Hazánk tengere és egyben a napozásra és pancsolásra vágyók büszkesége a Balaton. Nincs aki ne szeretné, ne ismerné, és ne fűzné a hatalmas tóhoz pár emlék. A családi nyaralások, a barátnős szingli hétvégék, és a bulizós ismerkedős nyári paradicsom igazi élményt és pihenést kínál mindenkinek.

Még ha az emlékeink nem is kopnak olyan gyorsan, azért nem árt újra és újra leporolnunk tudásunkat a Balaton vidékéről, és felelevenítenünk azokat egy - egy térkép segítségével. Mostani írásunkban azon felül, hogy bemutatjuk a legfontosabb térképeket, számos hasznos és érdekes témát nézünk át.

Mekkora a Balaton?

A hatalmas tó nem csak hazánkban számít kuriózumnak, hiszen Közép-Európa legnagyobb tava is. A Dunántúl ékköve 78 km hosszú, és összesen 235 km hosszú partszakasszal rendelkezik. Ez a hosszú partszakasz ad otthon rengeteg strandnak, horgászhelynek, és a híres balatoni bicikliútnak is.

Jelentkezz be, hogy reklámok nélkül olvashasd a cikket és hozzáférj egyéb jövőbeli funkciókhoz is.

Balaton térkép
Balaton térkép
💡
A Balaton három megye határán fekszik: Somogy, Veszprém, Zala megyék.

A Balaton mélysége

Budapest után a Balaton bonyolítja le a második legnagyobb turisztikai forgalmat, mint azt tudjuk, főleg nyáron. A tó talán legikonikusabb pontja Tihany, és a Tihanyi félsziget, ahol a tó legmélyebb pontja is található, ami a Tihanyi kút (ahol a tó medre kb 12 méter mélyen van). A Balaton vize átlagosan 3 - 3,5 méter mély. Az északi oldal egyébként a mélyebb, míg a déli partszakasz derékig érő, sétálgatós vize ideális kisebb gyerekekkel.

Budapest - Balaton távolság

Autóval nagyjából 1,5 - 2 óra alatt a Balatonon tudunk lenni a fővárosból. Budapesttől a tó mintegy 136 km-re fekszik.

Budapest Balaton távolság
Budapest Balaton távolság

A Balaton régiói

Balaton környékét több nagyobb területi egységre lehet bontani. Ezek:

Siófok és környéke

A siófoki régió jóval több annál, mint hogy beskatujázva csak és kizárólag a Balaton buli fővárosának nevezzük. Kétségtelen, hogy ez a része a Balatonnak nem az ódon dolgok vagy őskultúra hazája, azonban bőven találunk itt elfoglaltságot ezeken túl is. Mi vár akkor itt ránk? Óriási szabadstrandok, gyerek és családbarát sekély vizek, kiváló éjszakai bárok, de akár említhetnénk a Balaton Sound-t is. Ez a zenei attrakció Európa szinten is az egyik legjobb fesztiválnak számít, fiatalok ezreit mozgosítva minden nyáron. Akik két kerékre pattannának, azoknak is kedvez ez a régió kellemesen laza dombokkal és a bringakürút közelségével. Aki pedig a futás szerelmese, annak kiváló a zamárdii vagy a siófoki rész.

Balatonföldvárra átruccanva szörfözhetünk, vagy legalábbis tanulhatjuk a csínját bínját, Zamárdiban pedig az adrenalinturbózásra ott van a kalandpark. Esetleg lazább nyaralást terveztünk? Irány a Csipkemúzeum Balatonendréden, ámulni bámulni, milyen csodák vannak itt, levezetéskánt pedig a több száz éves Szántódpusztai Majorságot kihagyni vétek lenne. Ezen a óriásfarmnak is nevezhető helyen szó szerint tényleg minden van az állatoktól kezdve a bolhapiacon át egészen a lovasoktatásig.

Fonyód és Balatonboglár környéke

A balatoni borról talán mindannyiunknak Badacsony és Csopak ugrik be elsőre, mely városok ebben a régióban találhatóak és hozzájárultak és hozzájárulnak a magyar borok világhírüvé válásához. Keressük fel bármelyik pincészetet és töltsünk el egy kellemes déltuánt valamelyik hegyen ezeknek a jó boroknak a társaságában. Barangolásunk közben látni fogjuk, hogy Fonyód és Balatonboglár óriási üdüllőtelepekkel van tele és sok sok stranddal. Nem is baj ez, hiszen hiszen mi is a balatoni nyaralás lényege, nem igaz?

De azért itt is akad más program a napozáson kívül. A vízparttól csak egy köpésre már kastélyokkal és hatalmas erdőkkel találkozunk, ami jogosan a vadászok fellegvára. Az ízkeresők, akik nem nyíllal vagy puskával érkeznek, azok látogassanak el az ország egyik legkiválóbb éttermébe, a Kistücsökbe Balatonszemesen. Itt a vadászatot elvégzik helyettünk, mi több, nyársra füzik a finom falatokat és olyat varázsolnak belőle, ami keveseknek sikerül! A legbékésebb fegyvertelenek egyik úticélja pedig legyen például a somogyvámosi Krisna-völgy, ahol sok biofarmmal és szent tehenekkel is össze lehet futni.

