A Néra-szurdok-Beusnica Nemzeti Parkban található Bigéri vízesés Románia, sőt Európa egyik legszebb vízesése. A vízesés helyet kapott a világ nyolc legkülönlegesebb zuhatagát felsoroló ranglistán is. A Bigár vízesés néven is ismert zuhatag nem hatalmas magasságáról, vagy vízmennyiségéről híres - hanem különleges, harang alakú képződményeiről.

A már már mesefilmbe illő helyszínt pár éve az egész világ felfedezte magának (így a magyar turisták is). Ezért mostani cikkünkben mi is ezt a bájos, eldugott látnivalót vizsgáljuk meg közelebbről.

Románul a vízesést Cascada Bigăr néven találod.

A bigéri vízesés vízesés Románia délnyugati részén található, Krassó-Szörény megyében, nem messze az Anina folyótól. A zuhatag a Néra szurdok Nemzeti Park egyik kiemelt látnivalója. A 176 hektáros terület 2000 óta védettséget élvez.

👉 Románia nemzeti parkjairól írt összefoglalónkat itt találod.


Nyitvatartás és árak

A vízesést szabadon, 0-24 órán keresztül látogathatod. Megtekintése ingyenes, nincs belépődíj. A parkolás szintén ingyenes.


Bigéri vízesés télen

A vízesés és környéke igazi elvarázsolt világot kínál télen is. Az apró patak folyása sokszor befagy az alacsony vízállás és a mínuszoknak köszönhetően. ❄️

A vízesést télen is  nyitva van. Megfelelő (zárt és csúszásmentes) cipő mindenképpen legyen a lábadon.

Bigéri vízesés - Budapest távolság

Amennyiben autóval indulsz Budapestről, nagyjából 5,5 órára lesz szükséged. Románia irányába az M5-ös autópályát kell választanod, majd Szeged és Makó érintésével az A1-es úton kell haladnod Aradig.

Aradtól dél felé tartva Temesvár érintésével - kb. 4 órás autóút után fogsz eljutni a Bigéri vízesésig. Az utazás során a román autópályát kell majd használnod, amihez itt találsz egy kis segítséget.

  • Cím: Bigéri vízesés, DN57B, Romania
  • Távolság Budapesttől: 5,5 óra / 470 km
  • Távolság Temesvártól: 2,5 óra / 140 km
Bigéri vízesés - Temesvár (Timisora) távolság
Bigéri vízesés - Temesvár (Timisora) távolság
Bigéri vízesés - Budapest távolság
Bigéri vízesés - Budapest távolság
Tipp: Ha esetleg több idővel rendelkezel az utazásod során érdemes lehet Arad városában is megállni, hiszen az Új Színház, a Bohus palota és a Megyei Múzeum mindenképp megér egy pár perces kitérőt.

Abban az esetben ha Brassóból vagy Bukarestből indulnál, több időre lesz szükséged, mert a román utak nem túl jó állapotúak. A Google Térkép adatai alapján mindkét város kb. 470 km-re van, amihez több, mint 6 óra autózásra van szükség.

  • Távolság Brassótól: 6 óra , 460 km
  • Távolság Bukaresttől: 8 óra , 600 km

Brassótól Fogaras, Déva és Lugoj városán keresztül kell autóznod. Mivel ezekben a városokban is van bőven látnivaló lehet, hogy érdemes lesz beiktatni egy kicsi pihenőt.


⚠️ Figyelem! Van egy Bigar nevű város is, ami nem a környéken van, hanem 2-3 órás autózásra. Ezért ha tervezed az utazásodat Google Térképpel, vagy más eszközzel, győződj meg róla, hogy jó helyre mész.

👉  Bigar városa a Vaskapu és a Kazán szorostól nem messze található.  
Bigéri vízesés - Bigár város távolsága
Bigéri vízesés - Bigár város távolsága

Parkolás

A vízesés bejárata előtt, az autóúton van lehetőséged parkolni. Az ellentétes oldalon az úton, míg a bejárat oldalán a kapuk előtt pár parkoló áll rendelkezésre. Mivel nem szokott nagy tömeg lenni, ezért általában elég a kialakított parkolóhely.

A bejáratot kicsit nehéz észrevenni, mivel azt nem jelölik hatalmas táblák.

