A Zempléni hegységben található Boldogkő várat a helyiek gyakran a tündérek lakhelyének nevezik. A mesés látványt nyújtó erőd vastag kőfalaival, és középkori hangulatával vesz le mindenkit a lábáról. A vár jelképévé vált hosszú, fapallós kilátópont pedig igazi turista mágnes.

A tatárjárás után kezdődő végvárrendszer erősítése hosszú éveket vett igénybe. A IV. Béla által kezdeményezett építési munkálatok egyik legszebb "terméke" az ország északi részén található Boldogkő vára.

Áttekintés

Boldogkő vára Tudnivalók
Lokáció Boldogkőváralja, Zempléni-hegység
Szezon Feb - Okt
Nyitvatartás Változó
Árak 1300 - 900 forint
Látnivalók a környéken Szentiványi Földvár, Regéci vár, Vizsolyi Biblianyomtató Műhely
Akadálymentes? Nem
Kutyabarát? Nem
Távolság Budapesttől 2,5 óra / 230 km
Cím 3885 Boldogkőváralja, Petőfi u. 28.

Képek

Boldogkő vára: Amellett, hogy a vár kívülről is mesés, folyamatosan vannak tárlatvezetések, programok, és kiállítások a falai között. A korhű belső környezet páratlan élményt nyújt. Gyönyörű felvételeket készíthetsz a meseszép Hernád völgyéről is. 

Térkép - Hol van Boldogkő vára?

Boldogkő vára közigazgatásilag Boldogkőváralja településhez tartozik. Környékén olyan települések találhatóak, mint Hernádcéce, Vizsoly, Korlát, Arka és Boldogkőújfalu. Ezek jórészt aprócska helyek a térképen, azonban mindnek megvan a maga varázsa és hangulata, legalább egyet-kettőt iktassunk be a programba! A vár a Zempléni Tájvédelmi Körzet mellett fekszik, így az is ideális látogatni való terület.

Jelentkezz be, hogy reklámok nélkül olvashasd a cikket és hozzáférj egyéb jövőbeli funkciókhoz is.

A szlovák határtól nem messze található, a legközelebbi határmenti település Tornyosnémeti, mely csupán 25 kilométerre fekszik tőle, ezt körülbelül ugyanannyi perc megtenni autóval. A várat Boldogkőváralján találod, nagyjából 2,5 - 3 órára Budapesttől - autóval.

  • Tokaj táv: 40 km
  • Miskolc táv: 55 km / 50 perc
  • Füzér vára: 50 km / 1 óra
  • Sárospatak táv: 50 km / 45 perc
  • Sátoraljaújhely táv: 60 km / 1 óra
  • Long erdő TT: 60 km / 1 óra
  • Budapest táv: 230 km / 2,5 óra
  • Cím: 3885 Boldogkőváralja, Petőfi u. 28.
Budapest Boldogkő vára távolság
Budapest Boldogkő vára távolság 

Parkolás

Akik autóval érkeznek, azok díjmentesen tudnak parkolni a várnál kialakított parkolóban. A vár lábánál található egy középkori hangulatú étterem is, amelybe betérhetünk kirándulásunk során. Így lesz teljes az időutazás.

Szereted a várakat? Akkor ez is érdekelhet: Magyarország várai

Nyitvatartás

A vár nyitva tartása évszakfüggő.

  • Január - Március: 09:00-16:00
  • Április - Május: 09:00-18:00
  • Június - Augusztus: 08:00-20:00
  • Szeptember - Október: 09:00-18:00
  • November - December: 09:00-16:00

(Az árak és a nyitvatartás változását nem minden esetben tudjuk nyomon követni, ezért azok időközben változhatnak!)

Belépőjegyek és árak

A vár belépőjegy megváltása mellett látogatható. A felnőtteknek a belépőjegy teléjesárú, diákoknak, gyerekeknek és nyugdíjasoknak a belépőjegy kedvezményes. Online nem tudunk jegyet venni. A várba munkanapokon való belépéskor 300 forint kedvezményt kapunk. Jó hír továbbá, hogy a várba kiváltott belépőjegy feljogosít a Tájház megtekintésére is.

  • Felnőtt jegy: 2300 - 2000 Ft
  • Diák jegy: 2000 - 1700 Ft
  • Nyugdíjas jegy: 2000 - 1700 Ft
  • 6 éves kor alatt: ingyenes

Fontos, hogy a jegyárak hétvégente és az ünnepnapokon tartalmazzák a programokon való részvételt is. Ilyenkor a várban jelmezes tárlatvezetések, lovagi bemutatók zajlanak, de még arra is van lehetőség, hogy megérinthessünk harci eszközöket egy erre kihelyezett standnál.

Videó

Boldogkő vára videó

A vár története

A Kárpátokból leereszkedve Boldogkő környékén Magyarország könnyen támadható célpontnak számított. Már nem voltak magas hegyek ahol el lehetett volna bújni és hatékonyan lehetett volna védekezni a betörő hadak ellen. A Hernád völgyét meg kellett tehát védeni és ilyen apropóból épült a szinte függőleges sziklafalon álló festői vár.

A vár meglehetősen hatékonyan képes volt betölteni funkcióját, és a legenda szerint egy Bodó nevű aszalómesterről kapta a nevét. Ő volt az aki IV. Béla királyunkat a tatárjárás idején állítólag megmentette.

