Magyarország északi csücskében fekszik az egykori vulkánból kialakult Börzsöny hegység, ahol mára, elsősorban a Budapestiek és a Közép-Magyarországiak legkedveltebb kirándulóhelyei találhatóak. A Börzsönyben kalandos sziklaszirteken, vadregényes tájakon keresztül járhatod be Magyarország száz legmagasabb hegycsúcsa közül kilencet.

A Börzsöny több irányból jól megközelíthető, és minden oldalán találni egy fantasztikus, kalandos vagy éppen szemkápráztató természeti csodát. Találhatsz itt Árpádkori-emlékeket, török időkre emlékező várakat, 19. századi vízimalmot, kisvasutat, de van itt lehetőség nomád kempingezésre, szárnyashajózásra és még léghajózásra is!

Télen-nyáron várja az odalátogatókat, viszont a rengeteg lehetőség között nehéz lehet kiigazodni. Ezért a cikkben összeszedtem azokat a programokat, túraútvonalakat és látnivalókat, amit érdemes felkeresni, mégha csak 1-1 napra is utazol a Börzsönybe. Ha pedig hosszabb időre, akár egy hétvégére vagy egy hétre mennél, akkor se kell aggódnod, látnivaló van bőven, csak tudj választani!

Jelentkezz be, hogy reklámok nélkül olvashasd a cikket és hozzáférj egyéb jövőbeli funkciókhoz is.

A Börzsöny szinte egész területe a Duna-Ipoly Nemzeti Parkhoz tartozik, így bármerre indulsz, hatalmas tölgy és bükkerdők várnak, amik andezit és pala sziklatömbök ágaskodnak az ég felé. A kőtenger között pedig néhol ivóvíz tisztaságú források törnek a felszínre.

Hol található a Börzsöny?

A Börzsöny Észak-Magyarországon található, Pest és Nógrád megyéhez tartozik. A Börzsöny az Északi- Középhegység legnyugatibb része, a Kárpátok belső övezetéhez tartozik. Területe több mint 600 km2, amit északról és nyugatról az Ipoly, délről a Duna, keletről pedig a Nógrádi-medence és a Cserhát határol.

Budapestről a Börzsöny könnyedén megközelíthető, hiszen szinte a város tőszomszédságában végződik a hegység. A legnépszerűbb települések a Börzsönyben Verőce, Szokolya, Diósjenő. Ugyan Visegrád és a Visegrádi-hegység már a Dunántúli-középhegységhez tartozik, azért még Kismarost és Zebegényt is a Börzsönyhöz lehet sorolni.

  • Budapest táv: 1,5 óra / 75 km
Börzsöny térkép - Budapest távolság
Börzsöny térkép - Budapest távolság

A Börzsöny felosztása

A hegységnek három kisebb tájegysége van, amik:

  • Központi-Börzsöny
  • Börzsönyi-kismedencék
  • Börzsönyi-peremhegység.

Szerkezetileg pedig Északi, Déli, Nyugati és Magas-Börzsönyre lehet tagolni a területet. Budapesthez legközelebbi része a Dél-Börzsöny.

A hegység egyik közelebbi pontja Szokolya, ami 60 km-re található Budapesttől, a távolabbi részek pedig nagyjából 70 km-re. Ami az M2-es autópályán nagyjából 1-1,5 óra alatt megtehető táv. Így tehát akkor is kiváló úti cél, ha csak egy napra szeretnél elmenekülni a városból.

#1 Dél Börzsöny

A Dél-Börzsöny a Dunakanyarnál, Nagymarosnál és Szobnál kezdődik, és egészen elnyúlik keleti irányba Kóspallagig. Északon pedig a Márianosztrai-völgyig. Itt található a Hegyes-tetőn a Julianus-kilátó és a Gubacs-hálás tisztás is, ahonnan páratlan kilátás nyílik a Visegrádi fellegvárra.

Szob, Dél Börzsöny

A Hegyes-tető csúcsa 482 méter magasig emelkedik, aminek a tetején találod a Julianus kilátót, ahonnan az egész Dunakanyarra nyíló panorámában lesz részed.

A Zebegénytől vagy Nagymarostól induló túraútvonalon nagyjából 4 óra alatt lehet felkapaszkodni a hegycsúcsra. A kilátó egész évben nyitva van, de a kilátás miatt mindenképpen érdemes tiszta időben menned!

Julianus kilátó, Börzsöny
Julianus kilátó | Forrás: Julianus kilátó

#2 Magas Börzsöny

A Magas-Börzsöny a terület középső részén terül el. Itt találhatóak a Börzsöny legmagasabb csúcsai, úgy mint Csóványos, Magos-fa és a Nagy-Hideg-hegy. De ezen felül még a Kemence-patak, az Ipoly-völgye, a Pogányvár, a Nógrádi vár és a Tűzköves forrás is.

