. Ez a busz Szendehelyen keresztül haladva, kevesebb mint 1 óra alatt ér el Diósjenőre.


Jó utat és jó pihenést kívánunk! Trekhunt csapat ❤️

➡️ ➡️ Facebook link ?