A Bledi tó és Bled városának neve szinte már egybeolvadt. A tó a város, sőt talán egész Szlovéniának a szimbólumává vált mára már. A tó közepén ékkőként díszelgő sziget, és az azon álló templom a magyar turisták ezreit vonzza minden évben. Ám a tó mellett számtalan olyan látványosság is rejtőzik, amikről az útikönyvek sem írnak.

Sem a város, sem a tó nem pihen, hiszen a tavat és a környéket behálózó természeti kincsek és látnivalók szinte mindegyike elérhető egész évben. Összefoglaltuk Neked a legérdekesebb látnivalókat, a legszebb természeti kincseket, és a legjobb programokat.

Bledi tó

Ez a kis tó egy ősi régi gleccser és a tektonikus mozgások házasságából született. A legmélyebb pontján kb 30 méter mély, hosszúsága 2 km, szélessége 1,5 km. Ha azt gondoltuk, hogy pici, akkor nagyot nem tévedünk. A legszebb alpesi nyaralóhelyek közé tartozik a tó, egészséges szubalpesi éghajlattal, az alpesi üdülőhelyek közül a leghosszabb úszási szezonnal.

Jelentkezz be, hogy reklámok nélkül olvashasd a cikket és hozzáférj egyéb jövőbeli funkciókhoz is.

💡
Tudtad? Aranypénzérméket találtak több ízben is a tó medrének kutatásakor. Ezeket a bronzkorból eredeztetik és sok sok mendemondának vált alapjává.

Strand a tónál

Van egy szuper kis strand, amit Grajsko kopališče ("Várfürdő") néven találunk. Ez egy kijelölt szabadtéri fürdőhely a Bledi-tó mellett, közvetlenül a várszikla alatt. Néhány évvel ezelőtt megkapta a kék zászló minősítést, bizonyítva, hogy megfelel a szigorú környezetvédelmi előírásoknak. Több evezős-világbajnokságot is rendeztek a tavon, a legutóbbit 2011-ben.

Pletna

A tó közepén álló szigetre pletna hajók segítségével jutunk el. Ezek a kis hajók az olasz gondolákhoz hasonlítanak leginkább, 20 utast tudnak elvinni egyszerre. Képzeljük csak el, hogy a jelenlegi modern világban a mai napig kézzel készítik a csónakokat. Egyet se féljen, akinek nincs hajós tapasztalata, evezősök lesznek a segítségünkre, hogy a szigetre jussunk.

💡
Nem mellesleg ez az evezős szakma nagyon híres a Habsburg Birodalom óta itt Bledben, ugyanis a mai napig az a pár család üzi ezt a mesterséget a tavon, akik anno a birodalom idején erre jogosultságot szereztek.

👍 Facebook 👍

Kövess minket a Facebook-oldalunkon is, ahol az utazás találkozik az inspirációval! Tarts velünk a rengeteg látnivalóba. Öveket bekapcsolni, a virtuális kaland indul! 🌍 ✨

Megnézem

Bled látnivalók

Bledi tó - Top látványosságok Távolság Bled-től Ár Nyitvatartás Min életkor? Kutyabarát?
Bledi tó templom 0 km 6€ felnőtt - 12€ családijegy Minden nap (reggel 9-től) 0 Nem (de a sziget igen)
Bledi vár 0 km 6€ felnőtt - 12€ családijegy Minden nap (reggel 9-től) 0 Igen
Bled kilátópont (Ojstrica) 0 km 0 euró Minden nap 0 Igen
Vintgar szurdok 5 km 10€ felnőtt Áprilistól - Októberig 0 Igen (3 euró)
Rafting ~ 30 km 10.000 - 15.000 Ft / fő Minden nap (reggel 9-től) 6 év Nem
Kötélpálya 0 km kb. 10.000 Ft / fő Minden nap (változó) 4 év Nem
SUP bérlés 0 km kb. 10.000 Ft / fő Ápprilistól - Októberig 4 év Igen
E-bicikli bérlés ~ 50 km ~ 3 euro / fő Minden nap 0 év Igen
Mostnica szurdok ~ 50 km ~ 3 - 5 euro / fő Minden nap (változó) 0 év Igen
Vogel hegy ~ 31 km 15 euro - 8 euro Minden nap 0 év Igen
Kanyoning ~ 20 km ~ 60 euro / fő Április- Október (reggel 9-től) 0 év Nem
Pericnik vízesés ~ 30 km ~ 3 euro / parkolás Minden nap (változó) 0 év Igen
Pokljuka szoros ~ 8 km ingyenes Minden nap (változó) 0 év Igen
Kajakozás a föld alatt ~ 100 km ~ 99 euro / fő Minden nap 6 év Nem
Zelenci Rezervátum ~ 42 km ~ 3 euro / fő Minden nap 0 év Igen

