A több mint 700 éves vár a Bakony egyik kiemelt gyöngyszeme, és a környék büszkesége. A festői környezetben pihenő Cseszneki vár egy dombra épült még a 13. században. A végvárként funkcionáló erőd ellenállt a török megszállásnak, megélt több tulajdonost is, majd végül egy földrengés és egy tűz alakította mai képére.

A Cseszneki várat szemlélve érezheted, hogy sok mindent megélt már. Ha a megmaradt falak beszélni tudnának, bizony sokat mesélhetnének. A gótikus stílusban épült vár volt Csák család, Károly Róbert, és az Eszterházy család tulajdona is. A vár kapujából gyönyörködhetsz a Bakony erdeiben és felidézheted magadban az 1947-ben itt forgatott Valahol Európában című film részleteit is.

Gyors áttekintés

Cseszneki vár Tudnivalók
Szezon Január - December
Nyitvatartás Keddtől - vasárnapig
Árak 700-500 Ft (kp, kártya, SZÉP kártya)
Cím Csesznek, 0158 1 hrsz, 8419, Csesznek, Hungary
Parkolás Ingyenesen a közelben
Gyerekbarát? Igen
Akadálymentes? Nem
Kutyabarát? Igen
Honlap Facebook oldal

Képek

A Cseszneki vár őszi színekben
Cseszneki vár
A Cseszneki vár a távolból
A környékek találsz kiránduló és túraútvonalakat is - Cseszneki vár
A környékek találsz kiránduló és túraútvonalakat is - Cseszneki vár

Hol van a Cseszneki vár?

Cím, térkép, elérhetőségek, megközelítés, távolság, bejárat, parkolás: A Cseszneki várat Cseszneken találod, a Veszprémből Győrbe vezető országút mellett. Budapesttől nagyjából 1,5 óra alatt lent tudsz lenni autóval, Győrből elég 1 óra is.

Jelentkezz be, hogy reklámok nélkül olvashasd a cikket és hozzáférj egyéb jövőbeli funkciókhoz is.

  • Cím: Csesznek, 0158 1 hrsz, 8419
  • Távolság Budapesttől: 1,5 óra / 120 km
  • Távolság Győrtől: 1 óra / 50 km
Budapest - Cseszneki vár távolság
Budapest - Cseszneki vár távolság
Érdekelnek a várak? Nézd meg Magyarország várainak gyűjtőoldalát. 

Parkolás

Ha gépjárművel érkezel, a vár tövében ingyenes parkolót találsz ahonnan könnyen meg tudod közelíteni a romokat. Magához a várhoz személygépjármű nem mehet fel, csak ha rendelkezik erre külön kiállított engedéllyel. A parkolóból pár perces sétával lehet eljutsz a vár kapujához. A Cseszneki vár és annak környezetének megtekintésére az egyik legjobb pont a 82-es út melletti parkoló, innen nyílik a legszebb kilátás a várra!

A Cseszneki vár története

A vár, hasonlóan a Diósgyőri várhoz a mongol invázió környékén, valószínűsíthetőleg 1263-ban épült, amikor is az ország védelmét szerették volna megerősíteni a magyarok. Az első építkezések Bána nembeli Cseszneki Jakab kardhordozó nevéhez köthetők.

Egy 1281-ben keletkezett oklevél szerint Jakab fiai közösen használhatták várat. 1315-ben ugyan a Csákok elfoglalták az erődítményt, azonban az országbíró visszaítélte azt Cseszneki Mihály és fia Cseszneki János részére. A Cseszneki vár a 16. század közepén fontos stratégiai szerepet töltött be - amikor is a törökök hódító hadjáratokat indítottak ellenünk. Az erődítmény végvárként védelmezte az országot.

Csesznek vára az töröknek igen utában vala, és az csatásoktúl fokhelyen vala. (Wathay Ferenc)

1594-ben a fővárostól már meglehetősen nyugatra fekvő Győr is elesett és ennek következtében a közeli Cseszneki vár török kézre került. Az ezek után következő időszakokban folyamatos támadásokat kellett kiállnia, főleg a törökök részéről, de az osztrák hadak is gyakran megjelentek a falak előtt.

