A magyar turisták között évek óta az egyik legkedveltebb úticél a portugál Azori-szigetek. Ha nagyon meg szeretnénk fejteni ennek okát, akkor a fantasztikus természetben, a trópusi hangulatban, és a végelláthatatlan látnivalókban kell keresni a választ.

A szigetcsoport 9 jelentősebb szigetből áll, amik közül a legnagyobb São Miguel. Itt található a sziget központjának tartott Ponta Delgada is, ami Azori legnagyobb városa. Sokszor csak Európa Hawaii-nak becézik. A szigeten a hivatalos nyelv a portugál, de a turizmusban és a vendéglátásban dolgozók beszélnek angolul.

🐄
Tudtad? A szigeten rengeteg tehén él, akikkel a dús legelőkön találkozhatunk. Számuk még a lakosságét is meghaladja, hiszen az egy főre jutó tehenek aránya 1,2 tehén / lakos.

Gyors áttekintés

Azori-szigetek Tudnivalók
Ország Portugália (Atlanti-óceán)
Terület 2 333 km²
Portugál név Açores
Távolság Budapesttől 8 óra repülővel
Távolság Lisszabontól 2,5 óra repülővel
Központja Ponta Delgada
Szigetek száma 9 nagyobb sziget
Legnagyobb sziget São Miguel
Hivatalos nyelv Portugál

Hol van az Azori-szigetek?

Az Azori-szigetek Portugáliához tartozó, 9 szigetből álló csoport. A csoport az Atlanti óceánon található. Legnagyobb szigete a keleten található Sao Miguel. A szigetek között hajóval lehet közlekedni, esetleg helikopterrel - ám ebben az esetben mélyen a pénztárcánkba kell nyúlni.

Jelentkezz be, hogy reklámok nélkül olvashasd a cikket és hozzáférj egyéb jövőbeli funkciókhoz is.

Azori szigetek elhelyezkedése, távolság

Repülőtér

A külföldi járatok többnyire mind Ponta Delgada városába érkeznek, aminek reptere kb. 2 kilométerre található a város központjától. Ponta Delgada a korábban már említett Sao Miguel szigetén található. A portugál fővárosból (Lisszabonból) 2,5 óra alatt érhető el repülővel. Budapesttől nagyjából 8 óra az út átszállással.

Térkép

A szigetcsoport összesen 9 nagyobb szigetet rajt magában, amik közül mindegyik lakott. A kisebb, lakatlan szigeteknek többnyire nincs nevük. A szigetcsoport három részre tagolódik: kelet, nyugat és közép:

  • Nyugat: Corvo, Flores
  • Közép: Faial, Pico, Sao Jorge, Graciosa, Terceira
  • Kelet: Sao Miguel, Santa Maria
Az Azori szigetek térképe: Sao Jorge, Pico és Faial a Háromszög szigetek néven ismertek (Ilhas do Triângulo). Ez a három sziget esik egymáshoz a legközelebb.

Szigetek

A szigetek az óceánközépi hátság részei, amik bazaltvulkánok kiemelkedései. A vidék különlegességét nem a korábban már említett tehenek adják, hanem a káprázatosan zöld és buja növényzet, valamint a számos belső, kör alakú tavak. Ezek a tavak az egykori vulkáni működésről tanúskodnak. Érdemes továbbá szót ejteni a szigeten található barlangokról is.

Azori szigetek Terület (km²) Székhely Népesség Strandok
Sao Miguel 759 Ponta Delgada 152 154 Santa Barbara, Água de Alto, Caloura, Vila Franca, Ribeira Quente, Mosteiros
Pico 446 Madalena 14 500 Praia do Canto da Areia
Terceira 403 Angra do Heroísmo 55 000 Silveira, Biscoitos
Sao Jorge 246 Velas 9 500 Caldeira do Santo Cristo
Faial 173 Horta 15 000 Porto Pim, Almoxarife
Flores 143 Santa Cruz das Flores 3 950 Fajã Grande
Santa Maria 97 Vila do Porto 5 500 Formosa, São Lourenço öböl
Graciosa 62 Santa Cruz da Graciosa 4 700
Corvo 17 Vila do Crovo 435 Canto da Areia

São Miguel

Az Azori-szigetek legnagyobb, legnépesebb és legvulkánikusabb szigete, gyönyörű tájai miatt ismert, ideértve a krátertavakat és a geotermikus forró forrásokat. Olyan gyönyörű krátertavakat tudunk megnézni dombjai közt, mint a Sete Cidades és a Lagoa do Fogo. A szigetnek termékeny mezőgazdasági területei is vannak, ideértve a teafarmokat és az ananászültetvényeket. Fővárosa Ponta Delgada.

