Habár Ausztria gazdag szebbnél szebb kiránduló és túrázó helyben, mindössze 6 nemzeti park található a szomszédos országban. Meglepő ez a tény, tekintettel arra, hogy sógoraink az aktív pihenés "császárai". Valóban sok zöld terület van mindehhez, viszont fokozottan védett terület - tehát nemzeti park csak kevés, hiszen még Magyarországon is 10 nemzeti park van összesen. Mostani cikkünkben ezt a hat parkot elemezzük ki, vesszük jobban szemügyre.

A hat nemzeti park közül a fele - azaz három, az alpesi területeket védi, míg a maradék a vizes területeket hívatott megőrizni. A legnagyobb park a Magas Tauern, ami egyben Közép-Európa legnagyobb nemzeti parkja is!

Ausztria Nemzeti Parkjai Terület Távolság Budapesttől Tartomány(ok) Alapítás éve Top látnivalók
Hohe Tauern Nemzeti Park 1856 km2 620 km / 7 óra Salzburg, Tirol, Karintia 1981 Grossglockner, Ankogel, Krimml vízesés, Kaprun
Kalkalpen Nemzeti Park 208 km2 500 km / 5,5 óra Felső-Ausztria 1997 Kalkalpenweg
Gesause Nemzeti Park 111 km2 450 km / 5 óra Stájerország 2002 Enns folyó, Hochtor, Johnsbach patak
Neusiedler See Nemzeti Park 97 km2 210 km / 2,5 óra Burgenland 1993 Fertő-tó
Donau-Auen Nemzeti Park 93 km2 230 km / 2,5 óra Felső-Ausztria, Bécs 1996 Duna, Orth kastély
Thayatal Nemzeti Park 13 km2 380 km / 3,5 óra Alsó-Ausztria 2000 Thaya folyó, Hardegg vára
Ausztria Nemzeti Parkok térkép
Ausztria Nemzeti Parkok térkép | Forrás: Ausztria térképei utazáshoz

Az osztrák autópályáról és autópályamatricáról írt kisokost itt találod.

A parkok mellett, több rezervátumot, védett területet és natúrparkot találsz Ausztriában. Ilyen például a Karintiában található Nock-hegység korábban nemzeti parknak számított, ám az ma már "csupán" csak bioszféra-rezervátum.

Mit nevezünk nemzeti parknak?

Nemzeti parknak nevezzük azokat a területeket, amelyeknek nagy jelentősége van ökológiai szempontokból, így az élettér egységessége megóvandó a jelen és jövő nemzedékei számára.

Így az itt élő élőlények és környezetük kapcsolata tanulmányozható, a terület szabadidős tevékenységek végzésére alkalmas (például túrázás, biciklizés).

A nemzeti parkokat tilos bármilyen mezőgazdasági vagy ipari hasznosítás céljából igénybe venni, hasonló tevékenységektől meg kell óvni azokat.

Ausztria Nemzeti Parkok térkép
Ausztria Nemzeti Parkjainak térképe | Forrás: Ausztria térképei utazáshoz

#1 Hohe Tauern Nemzeti Park

A legnagyobb

A park a nevét annak legnagyobb magashegységéről, a Magas Tauernről kapta. Minden évben számos magyar túrázó célpontja a hatalmas terület. A fiatal lánchegységben a hegyoldalak meredekek, a mélyen bevágódó völgyek zuhatagosak, amit sok vízesés fest még szebbre.

Hohe Tauern igazi paradicsom a hegymászóknak, hiszen a Grossglockner is, és az Ankogel is itt található. Ám az se szomorodjon, aki inkább a talajhoz közel maradna, hiszen itt található Ausztria legtöbb szurdoka is, közülük a leghíresebb a Sigmund Thun szurdok ! A park tovább otthont ad több via Ferrata útvonalnak is, valamint Kaprun-nak.

Top látnivalók

 1. Grossglockner
 2. Ankogel
 3. Krimml vízesés, Ausztria legnagyobb vízesése
 4. Kaprun
 5. Sigmund Thun szurdok

#2 Kalkalpen Nemzeti Park

A legzöldebb

Kalkalpen igazi gyöngyszem azoknak, akiket nem is nagyon érdekel más, mint a túrázás, kirándulás, a természet és a csend. A híres látnivalóktól megkímélt parkot kevesen ismerik itthon, hiszen nem olyan népszerű mint a Hohe Tauern, vagy a Gesause. Mégis egy bájos, érintetlen vidékről beszélünk, ami garantáltan fel fogja tölteni energiakészleteidet.

