Szlovénia, amúgy is gyönyörű tájai közül Bohinj talán az egyik legkiemelkedőbb. A völgy és környéke olyan természeti ékszerdoboz a Júliai-Alpokban, ami foglyul ejti az ide látogatókat. De hát ki is ne akarna akár életfogytig a Bohinji-tónál, Bohinjska Bistrica, vagy Ribcev Laz településein raboskodni? Ezerféle módon tölthetjük el itt az időnket, csak győzzünk választani a lehetőségek sorából!

Szlovénia legnagyobb és legmélyebb tava az ország északnyugati felében, a Triglav Nemzeti Park területén található. Nyáron a tó vize kellemes 22-23 fokos, ami tökéletes a vízi sportokhoz.

Gyors áttekintés

Fontos tudni, hogy a Bohinj tó közel van Bledhez, a Vintgar szurdokhoz és Bovechez is, Szlovénia két legismertebb városához. Ideális szálláshely ha több látnivalót is meg szeretnél nézni, vagy több programot is ki szeretnél próbálni, vagy ha nem tudod eldönteni, hogy hol legyen a szállásod Szlovéniában.

Jelentkezz be, hogy reklámok nélkül olvashasd a cikket és hozzáférj egyéb jövőbeli funkciókhoz is.

Bohinj tó Tudnivalók
Terület 3,2 km2
Mélység 45 m
Szezon Jan-Dec (főszezon nyáron)
Legismertebb városok Ukanc, Stara Fužina, Ribčev Laz
Szabad úszni benne? Igen
Kutyabarát? Igen
Top programok Csókanázás, úszás, SUP, kerékpározás, túrázás, falmászás, horgászás (drón használata tilos)
Van kemping? Igen
Honlap Nincs

Videó

Videó a Bohinj tóról
Bohinj tó Szlovénia
Bohinj tó, Szlovéniában

Bohinj tó szállás

Ha nem szeretnél Bled városában megszállni, akkor Bohinj remek alternatíva lehet, hiszen a két város csupán 30 percre van egymástól. Bohinj olcsóbb és csendesebb is, így még spórolni is tudsz a költségeken. A Bohinj tó időjárása minden évszakban mentes a durva szélsőségektől, szállásból is van a környéken számos igényt kielégítő, és ami a legfontosabb, elméleti esélye sincs annak, hogy itt unatkozz. Fogadjunk, hogy te is hasonló lelkesedéssel fogsz az alábbi menüsorról válogatni! Láss hát neki!

Térkép - Hol van Bohinj?

Igazán nem bonyolult. Az M7-es autópályán Tornyiszentmiklós felé, majd Szlovénián belül a Lendva, Maribor, Ljubljana autópályán haladva jutsz el a Bohinj-völgybe. Ha Budapestről indulsz, a távolság kb. 540 kilométer. Ne felejts el szlovén autópálya matricát is venni!

  • Távolság Budapesttől: 540 km (6 óra autóval)
  • Távolság Bledtől: 28 km (30 perc autóval)
  • Távolság Bovectől: 110 km ( 2 óra autóval)
Bohinj tó térkép - Budapest távolság
Bohinj tó térkép - Budapest távolság

A szlovén autópályáról és autópálya matricáról írt kisokost itt találod.

Bővebben a tóról

A Bohinj tó hossza 4,1 km szélessége pedig 1,200 kilométer. Területe körülbelül 3,2 km². Meredeken, egyből elmélyül, ezáltal sekély részei nem igazán vannak. Legmélyebb pontja 45 méter, átlagos mélysége 30 méter. Tengerszint feletti magassága 526 kilométer. Kialakulásáért gleccserek a felelősek, azok és morénák formálták.

A vízének mozgásának legjelentősebb segítője Sava Bohinjka folyó, itt folyik be és ki is a legtöbb víz. A bejövő vízmennyiségét egyharmadát azonban az északi parton feltörő karsztforrások biztosítják. A vízszint heves esőzések esetén 2-3 méterrel is megemelkedhet. Hőmérséklete nyáron 22 °C körül mozog, de télen akár be is fagyhat. Élővilága gazdag, halak, madarak és puhatestűek is előfordulnak.

Aktív programok

Kerékpár bérlés

Nem csak a bakancsos túrázók körében népszerű a Bohinj-völgy, kétkerekű kalandorok is ezerszámra veszik birtokba a vidéket. Többféle hossz és nehézség közül választhatsz, az egészen rövidtől a több napos biciklitúrákig.

