Magyarország. A gulyásleves, lángos, romkocsmák, fürdők mellett olyan természeti kincseket rejt magában, amely számtalan szép emlékként  marad meg emlékeinkben.

Közép-Kelet Európa szívében, a Kárpát medence ölelésében fekvő 10millió lakosú ország döntő többségét (70%) dombságok és síkságok, kisebb részét pedig a hegyi világ különlegességei színesítik. Az országon keresztül húzódó két középhegység átlagos magsága 600 méter. Az ország keleti szegletében találhatóak jellemzően magasabb, 800méter feletti csúcsok, köztük a legmagasabbal: Kékestető, 1014 magasan tengerszint felett.
Az ország különleges elhelyezkedése számos karszt, és ökológiailag is a világon egyedülálló jelenséget tár elénk: kenutrák, barlangok, szurdokvölgyek, és csodálatos természeti kincsek, amelyek a látogató felfedezésére várnak.

A sok ezer lehetőség közül itt van 5, amely segít beleszeretni Magyarországba.

 1. Az Országos Kék Túra (Kék Kör)
 • Gemenci erdő egyedülálló állat, és növényvilága (pl.: szarvasbőgés)
 • Magyarország betyárkultúrájának nyomában
 • különböző ízek találkozása (gulyásleves, halászlé, lángos, lecsó, kolbász, stb
 • az Alföld világon egyedülálló természeti kincseinek megismerése
 • Bükk fennsík egyedi világa
 • Aggtelek, barlangrendszerek
 • Balaton felvidék, Hévíz (termálfürdő)
 • Tokaj
 • …és így tovább.

2. Rám szakadék

Budapesttől 40 kilométerre található az ország legnagyobb, és legismertebb szurdokvölgye, a Rám szakadék (Dömös), a Dunakanyar szívében.

http://www.ramszakadek.hu/

A Dömös falucskából induló tanösvényt tájékoztató táblák segítik a környék, és természeti kincsek bemutatásában. Az út során többször szükségünk van ügyességünkre, illetve a nehezebb szakaszokon létrák, és korlátok segítik az előrehaladást. A száz méter magas olykor 3 méter széles szurdok bejárása pár óra, így érdemes a számos turistaösvény, és közeli túraútvonalak mentén felkeresni a környék kuriózumait, így Prédikálószéket, illetve Vadálló-köveket, Visegrádot, Dobogókőt, vagy épp a közeli Rám hegyet, ahol az ország legnagyobb mesterséges kőképződményei (rock balancing) találhatóak.

3. Eger, és a Szalajka völgy

Észak-kelet Magyarország legromantikusabb városkája Eger. A város varázslatos kincsei (műemlékek, Szép Asszony völgye, Dobos Cukrászda, számtalan fesztivál) több napig is rabul ejti az ember szívét, de ha már itt vagyunk, érdemes felfedezni a környéket.

 • Szalajka völgy, az ország egyik legismertebb turisztikai látványossága, amit bejárhatunk gyalogosan, biciklivel, vagy épp Szilvásváradról kisvasúttal. A vasút felső végállomása felett magasodik az Istállóskői barlang, ahol harminchatezer éves emberi csontváz és a korszakban élő állatok csontjai kerültek feltárásra. Itt található a Fátyol-vízesés, amely tizenhét méter hosszú és tizennyolc lépcsőn keresztül kíséri a rajta áthömpölygő vízáradatot a mélybe, illetve erdei múzeum, és állatsimogató is várja az érdeklődőket. A völgy közepén található pisztrángos pedig különleges ízekkel, és élményekkel várja a megpihenni vágyókat.
 • A város a Bükk hegység tövében található, ami  az ország legnagyobb átlagmagasságú, barlangokban bővelkedő karszthegysége. Húsz csúcsa emelkedik 900 méter fölé, köztük a legmagasabb az Istállós-kő (959 méter). A Bükk legérdekesebb része a Bükk-fennsík, egy meredek sziklafalakkal és lejtőkkel körülzárt, majdnem vízszintes terület. Kiváló terep barlangtúrákra, kerékpártúrákra (hegyi kerékpár), vagy épp kihívásokkal teli kemény túrákra
 • A Cserepes-kői-sziklaodú egy megkülönböztetetten védett barlang a Bükki Nemzeti Park területén, amit átmeneti szállássá alakítottak ki. Magyarországon ez volt az első lakóbarlang, amely még most is menedéket ad 4-6 megfáradt vándornak.

