A Bakony Magyarország egyik legkedveltebb kiránduló és pihenőhelye. Vadregényes, erdős - dombos és változatos vidék, amihez akár minden évben szívesen térünk vissza. A Dunántúli-hegység legnagyobb tagja, 4 000 km2 kiterjedésű karsztos röghegység. Régi neve Bakonyerdő. Míg északi részein inkább kirándulni és túrázni tudunk, addig a déli kiterjedése, ami egészen a Balatonig tart - biciklizésre, bortúrákra és városnézésre is alkalmas.

Kérésetekre, egyre több cikket írunk a Bakonyról. A különböző helyszínek után, most következzen a Bakony részletesebb bemutatása. Megnézzük a Bakony térképeit, városait, éghajlatát, stb.

Gyors áttekintés

Bakony Tudnivalók
Ország Magyarország
Terület 4000 km2
Lokáció Dunantúli-Középhegység
Megyék Veszprém, Fejér, Győr-Moson-Sopron
Távolság Budapesttől 2 óra / 130 km
Részei Északi-Bakony, Déli-Bakony
Kiemelt vásorok Zirc, Veszprém
Éghajlat, időjárás Hegyvidéki
Legmagasabb pontja Kőris-hegy (709 m)
Jellegzetességei Dombos-erdős vidék, szurdokokkal és barlangokkal

Hol van a Bakony?

A Bakony Budapesttől mintegy 2 órás autózásra, a Balatontól északra található. Központi városa Zirc, amit sokan a Bakony székhelyének is becéznek. Veszprém, Győr-Moson-Sopron, és Fejér megye is osztozik rajta. Távolság Budapesttől: 2 óra / 130 km.

Jelentkezz be, hogy reklámok nélkül olvashasd a cikket és hozzáférj egyéb jövőbeli funkciókhoz is.

Bakony térkép
Bakony térkép

Térkép

A lenti térképek jól mutatják, hogy hol is helyezkedik el a Bakony, míg a 3. térképen a Déli- és az Északi-Bakony is jól látható.

Bakony térkép (1, 2,3 ), Dunántúli középhegység térkép (4) | Forrás: Wikipédia és Térképek.net

A Bakony felosztása

A Dunántúli-középhegység legnagyobb tagja, és déli része a Balaton-Felvidéki Nemzeti Parkhoz tartozik. Szigorúan véve amúgy a Balaton-Felvidék és a Keszthelyi-fennsík nem a Bakony része, ám tágabb értelemben hozzátartozik. A Bakony egy kelet-nyugat irányú törésvonal által 2 részre osztható: Déli-Bakony és Északi-Bakony. Az Északi-Bakony további 3 egységre osztható:

Képek

Bakony képekben: Jó tudni: A Bakony legnagyobbrészt tengeri üledékekből (mészkő és dolomit) épül fel, ám déli területein vulkáni eredetű bazalt is előfordul.

A Bakony városai

A Bakony két legjelentősebb városa Zirc és Veszprém. Továbbá érdemes kiemelni Herendet, Cseszneket, Várpalotát, Csókakőt, Eplényt, Badacsonyt és Bakonybélt is. A Bakony városai ABC sorrendben:

  • Ábrahámhegy, Adásztevel, Badacsony, Badacsonytomaj, Badacsonytördemic, Bakonybél, Bakonycsernye, Bakonygyirót, Bakonyjákó, Bakonykoppány, Bakonykúti, Bakonynána, Bakonyoszlop, Bakonypéterd, Bakonyság, Bakonyszentiván, Bakonyszentkirály, Bakonyszentlászló, Bakonyszücs, Bakonytamási, Balatonederics, Balatonhenye, Balatonrendes, Balinka, Bánd, Barang, Béb, Békás, Bodajk, Borzavár
  • Csákányberény, Csesznek, Csetény, Csókakő, Csór, Csót, Dáka, Dudar, Döbrönte, Écs, Egyházaskesző, Eplény, Farkasgyepű, Jásd, Olaszfalu, Súr, Sümeg, Tés, Várpalota, Veszprém, és Zirc.

Veszprém

A legszebb város a Bakonyban. A Királynék városa völgyekben és dombokon helyezkedik el, és a Bakony egyik leglátogatottabb városa. A város a Séd patak mentén jött létre. A hosszú múlttal rendelkező város már a bronzkorban is lakott volt. Veszprém volt a helyszíne Koppány legyőzésének is, valamint itt volt az első püspöki székhely hazánkban. Lakosainak száma kb. 60 000 fő, és maga a város 14 városrészből áll. Látnivalói között érdeme kiemelni a Veszprémi várat és az Óváros terét.