Bledi sziget és a Szűzanya templom (Blejski otok)

Ha jobban belegondolunk, nem is a Bledi tó, hanem sokkal inkább az azon található parányi sziget vált Szlovénia szimbólumává. A Szűzanya templomot Szent-Máriának építették és ez az egyik történelmi múlttal rendelkező épület a szigeten, amelyet mindenképpen érdemes meglátogatni.

  • A Mária mennybemenetelének szentelt zarándoktemplom a 17. század végén épült. Több gótikus freskó díszíti, gazdag barokk bútorral berendezve.
  • A templomtorony 52 méter magas, a hozzá vezető híres kőlépcső pedig 99 fokból áll. A környék talán legkülönlegesebb esküvő helyszínének számít.
  • Úgy tartják, hogy óriási szerencse kíséri majd azokat a párokat az életben, ahol a vőlegény esküvőjük napján felviszi menyasszonyát a lépcsőn. Igaz vagy sem, abban biztos lehet az ara, hogy erős férfit választott.
  • A templomon belül a kívánságharang az egyik legnépszerűbb dolog a látogatók körében. Amikor megkongatjuk a harangot, imádkoznunk kell Szüzanyához és így a legenda szerint kívánságaink valóra válnak.
  • Amikor a Bledi-tó környékén sétálsz gyakran hallhatsz harangszót. A hangok szintén a szigetről jönnek, a harangtoronyból. A harangról több legenda és szóbeszéd is ismert. Egyik verzióban ha a harang kong, kívánnod kell, míg más források szerint ha a harang háromszor kong, kívánságod teljesül. Egy biztos, ha hallod a harangot, kívánj!
  • A sziget egyik végén található a sziget második nevezetessége, a 2005-ben felújított hatalmas lépcső. A sziget bejárásához számolj kb 2 órát. Mivel a Bledi sziget elég kicsi, ezért túl sok időt nem fogsz eltölteni a szigeten.
  • A Potičnica vendéglátóhely hagyományos "potica"-t vagyis kalácsot kínál az éhes szigetre látogatóknak. Mint nálunk a beigli, a potica is különböző ízben kapható. Ha arra jársz, próbáld ki a diósat, ami a legnépszerűbb.
Bledi tó és a Bledi sziget a templommal
Bledi tó és a Bledi sziget a templommal
Bledi sziget, Bled
Bledi sziget, Bled: Érdemes tudni, hogy a sziget nem teljesen akadálymentes! 
💡
Kutyával beengednek a szigetre (pórázon), de a templomba már nem. Előfordulhat, hogy főszezonban várni kell a kutyusokkal érkezőknek, mert nem engedik fel őket a csónakra ha nagyobb a tömeg. 
Bledi sziget templom belépő Ár
Felnőtt jegy 6 euró
Diák jegy 4 euró
Gyerek jegy 1 euró
Caládijegy 12 euró

A Bledi sziget weboldalán találsz további információt is az azon található látnivalókról. A szigetre hajók (pletna) segítségével jutsz el. A Bledi sziget minden nap nyitva áll a látogatók előtt. Ez alól kivétel ha a tó befagyott, vagy az időjárás nagyon szélsőséges. A sziget minden nap 9 órakor nyit, és az adott hónaptól függ, hogy mikor zár. Legtovább nyáron látgatható.