Keszthely és Hévíz

Kezdjük talán a leghíresebb dolgokkal ebben a régióban: itt van Magyarország egyik leghíresebb gyógyfürdője Hévízen, valamint itt található az ország legelőkelőbb és egyik legnagyobb kastélya, a keszthelyi Festetics-kastély. Ha valami izgibbre lenne szükség, akkor irány Afrika a Balaton partján, amit a balatonedericsi Afrika Múzeumban találunk meg, nem csak gyerekeknek ajánlva. Élő vagy kitömött állat egyre megy, itt mindkettőből bőven akad.

Adrenalintöltésre a következők jöhetnek szóba: a vonyarcvashegyi strand wakeboard vagy  a balatongyöröki golfpálya. Ha már Balatongyörökön járunk, szusszanjunk egyet a Szépkilátónál, a Cserszegtomaji Arborétum felkeresése előtt. Sümeg várát hogy hagyhatnánk ki, és hazánk bölcse, Deák Ferenc kúriáját Kehidakustányban? Felsorolni is nehéz, hogy mennyi minden vár ránk ebben a régióban.

Káli medence és a Badacsony

Haditechnikai park Zánkán, vagy Nagyvázsony határában megbújó atombunker? Mind mind ennek a régiónak a látnivalói, amit érdemes felvennünk a listánkra. Itt találhatjuk a Tapolcai Tavasbarlangot is, melynek földalatti és földfeletti része egyaránt gyönyörű. Kapolcs városa is a környéken rejtőzik, ahol minden évben megrendezik a híres Művészetek Völgye fesztivált. Bejárhatjuk a közelben elterülő Káli-medencét, felmászhatunk a Szent György-hegyre, a Hegyestűre és kár lenne elmulasztani a mindszentkállai Kőtengert. Ha egyszerűen csak élveznénk a természetet, akkor pattanjunk bringára vagy gyalogbuszra, hiszen erdőkben és túraútvonalakban itt aztán nincs hiány, napokig kiváló elfoglaltság lehet tekeregni bringával vagy baktatni gyalog.

Kultúrára szomjazóknak a nagyvázsonyi Kinizsi várat érdemes napirendi pontra tűzni, vagy meglesni a szív alakú sírköveket Balatonudvariban. Aki pedig valami különlegesre vágyik, ruccanjon át lovaspólózni Szentbékkállára.

Balatonfüred és Veszprém környéke

Ahogyan Tihanyi-félsziget keleti oldalán autózunk, némi túlzással azt érezhetjük majd, hogy valamelyik mediterrán riviérán vagyunk. Az út szinte végig a vízparton halad, ahonnan csodás kilátás tárul elénk, így ha az olasz riviéra ugrik majd be, semmi meglepetés ne legyen! Ahogy megérkezünk ebbe a régióba, mindegy, hogy Tihany, Balatonfüred vagy éppen Balatonalmádi az első állomás, esetleg Veszprém az úticél, mindegyik hely több napra elegendő programot ígér, és akkor még nem is beszéltünk az apróbb településekről és fesztiválokról, vagy az egész évben zajló programokról.

Ez a környék a vitorlások fellegvára is, és nem csak azért, mert Tihanytól Balatonkeneséig kikötő kikötőt követ. A híres és óriási érdeklődésre szert tevő Kékszalag verseny minden nyáron megrendezésre kerül és a túrázók vagy a bringások is előszeretettel tervezik ide a kiruccanásaikat.

A Balaton domborzata

Amellett, hogy az északi oldal vize a mélyebb, túrázás és kirándulás szempontjából izgalmasabb terepet tartogat, mint déli vidék. Északi partján a Balaton felvidéket találod, ahol a Bakony erdő borította hegyei is emelkednek. Nyugaton és délen a Zalai- és a Somogyi dombság, keleten pedig a Mezőföld határolja.

Magyarország - Balaton domborzati térképe
Magyarország - Balaton domborzati térképe

Térkép - Balaton városai

A legtöbb balatoni városról már biztosan hallottunk, azért megemlítjük, hogy az északi oldalon Tihany, a déli oldalon Siófok a legnépszerűbb városok.

Balaton városainak térképe | Forrás: zimmerinfo.hu

Badacsonytomaj

A városka a híres Badacsony-hegy lábánál fekszik, mely a borászatok és lenyűgöző kilátások otthona. Badacsonytomaj környékén számos kiváló pincészet található, ahol megkóstolhatjuk a régió borait, például a méltán híres olaszrizlinget.

Badacsonytomaj

Badacsonytördemic

Lépcsőt ajánlani bakancslistás helyként? Úgy bizony! Badacsonytördemicen lehet megmászni ugyanis a Bujdosók lépcsőjét, ami után lélegzetelállító élmény a jutalmunk. Elsősorban a hegymenet miatt, hiszen kapkodni fogjuk a levegőt, másrészt pedig csodaszép panoráma vár ránk a Tördemici-kilátóról. 464 lépcsőfok vezet a csúcsig és vissza, mely lépcső a Kék Túra útvonal része is.

Badacsonytördemic - Bujdosók lépcsője

Balatonfüred

Balatonfüred híres sétányán sétálva gyönyörködhetünk a tó csillogásában, miközben nyalunk egy finom fagyit vagy éppen egy kávézóban tervezgetjük az aznapi városnézést. Ha a történelem érdekel, vegyük fel napirendi pontként a Vaszary-villát, szuvenír vásárlás céljából pedig irány a helyi piac. Ha megtisztulásra vágyunk, felfedezhetjük a város híres Anna forrását, amit a szívszanatórium előtt találunk.