Biciklivel a Bohinj tó körül
Biciklivel a Bohinj tó körül (kerékpár kölcsönzés)
  • Mountain bike park, Vogel: az 1.4 kilométeres pálya nem tűnik hosszúnak, azonban annál trükkösebb. A különféle akadályok kezdő szinttől a haladóig minden kerékpárosnak tartogatnak megfelelő kihívást. Eljutni a Bohinj-Vogel felvonóval tudsz a pályára. Megfelelő védőfelszerelés kötelező!
  • Fat bike: ez a neked való kaland, ha igazán ínyenc vagy! A fat bikeokat kifejezett téli, havas tekerésre találták ki, s hóból van errefelé bőven! A túrák különlegessége, hogy mind a kiindulási pontjuk, mind a hosszuk, illetve útvonaluk rugalmasan alakítható a szervezőkkel történő egyeztetésnek megfelelően. Fat bikeon ülve lehetőséged lesz a Triglav Nemzeti Park érintetlen részeit is megismerni.
  • Mountain bike-kal a Júliai-Alpokban: ha mindent akarsz, akkor ez a neked való túra! Négy napod lesz arra, hogy nyeregből ismerd meg a Júliai-Alpok és Triglav Nemzeti Park legszebb részeit, profi vezetőkkel, reptéri transzferrel, szállással és reggelivel a csomagban. A túrákat május és október között szervezik, igény szerint kerékpár is bérelhető.
Figyelem! A tó északi oldalán tilos a kerékpározás! 

Rrafting

A Bohinji-tó nyugalmával ellentétben a Sava Bohinjka (Bohinj folyó) háborgó folyama éles kontrasztot képez. A folyó alsó és felső szakaszán is szerveznek rafting túrákat, a két szakasz nehézségben tér el egymástól. Az alsó szakaszra gyakorlottabb raftingosokat várnak, míg a felső szakaszon a kezdő rafingosok fejleszthetik képességeiket. Jó tudni, hogy a túrák Ribcev Laz-ból indulnak, a szezon májustól szeptemberig tart. A folyó Ukanc falunál ered.

Sava Bohinjka rafting a Bohinj tó mellett

Evezés, csónakázás

Többféle alkalmatossággal szánthatod fel a tó vizét, bérelhetsz kajakot, kenut, paddle board-ot, hagyományos csónakot. A Bohinji-tó nagyon nyugodt, így biztonságban végigcsoroghatsz a csodás víztükrön.

Búvárkodás

Tekintve, hogy a tó mélysége területének 80%-n meghaladja a 20 métert, sőt, 20%-n a 40 métert is, ideális a lehetőség arra, hogy alulról is megszemléld a kékséget. Felszerelés természetesen bérelhető. Ugyanakkor nekivághatunk egy szál tüdővel is, persze ezt csak a rutinos freediver-eknek ajánlom.

Úszás

A Bohinji-tó vize a hegyi patakoknak és forrásoknak köszönhetően kristálytiszta. Azonban csak nagyon óvatosan! A tó hirtelen mélyül, ami ugyan praktikus a csónakból fejeshez, de meg is lepheti a kevésbé gyakorlott úszókat. Gyerekekkel a tó keleti oldala ajánlott, arra jóval sekélyebb a víz.

Bohinj tó nyáron - csónakázás, SUP, kajak, vitorlázás vár
Szerencsére nem engednek motoros járműveket a tóra. Nem is lenne jó, mert roppant mód megzavarná a nyugalmat, és kikapcsolódást.

Siklóernyőzés a Vogelről

Ami egyszer felszáll, annak le is kell jönnie, nincs ez másképp a Vogel hegyre feljutó turistákkal sem. A lejutás módja már nagyrészt rajtad múlik. Ha adrenalin szűkében érzed magad, akkor válaszd a siklóernyőzést, melynek egyik legnépszerűbb állomáshelye a Vogel.

Képzett instruktorok segítségével, tandemugrás keretében vetheted le magad a több mint másfél kilométeres magasságból, hogy aztán elegánsan ereszkedve érjétek el a tó partját. Vagy a felszínét. Ha még nagyobb izgalomra vágy, akkor persze választhatod az úgynevezett „akrobatikus repülést”, mely során az instruktor kicsit „odatesz” a szeleknek, 140 km/h-s sebességre gyorsulva, közben 5G erőhatásnak kitéve az eddigre már mindent megbánt kalandor szellemű turistát. Ezen opciók mellett akár siklóernyős tanfolyamra is beiratkozhatsz itt, hogy legközelebb ne légy kiszolgáltatva mások kényének-kedvének.