  • November - Március : 09:00 / 16:00
  • Április 09:00 - 18:00
  • Május - Szeptember 09:00 - 19:00
  • Október 09:00 - 18:00

Bledi vár

A Bledi tóra egy elbűvölő vár vigyázz a város felett, ez a Bledi kastély vagy másnéven Bledi vár. A kastélyból élvezhető kilátás egyedülálló a Bledi tóra és a környékre egyaránt. Ha van időd mindenképpen látogass el ide.

Bledi vár a Bledi tó fölött
Bledi vár a Bledi tó fölött

A kastélyban található múzeum különösen érdekes, meglátogathattok egy kovácsüzemet, egy régi nyomdának használt helyiséget, valamint egy kis kápolnát is. Egész évben, de főként a nyári hónapokban a kastély különböző érdekes eseményeknek biztosít helyszínt.

Bledi vár Részletek
Cím Grajska cesta, 4260 Bled, Slovenia
Nyitvatartás Változó (reggel 8 - 18 v 20 óra)
Felnőtt belépő 11 euró
Gyerek belépő 7 euró
Gyerek belépő 5 euró

Bledi vár Kisokos

Tudj meg mindent, ami a Bledi várról elengedhetetlen: nyitvatartás, szezon, parkolás, árak, látnivalók, történelem...

Olvass tovább

Tippünk: Bledben kihagyhatatlan a híres Bledi krémes megkóstolása. A bledi krémest szlovénul Kremna Rezina-nak hívják.

Séta a tó körül

Az ideérkezők zöme nagyon szereti a tavat megkerülni gyalog. A teljes távolság 6 km, és nagyjából másfél órát vesz igénybe, szusszanásokkal számolva. A kilátás gyönyörű, a tó déli oldaláról a legszebb a panoráma a bledi várra.

Straza Bled bobpálya

A Straža egy méretesebb domb, ahol nyáron élvezhetjük az adrenalindús bobozást, télen pedig síelhetünk és szánkózhatunk, ezekhez felszereléseket is tudunk majd kölcsönözni. A Straža sípálya autóval vagy gyalog is könnyedén elérhető, alig néhány perc sétára találjuk Bled központjától.

Ojstrica kilátópont Bled fölött

A legtöbb fotót a Bledi tóról valószínűleg innen készítve láthattad. A régebben csak a helyiek által ismert és látogatott kilátópont ma már a legtöbb turista ismeri. Ojstrica mellett, a Mala Osojnica is a tó nyugati oldalán magaslik. Az innen induló túraútvonalak nem különösebben megerőltetők.  Ideális választás lehet azoknak, akik gyerekekkel érkeznek a Bledi tó környékére és túrázni szeretnének egy kicsit a közeli erdőben.

Bledi tó - Ojstrica kilátópont
Bledi-tó kilátópontja paddal - a tó felett

Az kilátópontra vezető út kb 20 perces, és mérsékelten meredeknek mondható. A csúcsot elérve már nem kell nagy szintemelkedésre számítanod. Az Ojstrica tengerszint feletti magassága 611 méter. Google térképen itt találod a pados kilátópontot.

A túra útvonal bejárása során ne felejtsetek el visszapillantani, hiszen lenyűgöző látvány tárul szemetek elé, amely magába foglalja a Bledi-tavat, illetve a környező hegyeket (Karavanke) és erdőket is. Nézd meg innen a naplementét, láss rá a Bledi várra és a Bledi szigetre.

💡
Tipp: Télen és ősszel se hagyd ki a kilátópontot. A hófedte vidék látványa, vagy az őszi színek játéka talán a nyárinál is szebb.

Programok Bledben

Rafting (kezdő, gyerekbarát)

A Sava folyó Szlovéniát szinte keresztbe vágja. Szlovénia leghosszabb folyója két forrással van összeköttetésben. A Sava folyó az egyik legjobb helyszín életed első rafting élményére. Elsőre talán merésznek hangzik, de a rafting biztonságosabb mint például a kajakozás. Nem hiába, a rafting már 6 éves kortól ajánlott! A túrák Bledtől nem messze indulnak, autóval pár percet kell csak utazni.

