A román Cheile Bicazului, vagyis a Békás szoros már régóta a magyar turisták egyik kedvenc helye. Nem hiába, hiszen a Kárpátokban található tektonikus eredetű szoros Románia egyik legszebb látnivalója. A Hagymás-hegységben található szurdok 1971 óta védett terület, és része a Békás szoros - Nagyhagymás Nemzeti Parknak.

Míg a meredek hegyoldalakat fenyvesek borítják ameddig a szem ellát, a közelben tavak rejtőznek meg. Ilyen például a híres Gyilkos tó is, ami alig 15 percre található. A mostani cikkünkben Románia ezen mesés vidékét vesszük jobban szemügyre.

Gyors áttekintés

Békás szoros Részletek
Ország Románia
Terület Békás szoros - Nagyhagymás Nemzeti Park
Lokáció Kárpátok
Távolság Budapesttől 9 óra / 700 km
Nyitvatartás 00:00 - 24:00
Belépő Ingyenes
A szoros részei Pokol kapuja, Pokol tornáca, Pokol torka
Hossz 5 km
Látnivalók a környéken Gyilkos tó, Egyeskő, Oltár kő, Békási-víztározó

Képek

Békás szoros - Nagyhagymás Nemzeti Park, Románia | Forrás: Románia Nemzeti Parkjai

Bővebben

A Békás szoros nevét az azonos nevű Békás patakról kapta, amely egyben felelős a szoros kialakításáért. A folyó mellékvizei mind vadregényes, meseszép szurdokokat vájtak a mészkőbe. A bal oldali mellékvizei a Kupás, a Lapos és a Súgó patakok, a jobboldaliak a Kis Békás és a Szurdok patakok. A szurdok részei: a Pokol kapuja, a Pokol tornáca, és a Pokol torka.

Jelentkezz be, hogy reklámok nélkül olvashasd a cikket és hozzáférj egyéb jövőbeli funkciókhoz is.

A vidék szépségét a körülölelő hatalmas hegyek adják. A Kis-Cohárd (1344 m), Csíki-bükk (1264 m), Oltár-kő (1154 m), és a Mária-kő (1125 m) fogják közre a szorost. 

Térkép - Hol van a Békás szoros?

A Nagyhagymás Nemzeti Parkban található szoros nagyjából 9 órára található Budapesttől. Romániában járunk, Erdélyben és a Kárpátokban. A Békás szoros Gyergyószentmiklóstól keletre, a Gyilkos tótól pedig északkeletre fekszik.

  • Távolság Budapesttől: 9 óra / 700 km
Békás szoros térkép - Budapest táv

A román autópályáról és autópálya matricáról írt kisokost itt találod.

Nagyhagymás Nemzeti Park

Az 6575 hektáron elterülő parknak mintegy 78%-a fokozottan védett. Ennek köszönhetően a levegő mindig friss, a túraútvonalak tiszták és az állat - és növényvilág gazdag. A park ideális egy hétvégi programnak, utazásnak, vagy akár a nyári kéthetes nyaralás napjait is szépen fel lehet tölteni látnivalókkal.

Olvass tovább

A nemzeti park leglátványosabb része a Gyilkos-tó és Békás-szoros. Ezen túl figyelmedbe ajánlom a Súgó-szorost, a Likas zsombolyt és a Nagy Hagymás Fekete Hagymás Egyeskő rezervátumot is.

A nemzeti park területén végzett kutatások 1147 felsőbbrendű növényfajt mutattak ki, közöttük olyanokkal is, amik a világon egyedül csak itt találhatóak! Túrázás és kirándulás során rengeteg védett növényben tudsz gyönyörködni. 

Az összefüggő sötétzöld fenyőerdők látványát a Békás szoros hegycsúcsai törik meg. A jégkorszak előtt meghonosodott növények ma is fellelhetőek itt, ugyan már nem eredeti változatukban. 

A dús erdők állatvilágában gazdagok. Gímszarvas, barnamedve, vaddisznó, őz, farkas és a hiúz él a fák között, míg a tavakban pisztrángok úszkálnak. 

Milyen hosszú a szoros?

A Békás szoros a Keleti-Kárpátok legszebb, legmonumentálisabb szurdokvölgye. A szurdokvölgy 5 km hosszú.

Autóval - vezetés és parkolás

Parkolóhelyet találni a Békás szorosban nem egyszerű. A rengeteg turistára kevés parkolóhely jut. Érdemes minél korábban, reggel odaérned, amikor nagyobb esély van a szabad helyekre. A szorosban csak az arra kijelölt út mellett található helyeken állj meg.

  • A parkolás mellett figyelned kell a vezetésre is, hiszen az út szélén folyamatosan gyalogolnak a kirándulók!
  • Ha pedig ez nem lenne elég, sajnos a szoroson teherforgalom is áthalad, így szembe találhatod magad egy kamionnal is akár...
Gyilkos tó a Békás szoros mellett, Kárpátok
Parkolás a Békás szorosban, Kárpátok, Erdély, Románia

Útvonal

A Nagy Szerpentin alatt a Mária kő és a Bardócz fal néhány méterre közelítik meg egymást. Ez a szűkület a Pokol kapuja, ahol az igazi izgalmak kezdődnek! Ekkora már elhagytad a Kis Szerpentint és az alagutakat. A Pokol kapuja után a Pokol tornáca következik. A szorosnak ezt az enyhén kiszélesedő részét a Fekete-torony elnevezésű sziklaszirt zárja le.