Ezek után a vár sokszor gazdát cserélt. A Boldogkői vár volt Szikszay Mátyásé, I. Rákóczi Györgyé, végül pedig Thököly Imre volt a birtokosa. Ezek után a fennmaradt épületek pusztulásnak indultak.

A vár később házasság útján a Zichy család birtokába került 1890-ben. A várat végül 1945-ben államosították, majd miután felismerték történelmi jelentőségét, régészeti ásatásokat kezdtek el a vár környékén.

Egy darabig turistaszálló is működött benne, de végül a 90-es évek elején azt bezárták. A Boldogkői várat 2003-ban teljesen felújították és ekkor kaptak tetőt a tornyok is. A kitűnő kilátást adó, 100 m hosszú gyilokjáró is ebben az időszakban épült.

A várat már körülbelül nyolc évszázaddal ezelőtt is említették, méghozzá egy oklevélben, amelyet III. Endre állított ki. III. Endre 1290 és 1301 között volt az ország királya, Árpád-házi uralkodóként az utolsó, vele halt ki a dinasztia. Ezután került Amadé család (Várkony községből származó magyar főnemesi család – bárói, majd később grófi címet is szereztek), kezére, később, a rozgonyi csata után pedig már Károly Róbert vagyonába tartozott.

Termek és szobák

Bár a vár napjainkig is felújítás alatt áll, belső tereiben szuper programoknak ad otthont. Felújított nagytermeiben kapnak helyet a lovagi bemutatók és egyéb szórakoztató programok. Kapott helyet a várban egy berendezett konyha, lovagi felszereléseknek szentelt szoba (páncélok, kardok) és lakószoba is, amely tükrözi, hogy milyen lehetett a várban élni.

Egy lenti részen az itt fogva tartottak körülményeibe is betekintést nyerhetünk. A várban van több szuper kis makett is, amelyek a várat, a tájat, a középkori életet és egy lovas összeütközést ábrázolnak. A vár mellett a csodás kilátás mellett megtekinthetünk még egy ágyút és kutat is.

💡
Érdekesség: A várban található kifüggesztve egy úgynevezett „Illendőségi regula” is, ezt mindenképp olvassuk el ide látogatva, szórakoztató, különleges és érdekes is egyben.

Tárlatvezetés

A várban naponta többször is tárlatvezetést tartanak. Ezek időpontjai főszezonban: 10:00, 12:00, 14:00, 15: 00, és 17:00. A vezetés alatt olyan történeteket halhatunk, amikkel a történelemkönyvekben biztosan nem lehet találkozni! Ezen tárlatvezetések során udvarhölgyek mesélnek neked a IV. Béla korától Károly Róbert uralkodásáig tartó időszakról. Fogunk hallani a rablólovagokként emlegetett Bebek család történetéről, a hamis pénz veréséről, illetve a Csák Máté elleni küzdelmekről is.

Várjátékok

A Boldogkő várban rendszeresen szerveznek várjátékokat is. Ezek keretében korabeli fegyverekkel egymásnak támadó lovagokat tekinthetünk meg, amelyet egyébként szellemes aláfestés kísér. A helyszín jelenleg felújítás alatt áll, ezért vannak olyan részek, ahová a turistákat nem engedik be.

A várban délelőtt 11-kor, délután 1-kor és délután 4-kor kóborlovagok tartanak neked előadást. Ez egy kiváló alkalom arra, hogy informatív aláfestésekkel színesített párbajokat tekinthess meg. Itt megismerhetjük a kétkezes lovagi karddal valamint a kegyetlen korabeli sújtófegyverekkel vívott csaták részleteit. Ha láncos buzogányra és csatabárdra vagyunk kíváncsiaak, a kóborlovagok tornája nekünk való!

Kiállítások

A történelmi jelentőségű Boldogkő várában régészeti és hadtörténeti kiállításokat is megtekinthetsz. Továbbá pénztörténeti kiállítást, zászló és címer kiállítás is helyet kap a várban és az érdeklődők a helyi kovácsműhelyet és a várbörtönt is meglátogathatják. Közép-Európa legnagyobb ólomkatonája is itt rejtőzködik állítólag.

A fegyvertapogató esemény már csak a neve hallatán is hátborzongató lehet, azonban aggodalomra semmi ok, hiszen sérülést garantáltan nem fogsz szerezni! A már előzőekben említett kóborlovagok tornáján bemutatott kardokat és sújtófegyvereket a fegyvertapogató keretében kézbe is lehet venni és ekkor kerülhetsz közel a sisakokhoz és páncélokhoz is. Ezek felpróbálására is van lehetőség.

Elérhetőségek

Kutyabarát?

Igen. Ha a hétvégi kirándulásra olyan helyszínt keresünk, ahova a kiskedvencünkkel együtt tudunk elindulni, akkor nem is kell tovább keresgélnünk. Boldogkő vára és a vár lábánál található középkori étterem is várja rajtunk kívül kutyánkat is!

Gyermekbarát?

Igen, számos vidám és szórakoztató programmal készülnek a gyermekeknek is, de programok nélkül is garantáltan izgalmas élményben lesz részük a kicsiknek is!s

Látnivalók a környéken

Boldogkőváralján találsz még egy református imaházat és a Szentiványi Földvárat is. A Szent Donát kápolnát is érdemes megnézni ha erre jársz. A vár 10 kilométeres körzetében található még a Regéci vár és a Vizsolyi Biblianyomtató Műhely is.

Jó utat és jó pihenést kívánunk! Trekhunt csapat ❤️

➡️ ➡️ Facebook link 👍