A 16-17. század fordulóján a vár tulajdonosa a Cseszneki család volt, azonban 1605-ben behódoltak Bocskai István csapatai előtt. A meglehetősen hányattatott és háborúkkal tűzdelt hosszú évek után a várat az Eszterházy grófok lakták. A hivatalos okiratokból kiderül az is, hogy a főúri család 1780-ban elköltözött a kastélyból, viszont a szolgák még használták a helyiségeket mindaddig amíg egy földrengés, majd egy tűzvész azokat teljesen lakhatatlanná nem tette.

A Cseszneki vár megmaradt kőfalai

A Cseszneki várról

A Cseszneki várrom mára szinte alig felismerhető állapotban van. A várat körülvevő kőfal ugyan még az épületet jól kiemeli a környezetből, de a vár nagy része már elpusztult. Két nagyobb átépítésen esett át. Az egyikre a Garai család ideje alatt került sor, akik az alacsony, belsőtornyos várból gótikus lovagvárat emeltek. Később az Eszterházy család barokk stílusban várkastélyt varázsoltak az épületből.

A vártól nem messze, körülbelül 150-200 méterre található az úgynevezett „Szerelmesek sziklája”. A mondás szerint ha két ember tiszta szívből szereti egymást, akkor csupán egy csók ezen a helyen örökre elválaszthatatlanná teszi őket. Emellett az aranyos legenda mellett már csak azért is érdemes meglátogatni, mert nagyon közel van a várhoz és csodás innen a kilátás a környező természetre!

💡
A vár mellett taláható a Kőmosó szurdok is, ahová szintén érdemes tenni egy kirándulást.

Látogatás

A vár egyénileg látogatható, nincs vezetett túra. Fontos tudnivaló, hogy nem mindig van lehetőség azonnal, helyben tárlatvezetést igényelni. Ha mindenképp szeretnénk igénybe venni ezt, akkor a vár honlapján megadott elérhetőségek valamelyikén (telefon vagy e-mail) érdeklődjünk az illetékestől!

Esti vezetett túra

A várnak van egy nagyon érdekes programlehetősége is, amelynek keretein belül a látogatók napnyugta után, az éj sötétségében fedezhetik fel a várat és történelmét. Az egyetlen dolog, amely vezet minket a sötétben a zseblámpánk vagy telefonok fénye. Szuper program, akár családdal is!

Fontos tudni, hogy a vár falaira és egyéb szegmenseire ráállni, felmászni tilos! Ennek oka a vár történelmi fontosságán és korán felül az, hogy rendkívül balesetveszélyes, sőt, bizonyos pontjain életveszélyes!

Szezon és nyitvatartás

A Cseszneki vár egész évben, hétfő kivételével minden nap látogatható. Hétköznap reggel 10-kor nyitják a vár kapuit és este 6-ig látogathatod a helyszínt. Szombaton, vasárnap, és ünnepnapokon pedig reggel 9-től este 6-ig teheted meg ugyanezt.

  • Szezon: Január - December (kedd - vasárnap)
  • Novembertől Februárig (téli nyitvatartás): 9:00 - 16:00
  • Március és Október (tavaszi és őszi nyitvatartás): 9:00 - 17:00
  • Áprilistól Szeptemberig (nyári nyitvatartás): 10:00 - 18:00
Mivel a vár nyitvatartása szezonváltáskor módosulhat, ünnepnapokon pedig eltérhet a megszokottól - érdemes a Facebook oldalra rápillantani indulás előtt.

Árak és belépők

Jelenleg online jegyvásárlásra nincs lehetőség, a jegyeket csak helyszínen (készpénzzel, bankkártyával vagy SZÉP kártyával) tudod megvásárolni helyszínen. A kedvezményes belépőjegy árak diákoknak és nyugdíjasoknak szólnak, ez 500 forint. A felnőttek egy 700 forintos belépőjegy megváltásával léphetnek be.