A Magas-Börzsönyben több túraútvonal is található. Ha csak egy-egy csúcsot szeretnél meghódítani, akkor elegendő egy nap, viszont, ha az egész vidéket szeretnéd bejárni, akkor érdemes két napot is rászánnod. Ebben az esetben a Nagy-Hideg-hegyen akár meg is tudsz szállni.

Ha ezt a területet szeretnéd bejárni, akkor Királyrét kiváló kiindulási pont lehet, mivel tömegközlekedéssel és autóval is jól megközelíthető. Innen nagyjából egy 7 órás körtúrával bevehető Csóványos, az út alatt pedig hatalmas bükkösökön, sziklatömbökön, patakokon és völgyeken kell átkelned, ami biztosan örök emlék marad.

Csóványosi kilátó

Csóványosra több irányból is fel lehet jutni. Mindegyik túraútvonal számos természeti csodát rejt. Királyrét felől az első természeti látványosság a Szén-patak, ahol, ha szerencséd van, akár egy fekete gólyát is megpillanthatsz, mivel környék közkedvelt fészkelő hely számukra. Innen, a Három-hárs hegy gerincén felkapaszkodva juthatsz el egészen a 938 méteren fekvő Csóványosig.

Az Országos Kéktúra 17. szakasza is itt halad el és vezet fel a csúcsra. 

A csúcson található kilátótornyot még a 80-as években húzták fel, azóta pedig felújították. Most egy több szintes, körpanorámás épület várja az odalátogatókat, ahonnan egészen a Kárpátok legmagasabb hegyvonulatáig, a Magas-Tátráig el lehet látni.

A kilátótól nyugat felé továbbhaladva találod az Oltár-követ, Kőkorsót, Spartacus-forrást, keletre pedig a Kemence-patak mentén a Fultán-keresztet.

Csóványos, Börzsöny
Túrázás a Csóványoshoz | Forrás: Csóványos túra

#3 Észak Börzsöny

A kemenci patak északi részétől kezdődik az Észak-Börzsöny. Az északi rész egy hatalmas völgyből és annak két oldalán elterülő hegycsoportból áll. A terület legnépszerűbb látványosságai Drégely vára, Drégelypalánk és az itt található kiállítótér, Kemenc és a hozzá tartozó erdei vasút és a Honti-szakadék.

A Börzsöny egyik érdekessége, hogy a legendák szerint a betyárok sokáig itt bujkáltak. Ennek emlékét őrzi a Betyár-kút, vagy a Hugó-villa, ami Sisa Pista, a híres börzsönyi betyár búvóhelye volt.

Drégely vára, Szondi Kiállítótér és Turisztikai Központ

Drégely vára 444 méter magasan csúcsosodik az Észak-Mátrában. A vár még a 13. században épült, és fontos hadászati jelentősége volt. A várhoz köthető Szondi György legendája is és a három napig tartó viadal a törökökkel. A romokat az elmúlt pár évtizedben fokozatosan tárták és újították fel, állagmegóvás céllal.

Drégely vára | Forrás: Drégely vára, Drégelypalánk

Drégelypalánkon pedig meglátogathatod a Szondi Kiállítótér és Turisztikai Központot, ahol a legendák életre kelnek. A kiállításon régészeti leleteket nézhetsz meg, és megismerkedhetsz a kor kultúrájával, öltözködésével és életmódjával.

A vár legegyszerűbben úgy közelíthető meg, ha autóval érkezel, akkor Drégelypalánkon hagyod a kocsit, és onnan az Apródok-útja tanösvényt követed, amin egy bő óra alatt elérsz a várhoz, miközben rengeteg újdonságot tudsz meg a Börzsöny növényvilágáról.

Nyitvatartás és árak

  • Hétfő – péntek: 10:00-16:00
  • Szombat – vasárnap: 11:00-16:00
  • Diák, nyugdíjas: 500 Ft
  • Felnőtt: 700 Ft

(Az árak változását nem minden esetben tudjuk nyomonkövetni, ezért azok időközben változhatnak!)

Hont és Honti-szakadék

A Börzsöny legészakibb részében található Hont és a Honti szakadék. A szurdokvölgyet Hont-tól gyalogosan lehet megközelíteni. Itt választhatsz, hogy a szurdokvölgy mélyén sétálsz, akkor a „szakadék” feliratot kövesd.

Ha pedig felülről szeretnél a hasadék mélyébe nézni, akkor a zöld jelzést kövesd, ami egy hegyi ösvény a szakadék mellett. A szakadékból felfelé kapaszkodva pedig a Kukucska-hegyre tudsz feljutni.

#4 Nyugat Börzsöny

Nyugat-Börzsöny Nagybörzsöny településnél kezdődik, és onnan nyúlik el dél-nyugati irányba, egészen Márianosztráig. Legmagasabb pontja a Nagy-Sas-hegy, ami 609 méter magasra nyúlik. Ezen felül Nagy-Koppány hegy, Nagy Galla, Vetettfű és még a Füstös forrás is ide tartozik. Ráadásul ezek többségei erdei vonattal is megközelíthető, mivel itt fut keresztül, egészen Nagybörzsönytől Szobig a Börzsönyi kisvasút.