Veszprém

Zirc

A Bakony szíve. A festői fekvésű Zirc a Bakony fővárosa. Veszprém megyében, a Magas-Bakonyban található (a Zirci-medencében). Érdekesség, hogy Magyarország legmagasabban fekvő városa 400 méteres tengerszint feletti magasságával.

Területe 37,4 km², lakosainak száma kb. 6800 fő. A város a 82-es főút szeli ketté, amire számos mellékút is becsatlakozik. Nevének eredete a szláv "src" - azaz szív szóra vezethető vissza. Utalva arra, hogy Zirc a Bakony szíve, vagyis annak központja. A városban számos látnivalót tudunk megcsodálni. Kiemelendő a város jelképeként jól ismert Apátsági templom és a Zirci Arborétum.

Zirc

Herend

Herend Veszprém város közelében található. Történelme a város környéki leletekból adódóa a római korba tehető. Itt gyártják a nemzetközileg elismert manufaktúrában a híres herendi porcelánt. Sokan a várost ezzel a kézzel festett különlegességgel azonosítják, azonban más érdekes dolgok is találhatók a kisvárosban és környékén. Ilyen például a Szamóca-hegy, ahol garantált a csend és a nyugalom, a pihenni és a sétálgatni vágyóknak ideális! Innen nem messze barangolva találjuk a Herendi bányatavat, ahol a vízi világ kápráztat el minket.

A szomszédos Bánd településnél megtekinthetjük az Essegvárat, de innen nem messze van még a Tiszafás Tanösvény, a Majer Antal Kilátó és a sokak által kedvelt Tóni bácsi kunyhója, ahonnan szintén szuper a panoráma. Bánd és Herend mellett a barlangrajongóknak mindenképp megtekintendő a Szentgáli-kőlik. Fontos, hogy előzetes bejelentkezés után, csoportosan (képzett túravezetővel) és díjfizetést követően szabad csak belépni.

A túrán 10 év alattiak nem vehetnek részt! Van lehetőség extra túrára is, itt 18 év a korhatár. Az alap túra jegyára felnőtteknek, 4500 Ft/fő, 10-18 éveseknek 3800 Ft/fő. A pontos időpontokról, a foglalásról és a folyamatosan frissített jegyrendszerről ezen a linken tudunk tájékozódni.

Csesznek

Csesznek szintén Veszprém környékén található, de már zirci járásban. A település leginkább a váráról, a Cseszneki-várról ismert, azonban ezen felül sok-sok látnivaló van még környékén! A Falumúzeumba látogatva például megismerhetjük a település és a vár történetét, ám ha a művelődésen felül a természet is vonz minket, akkor mindenképp látogassuk meg a Kőmosó-szurdokot is (tőle nem messze van a Via ferrata beszállóhelye). Ha több napot maradunk a környéken, akkor látogassuk meg a Kő- és Ördög-árkot is, valamint a nem messzi Bakonyoszlop településen található Esterházy-kastélyt!

Várpalota

Várpalota legfelkapottabb és leglátogatottabb helye a Thury vár. Az igényesen felújított, kutyabarát vár mellett a településen megtekinthetjük meg a Trianon Múzeumot, ám a természetbarátoknak sem kell aggódniuk! A településtől délre található a Nagybivalyos Horgásztó és Üdülőközpont, de tőle északabbra viszont számtalan túraútvonal és természetközeli élménylehetőség vár minket. Ilyenek a Vár-völgyi tanösvény, a Gazsi-lik, a Bátorkő. Tovább barangolva viszont a Maderspach Viktor-kilátó, a Vitéz Csörgey Károly emlékmű lelhető fel.

A Bátorkő Várpalota mellett tökéletes kirándulóhely. 

Csókakő

Csókakő község a Csókakői várról ismert, melyet szerencsére már felújítva látogathatunk meg. A vártól lentebb mindenképp nézzük meg a Kárpátok őre szobrot. Ide látogatva mindenképp járjunk egyet a Vár-völgyi Kő-lyuknál is, valamint nézzük meg a Csóka-hegy pompás kilátását is.

A Csókakői vár az egyik legszebb látnivaló. 

Eplény

Eplény falu Zirctől délre található, és leginkább a síelők látogatott városa az Eplényi sípálya miatt. Az Ámos-hegyi pihenőerdő, tanösvény és az Ámos-hegyi kilátó tökéletes választás a túrázóknak és kirándulóknak. Innen nem messze található meg még a Muflon-barlang és a Köves-kút.

💡
Fontos!: Az Ámos-hegyi kilátó jelenleg (2024 tavasza) le van zárva, felújítás miatt nem látogatható, ám ezt csak felérve látjuk kiírva! 