Bled rafting, Szlovénia
Rafting Bled környékén: Ha szereted az extrém sportokat mindenképp próbáljátok ki pároddal vagy családoddal a vadvízi evezést. Minden bizonnyal egyedülálló élmény nyújt.

Családi canyoning

Szlovénia egyik legnépszerűbb aktív pihenése a kanyoning (a rafting mellett). Az eredetileg Amerikából származó sportot ma már kezdő turisták is űzhetik, az arra kijelölt kanyonokban.

A kanyonozás lényege a (vizes) szurdokokban történő előrehaladás. Ez többnyire sétával, ugrálással, ereszkedéssel, csúszásokkal vagy akár úszásokkal történik. Mindezt persze bukósisakban, neoprén ruházatban, kötélbiztosításokkal és kizárólag hivatásos vezetővel lehet megtenni. Bled közelében több kanyontúra közül is választhatsz! Nagyobb gyermekek (10-12 éves kortól) is csatlakozhatnak a programhoz. Kisebb gyerkőcökkel inkább a raftingot vagy a kötélpályát ajánljuk.

Bled kanyoning - vagyis canyoning: Online foglalás legalább 2-3 nappal előre szükséges, fizetni a legtöbb esetben ráér helyszínen. 

Kötélpálya Bledben (Zipline)

Kalandparkoz hasonló élményben lesz részed, ha kipróbálod a bledi zipline (kötél) pályát. A raftinghoz hasonlóan, a kötélpálya nem csak igazi gyerekbarát program, de egyben egy kellemes adrenalin bomba a család minden tagjának. A programban a gyerekek már 6 éves kortól részt vehetnek a szülőkkel vagy a vezetőkkel együtt csúszva!

A 2-3 órás kötélpálya program nagyjából 60 euro fejenként (gyerekeknek olcsóbb), és az év minden napján, így télen is nyitva van! A köteleken nagyjából egy órát fogsz tölteni, a többi idő sétálás a kötelek között, valamint a csúszás elején egy bemutató, és a transzfer.

Bled kötélpálya - zipline
Zipline, vagyis kötélpálya Bled közelében: A túra kizárólag angol vagy szlovén nyelven érhető el. A kötélparkba csak vezetővel (általában 2-3 vezető / csoport) tudsz belépni. A belépőt előre le kell foglalni, de fizetni csak a helyszínen kell. 

Kerékpárbérlés - Elektromos bicikli

Ha nem csak gyalog, de bicajjal is szívesen felfedeznéd a környék rejtett kincseit, bérelj kerékpárt, vagy fizess be egy vezetett túrára. A legtöbb helyi vezető már elektromos biciklikkel kínálja túráit, így sokkal kényelmesebben és gyorsabban megismerheted Bled környékét.

Ha csak a tó körül bicikliznétek, nincs szükségetek helyi vezetőre. Bicikli bérlésre több lehetőséged is van Bledben. Amennyiben viszont szeretnél Bled környékén tekerni egyet szurdokokhoz, dombokra, vagy az erdőben, javasoljuk hogy válassz helyi vezetőt, aki megszervezi neked az egész utat.

A két legnépszerűbb úticél Bled környékén a Mostnica szurdok vadregényes vidéke (lásd lentebb), valamint a Triglav Nemzeti Park tóvidéke. Mindkettő nagyjából 1 óra autóútra van Bled-ből, viszont van olyan túravezető, aki transzfert is kínál a városból, így nem kell vezetnetek.

  • Bohinjból (30 percre Bled-től) a Mostnica szurdokhoz: kb. 80 euro / 6 óra
  • Bledből a Triglav Nemzeti Parkba: kb. 80 euro / 8 óra
Bled biciklivel
Bled biciklivel

Búvárkodás a Bledi tóban

Még a tapasztalt tengeri búvároknak is nagy meglepetést okozhat az édesvízi merülés. Ugyanis a kristálytiszta tóban teljesen más állat és növényvilág vár benneteket, mint például az Adrián. Hatalmas halak, érdekes roncsok és rengeteg adrenalin! Amennyiben már gyakorlott búvárok vagytok, télen a jég alatt is merülhettek oktató vezetésével.