Füred

Keszthely

Ha Keszthely, akkor: először is, ne hagyjuk ki a Festetics-kastélyt, ami egyszerűen lélegzetelállító! Ha a múzeumok a kedvenceink, akkor a Helikon Kastélymúzeum vagy a Balatoni Múzeum szintén megér egy látogatást. De ne csak a múltba révedjünk! Keszthely kikötőjében rengeteg izgalmas vízi sport vár ránk és a helyi fagyizók majdnem olyan legendásan finom fagyit készítenek, mint az olaszok. Ez a város tényleg minden évszakban kínál valami különlegeset, így bátran tervezzük ide az utazásunkat az év bármely szakaszában!

Keszthely

Szigliget

Képzeljük csak el: festői hegyek, tiszta víz és az a hihetetlen nyugalom, ami csak a vidéki életre jellemző. Ez Szigliget. Az itt található Szigligeti vár természetesen kötelező látnivaló, ha pedig a természet szerelmesei vagyunk, akkor biztosan tetszeni fog a Szent György-hegy is. Ez a terület tele van túraútvonalakkal és különleges növényekkel, kilátójából pedig a szokásos, fantasztikus balatoni panoráma tárul elénk. Megunhatatlan!

Szigliget

Tihany

Amint belépünk Tihany városába, azonnal érezni fogjuk a báját. Az Apátság csak fokozza mindazt a nyugodt légkört, ami itt áthatja a nagyérdeműt. Kis utcáin sétálva számos hangulatos kávézóba és üzletbe botlunk, és ne menjünk el látogatás nélkül a Tihanyi Belső-tó mellett sem, ami egy igazi természeti kincs. Ha maradt még energiánk a nap végére, tökéletes választás a  hajóállomás, ahol vitorlások és hajók között sétálva érezhetjük igazán a tóparti hangulatot.

Tihany

Ábrahámhegy

Ábrahámhegy nyugodt városában a szőlőültetvények mellett a túrázók paradicsoma található, akiknek túrájuk során érdemes felkeresni a Bökkhegyi-kilátót is. Aki inkább pihenésre vágyna az autóval is eléri a kilátót, de érdemes gyalog vagy kerékpárral érkezni.

Ábrahámhegy

Balatonberény

Balatonberény egy szívmelengető város. Az itt található Termálfürdő egész évben kellemes kikapcsolódás lehet, a várost körülölelő erdős területek és tanösvények pedig túrázásra lettek teremtve. Egy kellemes túra után a hangulatos központban a helyünk, ami telis tele tele van kisvendéglőkkel.

Balatonberény

Balatonboglár

A város a maga széleskörű szórakozási lehetőségeivel biztosan belopja magát a szívekbe. Ilyen például a kalandpark vagy a bobpálya, a központjában található sétálóutcán pedig különleges helyi éttermek és butikok sorakoznak. A városi élet és a balatoni nyugalom tökéletes kombinációja vár itt ránk, ahonnan emlékezetes élményekkel térünk majd haza.

Balatonboglár

Balatonfenyves

Ezt a városkát meglátni és megszeretni. Bájos és csendes, elsősorban a természeti szépségei és nyugodt atmoszférája teszik vonzóvá. A szinte mindannyiunk által olvasott "Téli Berek" című regény itt játszódik, elolvasása után eltudjuk képzelni, hogy milyen is lehet ez a különleges hely. A regény egyedi hangulata és érzelmi töltete tovább gazdagítja a város varázsát, és semmiképp nem túlzással lett megfogalmazva Fekete István által. A regény történetein és valós helyszínein keresztül mélyebben is felfedezhetjük Balatonfenyves titkait.

Balatonfenyves

Balatonföldvár

Balatonföldvár a Balaton déli partjának egyik gyöngyszeme. A sok sok szuper itt található strand csak a kezdet, emellett gazdag történelmét és annak ma is élő nyomait szintén érdemes felfedeznünk mondjuk egy jó balatoni lángossal a kezünkben. A város kulturális élete is vibráló, számos rendezvény és fesztivál akad itt egész évben. Vigyázzunk, nehogy elmaradjon valami Földvár felé félúton!

Földvár

Balatonlelle

Balatonlelle egy igazán élénk és vibráló hely. Ideális úti cél családosan és a fiatalság számára is. A híres Vidámparkba mindenképp látogassunk el ha erre vezet az utunk, a város főutcáján sétálgatva pedig számos étterem és üzlet vár, hogy felfedezzük. Páldául egy jó fagyi mellett.

Balatonszemes

Balatonszemes egy bájos kis település. A kikötőjében sétálgatva élvezhetjük a csodálatos balatoni panorámát, miközben sok érdekes  hajót és vitorlást láthatunk. A Szemesi strand pedig tökéletes hely a napozásra vágyóknak. Gasztronómiai élményekben sem lesz hiány, hiszen az éttermek kínálata bőséges, különleges helyi ízekkel és friss halételekkel. Az ország egyik leghíresebb étterme, a Kistücsök is itt található.