Szállásra érdemes a központi, Sao Miguel szigetét választani, hiszen itt van a legtöbb strand, és a fő reptér is. Éttermeket, szolgáltatókat is itt lesz a legegyszerűbb találni. Bőven akad lehetőség és útvonal túrázásra, de ha szeretnénk felkapaszkodni Portugália legmagasabb csúcsára, akkor keressük fel Pico szigetét, ahol a Mount Picot találjuk.

Sao Miguel térképe - Azori legnagyobb szigete

Santa Maria

A szigetcsoport délnyugati szigete, homokos partjai és száraz klímája miatt ismert. Santa Maria dombos vidékkel és szárazabb éghajlattal rendelkezik az Azori-szigetek többi szigetéhez képest. Praia Formosa egy gyönyörű homokos strand tiszta vizekkel.

Terceira

Híres történelmi fővárosáról, Angra do Heroísmo-ról, amely az UNESCO Világörökség része. Vibráló ünnepei közül a Sanjoaninas a legismertebb. Terceira dombos vidékkel, vulkáni csúcsokkal és termékeny síkságokkal találkozunk. A szigeten található az Algar do Carvão vulkán.

Graciosa

Graciosa békés sziget központi vulkáni kalderával. A Furna do Enxofre egy vulkáni barlang kénes tavakkal, amit vezetett túrák során fedezhetünk meg.

São Jorge

São Jorge a meredek szikláiról, buja növényzetéről és mély szurdokairól ismert. A szigeten megtaláljuk a "fajãs"-okat is, amik part menti síkségok – a vulkáni tevékenység eredményei. Caldeira de Santo Cristo egy természetes lagúna és ökoszisztéma, ideális madárleshez és pihenéshez. Természeti kincsei mellett a sajtkészítés is fontos értéke.

Pico

Pico szigetét a Mount Pico határozza meg, ami Portugália legmagasabb csúcsa, és az UNESCO Világörökség része. A sziget a szőlőültetvényeiről is híres, ahol a szőlőt különleges kőfallal körülvett területeken (currais) termesztik. Pico továbbá gyönyörű part menti területeket és lávacsöveket is magában foglal, például a Gruta das Torres-t.

Faial

Híres kikötőjéről és Horta városáról, ami a sziget fővárosa. A színes és élénk város népszerű megállóhely a tengeren átkelő vitorlások között. Faial központi vulkáni kalderával rendelkezik. A Capelinhos vulkán utoljára 1957-ben tört ki és egy hold-szerű tájat hozott létre.

Flores

Flores vízeséseiről, tavairól és vad és drámai partvonaláról ismert, ahol fjord-szerű part menti képződményeket láthatunk. Számos tavat találunk, ideértve a Lagoa Funda és a Lagoa Rasa ikertavakat. A Rocha dos Bordões híres magas bazaltoszlopképződményeiről, amelyek a vulkáni tevékenység következményei.

Corvo

Corvo az Azori-szigetek legkisebb és legeldugottabb szigete, fő geológiai jellemzője egy vulkáni kaldera. Egyik legismertebb nevezetessége a Miradouro da Ponta Negra.

Komp

A legtöbb sziget között közlekedik komp, ami átvisz minket és bérelt autónkat. A kompok többsége május és szeptember között közlekedik. Szezonon kívül csupán néhány sziget között lehet átjutni komppal. Ezen felül számos kisebb hajós utat találunk, ami vagy átvisz minket a szomszédos szigetre. A kompnak 4 útvonala van (sárga, kék, zöld, piros). A legrövidebb 30 perc, a leghosszabb, nagyjából 3 órás. Az útvonal megtervezésekor figyeljünk arra, hogy nem mindegyik útvonalon lehet autót vinni.

