A Zempléni hegységben található Boldogkői várat a helyiek gyakran a tündérek lakhelyének nevezik. A mesés látványt nyújtó erőd vastag kőfalaival, és középkori hangulatával vesz le mindenkit a lábáról. A vár jelképévé vált hosszú, fapallós ilátópont pedig igazi turista mágnes. 🧚‍♀️ 🏰

A tatárjárás után kezdődő végvárrendszer erősítése hosszú éveket vett igénybe. A IV. Béla által kezdeményezett építési munkálatok egyik legszebb "terméke" az ország északi részén található Boldogkői vár.

Amellett, hogy a vár kívülről is mesés, folyamatosan vannak tárlatvezetések, programok, és kiállítások a falai között. Ezekről a cikk alján tudsz majd olvasni.

A korhű belső környezet páratlan élményt nyújt és innen gyönyörű felvételeket készíthetsz a meseszép Hernád völgyéről is.

Budapest Boldogkői vár távolság

Hol van Boldogkő vára?
 • Cím: 3885 Boldogkőváralja, Petőfi u. 28.
 • Távolság Budapesttől:  230 km / 2,5 óra

A várat Boldogkőváralján találod, nagyjából 2,5 - 3 órára Budapesttől - autóval.

Budapest Boldogkő vára távolság
Budapest Boldogkő vára távolság 

Boldogkő vár történelme

A Kárpátokból leereszkedve Boldogkő környékén Magyarország könnyen támadható célpontnak számított. Már nem voltak magas hegyek ahol el lehetett volna bújni és hatékonyan lehetett volna védekezni a betörő hadak ellen. A Hernád völgyét meg kellett tehát védeni és ilyen apropóból épült a szinte függőleges sziklafalon álló festői vár.

A vár meglehetősen hatékonyan képes volt betölteni funkcióját, és a legenda szerint egy Bodó nevű aszalómesterről kapta a nevét. Ő volt az aki IV. Béla királyunkat a tatárjárás idején állítólag megmentette.

Ezek után a vár sokszor gazdát cserélt. A Boldogkői várr volt Szikszay Mátyásé, I. Rákóczi Györgyé, végül pedig Thököly Imre volt a birtokosa.

Ezek után a fennmaradt épületek pusztulásnak indultak.

A vár később házasság útján a Zichy család birtokába került 1890-ben. A várat végül 1945-ben államosították, majd miután felismerték történelmi jelentőségét, régészeti ásatásokat kezdtek el a vár környékén.

Egy darabig turistaszálló is működött benne, de végül a 90-es évek elején azt bezárták.

A Boldogkői várat 2003-ban teljesen felújították és ekkor kaptak tetőt a tornyok is. A kitűnő kilátást adó, 100 m hosszú gyilokjáró is ebben az időszakban épült.

Boldogkő vára télen
Boldogkő vára télen igazi középkori hangulatot kölcsönöz (nov - jan zárva)

Tárlatvezetés

A várban napponta többször is tárlatvezetést tartanak. Ezek időpontjai főszezonban: 10:00, 12:00, 14:00, 15: 00, és 17:00.

Ezen tárlatvezetések során udvarhölgyek mesélnek neked a IV. Béla korától Károly Róbert uralkodásáig tartó időszakról. Fogsz hallani a rablólovagokként emlegetett Bebek család történetéről, a hamis pénz veréséről, illetve a Csák Máté elleni küzdelmekről is. A vezetés alatt olyan történeteket halhatsz, amikkel a történelemkönyvekben biztosan nem lehet találkozni!

Várjátékok

A Boldogkő várban rendszeresen szerveznek várjátékokat is. Ezek keretében korabeli fegyverekkel egymásnak támadó lovagokat tekinthetsz meg, amelyet egyébként szellemes aláfestés kísért. A helyszín jelenleg felújítás alatt áll, ezért vannak olyan részek, ahová a turistákat nem engedik be.

A várban délelőtt 11-kor, délután 1-kor és délután 4-kor kóborlovagok tartanak neked előadást. Ez egy kiváló alkalom arra, hogy informatív aláfestésekkel színesített párbajokat tekinthess meg. Itt megismerheted a kétkezes lovagi karddal valamint a kegyetlen korabeli sújtófegyverekkel vívott csaták részleteit. Ha láncos buzogányra és csatabárdra vagy kíváncsi, a kóborlovagok tornája neked való!

Kiállítások

A történelmi jelentőségű Boldogkő várában régészeti és hadtörténeti kiállításokat is megtekinthetsz. Továbbá pénztörténeti kiállítást, zászló és címer kiállítás is helyet kap a várban és az érdeklődők a helyi kovácsműhelyet és a várbörtönt is meglátogathatják. Közép-Európa legnagyobb ólomkatonája is itt rejtőzködik állítólag.

A fegyvertapogató esemény már csak a neve hallatán is hátborzongató lehet, azonban aggodalomra semmi ok, hiszen sérülést garantáltan nem fogsz szerezni!

A már előzőekben említett kóborlovagok tornáján bemutatott kardokat és sújtófegyvereket a fegyvertapogató keretében kézbe is lehet venni és ekkor kerülhetsz közel a sisakokhoz és páncélokhoz is. Ezek felpróbálására is van lehetőség.

Boldogkő vára, Zempléni hegység
Boldogkő vára, Zempléni hegység

Nyitvatartás

A vár nyitva tartása évszakfüggő. Télen a vár zárva tart január végéig. Februárban pedig csak csütörtöktől vasárnapig van nyitva.  

 • Február (csüt - vas): 09:00 - 16:00
 • Március (minden nap):  09:00 - 16:00
 • Április, október (minden nap): 08:00 - 18:00
 • Főszezon: május - szeptember (minden nap): 08:00 - 20:00
 • Téliszünet (november 1 - január 30): zárva

Belépőjegyek és árak

A vár belépőjegy megváltása mellett látogatható. A felnőtteknek egy belépőjegy 1300 forintba kerül. Diákoknak és nyugdíjasoknak a belépőjegy 900 forint.

A várba munkanapokon való belépéskor 300 forint kedvezményt adnak. Jó hír továbbá, hogy a várba kiváltott belépőjegy feljogosít a Tájház megtekintésére is.

 • Felnőtt jegy: 1 300 ft
 • Diák jegy: 900 ft
 • Nyugdíjas jegy: 900 ft

Elérhetőségek

 • Honlap
 • Email: bvpolg@gmail.com
 • Telefonszám: +36 20 249-0767
 • Látnivalók a környéken

  Boldogkőváralján találsz még egy református imaházat és a Szentiványi Földvárat is. A Szent Donát kápolnát is érdemes megnézni ha erre jársz.

  A vár 10 kilométeres körzetében található még a Regéci vár és a Vizsolyi Biblianyomtató Műhely is.

  Remélem, hogy hasznosnak találtad mostani írásunkat is. Bátran kövess minket a Facebookon is.

  Boldogkő vára, Zempléni hegység
  Boldogkő vára, Zempléni hegység