Balatonszemes

Balatonszárszó

Balatonszárszó a Balcsi egyik legmenőbb része! A legtisztább vizű strandok közé sorolják az itt található partokat, amik a vízi sportokra és a napozásra is tökéletesek. De az igazi király a Szárszói Strandfürdő, ami tényleg legendás! De a város kulturális élete is levesz majd minket a lábunkról. Ha egy igazán pörgő helyre vágyunk, ahol minden van, ami számít, akkor irány Balatonszárszó! Nem fogunk csalódni.

Balatonszárszó

Balatonvilágos

A balatonvilágosi Panoráma-kilátó a Balaton egyik legszebb pontja, így ezt mindenképp érdemes beiktatni, ha erre járunk. A kilátó mellett halad el egyébként a Balatoni Bringakörút és találunk itt egy egész különleges dolgot is: egy árkon átívelő „szerelmesek hídjának” nevezett fehér fahidat, amely a rajta  álló felirat szerint örök szerelmet ígér.

Balatonvilágos

Fonyód

Sokan úgy tartják, hogy ebből a balatoni városból legszebb a panoráma. Az itt található Szaplonczay Manó sétányon egész nap váltják egymást a fotósok és a szerelmesek, nem hiába, mindenki készíti a tökéletes képet vagy épp várja a csodás naplementét. Pont mi hagynánk ki?

Fonyód

Siófok

A várost a Sió-csatorna szeli ketté, mely így két részre osztja Siófokot. A nyugati irányban elterülő rész az Ezüstpart, a keleti rész pedig az Aranypart. Az Aranypart jelenti mindazt, amitől Siófok oly híres, és ezáltal a déli part egyik központja. Az itt húzódó Petőfi sétány az egyik legismertebb hely, ahol egymást érik az éttermek, fagyizók és suvenír boltok. Itt bizony éjszaka is nyüzsgés zajlik, hajnalig tartó bulizással. Sokunknak van siófoki emléke vagy legalább egy sztorija, nem igaz?

Siófok

Szántód (Szántódpuszta)

Szántód legismertebb áltnivalója az egykori majorság, Szántódpuszta. A műemlék-együttes több, mint 30 kisebb-nagyobb épületet és látnivalót tartogat a számunkra. Az idegenforgalmi központban még egy óriási lovarda is működik! Egész évben programok várják az idelátogatókat, és fontos tudni, hogy 1994-ben Európa Nostra-díjat kapott az építészeti hagyományok őrzéséért. És persze itt találjuk a balaton egyik legszebb templomát is, a Szent Kristóf kápolnát.

Szántódpuszta
Szántód

Zamárdi

A város leghíresebb látnivalói közé tartozik a Szamárkő. Több legenda is kapcsolódik ehhez a kőhöz. Az egyik ilyen mende monda szerint erre járt Jézus amikor kisgyerek volt az édesanyjával,  Szűz Máriával valamint Szent Józseffel. Szamárháton érkeztek és itt látható a kövön Jézus lábának és a szamár patájának a lenyomata.

Zamárdi

További városok

Íme a Balaton további városainak listája: Balatonőszöd, Alsóörs Balatonszentgyörgy, Balatonkeresztúr, Balatonmáriafürdő, Vonyarcvashegy, Zánka, Örvényes, Kővágóörs, Paloznak, Révfülöp, Balatonfűzfő, Balatongyörök, Balatonkenese, Balatonrendes, Balatonszepezd, Balatonudvari, Csopak, Gyenesdiás, Balatonakali, Balatonalmádi, és Balatonederics.

Strandok

A Balaton vize átlagosan 3 - 3,5 m mély. Ahogy azt már korábban is néztük, a déli oldal vize alacsonyabb, ezért kisgyerekekkel ideálisabb választás lehet.

Balaton déli strandok térképe
Balaton déli strandok térképe | Forrás

Balatonkenese

  • Balatonkenese Alsóréti szabadstrand (8174 Balatonkenese, Parti sétány 61.): fokozatosan mélyülő, talaja homok, part szakasz 150 m, fű, játszótér, büfé.

Tihany

  • Tihany Gödrösi szabadstrand (8237 Tihany, Lepkesor): gyorsan mélyülő, talaja homok, part szakasz 400 m, fű, büfé, öltözők.
  • Tihany Somosi szabadstrand (8237 Tihany, Lepkesor): gyorsan mélyülő, talaja homok, part szakasz 100 m, beton, mosdó, öltöző, zuhanyzó, büfé.

Keszthely

  • Keszthelyi Déli Kutyabarát Szabadstrand (8360 Keszthely, Hrsz. 4507/11.): fokozatosan mélyülő, talaja homok, part szakasz 20 m, beton, fű és homok, toalett, öltöző, büfé.

Balatonakarattya

  • Balatonakarattya Gumirádli szabadstrand (Cím: 8172 Balatonakarattya, Aligai u. 99.): fokozatosan mélyülő, talaja iszap, partszakasz 100 m, betonos, büfé, játszótér, öltöző.

