Bled és a Bledi tó Szlovénia egyik leglátogatottabb célállomása. Az alig pár óra autóútra található Bled-et minden évben magyar turisták százai látogatják meg. Aki arra jár ugyan elsősorban a tó vagy az attól nem messze található  Vintgar szurok miatt érkezik, de nem lehet kihagyni a több, mint ezeréves Bledi várat sem.

A várba való séta és az ott eltöltött idő is ideális program gyerekekkel, így családok számára is tökéletes a középkort megidéző program. Szlovénia legrégebbi kastélya a tó partján vár arra, hogy Te is felfedezd. A Bledi vár kétségkívül Szlovénia legismertebb vára. A Szlovéniáról összeállított 70-es látnivalókat tartalmazó listán Bled dobogós helyét többek között a várnak is köszönheti.

Néhány fontos információ a Bledi várról

  • A vár több, mint 1000 éves. A 11. század elején építették. Eredetileg egy román torony állt a mai kastély helyén.
  • Az épület 130 méterrel a tó felett helyezkedik el. Ez rögtön azt is jelenti, hogy pusztán már csak a kilátás miatt érdemes felbaktatnotok.
  • A Bledi vár címe: Grajska cesta, 4260 Bled, Slovenia. A megközelítést illetően mehettek autóval, taxival vagy akár fel is túrázhattok a várig.
  • Persze a kilátás nem az egyetlen dolog, ami miatt érdemes idelátogatni. A várban találhattok múzeumot, borospincét, nyomdát, kovács műhelyet, szuvenír boltot és éttermet is.

👍 Facebook 👍

Kövess minket a Facebook-oldalunkon is, ahol az utazás találkozik az inspirációval! Tarts velünk a rengeteg látnivalóba. Öveket bekapcsolni, a virtuális kaland indul! 🌍 ✨

Megnézem

Képek és videó

A képek természetesen magukért beszélnek. Kezdjük tehát pár ikonikus képpel és egy kis ámuldozással.

Jelentkezz be, hogy reklámok nélkül olvashasd a cikket és hozzáférj egyéb jövőbeli funkciókhoz is.

A bledi vár nagy részét felújították, fejlesztették és bővítették az utóbbi években is. Ilyen fejlesztés például az is, hogy brillírásos- és audiokalauz (19 nyelven hallgatható) került bevezetésre, immáron tehát a látássérült látogatók számára is élvezhetővé téve a programot.

Nyitvatartás és szezon

A nyári hónapokban középkori témában rendezvényeket is tartanak Bled várában. Nyitvatartása szezononként változik. Általánosságban elmondható, hogy reggel 8 órakor nyit és este 6 és 8 között zár szezontól függően. A pontos nyitvatartást itt találjátok.

  • Június - augusztus: reggel 8-tól este 9-ig
  • November - március: reggel 8-tól  este 6-ig
  • Egyéb hónapokban: reggel 8-tól este 8-ig.

Árak

Az aktuális árlistát itt találjátok. Családoknál két felnőtt esetén egy gyerek jegy ingyenes. 20 fő feletti csoportoknál 1 fő belépése ingyenes.

Jegykategória Egyéni ár Csoportos ár
Felnőtt 11 EUR 9.50 EUR
Diák 7 EUR 6.50 EUR
Gyerek (<15 év) 5 EUR 4.50 EUR

(Az árak változását nem minden esetben tudjuk nyomon követni, ezért azok időközben változhatnak!)

Látogatás

Ahogyan azt korábban is említettük, a várnál 19 nyelven elérhető és hallgatható, közel 30 helyről megjelenő audiokalauz során kaphatunk idegenvezetést – így mindenképp készüljünk fülhallgatóval! A kastély egész területén van ingyenes internet és letölthetünk egy szintén ingyenes mobilapplikációt, hogy teljesen a személyünkre szabhassuk az élményt. Az audiokalauz – és az applikációk elérési útja (iOS és Android mobiltelefonokkal is kompatibilis) ezen a linken is elérhető.

A vár története

A Bledi vár több, mint 1000 éves és alapvetően védelmi céllal építették.  A legkorábbi kastélyként tartják számon Szlovéniában. A Bledi vár mind Szlovénia, mind Bled szimbólumaként szerepel a legtöbb útikönyvben. A kastély története a 11. század elejére nyúlik vissza, amikor is II. Henrik német király a brixeni püspökségnek adományozta a területet. Abban az időben csak egy román torony állt a helyén.

A várat ezután kezdték el építeni. Bled neve is eredendően a várra utalt: castellum Veldes. A brixeni püspököknek meglehetősen fárasztó, hosszadalmas és veszélyes lett volna 300 km-t lovagolva rendszeresen Bledbe járni, ezért lényegében bérbe adták a kastélyt.

Így közel kétszáz évig a Kreigh család lakta, majd 1278-ban a Habsburgok vették át a vár irányítását. Ez így is maradt a 19. századik. Természetesen továbbra is kiadták és ennek köszönhetően sok nemesi család lakta azt.

A 19. században a napóleoni háborúk eredményeképpen Napóleonhoz került, majd visszaszállt a brixeni püspökségre, akik a feudalizmus végetértével egy iparosnak, a jesenicei vasművek tulajdonosának adták el 1848-ban. Ő aztán pár évtizeden belül gyorsan tovább is adott rajta.