Azori szigetek komp térkép
Azori szigetek komp térkép
Azori-szigetek komppal és repülővel
Azori-szigetek komppal (kék) és repülővel (piros)
  • Ha nagyobb távokat szeretnénk bejárni az egyes szigeteken, érdemes autót bérelni, vagy előre foglalni transzfer szolgáltatást a hotelünktől, vagy az ezzel foglalkozó helyi szolgáltatoktól.
  • Ha csak pár kilométeres távokat tervezünk, béreljünk biciklit.
  • A szigetek között tudunk repülővel is közlekedni. Csupán egy társaság van, ami repülővel átvisz minket, és egy jegy nagyjából 100 euróba kerül. Egy odavezető út nagyjából 45 perces, plusz a becsekkolás, stb.

Videó

Kezdésként íme egy szuper videó, ami röviden (5,5 percben) bemutatja a sziget legjavát.

Azori szigetek videó

Képek

Azori-szigetek képek

Történelem

A szigetcsoport felfedezését a portugál hajóskapitányhoz, Goncalo Velho nevéhez kötik, aki 1427-ben kötött ki hajójával Santa Maria szigetén. Nem hivatalosan azonban már a Mediciek is ismerték a csoportot, amiről a család birtokában álló térképen szolgálnak bizonyítékként. Ám ezeken a térképeken (1351-es) csupán 7 sziget szerepel.

💡
A szigetek betelepítése a 15. században kezdődött, amikor portugál telepesek hajóztak át Santa Maria szigetére. Azori innentől kezdve Portugáliához tartozott. 

  • Kolumbusz is járt a szigeten, aki 1492-es felfedező útjáról hazatérőben kikötött Santa Marián.
  • Később, a 17. századig gyakorlatilag Spanyolországból kormányozták.
  • Azori virágkorát a 19. században, a fejlett transzatlanti hajózás idején élte, amikor az Európát és Észak-Amerikát összekötő hajózási vonal részeként itt "pihentek meg" a hajók. Ám a repülés térhódításával ezen fontos szerepe csökkent, és gazdasága valamelyest hanyatlott.
  • 1974 - 1975 között az Azori Felszabadítási Front megpróbálta kivívni függetlenségét, de végül letettek erről a tervükről.
  • Végül 1976-ban autonóm státuszt kapott Portugáliától.
  • Napjainkban a lakosság túlnyomó része gazdálkodásból, halászatból, valamint a turizmusból él.

Strandok

Azorin kb. 40 strandot találni a különböző szigeteken. A kellemes strandoláshoz a homokos strandok és az átlag 23 fokos hőmérséklet is hozzájárul majd. Fürdőzésre, úszáshoz a legjobb ha június és szeptember között megyünk. Érdemes vinni, vagy helyszínen venni snorkel-t is. A strandok között vegyesen akadnak homokos, kavicsos és sziklásak is. Bármelyik is a kedvenced, biztosan találsz kedvedre valót. Íme a legnépszerűbb strandok listája szigetenként:

  • Sao Miguel: Santa Barbara, Água de Alto, Caloura, Vila Franca , Ribeira Quente, Praia do Pópulo és Mosteiros
  • Terceira: Silveira, Praia da Vitória és Biscoitos
  • Santa Maria: Formosa és São Lourenço öböl
  • Flores: Fajã Grande
  • Pico: Praia do Canto da Areia
  • São Jorge: Caldeira do Santo Cristo
  • Faial: Porto Pim és Almoxarife
  • Corvo: Canto da Areia

Az Azori-szigetek változatos partvidéket kínálnak, a meredek szikláktól a homokos strandokig és a kősziklás partokig. Minden szigetnek saját egyedi partvonala van. A strandolás és napozás mellett a partmentén snorkelezni és búvárkodni is tudunk.

A szigetek mintegy 6000 négyzetkilométer területet foglnak el, de a partvonal méretét nehéz megbecsülni. A szigetek körül az óceánt az Északi-Atlanti-áramlat befolyásolja – ezért vize általában hűvösebb, mint egy trópusi szigeté. A vízhőmérséklet télen kb. 16°C, nyáron kb. 24°C.

