Székesfehérvár legismertebb látnivalója Magyarország legromantikusabb vára, a Bory vár. Az épületet az ország minden tájáról kiváncsian keresik fel a turisták, hogy megcsodálják annak pompáját, sokszínűségét és aprólékosan kidolgozott művészeti elemeit. A szerelem szimbólumának tartott kastélyt sok jegyespár keresi fel fotózásra, és bizony nem egy lánykérést láttak már a vár falai.

Kiváló családi program, ami a gyerekeknek is nagyon fog tetszeni. A a vár rengeteg információt nyújt a korabeli tárgyakkal, festményekkel és szobrokkal, arról, hogy milyen volt ebben a korban élni. Egyfajta időutazás a hosszú folyosók között barangolni.

💡
Az európai hírnévre szert tett vár múzeumként és galériaként is funkcionál. Évente több ezer látogatója van. 

Képek

Bory vár - Bory Jenő alkotása szerelme szimbólumaként feleségének

Hol van a Bory-vár?

A Bory vár Székesfehérváron, az Öreghegy városrészének északnyugati táján található, egészen pontosan Mária-völgyben. A Velencei tó mellett járunk. Az épület a Máriavölgy utca és Vágóújhegyi utca sarkán terül el, a Bory tér előtt. Budapesttől a vár 64 kilométerre van, és autóval és busszal is könnyen megközelíthető. Autóval az M7-es autópályán a legegyszerűbb lejutni, így kevesebb, mint egy óra az út.

Jelentkezz be, hogy reklámok nélkül olvashasd a cikket és hozzáférj egyéb jövőbeli funkciókhoz is.

  • Cím: 8000 Székesfehérvár Máriavölgy út 54.
  • Távolság Budapesttől: 1 óra / 70 km
Bory vár térkép

Parkolás

Parkolni az Új Köztemető mellett érdemes, innen a vár 15 perc sétára van.

A Bory vár története

  • Az épület 1923 - 1964 között épült.
  • Az épületcsoportot Bory Jenő szobrász, építész és festőművész hozta létre az 1900-as évek közepén. Egyes egyedül építette több mint 35 éven keresztül és munkáján egészen haláláig dolgozott. A telket 1912-ben vásárolta, amikor még csak gyümölcsfák és szőlő volt rajta egy borospincével.
  • A későbbiekben épülő kezdetleges vár a Bory család otthonaként, és a művész és felesége (aki szintén festőművész volt) műtermeként is szolgált.
  • Bory Jenő célja az volt, hogy valami örökkévalót alkosson a szerelmének. A vár azóta az álmok, hitvesi szeretet és az alkotás szimbóluma. Ahogy Európa legszebb gótikus templomainak megépítéséhez, ehhez a várhoz is olyan hitre volt szükség, amit nem homokba írtak. Arra törekedett, hogy bebizonyítsa rendíthetetlen szeretetét, ha nem is Istenben, de valamilyen felsőbb erőben és létezésben. Számára ez a szerelem volt.  
  • Ahhoz, hogy elkészüljön álmai munkájával, több kellett, mint puszta inspiráció; rengeteg munka, tervezés és egyfajta kötelességtudat. Az épületet a szerelmi szimbólum miatt „Székesfehérvár Tadzs Mahaljaként” is emlegetik.
  • A díszességből és a fantáziadús elemekkel tarkított stílusból tisztán látszik, hogy a művész inkább a képzeletére bízta az építkezést, és nem nagyon követett tervrajzokat. Ehelyett inkább mindig csak bővítette a várat; itt még egy torony, ott egy kút, amott egy kápolna emelkedett ki a földből. Ezért tűnik úgy, mintha az egész épület egy szobrászati alkotás lenne.
  • A Bory vár ma Bory Jenő leszármazottai kezében van, így ők foglalkoznak az üzemeltetéssel. Pár évvel ezelőtt létrehoztak egy alapítványt is és ebből tartják fent a várat.
💡
Gyakran tartanak rendezvényeket és programokat a várban, habár az épület egy része még mindig a család örököseinek lakóhelyeként szolgál.

