A Bükk déli oldalán fekvő Cserépfalu Magyarország egyik legérdekesebb és látnivalókban gazdag települése. Az Ördögtorony kaptárkövek és a Kisamerikai barlanglakások két olyan nevezetesség, amiről ha láttunk is már korábban fotót, érdemes személyesen is megcsodálni.

Cserépfalu nem véletlenül híres. A Bükkalja kőkultúrája ország-szerte híres, Cserépfalu pedig a központja.

Áttekintés

Cserépfalu Tudnivalók
Miről híres? Különleges sziklaformációk, feltárt leletek
Látnivalók Ördögtorony tanösvény, Ördögtorony kaptárkő, Kaptárkövek, Kisamerikai barlanglakások, Milleniumi kilátó, Suba-lyuk, Ódorvár, Berezdaljai pincesor
Árak Valamennyi látnivaló ingyenes
Nyitvatartás Valamennyi látnivaló szabadon látogatható
Terület Bükk
Távolság Budapesttől 2,5 óra / 150 km
Távolság Egertől 30 perc / 21 km
Honlap cserepfalu.hu

Képek és videók

Cserépfalu legszebb látnivalói
Cserépfalu videó

Térkép - Hol van Cserépfalu?

Cím, térkép, távolság, megközelítés, parkolás

Jelentkezz be, hogy reklámok nélkül olvashasd a cikket és hozzáférj egyéb jövőbeli funkciókhoz is.

Cserépfalu nagyjából 2,5 órára található Budapesttől. A Bükk déli részén fekvő falu Egertől mindössze 21 km-re helyezkedik el a Hór völgyében. Nem messze tőle található Cserépváralja, Bükkzsérc, Noszvaj, Szomolya és Bogács.

  • Eger táv: 30 perc / 21 km
  • Noszvaj táv: 25 perc / 18 km
  • Budapest táv: 2,5 óra / 150 km
Cserépfalu térkép

Cserépfaluról bővebben

Cserépfalu már évszázadok óta lakott. A legelső írásos említés a 13. századból származik, viszont az itt talált leletek arra utalnak, hogy a területen már azelőtt is éltek emberek.

A vidék az egri püspökhöz tartozott, később Nagy Lajos idején már királyi birtok volt. Az Anjou korban Zsigmond király idején várat építettek - amiből ma már csak romok maradtak fent. Később kikerült a királyi kézből és a Báthoryak birtokába jutott, majd Eger eleste után török kézben végezte.

A falu az ország leghosszabb hegyvidéki völgyében található. A Hór-völgy itt kezdődik, tehát a falu rögtön a völgy bejáratánál található.

Nemcsak a soron következő látnivalók, maga a falu utcáin is számos érdekességet láthatunk. Különleges tornácos parasztházakban gazdag.

Cserépfalu látnivalók videó

#1 Ördögtorony Kaptárkő

Az Ördögtorony kaptárkő annak a tanösvénynek a névadója, ami Cserépfaluban és környékén a Bükkalja kőkultúrájat hivatott bemutatni. A kúp jellegzetessége, hogy 3 kaptárfülke is található rajta. Habár a vidék tele van tufa kúpokkal, mégis az Ördögtorony kaptárkő a legnépszerűbb - bájos alakja miatt.

Továbbá itt található a Mész-patak szurdok is és a Túrbucka néven ismert álló kőoszlopok.

Ördögtorony, Cserépfalu

#2 Ördögtorony tanösvény

A tansövény kb. 10 km hosszú, 20 állomásból áll - és nagyjából 4 - 5 óra szükséges a bejárásához.

Az útvonal a falutól északkeletre indul a Mész-tető délnyugati oldalához, ahol az Ördögtorony kaptárkövet is megtaláljuk.

Ördögtorony tanösvény Tudnivalók
Állomsok száma 20
Hosszúság 10 km
Menetidő 5,5 óra
Gyerekbarát? Igen
Akadálymentes? Nem
Kutyabarát? Igen

Tanösvény állomásai

Berezdi kilátópont - Berezdi kőzetfeltárás - "Kisamerika" - Berezdaljai pincesor - Mésztetői fás legelő - Ördögcsúszda - Ördögtorony-kaptárkő - Mész-patak szurdoka - Túrbucka - Perpác-rét-hegyi legelő - Víznyelő - Hór-völgy kőzetei és felszíniformái - Gyertyános-tölgyes - Jégkori sziklaformák - Törmeléklejtő erdő és szurdokerdő - Bervai Mészkő geológiai alapszelvény - Suba-lyuk - Melegkedvelő növényzet - Mészégetés - Népi építészet