Videó

Bledi tó videó

Látnivalók a környéken

Vintgar szurdok

A Vintgar szurdok Európa egyik legvadregényesebb szurdoka. A Radovna folyó által kialakított szurdok alig 5 kilométerre található Bled városától, északkeleti irányban. Az 1.6 km hosszú hasadék Hom és Borst függőleges falai mentén fut végig, benne sebes patakkal, vízesésekkel, örvényeivel és vad hullámokkal kápráztatja el a látogatókat. Megtalálhatjátok itt a Sum vízesését is, amely 13 méter magas.

A túraút a hasadékon keresztül vezet és számtalan fapallón és fahídon kell átkelned. A Vintgar hasadék a legközelebbi belépő pontja a Triglav Nemzeti Parknak Bledből indulva.  Maga a Vintgar szó valószínűleg a német “Weingarten” szóból ered, amely szőlőlugast jelent. Azonban vannak, akik úgy tartják, hogy a hasadék borospohár alakú és erről kapta a hasadék a nevét.

Vintgar szurdok, Bled közelében. Érdemes korán reggel menni, vagy zárás előtt 1,5 - 2 órával érkezni, hogy elkerüljük a tömeget.

Bohinj tó

A Bohinj tó több vízi programot is kínál. A környék igazi turista paradicsom, ahol minden van: csónakázás, SUP vagy bicikli bérlés, kirándulás, de akár a falmászást is kipróbálhatod.

Bohinj tó, Bled környékén
Bohinj tó nyáron - kajakozás, sup, csónakázás, biciklizés, stb.

Olvass tovább: Tavak Szlovéniában

A hajóbérlés, kajakozás mellett, a kedvencünk a környéken elterjedt SUP , vagyis Stand Up Paddle. A csónakázáshoz hasonlóan, a szörfözésre emlékeztető SUP-on tudunk napozni, evezni, vagy akár jógázni is tudsz! Érdemes 3-4 nappal utazásod előtt lefoglalni a SUP-okat, mivel azok nagyon népszerűek, így a turisták gyorsan elkapkodják azokat. A két város egymástól kevesebb, mint 30 percre található autóval.

Mostnica szurdok

A Mostnica szurdok egy parányi, bájos hasadék, kb 45 percre Bled-től. Habár a szurdok valóban egy kicsit messze van Bled városától, a top listánkra mégis felkerült szépsége miatt. Itt valóban úgy érezhetjük, hogy érintetlen tájakon vágunk át. A Vintgar szurdokhoz képest ez a túra romantikusabb, eldugottabb, hiszen sűrű erdő vesz körül. Csendre, nyugalomra vágyóknak ajánljuk. A hasadék a folyó mind a két oldalán bejárható.

  • A túra hossza: 3,6 km (rövid verzió)
  • A túra időtartama: 1,5 óra
  • Szintkülönbség: 90 méter fel, ugyanannyi le
  • Belépőt szedhetnek, mely felnőtteknek 3 euró, gyerekeknek 1,50 euró.
  • A túra kiindulási pontja: Stara Fužina, a Blato fennsíkra vezető fizetős út sorompója előtti parkoló.
Mostnica szurdok - Bled mellett. Tipp: ha gyerekekkel megyünk, mindenképpen érdemes megnézni a "Kis elefánt" becenévre keresztelt sziklát.

Vogel hegy (felvonóval)

Ha a hegyek fölé szeretnétek emelkedni, menjetek fel a Vogel hegyre. Ha mindezt nem saját erőből szeretnétek megtenni, válasszátok a Vogel felvonót, amely 1535 méter magasságba visz fel. Az alpesi látvány szerelmeseinek mindenképpen ajánljuk, az alig 30 perces autóútra található programot.