Kirándulás a tó körül

Ha már Szlovénia egyik legszebb fekvésű tavánál jársz, érdemes kidugni a fejed a vízből és a parton is szétnézni. Felesleges lenne közhelyeket puffogtatva áradozni a hely szépségéről, egyrészt mert egy kép többet mond ezer szónál, másrészt tényleg oda kell menni és körbe kell járni! Tehát ha mondjuk az időjárás miatt épp nem tudsz megmártózni benne, a tó partján futó túraút a tökéletes B terv.

A 12 kilométer hosszú ösvény minden nehézség nélkül leküzdhető, a kényelmes séta alatt pedig zavartalanul magadba szívhatod a szerotonin-facsaró látványt. Sőt, ha bevállalós vagy, akár körbe is futhatod a Bohinjsko jezero-t (a Bohinji-tó szlovén neve). ➡️  GPX útvonal letöltése

Természetesen el is távolodhatsz a tó partjától, és megmászhatod bármelyik környező hegyet is. Az egyik legnépszerűbb a csúcs a közeli Vogel, ahová felvonó is visz.
Bohinji tó, Szlovénia legaktívabb tava ősszel is mesés
Olvass tovább: Tavak Szlovéniában

A környék ...

Bohinjska Bistrica

A település Bohinj municípium központja, 5 kilométerre a Bohinji-tótól. Számos szállást találsz itt, többcsillagos hotelek, panziók, apartman házak, kinek-kinek igénye szerint. A tó közelsége miatt kiemelten kedvelt szálláshelye az ide látogatóknak. Bohinjska Bistrica a környék egyik legromantikusabb városa.

Az itt működő outdoor specialista vállalkozás nem csak segít eligazodni a környék által nyújtott számtalan kikapcsolódási lehetőség között, de mindenféle felszerelést is bérbe adnak hozzájuk. Ezen felül túrákat szerveznek és képzéseket is tartanak a némi felkészültséget igénylő műfajokban, mint a rafting és a kanyoning.

💡
Tipp: nem messze innen található a Grmecica vízesés is. A zuhatag hat méter magasból hullik alá, s bár nem olyan hatalmas, mint a Viktória-vízesés, a látványa képeslapra való. Ha Bohinjska Bistrica-ban szállsz meg, érdemes megnézni.

Bohinjska Bistrica a Bohinj tó mellett
Bohinj látnivalók: Grmecica vízesés
Grmecica vízesés, Bohinjtól nem messze
Olvass tovább: Bohinj nosztalgia vonat

Ribcev Laz

Ez az aranyos falucska a Bohinj tó keleti partján, közvetlen a tó mellett található, a tavat körbe vevő túraút egyik állomása. Bohinjska Bistrica mellett a környék másik szálláscentruma. A remek fekvésű település számos környékbeli program, túra kiindulópontja. Innen indulnak például a tavat átszelő turistahajók is.

A falu védjegye a 18. században épült Keresztelő Szent János templom, szinte minden itt készült kép része. Szintén itt tekinthető meg az a kultikus szobor is, melyet annak a négy vakmerő helyi férfiú emlékének állítottak, kik 1778-ban elsőként hódították meg a Triglav csúcsát.

A négy helyi mászó hagyományt teremtett a csúcs meghódításával. A sziklamászás igen népszerű sport a településen. Bohinj környékén 16 helyszínen közel 500 kiépített mászóútvonalat van lehetőséged bejárni. A szezon májustól októberig tart. Az itt található Pod Skalco mászóközpontban lehetőséged van oktatáson részt venni, felszerelést kölcsönözni, vagy szervezett mászásokra jelentkezni.

Ribcev Laz városa a Bohinj tó mellett közelében

Zlatorog

A Keresztelő Szent János templom hírneve azonban nem vetekedhet a szintén Ribcev Lazban található Aranyszarv (Zlatorog), a mitikus fehér szőrű kecskebak szobráéval. A legenda szerint szarva a kulcs Szlovénia legmagasabb pontján, a Triglavon elrejtett kincshez, vére pedig gyógynövényeket táplál. Rendkívül népszerű figurája számos népmesében is szerepel. A szobor mellett készített szelfi egyértelmű bizonyítéka annak, hogy valóban a Bohinji-tónál jártál.