Badacsonytomaj

Badacsony nevét meghallva szinte mindenkinek a szuper kirándulások, túrák és a szőlőültetvények látványa és azoknak finom borai jutnak eszébe. Sokan nem tudják, de Badacsony nem csak a tanúhegy neve, de Badacsonytomaj város településrésze is. Tőle északra megtekinthető a Malatinszky-kúria, a Szent-Anna kápolna, a Egry József és a Páholykő kilátóhelyek.

Mindenképp nézzük meg a Napkorona emlékhely mellett a Rózsakövet is, mely azon felül hogy egy szuper pihenő- és piknikhely, egy aranyos babona, legenda is kötődik hozzá. Ez pedig nem más, mint az, hogy ha egy pár egymás kezét fogva leül a kőre a Balatonnak hátat fordítva, akkor egy éven belül összeházasodnak és hosszú, boldog életet fognak leélni egymás mellett. Ha az egyedülállók teszik ugyanezt, akkor őket hamarosan megtalálja a szerelem. Akire akkor gondol, az lesz a párja. Ennek valóságalapjáról nincsen pontos információ, mindenesetre érdekes tudnivaló.

Szent István kápolna

Bakonybél

Bakonybél település különlegessége, hogy kis területe ellenére gyakorlatilag hemzseg a felfedezésre váló érdekességektől. Nem messze tőle található a Magas-bakonyi Tájvédelmi Körzet. Legfelkapottabb látnivalója a Bakonybéli Borostyán-kút (Szent-kút) kápolna, melynél zarándokút is van.Ezen felül látogatott még a Bakonybéli Tájház, a Szent Mauríciusz Monostor, a TAKI Játék és Nosztalgia Múzeum és a csillagászati látogatóközpont: a Pannon Csillagda, melyet a Balaton-felvidéki Nemzeti Park üzemeltetője.

Természetbéli látnivalókban is rendkívül gazdag, meglátogathatjuk például a Bakonybél 1000 területét és az Erzsébet-kilátót, valamint a Likaskő és a Pörgöl-barlangokat. Nem messze van még a Borsó-kút és a Kerteskői-szurdok.
Olvass tovább: Bakony +40 látnivalója

Barlangok és szurdokok

A Bakony köztudottan számos szebbnél-szebb szurdokot rejt magában. Ha szeretnénk ennek okát megérteni, a választ a barlangokban kell keresnünk. A múltban számos nagy barlang volt jelen a területen, amik idővel instabillá váltak, majd beomlottak. Ezek, a hatalmas üregek az omlás után szurdokokká és szurdokvölgyekké alakultak át.

Völgyek

Szurdokok

Barlangok

763 olyan barlangüreget találunk, amik még ma is állják a sarat. Ezek túlnyomó részt kisebb terjedelemmel rendelkeznek. A sorból kiemelkedik a Tapolcai barlangrendszer, ami 12 kilométer hosszú - és ezzel Magyarország 4. legnagyobb barlangja.

  • Tapolcai barlangrendszer
  • Odvas-kői barlang
  • Alba Regia barlang

További barlangok: Bongó-zsomboly, Csengő-zsomboly, Csodabogyós-barlang, Döme-barlang, Hajszabarnai Pénz-lik, Háromkürtő-zsomboly, a Jakucs László-barlang, Kessler Hubert-barlang, Jubileumi-zsomboly, Lóczy-barlang, Szentgáli-kőlik, Tihanyi Forrás-barlang, Tűzköves-hegyi-barlang.

Kőris-hegy (709 m)

A Bakony legmagasabb pontja. A Bakonybéltől mindössze 5 km-re, északkeletre fekvő hegy a Bakony, Veszprém megye és a Közép-Dunántúl legmagasabb pontja. Része a Magas-bakonyi Tájvédelmi körzetnek. Nevét a hegyen előforduló kőris fákról kapta. 709 méteres magasságával közepes nehézségű túra keretében mászható meg. A csúcstámadás mellett, népszerű úticél az Odvas-kői barlang, amit a hegy oldalában találunk. A barlang 1951 óta védelem alatt áll. Csúcsán a három szintes Vajda Péter kilátó található. Továbbá érdemes tudni róla, hogy az OKT - Országos Kéktúra útvonala is érinti.

Éghajlat és időjárás

A Bakony éghajlata hegyvidéki, hűvös és csapadékos. Időjárása változatos, ingadozó. Jelentős különbség lehet a déli és az északi oldal között. Az északi oldal csapadékosabb, míg a déli területek szárazabbak. Az évi középhőmérséklet az Északi-Bakonyban 8,5 °C, a Déli-Bakonyban megközelíti a 10 °C-ot. A déli, Balatonhoz közeli lankákon mediterrán behatás jellemző. Itt a nyár melegebb, a tél enyhébb.


Remélem hasznosnak találtad az összefoglalót. Ha igen, bátran kövess minket a Facebookon is. ➡️

➡️ ➡️ Facebook link ?