A Néra-szurdok-Beusnica Nemzeti Parkban található Bigéri vízesés Románia, sőt Európa egyik legszebb vízesése. A vízesés helyet kapott a világ nyolc legkülönlegesebb zuhatagát felsoroló ranglistán is. A Bigár vízesés néven is ismert zuhatag nem hatalmas magasságáról, vagy vízmennyiségéről híres - hanem különleges, harang alakú képződményeiről.

A már már mesefilmbe illő helyszínt pár éve az egész világ felfedezte magának (így a magyar turisták is). Ezért mostani cikkünkben mi is ezt a bájos, eldugott látnivalót vizsgáljuk meg közelebbről.

?
Románul a vízesést Cascada Bigăr néven találod.

Jelentkezz be, hogy reklámok nélkül olvashasd a cikket és hozzáférj egyéb jövőbeli funkciókhoz is.

Képek

Bigéri vízesés, Románia

Nyitvatartás és árak

  • A vízesést szabadon, 0-24 órán keresztül látogathatod.
  • Megtekintése ingyenes, nincs belépődíj.
  • A parkolás szintén ingyenes.

Bigéri vízesés télen

A vízesés és környéke igazi elvarázsolt világot kínál télen is. Az apró patak folyása sokszor befagy az alacsony vízállás és a mínuszoknak köszönhetően. A vízesést télen is  nyitva van. Megfelelő (zárt és csúszásmentes) cipő mindenképpen legyen a lábadon.

Bigéri vízesés télen, Románia

A vízesésről bővebben...

A vízesés vize 4 - 5 méteres magasságból zuhan alá. A vízoszlopok különösen jó lehetőséget nyújtanak azok számára, akik kristálytiszta vízesésekről szeretnének fényképet készíteni. Természetesen tavasszal, vagy egy hosszabb, esős időszak után ősszel a vízesés dúsabb, így szebb látványt nyújt.

A vízesés formabontó módon a víz nem szabadon zuhan alá, hanem egy harangra emlékeztető (vagy gombára) sziklakinövést ölel magába.

Az évezredek során kialakult vájatokban mára különböző növények telepedtek meg és ezek levelei méregzöldre festették a harang alakú sziklát. Így első ránézésre olyan benyomást kelt, mintha zöld színű haja lenne a vízesésnek.

?
A Bigéri vízesés egy apró, csendes természeti jelenség. Aki órákat utazik, és Niagara méretű vízesésre számít, csalódni fog. A vízesést inkább azoknak ajánljuk, akik a környéken járnak, és szeretnék kinyújtani a lábukat egy kicsit.

Körülbelül fél órával számolj a vízesés bejárására, ami két oldalról is bejárható, ezért majdnem 360 fokban le tudod fotózni azt. A vízesés mögött található pagodában pedig pihengetni is tudsz.

Térkép - Hol van a vízesés?

A vízesés Románia délnyugati részén található, Krassó-Szörény megyében, nem messze az Anina folyótól. A zuhatag a Néra szurdok Nemzeti Park egyik kiemelt látnivalója. A 176 hektáros terület 2000 óta védettséget élvez.

Amennyiben autóval indulsz Budapestről, nagyjából 5,5 órára lesz szükséged. Románia irányába az M5-ös autópályát kell választanod, majd Szeged és Makó érintésével az A1-es úton kell haladnod Aradig.

Aradtól dél felé tartva Temesvár érintésével - kb. 4 órás autóút után fogsz eljutni a Bigéri vízesésig.

  • Cím: Bigéri vízesés, DN57B, Romania
  • Távolság Budapesttől: 5,5 óra / 470 km
  • Távolság Temesvártól: 2,5 óra / 140 km
  • Távolság Brassótól: 6 óra , 460 km
  • Távolság Bukaresttől: 8 óra , 600 km
Bigéri vízesés - Budapest távolság
Bigéri vízesés - Budapest távolság
Bigéri vízesés - Temesvár (Timisora) távolság
Bigéri vízesés - Temesvár (Timisora) távolság
?
Tipp: Ha esetleg több idővel rendelkezel az utazásod során érdemes lehet Arad városában is megállni, hiszen az Új Színház, a Bohus palota és a Megyei Múzeum mindenképp megér egy pár perces kitérőt.