Zlatorog szobor a Bohinj tó mellett

Vogel hegy és felvonó

A vidék vitathatatlan turisztikai favoritja a Bohinji-tó, de hatalmasat hibáznál, ha kizárólag ide koncentrálnánk erőidet. Ribcev Laz települését elhagyva, a tó déli partján haladva jutsz el Ukancba, mely mellől indul a Bohinj-Vogel nagykabinos felvonó. A Vogel hegyre közlekedő felvonó egészen páratlan perspektívából mutatja meg a Bohinj völgyet.

Az 1663 méter magasban található felső állomáshoz szélsebesen repít fel a szerkezet, felérve pedig nincs más dolgod, mint ámulni. A megálló mellett kiépített rámpáról szinte az egész völgyet beláthatod, gyönyörködhetsz a tó kékjében, s megcsodálhatod a földközelből már megismert kis falvakat is.

  • Túra hossza: Attól függően, hogy melyik túraútvonalat választjuk, a hossz változhat. Többnyire 5-15 km közötti útvonalak közül válaszhatunk, természetesen ez nem a hegymászásra értendő.
  • Időtartam: 2-6 óra között, attól függően, hogy melyik útvonalat választjuk. Illetve természetesen attól is függ, hogy mennyi időt töltenünk további barangolással vagy pihenéssel.
  • Nehézség: Közepes nehézségű (hiszen nem hegymászás!), azonban gyakori emelkedőkkel és lejtőkkel tarkított.
Vogel hegy a Bohinj tó felett

Savica vízesés

Ukancból nem csak a Vogelre juthatsz fel. Innen indul egy turistaút, melynek végén ott vár Szlovénia egyik legimpozánsabb vízesése, a Savica-vízesés. Az A-alakú vízesés alacsonyabbik lába 25 méteres, a magasabb 78 méter magas. A méretes zuhanást követően a víztömegből a Savica patak, majd folyó lesz, mely Ukancnál ömlik a Bohinji-tóba. Méltán népszerű látványossága ez a vidéknek, így ne lepődj meg, ha nem leszel egyedül.

  • Túra hossza: egy odaút 1 km, így 20-30 perc séta.
  • Időtartam: Kb. 30 perc, attól függően, hogy mennyi időt töltünk a vízesésnél.
  • Nehézség: Könnyű. Ez egy rövid és könnyű séta, nincs előttünk komoly emelkedő vagy nehézség.
Bohinj tó látnivalók - Savica vízesés
Savica vízesés | Forrás: +10 mesés vízesés Szlovéniában
💡
Jó tudni: ha autóval érkezel, a közeli parkolóért, majd pedig a vízeséshez való eljutásért díjat kell fizetned.

Mostnica-szurdok

Szlovénia egyéb természeti értékek mellett szurdokokban sem szűkölködik. A Bohinji-tó mellett található Mostnica-szurdok a meglehetősen erős mezőnyből is kitűnik. A Mostnica-folyó által vájt, mintegy két kilométer hosszú szurdokot a tó északkeleti csücskénél elhelyezkedő Stara Fužina falucskából indulva tudod megközelíteni. A kanyon szélessége helyenként nem haladja meg az egy métert, legnagyobb mélysége viszont majdnem húsz méter.

Mostnica szurdok - Bohinj környékén

A kanyon híres a víz által létrehozott számos geológiai formáról, melyek közül a legkülönlegesebb a vizet szippantó elefántra emlékeztető szikla. A szurdok mindkét oldalán ösvény fut, tehát teljesen körbejárható.

  • Jó tudni: nyaranta csak belépési díj ellenében tudod meglátogatni a szurdokot.
  • Egy kis sztori: A kanyon legnagyobb mélységét a legendás Ördög-híd alatt éri el. Azt tartják, az ördög maga építette fel, cserébe a hídon előszőr átkelő lelkéért, aki, az eredeti építtető fondorlatos húzásának köszönhetően végül egy kutya lett.
  • Pro tipp: a szurdok egy szakasza canyoning túra keretében is bejárható. Szügyig a folyóban gázolva csodálhatod meg a szurdok legszebb részeit, hogy aztán a Stara Fužina feletti tisztáson bukkanj elő. Nem árt, ha nincs víziszonyod.

Voje völgy

"A végtelenbe és tovább" - mondta Buzz Lightyear és milyen igaza volt! Te se állj meg a Mostnica-szurdok végénél, hidd el, megéri továbbmenni. Ahol a szurdok véget ér, ott kezdődik a Voje-völgy, egy igazi gyöngyszem. A völgy hangulata olyan, mintha egyenesen egy tájképbe sétáltál volna.