  • A kiszélesedés alsó részétől egy ösvény indul, amely a Fekete barlang bejáratához. A barlang 25 m után leszűkül, majd következő 10 méter után véget ér.
  • A híd ami mellett elhaladsz a Magyarok hídjának nevezett befejezetlen híd, amit a II. VH miatt sosem fejeztek be. a híddal szemben láthatod a hatalmas falú Őrtornyot.
  • Hamarosan beömlik a Kis Békás patak és ezzel el is értél a Pokol torkához. Ez a szoros egyik leglátványosabb része. Jobb oldalon a Szurdok kő-t, bal oldalon pedig a Bardócz párkányt láthatod.
  • A szoros alsó részén hídon keresztül tudsz átmenni a szoros bal oldalára, ami fölött a Vízesés barlang bejárata is megtalálható. Itt jobbra találod a Mária forrást, ami a szoros legnagyobb karsztforrása.
  • Innen már a szoros egyre szélesebbé válik, a benne zúduló patakkal együtt.
💡
Tipp: ha szereted a felfedezést, akkor a barlangba szárazság idején be tudsz menni - de vigyázat, csak térdre ereszkedve, kúszva tudsz bemenni a barlangba. 

Ha nem vagy ismerős Románia megyéivel, vagy nemzeti parkjaival, minkét témáról bővebben tudsz olvasni az azokról írt összefoglalónkban.

Látnivalók a környéken

Önmagában a Békás szorosban is el ellehet tölteni az időt azzal, hogy az ember sétálgat, leparkol és figyeli a meseszép hegyeket. Viszont, ha ennél többre vágysz, akkor itt találod a legszebb látnivalókat a környéken.

#1 Oltár kő

Az Oltár kő bár csak 1154 m magasságú, kisebb, mint a környező csúcsok, mégis a turisták kedvence. Míg a turisták akik előszeretettel fotózzák a csúcsot, addig a rátermettebbek meg is másszák azt. Az Oltár kő a hegymászók kedvence is. A csúcsot először Keresztes Zoltán mászta meg, akinek híre még ma is legendás, hiszen a mászást hegymászó felszerelés nélkül hajtotta végre. Az 1980-as évek elején pedig Erőss Zsolt, a Mount Everest első magyar megmászója is fellépett a hegy csúcsára.

Oltár-kő

#2 Gyilkos tó - Lacul Rosu

Ki ne hallott volna a Gyilkos tóról? A jól ismert tó alig pár percre van autóval a Békás szorostól. Gyalog vagy akár autóval is át lehet menni egyik pontból a másikba.

A Gyilkos tó mindössze 30 percre van a Békás szorostól | Forrás: Gyilkos tó kisokos

#3 Békási víztározó

Románia legnagyobb tava a mesterségesen felduzzasztott Békási-víztározó - vagyis a Lacul Bizac. Az ember alkotta tó a Békási-gát (Barajul Bicaz) megépítésével jött létre a Beszterce folyón. Habár a gátat elsősorban vízenergia-termelésre építették, ma népszerű kirándulóhely a túrázók körében.

A sokszor csak Békás-tónak hívott víztározó lenyűgöző természeti szépségéről ismert, hiszen meredek sziklájú hegyek és buja erdők fogják közre.

Hegymászás

Ha fontolgatod a hegymászást a Békás szorosban, akkor érdemes megnézned Wild Ferenc Békás szoros hegymászó kalauzát. A szoros feltérképezett hegymászó útvonalait térképekkel együtt az oldalon megtalálod.

Időjárás

A Békás szoros időjárását a kárpáti területek sajátos éghajlati vonásai jellemzik: hosszú és hideg telek, rövid, de viszonylag meleg nyarak.

  • A fagyos napok száma meghaladja a 160-at, míg az évi átlaghőmérséklet 8 fok.
  • A télről beszorul a hideg a szorosba, ami egész nyáron érezhető, minthogy a nyári hőség nem jellemző a szorosban. A klíma a Békás szoros keleti részén enyhébb. Szeptember végén és október elején a látási viszonyok tiszták és gyönyörű kilátás nyílik a környék hegyeire.
  • A csapadék tavasszal és nyáron gyakoribb. Az évi átlag 800-900 mm. Erős szél nem jellemző a szurdokban, inkább hegymászás közben tapasztalhatsz erősebb szélmozgást.
  • Átlaghőmérséklet: 8 fok
  • Évi átlag csapadék mennyiség: 800 - 900 mm
  • Fagyos napok száma: 160 nap

Eső esetén

Eső esetén a szorosban található Vízesés barlang nem látogatható! Természetesen a hegymászás sem ajánlott, míg bevallom magától a szorosban történő kirándulástól is óva intenélek. A látási viszonyok a szorosban rosszabbodnak eső esetén, így az autósoknak nehezebb észrevenni az úttest mellett gyalogló kirándulókat. Ha pont azon a napon esik, amikor a környéken jártok, parkoljatok le, és csak a parkoló mellett szippantsátok magatokba a friss levegőt, majd hajtsatok át a Gyilkos tóhoz sétálgatni, és ebédelni egy finomat.

Esőben a csónakázás is tilos a tóban! 

Mi a helyzet télen?

A szurdok fehér hófedte látványa talán még a nyári, zölden tündöklő ruhájánál is szebb. Ilyenkor biztosan kevesebb turistára számíthatsz - viszont a közlekedés is veszélyesebb, hiszen a szorosban a forgalom nem áll le (bár kevesebb, mint nyáron).

Remélem  sikerült átfogóbb képet kapnod a Békás szorosról és környékéről. Hasonló és hosszabb bemutatókat, kiránduló és túraleírásokat folyamatosan posztolunk Facebook oldalunkon.

Jó utat és jó pihenést kívánunk! Trekhunt csapat ❤️

➡️ ➡️ Facebook link 👍