 • Tartomány: Felső Ausztria
 • Terület: 208 km2
 • Turisztikai központ: Mölln

Az izgalmas és vadregényes Kalkalpen Nemzeti Park a stájer határ mellett, területéhez a Sengsengebirge (alpesi élőhelyek) és a Reichraminger Hintergebirge (Ausztria legnagyobb összefüggő erdőterülete és a Keleti-Alpok leghosszabb patakrendszere) tartozik.

A park legnagyobb látnivalójának a 150 km-es Kalkalpenweg többnapos túraútvonalat mondanám. A 11 szakaszból álló útvonal lerövidíthető, így akár egy hét is elég lehet a park átfogó bejárására.

#3 Gesause Nemzeti Park

A legfestőibb

A park Stájerország északi részén található. A terület Ausztria legfiatalabb nemzeti parkja, melynek nevét az Enns folyó adta, mivel a Gesause jelentése zúgás. Méretét tekintve ez az ország harmadik legnagyobb nemzeti parkja. A védett terület magját maga a folyóvölgy alkotja.

 • Tartomány: Stájerország
 • Terület: 111 km2
 • Turisztikai központ: Admont városa (Hauptstraße 35, 8911 Admont)

A park területének mintegy 52%-a erdő borította, 23,6%-a pedig hegyes vidék. Vad szépsége teszi a Gesause-t varázslatossá, főleg azok számára, akik éhesek a kalandra. Legyen szó túrázásról, hegymászásról, vízi sportokról vagy sítúrákról: Ausztria legfiatalabb nemzeti parkja az a hely, ahol kiélvezheted a természetet adta lehetőségeket.

Gesause Nemzeti Park
A Gesause Nemzeti Park, Ausztria egyik legfestőibb vidéke

#4 Donau Auen Nemzeti Park

A legérintetlenebb

A park a Duna mentén Bécstől a szlovák határig, a Morva folyó torkolatáig terül el, ahol a Dunajské luhy Védett Tájvédelmi Terület szomszédságában fekszik. A 38 km hosszúságú nemzeti park a Közép-Európa egyik legnagyobb, érintetlen árterületére terjed ki.

 • Tartomány: Bécs, Alsó Ausztria
 • Terület: 93 km2

Ha szereted a vad, érintetlen látképet, és nem ijedsz meg néhány bogártól, akkor itt a helyed. Vízálló lábbeli és szúnyog spray azért ajánlott. 🦟

#5 Neusiedler See - Seewinkel

A legközelebbi

A nemzeti park a Neusiedl-tó (vagyis a Fertő tó) partján fekszik. A szomszédos magyar Fertő-Hanság Nemzeti Parkkal közösen a Fertő / Neusiedlersee Kulturális Tájkép, ami 2001 óta pedig az UNESCO világörökség része.

A madárvilágban gazdag terület igazi csemege a családos kirándulóknak, hiszen közel van Budapesthez, a terep könnyű, és izgalmak sora vár rád ha szereted a madarakat. 🦆 ❤️

 • Tartomány: Burgenland
 • Terület: 97 km2
Fertő-Hanság Nemzeti Park és a Neusiedler See Nemzeti Park
Fertő-Hanság Nemzeti Park és a Neusiedler See Nemzeti Park

#6 Thayatal Nemzeti Park

A legkisebb

Ausztria északi részén található az osztott park, a Thayatal, vagyis a Thaya folyó völgyében kialakult vidék. A legkisebb osztrák nemzeti park a 26 km hosszan terül el a határ mellett, amit a folyó alkot. A védett terület másik része Csehországban fekszik, ahol Podyjí Nemzeti Park néven találod meg.

 • Tartomány: Alsó Ausztria
 • Terület: 13 km2
 • Turisztikai központ: Hardegg

A vidék különlegesen gazdag növényvilágáról híres. Ezen a kis területen Ausztria növényvilágának a fele előfordul. A folyó kanyarulatainak, a talaj változatos összetételének és a hegyoldalak mikroklímájának köszönhetően jöhetett létre a gazdag növényvilág.

Ausztria nemzeti parkjainak honlaját itt találod.

Kövess minket a Facebookon is! 👍

👍 Kövess a Facebookon is 👍