Bad Gastein városát a Magas Tauern Nemzeti Parkban találjuk, Salzburgtól délre. Az osztrák fürdő- és síparadicsom igazi kuriózum minden évszakban. A meredek, erdős lejtőre épült település a Grossglockner és az Ankogel hegyek között helyezkedik el, az utóbbihoz közelebb. Egyik legszebb látnivalója a város szélén helyezkedő zuhatag, a Bad Gastein vízesés.

Az Alpokban fészkelő városkát kb. 4000 fő lakja, és többnyire turizmusból tartja fent magát. A "Bad" név "gyógyfürdőt" jelent, amely a város gyógyfürdőjének történetét tükrözi. A helyi Heilstollen (szó szerint „gyógyító alagút”) forrásvíznek köszönheti a város hírnevét.

Áttekintés

Bad Gastein város Részletek
Ország Ausztria
Lokáció Gastein völgy, Pongau régió
Tartomány Salzburg
Nemzeti Park Hohe Tauern Nemzeti Park
Cím Bad Gastein, Ausztria
Távolság Budapesttől 6 óra / 580 km
Miről híres? Győgyfürdőváros
Látnivalók a városban Bad Gastein vízesés
Látnivalók a környéken Kaprun, Ankogel, Grossglockner, Nockberg rezervátum

Képek

Bad Gastein része annak a 3 városból álló fürdő területnek, ami Gastein völgyében található. A másik két város Bad Hofgastein, és Dorfgastein.

Jelentkezz be, hogy reklámok nélkül olvashasd a cikket és hozzáférj egyéb jövőbeli funkciókhoz is.

Bad Gastein látnivalók

Térkép - Hol van Bad Gastein?

Cím, távolság, megközelítés, elérhetőség

Bad Gastein az azonos nevű völgyben fekszik, nem messze az Ankogel hegy lábától. A település Pongau régióhoz tartozik, amit a Hohe Tauern Nemzeti Parkban találunk. Budapestről nagyjából 6 -7 óra autózással érhető el. Legközelebbi nagyváros Salzburg, ahonnan csupán 1.5 órára van. Az osztrák város megközelíthető vonattal is.

  • Távolság Budapesttől: 6 óra / 580 km
  • Távolság Salzburg városától: 1,5 óra / 105 km
  • Távolság Innsbrucktól: 2,5  óra / 190 km
Bad Gastein térkép - Budapest távolság
Bad Gastein térkép - Budapest távolság 

Az osztrák autópályáról és autópályamatricáról írt kisokost itt találod.

Bad Gastein története

A kezdeti elmondások alapján (amik akkor csupán pletykának számítottak), a helyi ezüstbányászok meséltek a forrás jótékony hatásairól. Ők terjesztették el, hogy a forrás gyógyító hatással van izületi betegségeikre.

Már a 16. században tanulmányozásra került a város gyógyvize, amikor Theophrastus Parcelsus svájci orvos és alkimista a forrásvíz titkait kereste. Később, még maga Marie Curie és Heinrich Mache is kutatásokat végzett a gyógyvíz radon tartalmának jótékony hatásaival kapcsolatban. Ennek eredményeként a radonterápia megkezdődött a városban.

?
Tudtad? Az Ankogel megmászásához használt alaptáborok egyike is itt van Bad Gasteinben.

Gyógyfürdő

Felsentherme Gastein

A sziklafürdő nem csak pihenést, és regenerálódást kínál, hanem mesés panorámát is. A medencékből egyenesen rálátunk a sípályákra. A wellness részlegben pedig hét különböző szauna és gőzfürdők közül tudunk válogatni. A fürdőt Felsentherme néven találjuk meg.

Olvass tovább: Ausztria városai (gyűjtőoldal)

Síterepek

A völgyben található város 1002 méteren fekszik. Két oldalán is található egy-egy síterep. Az egyik a Stubnerkogel hegy  (2251 m) oldalán, a másik a Graukobel (2492 m) lankáin van. A Gastein völgy másik két városához is tartozik egy - egy sírégió: Hofgasteinhez és Dorfgasteinhez. A terület a Ski Amadé része.

Bad Gastein síterep térkép
Bad Gastein síterep térkép 

Bad Gastein látnivalók

Mit nézz meg, és mit ne hagyj ki?

#1 Bad Gastein vízesés

A Wasserfallweg ösvényt követve megcsodálhatjuk a Gastein vízesést, ami a város legromantikusabb látnivalója. Természetesen nem kell a kirándulást befejeznünk a város szélén, a környéken több túraútvonal közül is tudunk választani.

Bad Gastein története, látnivalók, hagyományok
Bad Gastein története, látnivalók, hagyományok 
Még több vízesésre vágysz? Akkor ezt is nézd meg: Ausztria legszebb zuhatagai

#2 Szent Miklós templom

A gótikus freskókkal díszített Szent Miklós templomba is érdemes betérnünk. Az épület nem csak belülről, kívülről is szép látványt nyújt, ahogy finoman illeszkedik a város látképébe.

#3 Gasteiner múzeum

Ha beltéri programra vágyunk, térjünk be a Gasteiner Múzeumba, ami a város hőforrásait és nevezetes vendégeit mutatja be.

#4 Stubnerkogel függőhíd

Az 1 méter széles függőhíd drámai látványa csak úgy vonzza a kirándulókat. Ha nem vagy tériszonyos, akkor érdemes elkirándulnod a közeli Stubnerkogel hegyhez, ahol próbára teheted bátorságodat, és megcsodálhatod a lélegzetelállító panorámát is.

  • Cím: Stubnerkogel, 5645 Bad Gastein, Austria
  • Nyitvatartás: minden nap, 09:00 - 17:00
Függőhíd Bad Gasteinnél

Krampusz

Bad Gastein élénk pogány hagyományokkal rendelkezik, amelyek kissé beolvadtak a római katolikus hagyományokba. A kereszténység elterjedése előtt, az alpesi területeken hittek a Krampuszban (Krampus németül), így az életnek szerves része volt a démoni lény.

?
Ez ugyanaz a Krampusz, ami virgácsot hoz nekünk is, a rosszak voltak.

Ma már csak Szent Miklós egyik társaként van jelen az amúgy démoni karakter. Négy évente egyszer kerül megrendezésre a Perchtenlauf (2010, 2014, 2018, 2022, ...) nevű fesztivál, amikor megjelenik a faluban a Krampusz.

Jó utat és jó pihenést kívánunk! Trekhunt csapat ❤️

➡️ ➡️ Facebook link ?