Figyelem! Szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy a szigeteken kizárólag az úszásra kijelölt strandokon lehet megmártózni. A nem hivatalos strandok veszélyesek lehetnek!

Az Azori szigetek látnivalói

Az Azori-szigetek telis-tele vannak lenyűgöző természeti látnivalókkal. A szigeten járva hamar észre fogjuk venni, hogy a főszerep a mesés környezeté. Vulkáni képződményeket, buja erdőket, tavakat, vízeséseket és drámai partvonalakat tudunk felfedezni.

São Miguel

  • Sete Cidades: A parányi falucska a hegyek, dombok között bújik meg. Itt találjuk a sziget legszebb és legtöbbet fotózott túraútvonalait. Szintén innen nem messze a Kék és a Zöld tavakat is. Több nevezetes kilátópont közül a talán legnépszerűbb a Miradouro da Boca do Inferno, vagyis a Pokol bejárata.
  • Lagoa do Fogo: Egy gyönyörű krátertó buja növényzet ölelésében, tökéletes túrázáshoz és a természet élvezetéhez. Itt talájuk a Centro de Interpretação Ambiental da Caldeira Velha-t is, ami egy rezervátum.
  • Furnas: Geotermikus aktivitásáról ismert vidék ahol forrásokat találunk. Érdekessége, hogy itt a földbe ásott üregekben főznek néhány helyi ételt (lásd a cikk alján a helyi ételek részben).
  • Terra Nostra Park: Egy botanikus kert hőforrásokkal, buja növényzettel és sétaútvonalakkal.
  • Pico da Vara: São Miguel legmagasabb csúcsa, ideális túrázáshoz és madárleshez.
  • További látnivalók: Miradouro da Grota do Inferno, Miradouro da Vista do Rei, Plantação de Ananás dos Açores: Ananászültetvény, Parque Natural da Ribeira dos Caldeirões, Ponta da Ferraria, Poça da Dona Beija, Salto do Cabrito, Mosteiros Beach, és a Cascata do Salto do Prego vízesés.
Azori egyik legikonikusabb pontja
Azori szigetek tudnivalók, látnivalók, térkép és kisokos
Azori szigetek tudnivalók, látnivalók, térkép és kisokos

Terceira

  • Algar do Carvão: Egy olyan vulkáni barlang, amely egyedi geológiai formákat rejt.
  • Angra do Heroísmo: UNESCO Világörökségnek nyilvánított város, amely a történelmi építészetről és vibráló ünnepeiről ismert.
  • Serra de Santa Bárbara: Hegylánc, ahol szuper túraútvonalakat találunk.

Faial

  • Capelinhos Vulcano: Egy kialudt vulkán, amely egyedi, holdas tájat és egy látogatóközpontot kínál.
  • Horta Marina: Festői kikötő, amely a színes festményeiről híres. Az Atlanti-óceánon átutazó hajósok egyik megállóhelye.
  • Caldeira: Egy hatalmas vulkáni kaldera túraútvonalakkal.

Pico

  • Mount Pico: Portugália legmagasabb csúcsa, ahol a tapasztaltabbak akár meg is hódíthatják csúcsát.
  • Gruta das Torres: Egy lavafolyosórendszer, amit érdemes megnézünk.
  • Pico szőlőültetvények: UNESCO által nyilvántartott szőlőültetvények, amelyek egyedi kőfallal körülvett területeken (currais) teremnek.

São Jorge

  • Fajãs: Vulkáni tevékenység által kialakított tengerparti síkságok, amelyek egyedi tájat hoztak létre.
  • Caldeira de Santo Cristo: Egy természetes lagúna, ahová a madárles kedvelői előszeretettel látogatnak el.

Flores

  • Rocha dos Bordões: Egy sor magas bazaltoszlopból álló vulkáni képződmény.
  • Fajã Grande vízesések: Számos gyönyörű vízesés vidéke, amik közül egy ismertebb a Poço do Bacalhau.
  • Lagoa Funda és Lagoa Rasa: Két festői krátertó.