A 20. század elején egy szállodatulajdonos Ivan Kenda, megvásárolta az egész területet, beleértve a tavat, a szigetet és a várat, hogy ez utóbbit hotellé alakítsa. Ebbe végülis belebukott, és a 20. század második felére a vár állami tulajdonba került.

A második világháború végén tűz ütött ki, amely elpusztította a tetőt illetve a felső szinten lévő szobákat. Néhány évvel később felújítási munkálatok indultak, amelyek eredményeként 10 év alatt renoválták és újraépítették az épületrészeket.

A kalandos történetnek és számos lakónak köszönheti a vár mára kialakult változatos formáját. A falai román stílusban épültek, azonban a többi épület a reneszánsz jegyét viseli. Két szinten helyezkedik el, így két belső udvart található amelyeket lépcsőház köt össze.

Bővebben a várról

A vár középkori stílusa és a mellé társuló látkép tökéletes egyveleget alkot, hiszen a masszív, érőt sugározó bledi vár romantikus hangulatot kap a környezetétől. A várhoz felérve kőfalak és lépcsők vezetnek a csodás panorámához és a vár bejáratához.

Termek

  • A vár enteriőrje változatos hangulatú és stílusú, a középkor jegyei uralkodnak rajta. Több terem kapott benne helyet és szerencsére nincs benne két egyforma. A központi helyiség az étterem mellet a lovagi nagyterem, ahol körülbelül 80 fő fér el és a mai napig tartanak benne különleges rendezvényeket, tárgyalásokat, de még esküvőket is.
  • Emellett otthont kapott itt egy kápolna, nyomda, múzeum, borospince és egy galéria is, ahol változatos kiállításokat tekinthetünk meg.
  • Az egyik torony emeletén egy felújított helyiségben állandó kiállítás is van a híres svájci orvos-természetgyógyász, Arnold Rikli életéről és munkásságáról.
💡
Érdekesség: Rikli neve azért fontos Bled történelmében, mert itt kezdte el a gyógyvizes kezeléseit és a páciensek a világ minden tájáról özönlöttek a városba hogy részt vehessenek rajtuk. Természetesen ez azzal is járt, hogy a város és annak gyógyvizei mellett a bledi vár híre is fellendült, a gyógyulni vágyók is szívesen megtekintették a csodás tavat és a felette elterülő pompás épületet.

Kápolna

A 16. századi gótikus kápolnában II. Henrik, német-római császár, valamint feleségének (Kunigundának) a freskói találhatóak. Az 1690-es földrengést követően a kápolnát kibővítették. A kápolna persze így sem hatalmas. A megtekinthető részt pár perc alatt körbe lehet sétálni.

Étterem

A várban található étterem egy különleges helyszín azok számára, akik meg szeretnék örökíteni a Bledi-tó látképét vagy esetleg szeretnék kipróbálni a szlovén konyha jellegzetes ételeit. Az étterem étlapján szezonális friss ételeket, valamint hagyományos felső-krajnai ételeket is találhattok.

Az étterem minden nap délelőtt 11 és este 10 között nyitva van. Mivel a hely különösen népszerű így előzetes foglalás nélkül nem szolgálják ki a vendégeket. Belül kávézó is található és a bledi krémest is megkóstolhatjátok itt. Mindezek mellett bor különlegességeket is találhatunk az étlapon. A kávézó minden nap reggel 8 és este 8 között nyitva van márciustól októberig.

A bledi krémes

Bled városában több millió krémest adtak el a mai napig. A receptet először 1953-ban rögzítették. Fontos paraméter a krémes mérete. 7 x 7 x 7 centiméteres igazi krémest állítólag csak a bledi várban találhatunk. Tojásból, lisztből, vajból és cukorból készítik, színezőanyagot, tartósítószert illetve más hozzávalót nem adnak hozzá és így is különleges ízhatást érnek el.  

Nyugodtan kijelenthetjük, hogy minden Bledbe látogató turista legalább egyszer megkóstolja a bledi krémest. Van, aki többször is. A hihetetlen kereslet kiszolgálása érdekében a legforgalmasabb napokon van, hogy akár óránként is készítenek új krémeseket.

Bledi vár
A Bledi vár büszkén ékeskedik a Bledi tó fölött

Hol van a Bledi vár?

Bled megközelítése a szlovén fővárosból, Ljubljanából rendkívül egyszerű. A város központjától számítva körülbelül 45 perc alatt érhetünk Bledbe, a repülőtértől pedig az út 30 percet vesz igénybe.

A Bledi vár a város fölött egy sziklaszirten helyezkedik el, ezáltal autóval néhány perc alatt megközelíthetitek. Lehetőség van Bled városának központjából taxit fogni és 5-10 euró körüli összegért szívesen felvisznek minket a helyi sofőrök.

Természetesen fel is tudtok kirándulni a várba. Én mindenképpen ezt ajánlom. Ez egy 1 km hosszú 100 m emelkedőt jelentő túra, ami kellően izgalmas a kilátás miatt. GPX útvonal letöltése. A Bledi vár címe: Grajska cesta, 4260 Bled, Slovenia

Parkolás

A vár bejáratától pár méterre találtok parkolót, amelyet minden látogató használhat. Személygépkocsik, buszok, motorkerékpárok és kempingező járművek számára van fenntartva. A parkoló Google Street View-n.

Jó utat és jó pihenést kívánunk! Trekhunt csapat ❤️


Ha hasznosnak találtátok ezt a cikket, kérlek oszd meg másokkal is:

➡️ ➡️ Facebook link 👍