Cserépfalu, Ördögtorony tanösvény
Szereted a tanösvényeket? Akkor ezt is nézd meg: Magyarország összes tanösvénye egy helyen

#3 Kisamerika barlanglakások

Cím: Cserépfalu, Berezdalja út 13, 3413

Szintén a tanösvényen találjuk a Kisamerikai-barlanglakásokat. Érdekes és szokatlan neve gúnynév, amit a gazdasági világválság idején ragasztottak rá. Amikor a vidék tehetősebb lakói Amerikába vándoroltak ki, a szegényebb lakók tufa-falba ásták lakásaikat. Innen jött a mondás, hogy Ők csak „Kisamerikáig” jutottak el.

A barlangokban 9 család lakott, mind önellátó. A legutolsó lakos egy idős néni volt, aki 1975-ben költözött a faluba.

A lakások mögött a Milleniumi kilátót tudjuk megnézni.

  • Nyitvatartás: 0:00 - 24:00, minden nap
  • Szezon: Január - december
  • Árak: ingyenes
Kisamerikai barlanglakások

#4 Milleniumi kilátó

Cím: Cserépfalu, Berezdalja út 13, 3413

A Berezdi sétány mellett találjuk a környék - sőt, talán egész Magyarország - legérdekesebb kilátóját. A torony sajátosságra, hogy dácittufa tömbökből épült, amikbe faragott kövek is helyet kaptak - hogy az egykori kőfaragóknak állítsanak emléket.

A kilátót Csete György Kossuth-díjas építész tervezte. A torony formája nem véletlenül emlékeztet egy kaptárkőre mindenkit. Érdekessége, hogy az apró nyílásai a Göncölszekér csillagképét adják ki.

  • Nyitvatartás: 0:00 - 24:00, minden nap
  • Szezon: Január - december
  • Árak: ingyenes

#5 Ódorvár

Cím: Ódorvár, Cserépfalu, Hór-vögye, 3413

Az egykori vár építési és pusztulási körülményei sajnos ismeretlenek és homályosak. Egyetlen oklevélben tűnik fel a vár neve 1351-ből, de részleteket nem tudunk meg ebből sem. A vár romjai sincsenek túl nagy segítségére a történészeknek, hiszen ma már csak a várnak az alapja található meg a déli oldalon. Innen szuper kilátás nyílik a a Bükk déli hegyeire.

A vár amúgy egy keskeny, sziklás gerinc végén állt rálátással a völgyre.

A vár oldalában találjuk a fokozottan védett Hajnóczy-barlangot. A cseppkövekben gazdag barlang csak engedéllyel és megfelelő felszereléssel látogatható.

  • Nyitvatartás: 0:00 - 24:00, minden nap
  • Szezon: Január - december
  • Árak: ingyenes

#6 Oszlai tájház

Cím: Oszlai tájház + Oszlai Kulcsosház, Cserépfalu 3413

Az Oszlai Tájházat a völgyben, Ódorvár alatt találjuk. Itt az erdőt gondozó erdészek életéről és munkájáról tudunk meg többet.

  • Nyitvatartás: 0:00 - 24:00, minden nap
  • Szezon: Január - december
  • Árak: ingyenes

#7 Subalyuk barlang

Cím: Subalyuk barlang, Cserépfalu, 2511, 3413

Korábban írtuk, hogy a település már évszázadok óta lakott volt. Valójában Cserépfalun és környékén már az őskorban is laktak emberek. Magyarország egyik legfontosabb régészeti lelőhelyét is itt találjuk, méghozzá a Subalyukat.

A völgy elején található, 1982 óta fokozottan védett barlangban 1932-ben egy felnőtt nő és egy hároméves gyermek csontvázának maradványait találták. A szakemberek által megvizsgált csontok arra utalnak, hogy a leletek kb. 60–70 ezer évesek.

Subalyuk Múzeum és Látogatóközpont

A múzeum állandó kiállításán megismerkedhetünk a feltárás körülményeivel és eredményeivel. Ám nemcsak a Suba-lyukból feltárt leleteknek ad otthont a múzeum, hanem számos, a környékről származó régészeti tárgynak is. Előkerültek kora vaskori, késő bronzkori tárgyak, de a honfoglalás idejéből népvándorlás kori leletek is.