Siófok

  • Siófok Szabadi Sóstó szabadstrand (8600 Siófok, Baross Gábor u. 101.): lassan mélyülő, talaja homok, partszakasz hossza 90 m, betonos, büfé.
  • Siófok Aranyparti szabadstrand (8600 Siófok, Beszédes József sétány 81.): lassan mélyülő, talaja homok, partszakasz hossza 4200m, beton és homok, 2 csúszda, játszótér, csónak- és vízibicikli kölcsönző
  • Siófok Újhelyi szabadstrand (8600 Siófok, Szigligeti út 2.): lassan mélyülő, talaja homok, partszakasz hossza 200m, betonos, csúszda, játszótér, vízibicikli- és kajakkölcsönző, büfék és éttermek, mosdó, öltöző és értékmegőrző
  • Siófok Ezüstpart szabadstrand (8600 Siófok, Deák Ferenc sétány 15.): lassan mélyülő, talaja homok, partszakasz hossza 3000 m, betonos, kosárlabdapálya, vízibicikli- és kajakkölcsönző.

Zamárdi

  • Zamárdi Nagystrand (8621 Zamárdi, Bácskai utca vége): lassan mélyülő, talaja homok, partszakasz hossza 3000 m, beton és fű, öltöző, mosdó, pelenkázó, játszótér, röplabda- és kosárlabdapálya, parkoló, vízibicikli kölcsönző, büfék, éttermek, boltok.
  • Zamárdi Jegenye téri szabadstrand (8621 Zamárdi, Jegenye tér és Balaton utca sarka): gyorsan mélyülő, homok, beton, fű és homok, mosdó, öltöző, játszótér. Büfé, étterem a közelben.
  • ZamárdiT-Beach (8621 Zamárdi, Táncsics Mihály utca vége): gyorsan mélyülő, homokos talaj, beton, fű és homok, mosdó, öltöző, játszótér, büfé, étterem a közelben.
  • Zamárdi Keszeg utcai szabadstrand (8621 Zamárdi, Keszeg utca vége): fokozatosan mélyülő, homokos talaj, fű és homok, öltöző.
  • Zamárdi Klapka utcai szabadstrand (8621 Zamárdi, Klapka utca vége): gyorsan mélyülő, homokos talaj, beton, fű és homok.
  • Zamárdi Pipacs utcai szabadstrand (8621 Zamárdi, a Pipacs és a Gyöngyvirág utca közötti részen): gyorsan mélyülő, homokos talaj, beton, fű és homok.

Szántód

  • Szántód Rigó utcai szabadstrand (8622 Szántód, Parti villasor 2.): fokozatosan mélyülő, talaja iszap, partszakasz 60 m, betonos, játszótér, röplabdapálya, kajak- és vízibicikli kölcsönző, és büfé.
  • Szántód Juhász Gyula utcai szabadstrand (Beach Party) (8622 Szántód, Juhász Gyula utca): fokozatosan mélyülő, talaja iszap, partszakasz 60 m, füves és homokos, játszótér, büfé.

Balatonszárszó

  • Balatonszárszó Bendegúz téri szabadstrand (8624 Balatonszárszó, Móricz Zsigmond u. 23.): fokozatosan mélyülő, talaja homok, part szakasz 70 m, beton, játszótér, vízibicikli kölcsönző, büfé, butik.
  • Balatonszárszó Móricz utcai szabadstrand (8624 Balatonszárszó, Móricz Zsigmond u. 23.): lassan mélyülő, talaja homok, és iszap partszakasz hossza 200 m, fű és homok, focipálya, röplabdapálya, játszótér, büfé, vízibicikli- és kenukölcsönző.

Balatonőszöd

  • Balatonőszöd Ligetes strand (8637 Balatonöszöd, Gyöngyvirág utca): fokozatosan mélyülő, talaja homok, part szakasz 800 m, beton, mosdó, röpladba-, foci-, és kosárlabdapálya, játszótér, vízibicikli kölcsönző, büfék.

Balatonszemes

  • Balatonszemes Vigadó szabadstrand (8636 Ady Endre u. 18): fokozatosan mélyülő, talaja homok, part szakasz 1000 m, beton és fű, vízibicikli kölcsönző, büfé, strandkellékes bolt.
  • Balatonszemes Hullám úti szabadstrand (8636 Hullám út): fokozatosan mélyülő, talaja homok, part szakasz 700 m, fű, büfé, játszótér, kosár, foci és röplabdapálya.
  • Balatonszemes Központi strand (Berzsenyi úti szabadstrand) (8636 Balatonszemes, Berzsenyi Dániel utca): fokozatosan mélyülő, talaja homok, part szakasz 300 m, fű, öltöző, mosdó, vízibicikli kölcsönző, büfé.

Balatonlelle

  • Balatonlelle, Nyugati szabadstrand (8638 Balatonlelle, Gyöngyvirág köz 6.): fokozatosan mélyülő, talaja homok, part szakasz 2000 m, fű, zuhanyzó, mosdó, öltöző, napozóstég, játszótér, röplabda, tenisz, foci, büfé.
  • Balatonlelle, Határ utcai szabadstrand (8638 Balatonlelle, Határ utca): fokozatosan mélyülő, talaja homok, part szakasz 60 m, fű és beton, öltöző, játszótér, büfé.
  • Balatonlelle Szirom közi szabadstrand (8638 Balatonlelle, Szirom köz): fokozatosan mélyülő, talaja homok, part szakasz 30 m, fű és beton, mosdó, zuhanyzó, büfé.
  • Balatonlelle Csöpi közi szabadstrand (8638 Balatonlelle, Csöpi köz): fokozatosan mélyülő, talaja homok, part szakasz 40 m, fű, strandröplabda, csúszda, vizibicikli és szörfdeszka bérlés, játszótér, büfé, napozóágy bérlés.

