Bled és a Bledi tó Szlovénia egyik leglátogatottabb célállomása. Az alig pár óra autóútra található Bled-et minden évben magyar turisták százai látogatják meg. Aki arra jár ugyan elsősorban a tó vagy a Vintgár szurok miatt érkezik, de nem lehet kihagyni a több, mint ezeréves Bledi várat sem. A várba való séta és az ott eltöltött idő is ideális program gyerekekkel, így családok számára is tökéletes a középkort megidéző program. Szlovénia legrégebbi kastélya a tó partján vár arra, hogy Te is felfedezd. ❤️ 🏰

A Bledi vár kétségkívül Szlovénia legismertebb vára. A Szlovéniáról összeállított 50-es látnivalókat tartalmazó listán Bled dobogós helyét többek között a várnak is köszönheti.

Ahhoz, hogy megkönnyítsük a szervezést, összegyűjtöttük a legfontosabb információkat, amelyek nélkülözhetetlenek lehetnek akkor, ha meg szeretnéd látogatni a várat.

Bled szállás

Az egyik legérdekesebb dolog, ahol megszállhatsz a Bled környékén az a glamping. A luxus kempingekről már olvashattál korábbi cikkünkben is. Egy takaros kis házikót megközelítőleg 200 euróért lehet kibérelni egy éjszakára.

Ha szeretnéd olcsóbban megúszni a szállást, nézz szét a booking.com oldalán, amihez bemásoltam egy interaktív térképet.

Booking.com

Néhány fontos információ a Bledi várról 🏰

 • A vár több, mint 1000 éves. A 11. század elején építették. Eredetileg egy román torony állt a mai kastély helyén.
 • Az épület 130 méterrel a tó felett helyezkedik el. Ez rögtön azt is jelenti, hogy pusztán már csak a kilátás miatt érdemes felbaktatnotok.
 • A Bledi vár címe: Grajska cesta, 4260 Bled, Slovenia. A megközelítést illetően mehettek autóval, taxival vagy akár fel is túrázhattok a várig.
 • Persze a kilátás nem az egyetlen dolog, ami miatt érdemes idelátogatni. A várban találhattok múzeumot, borospincét, nyomdát, kovács műhelyet, szuvenír boltot és éttermet is.
 • Bledi vár jegyárak: a felnőtt belépő 11 EUR, a diák 7 EUR, a gyermek 5 EUR (2019-es adat). Az aktuális árlistát itt találjátok.
 • A Bledi vár nyitvatartása szezononként változik. Általánosságban elmondható, hogy reggel 8 órakor nyit és este 6 és 8 között zár szezontól függően. A pontos nyitvatartást itt találjátok.

Bledi vár képek

A képek természetesen magukért beszélnek. Kezdjük tehát pár ikonikus képpel és egy kis ámuldozással. 😉

A Bledi vár története - szigorúan csak röviden

A Bledi vár több, mint 1000 éves és alapvetően védelmi céllal építették.  A legkorábbi kastélyként tartják számon Szlovéniában. A Bledi vár mind Szlovénia, mind Bled szimbólumaként szerepel a legtöbb útikönyvben.

A kastély története a 11. század elejére nyúlik vissza, amikor is II. Henrik német király a brixeni püspökségnek adományozta a területet. Abban az időben csak egy román torony állt a helyén. A várat ezután kezdték el építeni. Bled neve is eredendően a várra utalt: castellum Veldes.

A brixen püspököknek meglehetősen fárasztó, hosszadalmas és veszélyes lett volna 300 km-t lovagolva rendszeresen Bledbe járni, ezért lényegében bérbe adták a kastélyt.

Így közel kétszáz évig a Kreigh család lakta, majd 1278-ban a Habsburgok vették át a vár irányítását. Ez így is maradt a 19. századik. Természetesen továbbra is kiadták és ennek köszönhetően sok nemesi család lakta a történelem során.

A 19. században a napóleoni háborúk eredményeképpen Napóleonhoz került, majd visszaszállt a brixeni püspökségre, akik a feudalizmus végetértével egy iparosnak, a jesenicei vasművek tulajdonosának adták el 1848-ban. Ő aztán pár évtizeden belül gyorsan tovább is adott rajta.

A 20. század elején egy szállodatulajdonos Ivan Kenda, megvásárolta az egész területet, beleértve a tavat, a szigetet és a várat, hogy ez utóbbit hotellé alakítsa. Ebbe végülis belebukott, és a 20. század második felére a vár állami tulajdonba került.

A második világháború végén tűz ütött ki, amely elpusztította a tetőt illetve a felső szinten lévő szobákat. Néhány évvel később felújítási munkálatok indultak, amelyek eredményeként 10 év alatt renoválták és újraépítették az épületrészeket.