Graciosa

  • Furna do Enxofre: Egy vulkáni barlang kénes tavakkal, amit vezetett túrák során nézhetünk meg.
  • Caldeirinha: Kis, békés krátertó zöld környezettel.

Santa Maria

  • Praia Formosa: Gyönyörű homokos strand tiszta vízzel. A sziget egy népszerű látnivalója.
  • Anjos Islet: Kis sziget, amely geológiai formációkkal és gazdag történelemmel rendelkezik.

Corvo

  • Caldeirão: A sziget legfőbb látványossága a hatalmas vulkáni kaldera.
  • Miradouro da Ponta Negra: Egy kilátópont, ahonnan pazar kilátás tárul elénk az Atlanti-óceánra.

Mit csináljunk az Azori szigeteken?

  • A strandolás mellett jó tudni, hogy a szigeten a vízi sportok nagyon népszerűek. Bérelhetünk különböző vízi járműveket: kajak, kenu, csónak, szörf, vitorlázás, jetski, stb.
  • Ha pihenősebbre vágyunk, befizethetünk egy bálnalesre is. Az itt élő bálnák kifejezetten nagyra, akár 30 méter hosszúra is megnőhetnek, és akadnak közöttük 150 tonnás példányok is.
  • Érdemes az island hoppingot is kipróbálni, amikor egyik szigetről a másikra hajóval visznek át. Ehhez leginkább a komp lesz segítségünkre.
  • Ha inkább a szárazföldön maradnánk, túrázhatunk és kirándulhatunk is, de egyre több helyen lehet már kerékpárt (és elektromos kerékpárt) is bérelni, amivel könnyebb a felfedezés. Érdemes eltekerni az ültetvények között, vagy eltúrázni valamelyik szurdokvölgybe, esetleg az egyik vízeséshez. Kerékpár bérlés
  • Ha pedig szeretjük a wellness-t, akkor ne hagyjuk ki a helyi termálfürdőket sem.

Búvárkodás

Az Azori-szigetek kiváló célpontok búvárkodáshoz és sznorkelezéshez egyaránt. A szigetcsoport változatos és érintetlen víz alatti környezetet kínál. A szigeteknél számos tengeri faj él, köztük színes halak, delfinek, bálnák, manta ráják és többféle cápa is. A szigetek körüli vizek egyedülálló lehetőséget kínálnak arra, hogy természetes élőhelyükön találkozzunk ezekkel az állatokkal.

A víz alatti domborzat lenyűgöző: vulkáni képződmények, barlangok és lávaalagutak fedezhetők fel. Számos merülőhely található szétszórva. Minden képzettségi szintű búvár számára alkalmasak ezek. Néépszerű merülőhely a Formigas Islets.

A szigeteken jó hírű búvároktatók és központok találhatók, amelyek vezetett merüléseket, felszerelés kölcsönzést és képzési tanfolyamokat biztosítanak a kezdőknek.

💡
Még ha nem is vagyunk minősített búvárok, élvezhetjük a sznorkelezést, amely elérhető a legtöbb partról. Így búvárfelszerelés nélkül fedezhetjük fel a sekély vizeket és figyelhetjük meg a tengeri élővilágot.

Árak: Mennyibe kerülnek a programok?

Nagyjából ilyen árakra ell számítani fejenként:

  • Kerékpár bérlés (30 - 100 euro / nap)
  • Snorkel felszerelés (30 - 50 euro)
  • Bálnales (30 - 50 euro)
  • Lávabarlang belépő (10 euro)
  • Búvárkodás (100 euro)
  • Múzeumok, kiállításokra belépők (2 - 10 euro)

Nemzeti parkok

Az Azori szigetek szigetcsoportjában több természetvédelmi terület és védett térség található. Ezek mindegyike a szigetcsoport egyedi tájait, biodiverzitását és ökoszisztémáit kívánják megőrizni. Íme egy áttekintés az Azori-szigetek nemzeti parkjairól:

  • Parque Natural da Ilha do Pico: A Pico-szigetén található park a sziget egyedi tájait és ökoszisztémáit védi. Ide tartozik a Mount Pico is, Portugália legmagasabb csúcsa, amely az UNESCO Világörökség része. Vulkáni barlang és a sziget hagyományos szőlőültetvényei között tudunk túrázni.
  • Parque Natural de São Miguel: São Miguel-sziget saját természeti parkja a sziget gazdag biodiverzitásának és vulkáni tájainak megőrzésére jött létre. A park különféle élőhelyeket tartalmaz, ideértve a buja erdőket, krátertavakat és geotermikus területeket is.
  • Parque Natural da Terceira: A Terceira-szigetén található nemzeti park magában foglalja a vulkáni Algar do Carvão-t, egy jelentős geológiai látnivalót.
  • Parque Natural de Flores e Corvo: Ez a természeti park mind a Flores, mind a Corvo szigetet lefedi. A szigetek vad tájainak és part menti ökoszisztémáinak megőrzésére összpontosít. Ide tartoznak a vízesésekkel, tavakkal, sziklákkal és egyéb természeti csodákkal rendelkező védett területek. Buja erdőkön keresztül túrázhatunk és élvezhetjük a lenyűgöző part menti kilátást.

Pénznem

Az Azori-szigetek Portugália részét képezi, így hivatalos pénzneme az euró (€). Az eurót széles körben elfogadják az Azori-szigeteken, és az eurózóna országként működik. Javasolt némi készpénzzel rendelkezni, de hitel- és bankkártyákat is széles körben elfogadnak éttermekben, üzletekben és a szállásfoglalásnál is.

Éghajlat

A szigetcsoport átlagos hőmérséklete nyáron 25 °C, télen 16 °C. Az egyre melegebb időjárásnak köszönhetően a nyarak is egyre melegebbek - és csapadékosabbak. Kánikulára soha nem kell számítanunk (mint minden sziget, itt is jellemző a szeles idő). Óceáni, enyhe és meleg szubtrópusi éghajlat jellemzi.

  • A legcsapadékosabb hónapok a szeptember, október, november, december és január. Az átlagos csapadékmennyiség ilyenkor 90 mm felett van.
  • Nyáron szárazabb az idő, júliusban 30 mm alatt van az átlagos csapadékmennyiség.
  • Az eddigi legmagasabb hőmérséklet nyáron 30 fok volt.
  • Tavasz (március-május): Az Azori-szigetek tavaszát mérsékelt hőmérséklet, virágzó növények és buja zöld táj jellemzi. Ideális időszak azoknak, akik kellemes időjárásra, túrázásra éés kiránduásra vágynak.
  • Nyár (június-augusztus): Nyáron van a legtöbb turista az Azori-szigeteken. Az idő meleg, de nem túl forró, a napi átlaghőmérséklet 20-25°C között mozog (68-77°F). Ez a legalkalmasabb időszak a strandoláshoz és vízi tevékenységekhez. Azonban a sziget ilyenkor zsúfolt.
  • Ősz (szeptember-november): Az ősz kellemes hőmérséklettel jár, a nappali maximumok továbbra is 20°C körül vannak. A sziget tájai továbbra is zöldek, és az időjárás általában kedvező aahhoz, hogy kint legyünk a szabadban.
  • Tél (december-február): Az Azori-szigetek telei enyhék, a napi átlaghőmérséklet általában 15°C körül alakul. Bár ez az esős évszak, egész évben mérsékelt éghajlat van. A hó gyakorlatilag ismeretlen. Ez az időszak ideális azok számára, akik pihenni jönnek, és nem akarnak nagyokat túrázni vagy strandolni.
💡
Az esőzések gyakoriak, különösen a téli hónapokban, így érdemes réteges és vízálló ruházatot is becsomagolni. 