Balatonberény

  • Balatonberény Csicsergő sétányi szabadstrand (8649 Balatonberény, Csicsergő sétány): fokozatosan mélyülő, talaja homok, part szakasz 2000m, fű.

Balatonboglár

  • Balatonboglár Bólya közi strand (Balatonboglár, Bólya köz): gyorsan mélyülő, talaja homok, part szakasz 800 m, fű, zuhanyzó, mosdó, öltöző, okospad.
  • Balatonboglár Fiumei strand (8630 Balatonboglár, Csejtei utca 17.): fokozatosan mélyülő, talaja homok, part szakasz 70 m, homok és fű, játszótér, kosárlabda pálya, mosdó, ivókút.
  • Balatonboglár Kodály Zoltán strand (8630 Balatonboglár, Kodály Zoltán út): fokozatosan mélyülő, talaja homok, part szakasz 100 m, fű, mosdó, zuhanyzó, játszótér, büfé.
  • Balatonboglár Platán strand (8630 Balatonboglár, Szentmihályi utca 1.): fokozatosan mélyülő, talaja homok, part szakasz 600 m, fű és homok, mosdó, öltöző, pelenkázó, kültéri zuhanyzók, vízimentő szolgálat, értékmegőrző, napozóágy, napernyő.
  • Balatonboglár Platán strand (8630 Balatonboglár, Szentmihályi utca 1): fokozatosan mélyülő, talaja homok, part szakasz 600 m, fű és homok, mosdó, öltöző, pelenkázó, kültéri zuhanyzók, vízimentő szolgálat, értékmegőrző, napozóágy, napernyő.
  • Balatonboglár Sziget strand (8630 Balatonboglár, Horgász köz): fokozatosan mélyülő, talaja homok, part szakasz 150 m, fű és homok, okospad, öltöző, mosdó, játszótér, vizibicikli bérlés, sportpálya, pingpong asztal,SUP kölcsönzés, büfé.

Balatonfenyves

  • Balatonfenyves Központi szabadstrand (8646 Balatonfenyves, Balaton-Part utca 26.): fokozatosan mélyülő, talaja homok, part szakasz 900 m, fű és homok, szabadtéri vízicsúszda, röplabda, kosárlabda pálya, teqball asztal, játszótér, vízibicikli bérlés, SUP kölcsönzés, kajak bérlés, büfé, öltözők, mosdók, baba-mama szoba, hidegvizes zuhanyzók, értékmegőrző,  vízimentő szolgálat.
  • Balatonfenyves -alsói szabadstrand (8646 Balatonfenyves, Kaposvári út 3.): fokozatosan mélyülő, talaja homok, part szakasz 150 m, fű és homok, streetball-, strandröplabda, foci-, lábtenisz- és kézilabdapálya, baba-mama szoba, büfé.
  • Balatonfenyves Csalogány-közi szabadstrand (8646 Balatonfenyves, Csalogány köz 1.): fokozatosan mélyülő, talaja homok, part szakasz 400 m, fű és homok, játszótér, baba-mama szoba, strandröplabda-pálya, öltözőkabinok, értékmegőrző, mosdók, büfé.
  • Balatonfenyves Pozsony utcai szabadstrand (8646 Balatonfenyves, Pozsonyi út 8.): fokozatosan mélyülő, talaja homok, part szakasz 25 m, fű és homok, játszótér, büfé.

Balatonföldvár

  • Balatonföldvár Kutyabarát fürdőhely (8623 Balatonföldvár, Rákóczi Ferenc utca 69.): fokozatosan mélyülő, talaja homok, part szakasz 200 m, fű.

Balatonkeresztúr

  • Balatonkeresztúr Vitorlás utcai szabadstrand (8648 Balatonkeresztúr, Vitorlás út 10.): fokozatosan mélyülő, talaja homok, part szakasz 20 m, fű.

Balatonmáriafürdő

  • Balatonmáriafürdő szabadstrand, hajóállomási strand (8647 Balatonmáriafürdő, Csatornapart utca vége): fokozatosan mélyülő, talaja iszap, part szakasz 150 m, fű, vízibicikli kölcsönző, játszótér.

Fonyód

  • Fonyód Fürdő utcai szabadstrand (8640 Fonyód, Fürdő utca vége): fokozatosan mélyülő, talaja iszap, part szakasz 100 m, homok és fű, játszótér, büfé.
  • Fonyód Árpád parti szabadstrand (8640 Fonyód, Árpád part): fokozatosan mélyülő, talaja homok, part szakasz 1000 m, homok és fű, játszótér, vízi csúszda, napkollektoros zuhanyzók, ingyenes, Wi-fi, öltözők, toalettek, baba-mama szoba, futópálya, vizibicikli, surf és SUP bérlés, röplabda pálya, büfé.
  • Fonyód Bélatelepi szabadstrand (8640 Fonyód, Vitorlás utca): fokozatosan mélyülő, talaja iszap, part szakasz 150 m, homok és fű, röplabda pálya, játszótér, büfé.
  • Fonyód Városi szabadstrand (8636 Fonyód, Balatoni körút): fokozatosan mélyülő, talaja homok, part szakasz 300 m, homok és fű, öltözős kabinok,  mosdó, zuhanyzók, vízilabda kapuk, röplabdapálya, büfé.
  • Fonyód Huszka utcai szabadstrand (8640 Fonyód, Huszka Jenő út): fokozatosan mélyülő, talaja homok, part szakasz 50 m, homok és fű, játszótér, strandmester, zuhanyzók, mosdók, büfé.
  • Fonyód Báthori utcai szabadstrand (8640 Fonyód, Báthori út 5.): fokozatosan mélyülő, talaja homok, part szakasz 80 m, fű, öltözőkabinok, játszótér, röplabda és kosárlabda pálya.