Szereted a várakat? Akkor ez is érdekelhet: Magyarország várai

A vár leírása

A várhoz érve a kapun túl először a vármakettet fogjuk tudni megtekinteni. Itt át tudjuk tanulmányozni Bory Jenő alkotásának teljes kompozícióját egyben, mielőtt végigjárjuk. A főépületet körülvelő árkádok négy építészetileg fontos, újdonságot hozó korszakot jelképeznek, ez a görög-római kor, a kereszténység, a hűbériség és a szocializmus.

Összesen 7 tornya van, ami mesebeli szám révén igencsak megerősíti az odalátogatókat hogy a várat a fantázia szülte. A vár legmagasabb tornya több mint 30 méteres. Az épület igen terebélyes kazamatával, földalatti járatokkal rendelkezik. A földbe mélyített alagútszerű helyiség leginkább biztonsági okokból lett kialakítva, de raktárként is szolgált.

💡
Ne feledjük, hogy a vár az első világháború után, és egészen a második világháború utánig épült, így szükség volt egy erős boltozatú menedékre, amely védelmet nyújt a lövedékek ellen.

Az épületben összesen 30 szoba van. A várhoz boros pince is tartozik, az egyetlen helyiség, ami már a telken volt, mielőtt Bory Jenő megkezdte az építkezést. A külső falakon elhelyezkedő rengeteg díszítés és apró részlet miatt le sem tagadható, hogy képzett szobrász is volt, nem csak építőművész.

Belsejében több száz szobor található, amelyek változatos technikával készültek. Rengeteg festmény lóg a falakon, még a legeldugottabb helyiségekben is találkozhatunk remekművekkel. Látni fogsz továbbá mozaikokat és festett ablakokat is, melyek különböző színekben játszanak a napsütésben.

A vár alapanyaga legfőképp beton, aminek művelésével Bory Jenő igencsak úttörőnek számított az 1920-as években. Nemcsak a szobrok és domborművek, de a kupolák, oszlopok, lépcsők, medencék és díszkutak is betonból épültek. A műtermeken és művészgalérián kívül még megtekinthető egy kis kápolna és a képtárak is. A képtár csalóka megnevezés, mivel ezekben a termekben is legtöbbször szobrok vannak kiállítva.

A Bory-vár részei

Az épületnek számos különleges része van, amelyet semmiképp ne hagyjunk ki a látnivalók közül. Ilyenek például tornyai: a Zászlós és a Csúcsos torony, a képtár és a Bory Jenő feleségének állított kápolna. Emellett persze szuper kis helyiségek is várnak a felfedezésre.

Zászlós torony

Ebbe a toronyban csodás élményben lehet részünk. Különleges vizuális hatást keltő lépcsőin felérve térhetünk át abba a szobába, ahol az időszakos kiállításokat szokták tartani. Ez a Vagyóczky szoba.

Csúcsos torony

Ebből a toronyból a város mellett a Bakony és a Vértes is szuperül belátható, mindenképp térjünk fel ide is! Aljában található egy őrszoba, mely helyet ad az 1922-ben elkészült „Ecce homo” gipszmodellnek – ezt is Bory készítette és díjat is nyert vele.

Képtár

Múzeumként funkcionál ahol a vár alkotójának művei mellett természetesen más művészek alkotásait is megnézhetjük. Innen nyílik az úgynevezett kandallós szoba, melyen keresztül érünk át a rádiós szobába. Ennek különlegessége, hogy telis-tele raktak minden felületet képekkel, kapkodhatjuk a fejünket!

Kápolna

A hitvesi szeretet kápolnájaként is ismert kis szentély igazi ékessége ennek az egyébként is különleges épületnek. Itt találhatjuk Bory feleségének egészalakos szobrát. A kápolna különlegessége, hogy a feleség szobrát festmények övezik más-más alkotóktól másolva, sárga bőrrel. Ennek oka, hogy Bory Jenő azt szerette volna átadni, hogy mások múzsái sárga színig irigykednek a kettejük közti szerelemre.

Műterem

Az előtéren áthaladva érkezünk meg ebbe a műterembe. A szobának hatalmas a belmagassága, mely különleges plafonmintában ér véget. Itt tekinthetjük meg szintén az egyik legfelkapottabb látnivalót, a Sebzett hős című szobor gipszből elkészített modelljét.