Helyi ételek

Az Azori-szigetek konyhája a friss tengeri ételekre, tejtermékekre és helyi beszerzett alapanyagokra épül. A szigeten az alábbi helyi finomságokat tudjuk megkóstolni:  

  • Friss tengeri ételek: a helyi konyha fókuszában a tengeri halak és tengergyümölcsei szerepelnek. Gyakori ételek közé tartozik a grillezett hal, a polip pörkölt és a különböző módon elkészített tőkehal (bacalhau). A Caldeirada de Peixe egy népszerű leves, amelyet különféle halak és kagylók felhasználásával készítenek.
  • Cozido das Furnas: egy tradícionális leves, amit a földbe ásva, vulkáni források hőjével készítenek a São Miguel sziget Furnas területén. Általában húsokat (pl. marhahús, sertéshús, csirkehús és kolbász), zöldségeket és hüvelyeseket használnak fel, mindezt több órán át lassan főzik föld alatt. Az eredmény egy ízletes és laktató leves.
  • Queijo das Ilhas: Az Azori-szigeteken a sajtfogyasztás jelentős. A legismertebb a Queijo São Jorge, egy félig kemény tehéntej sajt, amely pikáns ízű. Más népszerű azori sajtok közé tartozik a Queijo da Ilha, Queijo do Pico és Queijo da Graciosa.
  • Lapas: kagylók, vagyis a kagylófélék egy fajtája, amelyek gyakran megtalálhatók az azori szigetek partjainál. A Lapas-t általában grillen vagy fokhagymával, vajjal és fűszerekkel sütik, így egy finom tengeri étel keletkezik.
  • Milho Frito: a "sült kukorica" az azori konyha népszerű körete. Kukoricadarából készül, amit kockákra vágva sütnek ki, gyakran fűszerezve paprikával, fokhagymával és néha kolbásszal. A külseje ropogós, a belseje pedig puha.
  • Sopas do Espírito Santo: egy hagyományos azori leves, amelyet gyakran vallási ünnepekkel társítanak. Kenyeret, húst (általában marhahúst vagy sertéshúst), káposztát tartalmaz.
  • Hagyományos kenyerek: a kenyér az azori konyha alapja, és különböző típus készül a szigeteken. A Bolo Levedo egy édes, puha kenyér, hasonlóan az angol muffinhoz. A Massa Sovada egy édes, vajas kenyér, amit gyakran reggelire vagy desszertként fogyasztanak.
  • Desszertek: az azori desszertek közé tartozik az édes rizspuding (Arroz Doce), édesburgonya péksütemények (Queijadas de Batata Doce) és a Dona Amélia torta, amit Portugália királynőjéről neveztek el.
A szigeteken saját bort termelnek, főleg Pico szigetén, amely szőlőültetvényeiről ismert. Emellett helyi likőrök is megtalálhatók, például a Licor de Maracujá (maracuja likőr) és a Licor de Amêndoa Amarga (keserű mandulalikőr).

Kialakulása

Azori-szigetek, mint sok más szigetcsoport a világon, vulkáni tevékenység révén keletkezett. Az Atlanti-óceánban található, ahol három tektonikai lemez találkozik: az Eurázsiai lemez, az Észak-amerikai lemez és az Afrikai lemez. Ezeknek a tektonikai lemezek összetett kölcsönhatása meghatározó szerepet játszott létrejöttében.

  1. Az Azori-szigetek vulkáni eredetűek, és minden sziget gyakorlatilag egy vulkáni képződmény. Az óceán alján felhalmozódó lávafolyásokból, vulkáni hamuból és más anyagokból épült fel.
  2. A forrópontok olyan területek a Föld mágmaszegélyében, ahol a folyékony kőzet (magma) a felszín felé emelkedik. Ahogy a lemezek a forrópont felett mozognak, vulkánok láncolatát hozzák létre. Az Azori-szigetek esetében a forrópontot a Közép-Atlanti-háttér alatt található.
  3. Millió év alatt a vulkáni kitörések folyamatosan felépítették a szigeteket, rétegről rétegre. A kitörések különböző vulkáni formákat hoztak létre, beleértve a kalderákat, krátereket és lávacsöveket.
  4. Bár az Azori-szigetek egyes vulkánjai szunnyadnak vagy kialudtak, a régióban még mindig van geotermikus tevékenység és időszakos szeizmikus aktivitás. Az Azori-szigeteken az utolsó jelentős vulkánkitörés 1957-ben történt, São Miguel szigetén.

Jó utat és jó pihenést kívánunk! Trekhunt csapat ❤️

➡️ ➡️ Facebook link 👍