Örvényes

  • Örvényes Platán szabadstrand (8242 Örvényes, Fürdő út 41.): fokozatosan mélyülő, talaja homok, part szakasz 100 m, fű, játszótér, strandröplabda pály, homokos focipálya, műfüves lábtengó, vízibicikli, kajak, kenu és SUP bérlés, napozóágyak, mosdó, szabadtéri öltöző és zuhanyzó.

Bicikli és kerékpáros út

A Balaton körbetekerése igazi program az egész családnak. Az aktív pihenés előnye, hogy nem csak nyáron lehet végezni, sőt sokan tavasszal vagy ősszel vágnak bele abba, hogy a tavat körbe biciklizzék. Nincs meleg, és turistából is határozottan kevesebb van.

A Balaton körüli kerékpárút (Balatoni bringakörút) mintegy 204 km hosszú, 650 m szintemelkedéssel járó aszfaltozott körút. A Balatoni kerékpárút javarészt kerékpárútrendszerből és kerékpározásra is alkalmas közútból áll. A bringaút segítségével tudod a Balatont biztonságosan kerékpárral körbebiciklizni.

  • Kiindulópont: Balatonalmádi
  • Szezon: egész évben
  • Technikai nehézség: 2/5-ös

Borvidék

A Balaton felvidék napsütötte lejtőin termesztett szőlő és gyümölcs az egész országban híres és közkedvelt. Míg a gyerekek a Siót szürcsölgetik, nekünk felnőtteknek az ebédhez a bor dukál. A vidéken 6 borvidéket találunk, amik egy közös borrégiót alkotnak több, mint 9000 hektárnyi területen.

  • Badacsonyi borvidék
  • Balatonboglári borvidék
  • Balatonfelvidéki borvidék
  • Balatonfüred - Csopaki borvidék
  • Zalai borvidék
  • Nagy Somlói borvidék

A balatoni borvidék összetett, az innen származó borok pedig változatosak. Nincs két egyforma, nincs ékt ugyanolyan bor. Annak ellenére, hogy ugyanonnan származnak, mindegyiknek megvan a saját arca és karaktere. Jellegzetes fajta az olaszrizling, de olyan különlegességek is megtalálhatók a borrégióban, mint a kéknyelű vagy a juhfark.

Balaton kutyával

Magyarországon is egyre elterjedtebbek az úgynevezett kutyabarát helyek. Legyen az szállás, étterem, üzlet vagy épp strand, a Balaton is lépést tart a fejlődéssel. Ehhez készített segédletet a Kutyabarát Balaton.

Kutyabarát Balaton térkép
Balaton térkép - A Balaton kutyával

Horgászat

Nem olyan régen készült el a Balatoni Horgászturisztikai Adatbázis, aminek segítségével már nem csak a helyi horgászok ismerhetik ki magukat a Balaton vizein - vagyis inkább partjain.

Balaton horgász térkép
Balaton horgász térkép applikáció | Forrás: Balatoni Horgászturisztikai Adatbázis

A horgászoknak készült webes applikáció segítségével meg tudod nézni, hogy hol vannak:

  • horgász pontok (piros szín - lásd a térképen)
  • hol tudsz csónakot bérelni
  • horgászjegy értékesítési pontok
  • horgász egyesületek
  • vagy épp horgászbarát szálláshelyek

A térkép alapja a Google maps (Google térkép), így egészen közel tudsz közelíteni nemcsak a városokra, de egészen az utcákig "zoom"-olva meg tudod nézni, hol szabad pecázni. Ha vendéghorgászként pontyra vadászol, akkor érdemes tavasszal - ha pedig keszegre, akkor nyáron horgásznod a Balatonon.

Fesztiválok

Siófok

  • Március 22-április 29: Siófoki Tavaszi Fesztivál 2024
  • Március 29-április 1: Húsvéti Nyuladalom
  • Április 12-13-14-én: GasztroFok Tavasz
  • Május 17-20: Pünkösdi Rózsaünnep
  • Június 25-július 1: Everness Fesztivál
  • Augusztus 18.: Bor és Kenyér Ünnepe 2024 Siófok
  • Október 11-13: Siófoki Halfesztivál
  • November 30-december 24: Téli Varázs
  • December 27-31: Puncs Party és Szilveszter

Alsóörs

  • Augusztus 28-31: Tábor Fesztivál

Badacsony

  • július 12-28: Badacsony Bor7
  • szeptember 6-8: Badacsonyi Szüret

Balatonboglár

  • Július 10-13: Jazz és a Bor Fesztiválja 2024

Balatonakali

  • Március 31: Húsvéti tojásgurító verseny 2024
  • Április 5-6: Akali Bor Napja Mandulavirágzáskor
  • Május 1: Majális és gumicsizma hajító verseny
  • Július 12-13: Bornapok
  • Szeptember 21: Mandulaszüret 2024