Tudtad? A Bigéri vízesés a 45. északi szélességi körön helyezkedik el, amely pontosan az Északi-sark és az Egyenlítő között található félúton. 😉

A Bigéri vízesésről

A vízesés vize 4 - 5 méteres magasságból zuhan alá. A vízoszlopok különösen jó lehetőséget nyújtanak azok számára, akik kristálytiszta vízesésekről szeretnének fényképet készíteni. Természetesen tavasszal, vagy egy hosszabb, esős időszak után ősszel a vízesés dúsabb, így szebb látványt nyújt.

A vízesés formabontó módon a víz nem szabadon zuhan alá, hanem egy harangra emlékeztető (engem gombára 🍄) sziklakinövést ölel magába.

Az évezredek során kialakult vájatokban mára különböző növények telepedtek meg és ezek levelei méregzöldre festették a harang alakú sziklát. Így első ránézésre olyan benyomást kelt, mintha zöld színű haja lenne a vízesésnek.

A Bigéri vízesés egy apró, csendes természeti jelenség. Aki órákat utazik, és Niagara méretű vízesésre számít, csalódni fog. A vízesést inkább azoknak ajánljuk, akik a környéken járnak, és szeretnének egy rövidet kirándulni.

Körülbelül másfél órával számolj a vízesés és környékének bejárására. Én azonban ezt nyugodt szívvel akár kettő, két és fél órára is ki tudnám terjeszteni.

A vízesést két oldalról is bejárható, ezért majdnem 360 fokban le tudod fotózni azt, a vízesés mögött található pagodában pedig pihengetni is tudsz.

Bigéri vízesés, Románia
Bigéri vízesés ősszel, Románia

Látnivalók a környéken

Miután megismerkedtünk a vízesés jellegzetességeivel az elkövetkezendő néhány sorban, szeretnék mutatni neked néhány olyan túraútvonalat, amelyeken te is próbára teheted fizikai állóképességedet és felderítheted egy kicsit a vízesés környékén megtalálható természeti látnivalókat.

Vízimalmok

Vízeséstől délkeleti irányban az 57B jelzésű úton tovább haladva találod Eftimie Murgu faluját, és benne Délkelet Európa legnagyobb vízimalom parkját. A 22 vízimalomból álló park Románia egyik legkülönlegesebb látnivalója.

A malmok mintegy 3 km hosszan helyezkednek el a folyón, egy részük a városban, többségük azon kívülre esik már.

A vízimalmokat a helyiek a mai napig használják és ha ellátogatsz a helyszínre itt garantáltan betekintést nyerhetsz a helyiek több száz éves hagyományaiba.

A malmok az egykori Rudaria falujában állnak, aminek ma már Eftimie Murgu a neve.


Oravicabánya

Oravicabánya - Stájerlakanina között

Oravicabánya városa (Oravița) azért különleges számunkra, mert az itt található vasútvonal magyar hagyományokkal rendelkezik. Az Osztrák-Magyar Monarchia idején 1863 és 1891 között a MÁV üzemeltette ezt a szakaszt és az itt található hegyekben bányászott szenet szállították a birodalom többi részébe. 1918-ban a vasútvonal irányítását a romániai kormány vette át.

Oravicabánya nosztalgia vonat - Oravita, Románia
Oravicabánya nosztalgia vonat - Oravita, Románia

Ma egy három kocsiból álló vonatot lehet itt kipróbálni és 1914-ben felszerelt padokon utazhatsz. Megközelítőleg 2 órás úttal számolj oda, és ugyanennyivel vissza, amelynek során gyönyörködhetsz a helyi természeti látnivalókban.

A vonat menetközben 10 viadukton és 14 alagúton halad át, mindeközben közel 330 méteres szintkülönbséget tesz meg. A vasút 34 km-et tesz meg erdőben, völgyben, kacskaringós utakon.

A végállomáson másfél órát lehet eltölteni és ugyanazon vonat segítségével lehet visszajutni arra a helyre ahol leparkoltad autódat. A célállomáson természetesen taxisofőrök várnak majd rád, de a fuvardíj, amit felszámolnak neked mint turistának meglehetősen magas ezért érdemes a vonattal visszamenni.

Megközelítőleg 40 kilométerre találod Oravicabánya városát. Ide az 57B jelzésű úton jutsz el, kb. 45 perc alatt.

A környéken járva a Bigéri vízesés kihagyhatatlan látnivaló. Hogy mennyit utazol a parányi zuhatagért, csak rajtad múlik. Ha pedig a környéken jársz, érdemes megnézni a vízimalmokat és felpattanni a vasútra is.

Jó utazást kívánunk!