A múzeum és a látogatóközpont nagyjából 300 méterre található a barlangtól. Parkolni ingyenesen a látogatóközpont előtt tudunk.

  • Múzeum címe: Cserépfalu, Kossuth út 152, 3413
  • Nyitvatartás: hétfőnként zárva

#8 Kőporlyuk

Cím: Kőporlyuk, Cserépfalu, 3413

A Kőporlyuk (Nóta Aréna) egy kétszintes tufa barlang ami mesterségesen lett kialakítva. Innen hordták el a kőport, amit a helyiek súrolóporként használtak. Nem csak emiatt érdekes, nyaranta zenés-táncos programokat szoktak itt megrendezni. A Kőporlyuk a pincefalu legfelső sorától nem messze találjuk.

  • Nyitvatartás: 0:00 - 24:00, minden nap
  • Szezon: Január - december
  • Árak: ingyenes

#9 Pincefalu és pincesorok

Cím: Cserépfalu, Berezdalja út 1, 3413

Cserépfaluban találjuk a Berezdaljai pincefalut, ami három különböző pincesorból áll. Ezek a sorok egymás fölött sorakoznak és várják az arra látogatókat. Az eredeti népi stílusban épült házakat és pincéket folyamatos újítják fel.  

  • Alsó pincesor
  • Középső pincesor
  • Felső pincesor

Valamennyi pince közül kiemelt figyelem jut a Gacsó pincének, ahol a két hosszú falon életnagyságú, állig felfegyverzett, első világháborús honvédek sorakoznak. A pincét az alsó pincesor közepén találjuk. Eltéveszteni nem fogjuk.

Itt a Derda pince is (bor-kápolna), ahol a falon bibliai jeleneteket láthatunk.

A faluban amúgy 7 pincesor található, összesen 400 pincével. A gyümölcstermelés mellett a borászat volt a legmeghatározóbb.

Cserépfalu pincesorai

#10 Kőporos szurdok

Cím: Kőporos szurdok, Cserépfalu, 3413

Kicsi, és kevésbé ismert a Kőporos szurdok, amit az Ördögtorony kaptárkőtől nem messze találunk. Méretei ellenére a szurdokvölgy vadregényes és izgalmas. Kellemeset tudunk itt sétálni, és ha esőzés után megyünk, akkor még egy kis patak is csordogál majd a lábunknál.

  • Nyitvatartás: 0:00 - 24:00, minden nap
  • Szezon: Január - december
  • Árak: ingyenes
Olvass tovább: Magyarország szurdokai

A környéken található közeli látnivalók...

#11 Kőhodály Tibolddalóc

Cím: Kőhodály Tibolddalóc, Tibolddalóc, 3423

Cserépfalutól nem messze Tibolddalócon találjuk a Kőhodály nevű mezőgazdasági műemléket. A nevezetesség lényegében riolit tufába faragott hatalmas méretű juhhodályok. A helyi juhászok tartották itt állataikat. Az egymás mellett elhelyezkedő hatalmas terem szabadon látogatható - ma már nincs használatban.

  • Nyitvatartás: 0:00 - 24:00, minden nap
  • Szezon: Január - december
  • Árak: ingyenes

#12 Szomolyai Kaptárkövek

Cím: Eger, Szölöcske utca 2, 3342

A Szomolyai Kaptárkövek már nem Cserépfaluhoz, hanem Egerhez tartoznak. Nevét onnan kapta, hogy Szomolya településhez nagyon közel található. A kaptárkövek természetileg védett területen találhatóak.

Szomolyai Kaptárkő tanösvény

Az Egerhez tartozó Szomolyai Kaptárkövek igazi kuriózumnak számítanak Magyarországon. A Cserépfaluhoz hasonló természetvédelmi terület mintegy 25 különböző formájú kaptárkövet ölel fel, amin egy izgalmas, 4 km hosszú tanösvény is átvezet.

Megnézem

#13 Noszvaj

Cserépfalutól mindössze 18 km-re találjuk a népszerű Noszvajt. A település barlanglakásokkal, a De La Motte kastéllyal, tavakkal, pincesorokkal, és egy Gazdaházzal is büszkélkedik. A környéken pedig meg tudjuk nézni az 575 m magasságban található Kövesdi kilátót, vagy túrázhatunk egyet a Forrástúrán is.

A Noszvaji barlanglakások

Jó utat és jó pihenést kívánunk! Trekhunt csapat ❤️

➡️ ➡️ Facebook link ?