A Velencei-hegységben található Bence hegyi kilátó hazánk egyik legkülönlegesebb formájú kilátója. A különleges fehér színű tornyot éjszaka kivilágítják, így nem csak formájában, de színeiben is egyedülálló Magyarországon. A 2018-ban átadott torony Velencéhez tartozik, kőből és színezett betonból készült, alakja pedig egy virágra hasonlít. Ha gyerekekkel járunk a Velencei-tónál, mindenképpen csodáljuk meg a tornyot nappal és éjszaka is.

Áttekintés

Bence hegyi kilátó Tudnivalók
Lokáció Magyarország, Velencei-hegység, Bence-hegy
Cím Bence-hegyi kilátó, Velence, Panoráma út, 2481
Kilátó magassága 20 méter
Parkolás A kilátó mellett (800 ft)
Távolság Budapesttől 40 perc / 50 km
Szezon Jan - Dec (Hétfőnként zárva)
Nyitvatartás 10:00 - 17:00 v 20:00
Jegyárak 500 forint
Akadálymentes? Nem
Kutyabarát? Nincs infónk
Honlap Nincs

Képek

Családi kirándulás a Bence hegyi kilátóra
Családi kirándulás a Bence hegyi kilátóra

Térkép - Hol van a Bence hegyi kilátó?

Cím, térkép, parkolás, bejárat, távolság, megközelítés: A kilátó az azonos nevű Bence-hegyen található, ami a Velencei-tó északkeleti csücskén, Velencénél fekszik. A hegy része a Velencei-hegységnek és a Dunántúli-Középhegységnek. Megközelíteni a Panorámasétányról lehet.

Bence hegyi kilátó térkép
Bence hegyi kilátó térkép

Parkolás és bejárat

Autónkat a kilátó előtti nagy parkolóban tudjuk. Ennek díja 500 forint. A parkolóból már jól látható a kilátó, ahová jegyvásárlás után automata beléptető kapun tudunk bemenni. A kilátónál található parkolónál lent büfé üzemel és itt van egy kellemes, tiszta mosdóhelyiség is. A rossz csak az, hogy sajnos ha a büfé éppen nem üzemel, akkor a mellékhelyiség sem használható.

Jelentkezz be, hogy reklámok nélkül olvashasd a cikket és hozzáférj egyéb jövőbeli funkciókhoz is.

Látogatás

Szezon és nyitvatartás

A kilátó januártól decemberig, hétfő kivételével minden nap nyitva van. Utolsó belépés: 15 perccel a nyitvatartási idő vége előtt. Fontos, hogy a kilátó szélsőséges időjárási viszonyok között (zivatar, vihar, viharos szél, hóesés, fagy) zárva tart!

  • Téli szezon (nov 1. – márc 31): 10:00 – 17:00
  • Tavaszi szezon (ápr 1. – ápr 30): 10:00 – 18:00
  • Nyári szezon (máj 1. – aug 31): 10:00 - 20:00
  • Őszi nyitvatartás (szept 1. – okt 31:) 10:00 – 17:00
Figyelem! A kilátó hétfőnként zárva tart! 

Árak és belépők

A kilátó látogatása belépőköteles. Készpénzen felül bankkártyát és SZÉP kártyát is elfogadnak, de a biztonság kedvéért legyen nálunk apró.

  • Parkolás: 800 forint
  • Felnőtt és gyerek jegy: 800 forint
  • 6 éves kor alatt: ingyenes

(Az árak változását nem minden esetben tudjuk nyomonkövetni, ezért azok időközben változhatnak!)

Akadálymentes?

Nem. Sajnos a kilátóba történő felmenés nem akadálymentes, ezért sem kerekesszékkel, sem babakocsival nem lehet felmenni.

Szereted a kilátókat? Akkor olvass tovább: Magyarország kilátói

A kilátó története

A kilátó a hegyről kapta a nevét, a hegy pedig az itt élő Bencze Istvánról, aki a környék egyik nemes szőlőtermesztője volt. A 2018-ban átadott kilátó nem az első volt.

A Velencei-hegység egy kiemelkedő magaslati pontján, a tóra tökéletes kilátást nyújtó Bence-hegy csúcsán 1965 novemberében jelent meg az első kilátó – egy leselejtezett, negyvenhárom méter magas olajfúró torony –, ami huszonhárom éven át töltötte be a neki szánt feladatot. Karbantartás híján ugyanis elöregedett, így 1988 szeptemberében végül felrobbantották.

A robbantásra azért volt szükség, mert lebontani nem lehetett az erős és strapabíró szerkezetet. Így majd 30 évig kilátó nélkül állt a hegy.

Helyére a 156 beérkezett pályaműből a zsűri kiválasztott néhányat, amelyből a helyi lakosok végül a „természeti formákat idéző, a gyönyörű táj elemi erőit is megjelenítő, szélfútta fára, hajlott levélkehelyre, virágsziromra, fosszíliákra emlékeztető” szavazták meg. A kilátó elkészült, és csodájára járnak azóta is.

A 20 méter magas torony meghódításához mindössze 118 lépcsőfokot kell leküzdenünk. Innen, 360 fokos panoráma vár minket. Láthatjuk innen Velence házait, a Velencei-tavat, Gárdonyt, valamint a Meleg-hegyet, a Csúcsos hegyet, és akár a Nagy-Kopasz hegyet is. Tiszta időben a Bakonyt és a Vértest is megpillanthatjuk.

Videó

Bence hegyi kilátó videó

Tapasztalataink

  • A kilátó nyári időszámításban 10-20 óra között, téli időszámításban 10-18 óra között üzemel jelenleg. A belépő 800 forint, amit egy beléptető kapun kell bedobni, és ezen gép 100-200 forintosokat fogad el.
  • Ugyan a helyszín őre készséges, és amíg van tartaléka tud nekünk váltani, de egy hétvégi napon ez a készlet pár óra alatt elpárolog, tehát érdemes apróval készülni.
  • A torony zárás után be van riasztva, azonban színpompái egész éjjel csalogatja az érdeklődő szemeket. Sötétedéskor szuper, színes LED-fényekkel világítják meg.
  • A kilátói építőinek nevét egy ötletes, fából készült, forgatható szerkezeten olvashatjuk el.
  • A kilátóhoz való feljutás nem nehéz, kialakításából adódóan (széles, nem magas lépcsőfokokkal) meg lehet állni pihegni egy kicsit és megcsodálni a beton falon belülről feltett érdekes képeket a környezetről. Ezek kitartanak egészen a kilátó tetejéig.

A Velencei tóról bővebben

  • A Velencei tó Magyarország harmadik legnagyobb természetes tava. Kedvező természeti és földrajzi adottságainak, valamint a mederszabályzásnak köszönhetően a Balatonhoz hasonlóan hazánk legkedveltebb üdülőhelyeinek egyike.
  • Területe 26 km², a felület harmada nádassal borított. A napsütés hatására, valamint a sekély, átlagosan 1,5 m-es mélysége miatt Európa egyik legmelegebb álló vize: hőmérséklete elérheti a 26-28 °C-ot is.
  • Ásványi anyagokban (nátrium és magnézium) gazdag, kiváló vize a kimerült szervezetet felfrissíti, regenerálja. A fürdésen kívül a reumatikus fájdalmak enyhítésére is alkalmas. Forrás: wikipédia

Jó utat és jó pihenést kívánunk! Trekhunt csapat ❤️

➡️ ➡️ Facebook link 👍