Természetesen itt rengeteg lehetőséged nyílik túrázásra, kirándulásra, ha pedig csak pihennél, akkor eltölthetsz itt egy kellemes pikniket is egy jó könyvvel. Ideális napi program a hegyek szerelmeseinek. A Vogel nem csak alpesi hangulatáról híres, a síelők jól ismerhetik, hiszen télen síparadicsomként működik.

Tippünk: Ha már eljössz Vogel-be, érdemes ellátogatni Bohinj-ba is. A sokak által kedvelt gleccsertó kiindulópontja több kiránduló útvonalnak, valamint csakúgy mint a Bledi tó, itt is lehet csónakázni, SUP-ozni, biciklizni akár.

Vogel hegy a Bohinj tó mellett (Bledtől kb 30 percre)

Pericnik vízesés

A Peričnik vízesés 52 m-es magasságával Szlovénia egyik legmagasabb és legismertebb vízesése. A Vrata völgyében folyó zuhatag  két vízesésből áll. Felső Pericnik vízesés: 16 méter. Alsó Pericnik vízesés: 52 méter. Mojstrana városából kijelölt túraútvonal vezet a helyszínre. Érdekessége, hogy az Alsó-Pericnik vízesés mögé be lehet menni, így a zuhatagot körbe lehet sétálni.

  • Cím: 4281 Mojstrana, Slovenia (Google térkép)
  • Távolság Bled-től: kb 30 perc
  • Parkolás: 3 euró
  • Túratáv: kb 15 perc
  • Nehézség: 5/2-es

Pericnik vízesés túraútvonal

Menjetek el Mojstrana városáig, ahonnan a túra indulni fog. A várostól 4 kilométerre találjátok a Koča pri Peričniku nevű faházat, ahol le tudtok parkolni. A hatalmas zuhatag már a parkolóból látható. Még mielőtt elindulnátok, ne felejtsétek el kifizetni a parkolás díját a faházban. A parkolásért kb kb 3-4 eurót fognak elkérni. Legyen nálatok készpénz is.

A túraútvonal a fahíd mellől fog indulni. Nagyjából 15-20 perc alatt fogtok felérni a vízeséshez, és a túra első fele meredek úton halad felfelé. Mire észreveszitek, már meg is érkeztetek a vízeséshez. Az utat nehéz elrontani, hiszen a vízesést látni fogjátok.

Egy kis ösvényen teljesen be tudunk menni a vízesés mögé, és a másik oldalán tudunk visszajönni az útra. A vízesés mögött biztosan vizes leszel, ezért egy pulcsival vagy esőkabáttal készülj.

Aki innen szeretne, tovább mehet egy a Triglav hegy sziklafalához és a Aljažev dom ( 1015 m) menedékházhoz. Ez nagyjából egy 5,5 km túrázás. A vízesésnél az utat folytatva (kb 5 km keresztül) kijutunk egy nagyobb parkolóba. a parkolón áthaladva már csak pár perc séta van hátra. Természetesen a túrát ki lehet váltani, ha visszamentek és autóval elhajtotok az említett parkolóba.

Pericnik vízesés - Bledtől 30 percre
Pericnik vízesés - Bledtől 30 percre

Pokljuka szakadék

A Pokljuka szoros Bled-től csupán 15 percre (8 km) található. A szorosban található kiránduló útvonal ablakos barlangjáról és panoráma hídjáról híres. Mindkét látványosság megéri ellátogatni ide és tenni egy félnapos sétát.

A Pokljuka szoros leghíresebb átjárható alagútja a Pokljuka lyuknak nevezett, hatalmas barlangüreg. A két bejáraton kívül a lyuknak három természetes ablaka is van, ezzel is érdekessé téve a sziklaformációt.  Az András herceg galériájának nevezett fahíd a szoros egyik sziklafalához van erősítve. A galérián át lehet menni, sőt az útvonal itt visz át.