A túrázáson kívül rengeteg más szabadidős program közül válogathatsz, ha a Börzsönyben jársz. Ha szeretnéd a tájat, a növény és állatvilágot megismerni, de nem szeretnéd gyalog bejárni a hegyeket, völgyeket, akkor a Börzsönyi Kisvasutat neked találták ki!

Kisvasutak a Börzsönyben

A Börzsönyi kisvasútnak négy szakasza van, amiből egy az északi részen Kemence és Feketevölgy között jár, egy a Magas-Börzsönyben Királyrétet és Kismarost köti össze.

Kettő pedig a nyugati és déli részeket köti össze. Az első szakasza Nagybörzsönytől Nagyirtásig tart, a második szakasz pedig Nagyirtástól, Márianosztrán keresztül egészen Szobig elmegy.

A négy vonatnak mindegyiknek saját menetrendje van. Ezekről érdemes előre tájékozódni. A jegyek között van lehetőség szakaszjegyet venni, ami csak rövidebb szakaszokra, általában egy megállóra érvényes, illetve hosszabb szakaszokra is.

A vonatok szezonban is csak péntek, szombat, és vasárnap közlekednek.

#1 Kemence-Feketevölgy kisvasút

  • Felnőtt jegyek: 5 km – 800 Ft / 2 km – 400 Ft
  • Kedvezményes jegyek: 5km – 600 Ft / 2 km – 300 Ft
  • Kedvezmény: Gyermekeknek 4-14 éves korig, nappali tagozatos diákoknak 18 éves korig.

#2 Királyrét-Kismaros kisvasút

2020-ban a Királyréti szakaszon az őszi szezonig, felújítás miatt sajnos nem közlekednek a vonatok.

  • Felnőtt jegyek:  12 km – 900 Ft / 12+12 km – 1800 Ft / 6 km – 500 Ft
  • Kedvezményes jegyek: 12 km – 500 Ft / 12+12 km – 900 Ft / 6 km – 400 Ft
  • Kedvezmény: 16 éves korig, vagy nappali tagozatos diákigazolvánnyal vagy 65 év feletti nyugdíjasok.

#3 Nagybörzsöny – Nagyirtaspuszta kisvasút

  • Felnőtt jegyek: 8 km – 900 Ft / 8+8 km - 1600 Ft / 4 km – 700 Ft
  • Kedvezményes jegyek: 8 km – 700 Ft / 8+8 km - 1200 Ft / 4 km – 500 Ft
  • Kedvezményes (14 éves korig, 65 év feletti nyugdíjasok)

#4 Nagyirtáspuszta-Szob, Bezina-völgy kisvasút

  • Felnőtt jegyek: 14 km – 1600 Ft / 14+14 km – 3000 Ft / 7 km – 800 Ft / 7+7 km – 1500 Ft
  • Kedvezményes jegyek: 14 km – 1200 Ft / 14+14 km – 2000 Ft / 7 km – 600 Ft / 7+7 km – 1000 Ft
  • Kedvezmény: 16 éves korig, vagy nappali tagozatos diákigazolvánnyal, vagy 65 év felett.

(Az árak változását nem minden esetben tudjuk nyomon követni, ezért azok időközben változhatnak!)

Királyréti Hajtánypálya

A Királyréti erdei vasút megállójától nem messze találod a hajtánypályát, ahol a Hajtányozást tudod kipróbálni. A 750 méter hosszú vaspálya megtételéhez azonban szükség van némi izomerőre is!

Királyrétnél maradva, az erdei iskola és látogatóközpont mellet fut a Királyrét tanösvény, ahol az erdő állat és növényvilágával ismerkedhetsz meg. A tanösvény főleg gyermekek számára izgalmas, mivel érdekes rajzos füzettel és információs táblákkal segítik a tanulást, de felnőtt fejjel is lehet sok új dolgoz tanulni!

Nógrádi Vadaspark

A Börzsöny lábánál található Nógrádi vadaspark több mint 300 őshonos vadnak ad otthont. A vadasparkban lehetőséged van a Börzsöny állatvilágát alaposan megvizsgálni és szemügyre venni, úgy, hogy közben az állatok zavartalanul tudnak élni. Ha még több izgalomra vágysz, kibővítheted a látogatást egy éjszakai vadlessel vagy belekóstolhatsz a természetfotózás tudományába is.

  • Cím: VADASPARK 2642 Nógrád, 04/57 hrsz - GPS: 47°54'32.0"N 19°03'46.6"E
  • Telefonszám: +36 30 445 6414
Szereted az állatokat? Akkor nézd meg Magyarország összes vadasparkjáról szóló cikkünket is. 

Ha szeretnél értesülni a legújabb írásokról, like-old Facebookoldalunkat, ahol rendszeresen posztoljuk az újabb helyszín ismertetőket.

Jó utat és jó pihenést kívánunk! Trekhunt csapat ❤️

➡️ ➡️ Facebook link ?