Üde, zöld rétek, színpompás vadvirágok, apró kis házacskák, mindezt pedig hatalmas sziklák óvó ölelése fogja közre. A harminc méter magas vízesés hangját már messziről hallani, de ennél is egyértelműbb jelzés a már 30-40 méteres távból arcodat elborító vízpára. Érdemes tavasszal megnézned, hisz ekkor a legnagyobb a vízhozama.

Voje völgye a Bohinj tó közelében
💡
Tipp: ha a völgyben sem vagy rest végig menni, jutalmad a Voje vízesés lesz.

Vogar

A Bohinji-tó északkeleti oldalának egyik legkedveltebb kiránduló célpontja a Vogar hegy. Köszönhető ez nagyban a róla nyíló kilátásnak és elbűvölő alpesi hangulatának. Stara Fužinaból indulva egy picit meredekebb túraút vezet fel ide, úgyhogy gondoskodj megfelelő bakancsról mielőtt nekivágsz!

Vogar

Nézz a lábad elé, ami nem lesz könnyű, tekintve, hogy milyen sokszínű természeti környezet vezet fel az 1054 méter magasságban lévő hegyi kunyhóhoz. Itt pedig elnyered fáradozásaid méltó jutalmát: a páratlan panorámát, mely magában foglalja a Bohinj völgyet és a Bohinji-tavat is.

💡
Tipp: a Vogar szintén igen kedvelt a siklóernyősök körében, télen pedig egy hadosztálynyi szánkós veszi birtokba a lejtőket.

Túraútvonalak a környéken

Pršivec

  • Hossz: 10-11 km.
  • Időtartam: 4-5 óra közötti időtartam.
  • Nehézség: Közepes. A túraútvonal néhány sziklás, kapaszkodós részt tartalmazhat, de általában közepes nehézségű.

Komna

  • Hossz: Kb. 10-15 km egy út.
  • Időtartam: 4-8 óra között.
  • Nehézség: Közepes - nehéz. A Komna fennsíkra való feljutás emelkedőket és technikásabb részeket tartogat.

Vintgar-szurdok

  • Hossz: Kb. 1,6 km egy út.
  • Időtartam: Kb. 1-2 óra, attól függően, hogy mennyit időzünk a szurdokban.
  • Nehézség: Könnyű. Ez egy könnyű séta fa hidakon keresztül, nincs komoly nehézség előttünk, így gyerekekkel is ideális. Télen azonban nem látogatható!

Szlovén konyha

Senkinek nincs kedve üres gyomorral róni a kilométereket. Szerencsére a Bohinj-völgyben lesz lehetőséged a kulináris kényeztetésre is. Tekintve, hogy a környék másik megélhetési forrása a turizmuson kívül a mezőgazdaság, így biztos lehetsz benne, hogy friss alapanyagokból fogják elkészíteni az általad kiválasztott fogásokat.

Bohinj látnivalók - Bohinj sajt útvonal (Bohinj cheese trail)
  • Mit érdemes? Nagyon híresek a bohinji sajtok, tej és túró. Érdemes megkóstolnod a hagyományos szlovén kolbászt, a Kranjska klobasát is. A füstölt marhanyelv almával és tormával szintén tradicionális helyi előétel. Egész napos vándorlás után valóságos elixír a hagyományos szlovén leves, a jota, melynek fő összetevői a főtt kolbász, a bab és a savanyú káposzta. Desszertként a gibanica-t próbáld ki!
  • Hol érdemes? A Vogelen lévő síközpont éttermébe betérned nem lesz rossz! Szintén nem bánod meg, ha betérsz a Bohinjska Bistrica közelében lévő Soriska Planina-ba. Pár kilométerrel arrébb, a völgyben lévő Spodnja Sorica szintén alkalmas hely egy finom ebéd vagy vacsora elköltésére.

Nos? Érzed már a késztetést, hogy mihamarabb útra kelj, s belevesd magad Bohinj völgyének élménytengerébe? Ebben a földi paradicsomban minden adott ahhoz, hogy felejthetetlen időt tölthess el, bármilyen aktív kikapcsolódásra vágysz is. Ne habozz hát, kerekedj fel!

Jó utat és jó pihenést kívánunk! Trekhunt csapat ❤️

➡️ ➡️ Facebook link 👍