  • Cím: 4247 Zgornje Gorje, Slovenia (Google térkép)
  • Távolság Bled-től: 8 km, kb 15 perc autóval
Pokljuka szakadék | Forrás: Szlovénia legszebb szurdokai

Zelenci Rezervátum

A népszerű Zelenci Rezervátum és park Kranjska Gora része. A Podkoren falu közelében található bájos rezervátum Európa szerte híres ikonikus tóvidékéről. Az átlagosan 2 méter mély víz színe zöld, innen is kapta nevét (a zelenci szlovénül zöldet jelent). Könnyű kirándulóhely családoknak és idősebbeknek is, minthogy a nemzeti park sík terepen helyezkedik el. Bledi tótól kb 30 perc autóval a E61-es úton. Távolság Bled-től: 42 km /  kb 35 perc autóval.

Bled környéke látnivalók - Zelenci Rezervátum

Mezica bánya: Kajakozás a föld alatt

Ritka és talán megismételhetetlen élményt nyújt a Mezica bánya kajaktúrája. A Bled-től nagyjából 1,5 óra autóútra található bánya belsejében meglepő módon, de barlangi kajakozásra van lehetőség - természetesen csak vezetett túra keretében.

A program keretén belül Bled-ből transzferrel átvisznek a Mezica barlang és bányához. A bánya ma már csak múzeumként üzemel. Itt lehetőség van a kipróbálni a bányában használt vonatot, megnézni a kiállítást, és kajakozni a vízi csatornákban. A nyitvatartásról tudni kell, hogy hétfőnként a múzeum zárva van.

A teljes napos program idegenvezetéssel és transzferrel Bled-ből nagyjából 100 euró fejenként. Sajnos a program nem tartozik a legolcsóbb programok közé, ebből az árból kihozható 3 rafting vagy kanyoning túra is. Ezért a programot azoknak ajánljuk, akik már próbálták a többi sportot, és szeretnének valami újat kipróbálni.

Időjárás

A Bledi-tó és környéke a nyári hónapokban viszonylag meleg. Lehet fürdeni a tóban és szinte minden turisták által látogatott látványosság nyitva van. Számítsatok rá, hogy rövidebb viharos napok is előfordulnak. Az őszi hónapokban a hőmérséklet kellemes, az őszi falevelek színe változatos. A hegycsúcsokon havat is találhatunk, habár az elmúlt években a havazás egyre ritkább a városban és környékén. A turisták száma a nyári hónapokhoz képest kevesebb.

Utazás Budapestről

Autóval

A Budapest-Bled távolság megközelítőleg 5 órát vesz igénybe gépjárművel. Az út autópályákon vezet keresztül, amelyek használatához autópálya matricát kell majd vennetek. Magyarországon a Balaton mellett haladva nyugaton kell kilépni az országból, majd Ljubljana érintésével Bled irányba haladjatok tovább.

Busszal

A Bledi-tóhoz Budapestről busszal is eljuthattok. A FlixBus vagy a getbybus társaság szolgáltatását tudjátok igénybe venni. Az utazás oda-vissza kb 17-20 euróba kerül.

Információs pont

Bledi tartózkodásodhoz, mentsd el az infocenter címét. Ha az ott létetek alatt elakadnátok, jól jöhet a részletek tisztázásában.

  • Infocenter címe: Cesta svobode 10, SI - 4260 Bled
  • Telefonszáma: +386 (0)4 574 11 22
  • Email címe: info@visitbled.si
  • Nyitvatartás: minden nap 8:00 - 16:00 között

Félnapos kirándulás Bledbe Ljubljanából

Ha Ljubljanában jársz, ne hagyd ki Bledet és a bledi tavat! A következő élménydús fél napos programon a Bledi várat és a lenyűgöző tó környékét is felfedezheted. Utazz hagyományos pletna hajóval a Bled-szigetre, ahol kóstolj meg helyi édességeket, vagy látogass el a templomba, hogy megszólaltathasd a kívánságharangot. Ne hagyj ki egy szelet hagyományos bledi krémes süteményt és nézd meg, hogy finomabb-e a magyarnál! Foglald le, és élvezd Szlovénia egyik legvarázslatosabb helyszínét!


Jó utat és jó pihenést kívánunk! Trekhunt csapat ❤️