A román autópályáról és autópálya matricáról írt kisokost itt találod.

Parkolás

A vízesés bejárata előtt, az autóúton van lehetőséged parkolni. Az ellentétes oldalon az úton, míg a bejárat oldalán a kapuk előtt pár parkoló áll rendelkezésre. Mivel nem szokott nagy tömeg lenni, ezért általában elég a kialakított hely. A bejáratot kicsit nehéz észrevenni, mivel azt nem jelölik hatalmas táblák.

?
Tudtad? A Bigéri vízesés a 45. északi szélességi körön helyezkedik el, amely pontosan az Északi-sark és az Egyenlítő között található félúton.

Figyelem! Van egy Bigar nevű város is, ami nem a környéken van, hanem 2-3 órás autózásra - nem messze a Vaskapu szorostól

Bigéri vízesés - Bigár város távolsága
Bigéri vízesés - Bigár város távolsága

Látnivalók a környéken

Miután megismerkedtünk a vízesés jellegzetességeivel az elkövetkezendő néhány sorban, szeretnék mutatni neked néhány olyan túraútvonalat, amelyeken te is próbára teheted fizikai állóképességedet és felderítheted egy kicsit a vízesés környékén megtalálható természeti látnivalókat.

Vízimalmok

Vízeséstől délkeleti irányban az 57B jelzésű úton tovább haladva találod Eftimie Murgu faluját, és benne Délkelet Európa legnagyobb vízimalom parkját. A 22 vízimalomból álló park Románia egyik legkülönlegesebb látnivalója.

Bigéri vízesés környéke - Vízimalmok, Románia 

A malmok mintegy 3 km hosszan helyezkednek el a folyón, egy részük a városban, többségük azon kívülre esik már.

A vízimalmokat a helyiek a mai napig használják és ha ellátogatsz a helyszínre itt garantáltan betekintést nyerhetsz a helyiek több száz éves hagyományaiba.A malmok az egykori Rudaria falujában állnak, aminek ma már Eftimie Murgu a neve.

Oravicabánya

Oravicabánya - Stájerlakanina között

Oravicabánya városa (Oravița) azért különleges számunkra, mert az itt található vasútvonal magyar hagyományokkal rendelkezik. Az Osztrák-Magyar Monarchia idején 1863 és 1891 között a MÁV üzemeltette ezt a szakaszt és az itt található hegyekben bányászott szenet szállították a birodalom többi részébe. 1918-ban a vasútvonal irányítását a romániai kormány vette át.

Ma egy három kocsiból álló vonatot lehet itt kipróbálni és 1914-ben felszerelt padokon utazhatsz. Megközelítőleg 2 órás úttal számolj oda, és ugyanennyivel vissza, amelynek során gyönyörködhetsz a helyi természeti látnivalókban.

A vonat menetközben 10 viadukton és 14 alagúton halad át, mindeközben közel 330 méteres szintkülönbséget tesz meg. A vasút 34 km-et tesz meg erdőben, völgyben, kacskaringós utakon.

A végállomáson másfél órát lehet eltölteni és ugyanazon vonat segítségével lehet visszajutni arra a helyre ahol leparkoltad autódat. A célállomáson természetesen taxisofőrök várnak majd rád, de a fuvardíj, amit felszámolnak neked mint turistának meglehetősen magas ezért érdemes a vonattal visszamenni.

Megközelítőleg 40 kilométerre találod Oravicabánya városát. Ide az 57B jelzésű úton jutsz el, kb. 45 perc alatt.


A környéken járva a Bigéri vízesés kihagyhatatlan látnivaló. Hogy mennyit utazol a parányi zuhatagért, csak rajtad múlik. Ha pedig a környéken jársz, érdemes megnézni a vízimalmokat és felpattanni a vasútra is.

Jó utat és jó pihenést kívánunk! Trekhunt csapat ❤️

➡️ ➡️ Facebook link ?