A környék további meglepetései pedig igazán felölti a kikapcsolódni vágyókat: Egerszalók (wellness), Mezőkövesd, Noszvaj, és így tovább.

4. Megyer hegyi tengerszem

Sárospatak közelében, a Megyer-hegyen fekvő Tengerszem hivatalosan is Kelet-Magyarország legszebb természeti csodája.

http://anp.nemzetipark.gov.hu/megyerhegyi-tengerszem-termszetvedelmi-terulet

A hajdani malomkőbánya és a természet lenyűgözően harmonikus egységet alkot, ahol a 6,5 méter mély tavat körülvevő több, egyenként 70-90 méter magas sziklafalak emelkednek a víztükör fölé. A lélegzetelállító szépségű tavacskát a Malomkő tanösvényen keresztül közelíthetjük meg a Megyer-hegy oldalába magasan felhúzódó szőlők között vezető kis ösvények, kb. negyedóra alatt a parkolóból. Lentebb, a fenékvíz lecsapolására szánt függőleges falú mély sziklafolyosón keresztül tudjuk megközelíteni a víztükröt is.
A tájékoztató táblák részletes ismertetést adnak a természeti jelenség kialakulásáról, a malomkőbánya történetéről, a bányászatról, a terület élővilágáról.

A vidék számos híres magyar bor lelőhelye, így egy-egy borospince látogatása mellett érdemes felfedni a környéket: Sárospatak varázslatos belvárosát, egy izgalmas kenutúrát a közeli Tiszán, vagy épp Magyarország legvadregényesebb erdejét/hegységét, a Zemplént különböző turistautakon.

5. Cuha patak völgye, és Csesznek

A Balatonhoz közel, az „Öreg Bakony” egyik mesés szurdokvölgye a Cuha-völgy, ahol Cuha-patak néhány kilométer hosszúságban vájt magának utat a mészkő és dolomitsziklákba, gyönyörű képet rajzolva ezzel a bakonyi tájba. A szurdokban van kaland, vízben gázolás lehetőség, és egy két barlang is, így minden igényt kielégít a mesés táj szépsége mellett.
A völgy jól járható, általában érdemes Bakonyszentlászlóra átvonatozni, és onnan Vinyéig, vagy még tovább a völgyet követni.

Nem messze a szurdoktól, akár gyalogosan is megközelíthető a Kőmosó-szurdok (Csesznek), ahol megcsodálhatunk néhány, régen szállásként szolgáló kőfülkét, és ha van hozzá felszerelésünk és bátorságunk, kipróbálhatjuk a szurdok falán felfutó, 2013-ban átadott via ferratát, azaz drótkötéllel biztosított mászó utat, a Cseszneki vár oldalán.

Akit megszólít a környék varázsa, annak érdemes felfedezni a közelben lévő Ördög árkot, vagy Veszprémet, esetleg a Balaton szépségeit.

A számos lehetőség miatt érdemes több napot is elidőzni a tájegységen, ahol számos felfedezni való vár ránk.

Amennyiben konkrét segítségre szorulsz felfedezéseid tervezése során, bátran kérdezz minket.

Végül néhány konkrét túratervet szeretnénk itt bemutatni, letölthető gps trackekkel.

A kedvenc nyugat-bükki túránk: 24 kilométeres Szarvaskőről Szilvásváradra, a Szarvaskői vár, Akasztó-hegy kilátópont, Köves-bérc nyereg, Gilitka kápolna, Istállóskő, ősemberbarlang, Szalajkavölgy útvonalon.

A klasszikus Rámszakadék túra: Dömösről föl a Rámszakadékon, majd mellette vissza a faluba. 10 kilométer, tele izgalmakkal.

Egy rövid, 10 kilométeres séta Sárospatak vasútállomásról föl a Megyerhegyi Tengerszemhez, majd azt megkerülve vissza a vasútállomásra.

Egy csodálatos, 10 kilométeres séta a Cuha patak felejthetetlen völgyében. Gyerekekkel is bátran vállalható!