  • Felnőtt jegy: 700 ft
  • Diák jegy: 500 ft
  • Nyugdíjas jegy: 500 ft
  • 6 éves kor alatt: Ingyenes

(Az árak változását nem minden esetben tudjuk nyomon követni, ezért azok időközben változhatnak!)

Kutyabarát?

Igen, a vár szívesen látja a négylábúakat is falai közé, azonban arra figyeljünk, hogy a póráz használata kötelező! Ennek az is az oka, hogy a várnak van ám egy saját, négylábú munkatársa is, Bobi! Bobiról később is szó esik majd, ugyanis szerves része a vár életének.

Ahogyan már fentebb is említettük, a cseszneki várnak van egy igazán különleges, szőrös kis kollégája is – ő Bobi. Bobi 2019 karácsonyán látta meg a napvilágot a vár területén ikertestvérével, Zizivel. Szerencsére egy kedves pár a gondjaikba vette a testvéreket, így alakult hát hogy Bobi kutya munkát kapott a vár életének felpezsdítésében. Vendégszeretete határtalan, boldogan kíséri fel az embereket és az érkező négylábúakat is a várlátogatásra, de egy kis játékra is mindig kapható!

Bobi képviseli annak a képét, hogy erre a helyre bizony mindenki nyugodt szívvel hozhatja el a család négylábú tagját (póráz használatával). Bobiról már az újságok is írtak – igazi celeb. Ennek ellenére sem felejtette el küldetését: bemutatni az embereknek, hogy mennyivel klasszabb a hangulat egy olyan helyen, ahol szívesen látják az emberek házikedvenceit is.

Hétpecsétes vártúrák

Érdekes továbbá még az is, hogy a Cseszneki vár a Hétpecsétes vártúrák egyik helyszíneke. Ezek a túrák 2009. március 1-je óta kerülnek megszervezésre és a lényeg, hogy egy az erre a célra árusított pecsétgyűjtő kalauzba össze kell gyűjteni három éven belül hét veszprém megyei vár pecsétjét. A Hétpecsétes vártúrában szereplő várak a következők: Cseszneki vár, Csobánci vár, Nagyvázsonyi vár, Somlói vár, Sümegi vár, Szigligeti vár és a Várpalotai Thury vár.

A Cseszneki vár mellett található Kőbánya szabadtéri színpadon is rendszeresen kerülnek megrendezésre különféle programok. A több mint 700 esztendős Cseszneki vár az érintetlen természeti környezetben egy kiváló helyszín azok számára, akik fel szeretnék fedezni Magyarország stratégiailag fontos pontjait és szeretik a via Ferrata túraútvonalakat is.

Az itt tartott idegenvezetés állítólag különösen jó hangulatban zajlik, érdemes lehet a megye várlátogatásaink első helyszíneként beiktatni!

Via Ferrata Cseszneken

Az extrém sportok szerelmeseinek különösen fontos helyszín Csesznek, hiszen itt találod Magyarország első via ferrata útvonalait is. Név szerint ezek a következők:

  • Ostromlók útja, amely C kategóriás és 120 méter hosszú
  • Vár panoráma út, amely D kategóriás és hossza 180 méter
  • Tálos Zoltán emlékút, amely F kategóriás és 70 méter hosszú

Ha a környéken jársz, és még nem via Ferrata-tal soha, bátran próbáld ki. A via Ferrata utak jelzése A-tól F-ig terjed. Az A jelenti a legkönnyebben teljesíthető túraútvonalakat, az F pedig a legnehezebbeket. Az előrehaladást előzetesen felszerelt létrák, lépcsők, hidak és fénykábelek segítik ezeken a via ferrata túraútvonalakon.

Csesznek és a Cseszneki vár
Cseszneki via Ferrata útvonal 
Tipp: A Cseszneki via Ferrata pályákról  már külön is írtunk.

Remélem többet megtudtál a Cseszneki várról, és tetszett a mostani összefoglalónk. Bátran oszd meg másokkal is a cikket. Minden megosztást köszönünk szépen.

Jó utat és jó pihenést kívánunk! Trekhunt csapat ❤️

➡️ ➡️ Facebook link 👍