Balatonalmádi

  • Március 30: Húsvéti kavalkád
  • Június 28-tól 30: Bondoró Utcaszínház

Balatonberény

  • Július 18-21: Somogyi VW Nyár Találkozó

Balatonboglár

  • Július 22-28: Babel Sound Fesztivál
  • Augusztus 16-20: Boglári Szüreti Fesztivál

Balatonederics

  • Április 1: Húsvéti Locsolófutás

Balatonfüred

  • Március 22 - 23: Hamvas Napok
  • Március 28 30: Húsvéti programok
  • Április 6: Arács Napja
  • Április 11-12: A magyar költészet napja
  • Április 30-május 1: Jókai múzeumi majális
  • Május 11-12: Concours d’Elegance veterán autó szépségverseny
  • Május 11: Vitorlabontó ünnepség
  • Május 17-20: Balatoni Hal- és Borünnep
  • Május 17-18-19: Balaton Beer Weekend
  • Május 25-26: Gyermeknapi hétvége
  • Június 10-15: Könyv-Bor-Jazz Fesztivál
  • Június 12-15: Magyar Mozgókép Fesztivál
  • Június 22-29: Balatonfüredi Nemzetközi Gitárfesztivál
  • Július 18-20: 56. Kékszalag vitorlásverseny
  • Július 27: Anna-bál
  • Október 11-13: Füredi Szüret
  • November 29: Betlehem állítás

Balatonfőkajár

  • augusztus 23-25: Superbike világbajnokság

Balatonfűzfő

  • március 30: Húsvétoló

Balatongyörök

  • március 30: Családi Húsvétolás
  • május 18-19-20: Pünkösdi Szezonnyitó
  • június 8: Nyitott Pincék Napja
  • július 3-7: Nemzeti Hét
  • július 11-augusztus 15: Jazz Fiesta
  • július 18-21: Júliusi Györöki Borkorzó
  • július 27: Tűzoltónap – Szirénások napja
  • augusztus 9-11: Augusztusi Györöki Borkorzó

Balatonkenese

  • Április 22-27: Kenesei Tájház Hete
  • Május 4: Helló Május -Tavasszal is Kenese
  • Május 26: Gyermeknap
  • Június 1: Kenesei Civil Piknik
  • Július 20: Pannónia Folk Feszt
  • Augusztus 24: Országos Lecsófesztivál

Balatonlelle

  • Április 20: Kishegyi Kortyok és Falatok
  • Augusztus 2-11: Lellei Borhét

Balatonszemes

  • Március 30: Balatonszemes Húsvét 2024

Balatonszentgyörgy

  • Április 1: Húsvét a Csillagvárnál

Balatonszentgyörgy

  • Május 26: Gyereknap a Csillagvár Múzeumban

Balatonszárszó

  • Március 24: Húsvéti családi délután

Csopak

  • Március 23: Húsvéti alkotóműhely

Fonyód

  • Augusztus 8-11: RockBalaton Fesztivál

Gyenesdiás

  • Március 22-23: Piacnyitó és Húsvéti készülődés
  • Március 23: Tavasz a Malomban – gyógynövényes workshop
  • Március 29: Nyuszifül fesztivál 2024
  • Április 3: Traccsparti Mácsai Pállal
  • Április 20-21: Rügyfakadás – Tavaszünnep
  • Június 12-július 3: Art Udvar – Zene, Szöveg & Bor
  • Július 6-7: Gyenesdiási Keszegfesztivál
  • Július 11-14: Gyenesdiási Bornapok
  • Augusztus 18: Festetics Vágta
  • Szeptember 7: Gyenesdiási Szüreti Vigasságok
  • Szeptember 21: Gyenesdiási Burgonyanap
  • November 9: Márton-nap
  • December 14-15: Adventi gesztenyesütés és karácsonyi vásár

Keszthely

  • Március 23: Húsvéti családi nap a Balatoni Múzeumban
  • Április 20: SEASON OPENING FESTIVAL
  • Június 15: World is mine elements
  • Június 29: ULTRA COLOR FESTIVAL
  • Július 5-7: KeszthelyFest
  • Július 6: MAJKA koncert
  • Július 6: Coronita ALLSTARS
  • Július 13: Kowalsky Meg a Vega
  • Augusztus 3: NOX nagykoncert
  • Augusztus 10: VALMAR Nagykoncert
  • Augusztus 24: Coronita Carnival
  • Augusztus 31: Season Closing Festival

Révfülöp

  • Július 19-20: Villa Filip Napok
  • Július 20: Balaton-átúszás
  • Július 25-27: Country Music Fest
  • Augusztus 8-10: Révfülöp Blues Music Fest

Tihany

  • Március 3: Húsvéti nyuszi-buli
  • Április 27-28: Kecskeköröm ünnep
  • Április 27: Echo Fesztivál
  • Május 18-20: Tihanyi Pünkösdölés

Reméljük sikerült összegyűjtenünk a leghasznosabb térképeket ahhoz, hogy eligazodj a Balaton vidékén. Jó utat és jó pihenést kívánunk! Trekhunt csapat ❤️

➡️ ➡️ Facebook link 👍