Sárga/Hátsó szoba

A nagy műteremből hátrafelé indulva érünk ebbe az úgynevezett „sárga szobába”. Itt látható a Bory család családfája. Az ablak előtt helyezkedik el a Zsuzsanna a fürdőben című egész alakos szobor. Különlegessége, hogy a szobor egy földre kuporodó nőt ábrázol, aki takarja magát a leskelődők ellen.

Kert

A kert (ami közrefogja a várat) nyugalmat áraszt. Az itt élő növények, virágok mesések. Ha szeretjük a természetet, biztosan tetszeni fog. Titokzatos ösvények és bozótosok övezik, ami igen csak élvezetessé teszi a kinti sétát. További kutak, kerti tavacskák és teraszok keltik színesítik a látványt.

Ha kilépünk az udvarra, láthatjuk, hogy nem csak dísz kutak ékeskednek a zöldlombú fák közül, de itt is számtalan szobor pihen. Az egyik legfeltűnőbb egy igencsak nagyméretű, kvarcbetonból készült Krisztus fej. Ez az anyag volt Bory Jenő egyik kedvence, mivel ez ellen áll az időjárás viszontagságainak. Ezzel is arra törekedett, hogy alkotásai időtállóak legyenek és jóval halála után is megtekinthetőek legyenek.

A másik legnevezetesebb szobor a kertben a Kelő napsugár nevű bronzfigura. Az életnagyságú fiatal, női alakot a szobrász úgy formálta meg, hogy az szinte életre kel. Tekinthetjük a kert őrzőjének, vagy az Anyatermészet szimbólumának is, aki a nap felé fordított kezeivel az ég felé nyújtózkodik áldásért.

A kertben megcsodálhatunk szobrokat a fák és virágok között. Az egyik legfontosabb szobot itt a Krisztus fejszobor. Itt van még Bory-család síremlékének másolata is. Ez egy bronzból készült női aktszobor. A várkert fő eleme viszont a díszkút, ami 1913 óta áll itt.

Hátrébb haladva találkozhatunk egy egész alakos szobrokkal, amelyek olyan neves embereket ábrázolnak mint például Munkácsy Mihály, Szinyei Merse Pál, Blaha Lujza, Hüttl Gyula és Nádler Róbert. Ezt a teraszrészt egyébként pantheon-nak is szokták nevezni. Bejárata előtt feliratot olvashatunk: „A kövek beszélnek.”

💡
Érdekesség: Sokak szerint a kertnek különös kapcsolata van a Bory várral, különös érzés keríti hatalmába a látogatókat itt sétálva. Az épület és várkertje tökéletesen kiegészítik egymást, külön-külön talán nem is lennének egészek. Ez is Bory Jenő - előre elképzelt terve volt. 

Látogatás: nyitvatartás és árak

A vár márciustól novemberig várja a látogatókat, minden nap. Csoportos vezetésre nincs lehetőség, így mindenki saját tempójában tudja megtekinteni a várat. Ha esetleg idegenvezetővel érkezünk, neki ingyenes a belépő. A vár teljeskörű megcsodálására nagyjából 2 órával számoljunk. Diákcsoport vezetése pedagógussal, fogyatékkal élőknek és egy kísérőnek továbbá 6 éves kor alatt ingyenes a belépés.

  • Szezon: március - november
  • Nyitvatartás: minden nap, 09:00 - 17:00
  • Zárva: December - február
  • Felnőtt jegy: 2500 Ft
  • Nyugdíjas jegy: 1500 Ft
  • Diák jegy: 1500 Ft

(Az árak változását nem minden esetben tudjuk nyomonkövetni, ezért azok időközben változhatnak!

Kutyabarát?

Igen, de csak a kinti részek. Az épületekbe nem lehet bemenni kiseb kutyákkal sem, és a szájkosár használata kint kötelező. Pórázon vagy táskában a külső részeket tudjuk megnézni.


Reméljük tetszett mostani bemutatónk, és hasznosnak tartottad azt. Ha igen, bátran oszd meg családoddal, pároddal a cikket, majd induljatok útnak a vár felfedezésére. Mentsd el a beszámolót, hogy a vár falait járva is megtaláld ha szükséged lenne rá. Jó utat és jó pihenést kívánunk! Trekhunt csapat ❤️

➡️ ➡️ Facebook link 👍