A kalandos történetnek és számos lakónak köszönheti a vár mára kialakult változatos formáját. A falai román stílusban épültek, azonban a többi épület a reneszánsz jegyét viseli. Két szinten helyezkedik el, így két belső udvart található amelyeket lépcsőház köt össze.


A Bledi vár megközelítése

Bled megközelítése a szlovén fővárosból, Ljubljanából rendkívül egyszerű. A város központjától számítva körülbelül 45 perc alatt érhetünk Bledbe, a repülőtértől pedig az út 30 percet vesz igénybe.

A Bledi vár a város fölött egy sziklaszirten helyezkedik el, ezáltal autóval néhány perc alatt megközelíthetitek. Lehetőség van Bled városának központjából taxit fogni és 5-10 euró körüli összegért szívesen felvisznek minket a helyi sofőrök.

Természetesen fel is tudtok kirándulni a várba. Én mindenképpen ezt ajánlom. Ez egy 1 km hosszú 100 m emelkedőt jelentő túra, ami kellően izgalmas a kilátás miatt.

GPX útvonal letöltése

Természetesen Bled környékén számos aktív kikapcsolódási lehetőség van a várba való kirándulás mellett. Ezeket mind megtaláljátok a Trekhunton.

Bledi vár parkolás 🚗

A vár bejáratától pár méterre találtok parkolót, amelyet minden látogató használhat. Személygépkocsik, buszok, motorkerékpárok és kempingező járművek számára van fenntartva.

A parkoló Google Street View-n.

Bledi vár
A Bledi vár büszkén ékeskedik a Bledi tó fölött

Kápolna a Bledi várban

 • A 16. századi gótikus kápolnában II. Henrik, német-római császár, valamint feleségének (Kunigundának) a freskói találhatóak.
 • Az 1690-es földrengést követően a kápolnát kibővítették. A kápolna persze így sem hatalmas. A megtekinthető részt pár perc alatt körbe lehet sétálni.

Étterem a Bledi várban

A várban található étterem egy különleges helyszín azok számára, akik meg szeretnék örökíteni a Bledi-tó látképét vagy esetleg szeretnék kipróbálni a szlovén konyha jellegzetes ételeit. Az étterem étlapján szezonális friss ételeket, valamint hagyományos felső-krajnai ételeket is találhattok.

Az étterem minden nap délelőtt 11 és este 10 között nyitva van. Mivel a hely különösen népszerű így előzetes foglalás nélkül nem szolgálják ki a vendégeket.

Az éttermen belül kávézó is található és a bledi krémest is megkóstolhatjátok itt. Mindezek mellett bor különlegességeket is találhatunk az étlapon. A kávézó minden nap reggel 8 és este 8 között nyitva van márciustól októberig.

A Jezeršek család esküvőket és más különleges rendezvényeket is szokott a várban rendezni, amelyeken lehetőség nyílik a hely specialitásainak megkóstolására.

A bledi krémes

Bled városában több millió krémest adtak el a mai napig. A receptet először 1953-ban rögzítették. Fontos paraméter a krémes mérete. 7 x 7 x 7 centiméteres igazi krémest állítólag csak a bledi várban találhatunk. Tojásból, lisztből, vajból és cukorból készítik, színezőanyagot, tartósítószert illetve más hozzávalót nem adnak hozzá és így is különleges ízhatást érnek el.  😋

Nyugodtan kijelenthetjük, hogy minden Bledbe látogató turista legalább egyszer megkóstolja a bledi krémest. Van, aki többször is. A hihetetlen kereslet kiszolgálása érdekében a legforgalmasabb napokon van, hogy akár óránként is készítenek új krémeseket.

A Bledi vár címe

Grajska cesta, 4260 Bled, Slovenia
Weboldal: www.blejski-grad.si
E-mail cím: blejski.grad@zkbled.si


Bledi vár nyitvatartás

 • Június - augusztus: reggel 8-tól este 9-ig
 • November - március: reggel 8-tól  este 6-ig
 • Egyéb hónapokban: reggel 8-tól este 8-ig.

A nyári hónapokban középkori témában rendezvényeket is tartanak a Bledi várban.


Bledi vár jegyárak

Jegykategória Egyéni ár Csoportos ár
Felnőtt 11 EUR 9.50 EUR
Diák 7 EUR 6.50 EUR
Gyerek (<15 év) 5 EUR 4.50 EUR

Családok esetén: Két felnőtt esetén egy gyerek jegy ingyenes
20 fő felett: egy fő ingyenes

Bledi vár, Szlovénia
A Bledi tó egyik ékköve a Bledi vár

Ha hasznosnak találtátok ezt a cikket, kérlek oszd meg másokkal is: