Athén vonzza a legtöbb turistát Görögországban, ezzel maga mögé sorolva a második helyen ékeskedő Meteorákat és a görög szigeteket. A város megannyi látnivalót kínál, így ha következő városnézést pont ide tervezzük, biztosan nem fogunk unatkozni. Persze a főváros remek kiegészítése lehet egy tengerparti nyaralásnak is ha valamelyik görög szigetre készülünk.

A város a nevét az ősi görög mitológiai városvédő istennőről - Athénéről kapta. Nem csak Görögországban, az egész világban Athén az egyik leggazdagabb kultúrával és történelemmel rendelkező metropolisz. 1985-ben Európa első kulturális fővárosa lett.

Athén területe 38 964 km², lakossága pedig nem éri el az 1 millió főt. Persze a nyári hónapokban a beáramló turisták száma jócskán megnöveli a városban tartózkodók számát.

Jelentkezz be, hogy reklámok nélkül olvashasd a cikket és hozzáférj egyéb jövőbeli funkciókhoz is.

💡
Az ország déli felén található fővárosban sokan beszélnek angolul annak ellenére, hogy Görögországban a hivatalos nyelv a görög. Éttermekben, boltokban vagy múzeumokban nem lesz nehéz megértetnünk magunkat. 

Térkép - Hol van Athén?

A görög főváros az ország déli részén fekszik Attikai-félszigetén. Athén sajnos autóval messze van hazánktól. Megállók nélkül is 15 - 20 óra között kellene vezetnünk ahhoz, hogy Görögország első számú látványosságát szemügyre lehessen venni. Figyelem! Athén másik neve Athina, így az egyes lokációk címeinél ezzel is találkozhatunk. Athén - Budapest távolság: 15 - 20 óra / 1500 km.

Budapest - Athén távolság
Budapest - Athén távolság 

Repülővel

Szerencsére közvetlen repülőjáratokkal az odaút lecsökken 2 órára. A 30.000 - 80.000 forint között szereplő árak pénztárca barát megoldás (retúr jegy egy főre). Természetesen az árakat nagyban befolyásolja a szezon (nyáron magasabbak az árak), és hogy mennyivel előre foglaljuk repülőjegyüknet.

  • Menetidő: 2 óra (közvetlen járat) vagy 4-5 óra (átszállással)
  • Repülőjegy árak: már 30.000 forinttól (egy főre)
  • Légitársaságok: Wizzair, Lufthansa

A legközelebbi repülőtere a "Eleftherios Venizelos Nemzetközi Repülőtér" (Elefthériosz Venizélosz Nemzetközi Repülőtér vagy ATH), amely kb. 20 kilométerre délnyugatra található a belvárostól. Ez Görögország legnagyobb és legfontosabb repülőtere. Könnyen elérhető autóval, taxival vagy tömegközlekedéssel Athén belvárosából.

👍 Facebook 👍

Kövess minket a Facebook-oldalunkon is, ahol az utazás találkozik az inspirációval! Tarts velünk a rengeteg látnivalóba. Öveket bekapcsolni, a virtuális kaland indul! 🌍 ✨

Megnézem

Videó

Athén központja

A város régi központja az Akropolisz kőszirtje körül helyezkedik el, míg a modern város központját a Szintagma/Syntagma téren (Alkotmány tér) találjuk. Itt helyezkedik el a volt Királyi Palota, a görög Parlament épülete és további 19. századi középületek. A város régebbi, tehetősebb részei is e terület körül csoportosul, itt található a legtöbb múzeum, turistalátványosság és külképviselet is.

💡
Tipp: érdemes lehet a szállásunkat ezen a környéken megoldani, hogy a tömegközlekedést minél könnyebben tudjuk használni.

Top Látnivalók Athénban

Akropolisz

Athén és talán egyben Görögország legismertebb épületegyüttese az Akropolisz. A neve magyarul annyit jelent, hogy fellegvár, ami igencsak találó, mivel egy hatalmas fehér sziklás domb tetejére építették az ókorban, valamikor az időszámításunk előtti 5. században. Noha teljesen befejezni nem tudták, de így is olyan, mint egy időutazás.

Az ókori monstrum a turisták körében is nagyon népszerű, és nem véletlenül, mivel a monumentalitása szinte páratlan az egész világon. Mindezt pedig érdemes megcsodálni kicsit távolabbról is, a közeli dombtetők valamelyikére felkapaszkodva is lenyűgöző látványban lehet részünk. A teljes épületegyüttes 1987 óta a világörökség része.

💡
Az Akropolisz tán legismertebb része a Parthenón, valamint a Dionüszosz színház, de a Zeusz szentélyt és a múzeumot is érdemes útba ejteni, ha itt járunk.
Akropolisz, Athén

Parthenón

Pallasz Athéné temploma, vagyis a Parthenón talán a legismertebb épülete az athéni Akropolisznak. Hatalmas, dór stílusú márványoszlopok adják meg az épület karakterisztikáját, amikből ma sokkal kevesebb van, mint amennyit anno építettek a görögök.

A 17. században lőszerraktárként funkcionált az épület, és ekkoriban egy robbanás súlyos károkat okozott benne. 1975 óta folyamatosan dolgoznak azon, hogy visszaállítsák a megrongálódott részeket, ugyanakkor a jelenlegi formájában is érdemes megcsodálni. A templom szobrainak jelentős részét az Akropolisz múzeumban nézheted meg, illetve ha Londonban jársz, akkor a British Museum-ban is találkozhatsz olyan műkincsekkel, amik egykoron ide tartoztak.

Parthenon, Athén - Görögország
💡
Érdekesség: A képeken nem annyira látványos, ugyanakkor élőben érdemes megfigyelni, hogy az oszlopok nem egyenesek, hanem enyhén befelé dőlnek.

Akropolisz múzeum

Az Akropoliszból számos kincset őriz ez a múzeum. A múzeumban nemcsak az ókori kincseket állítják ki, hanem a későbbi korszakokét is. Természetesen ezek a műtárgyak is már-már felbecsülhetetlen értéket képviselnek, de a múzeum meglátogatása során talán mégsem ezeknek a megtekintése jelentheti neked a legnagyobb élményt.

Az épület ugyanis egy olyan területen fekszik, ami alatt egykoron az ókorban is város volt, és annak az épületei, úthálózatai szó szerint arra várnak, hogy lenézz rájuk egy üvegpadlón keresztül. Különösen érdekes lehet innen megfigyelni, hogy miként dolgoznak odalent a régészek. Talán pont akkor találnak egy újabb relikviát, amikor ott sétálsz fölöttük.

Akropolisz múzeum, Athén - Görögország

Dionüszosz Színház

Több mint 2,500 évvel ezelőtt rendezték az első előadást az Akropolisz tövében található Dionüszosz színházban. Ha az ókori színjátszásnak van bölcsője, akkor azt egészen biztos, hogy Görögországban kell keresned, és valószínűleg jó nyomon jársz, ha ezt itt teszed meg. A kezdetekben csak egy színpad kellett, illetve a nézők, akik letelepedtek a domboldalba, majd hamarosan megjelentek a kiépített nézőterek is.

A mai állapota a 2,300 évvel ezelőtti lépét tükrözi a színháznak, és akkoriban mintegy 16-18 ezer ember követhette az előadásokat. Ha nem is ennyien, de közel ennyi embert ma is tud fogadni, és alkalmanként a mai napig rendeznek itt előadásokat.

Herodes Atticus Odeon

A Dionüszosz Színházhoz hasonlóan a Herodes Atticus odeon is az Akropolisz lejtőin kapott helyett, itt ugyanakkor elsősorban nem színházi előadásokat rendeztek, hanem operát. A Herodeonként is emlegetett színház időszámításunk előtt a 2. században épült és jelenleg 4,680 ülőhellyel rendelkezik. A 20. században többször is felújították, többször is fellépett itt a Görög Nemzeti Operatársulat. A fiatal Maria Callas rendszeresen hallatta itt a hangját, illetve balettet is rendeztek itt.  

Herodes Atticus odeon, Athén - az opera színpada. Ha szeretjük a fesztiválhangulatot, illetve a zenés programokat, akkor érdemes az Epidaurus fesztiválhoz időzítened az itteni tartózkodást, amit minden nyáron megtartanak július közepétől augusztus közepéig.

Ókori Agora

Az időszámításunk előtti 6. századtól kezdve itt zajlott Athén politikai, társadalmi és kereskedelmi élete. Itt tartották azokat a cserépszavazásokat (amik egy koradélutáni töri óráról lehetnek ismerősek), és itt ítélték el a már említett Szókratészt is.

Az agorával nem bánt kegyesen az idő vasfoga, először időszámításunk előtt 480-ban rombolták le, majd 267-ben ismét elpusztította az aktuális ellenség. Mintegy 400 épület maradványait tárták fel, amik a 11. századból maradtak fenn, vagyis inkább lent, mert egy lakónegyed alatt bukkantak rá. A legtöbb épületnek csak a romjai maradtak meg, de a dór stílusú Héphaisztosz templom még állja az idő vasfogát.

Agóra: A kovácsmesterségek és a tűz istenéről elnevezett szentély azért maradhatott fenn, mert továbbra is templomként üzemelt, csak más felekezetet szolgált ki.

További látnivalók Athénban

Most, hogy már átnéztük hol van Athén, hogyan lehet odajutni, hol a város központja, és hol érdemes megszállni, nem marad más hátra, mint a legszebb látnivalók! A nevezetességek nem népszerűségi sorrendben szerepelnek!

Olümpiai Zeusz temploma

Olümpiai Zeusz temploma egyáltalán nem úgy néz ki, mint egy templom. Ugyan jelenleg úgy tűnik, mintha csak egy csoportnyi oszlop lenne, és tulajdonképpen az is, de egykoron ezek valóban Zeusz szentélyének a részét képezték. Az egykoron 104 oszlop köré felhúzott templom legnagyobb látványossága egy hatalmas Zeusz szobor volt, ami aranyból és elefántcsontból készült, de ennek sajnos már nyoma nincs.

Jelenleg már csak 15 oszlop állja a sarat, az idők vasmarka ellen, illetve egy 16. oszlopot is megcsodálhatsz, amit 1852-ben egy vihar vett le a lábáról. Ezek különlegessége, hogy az alapjuk dór stílusúnak indult, ugyanakkor a legnagyobb része korinthoszi stílusban épült meg, és lett Görögország addigi legnagyobb temploma.

Zeusz temploma, Athén - Görögország

Nemzeti kert

A Nemzeti kert a nyugalom szigete Athén nyüzsgő világában. Hogyha szeretnél egy órácskára megpihenni a megannyi felfedezendő hely meglátogatása között, akkor térj be ebbe a parkba, hogy elszakadj egy kicsit a külvilágtól. Athén kevés zöld területének az egyike, ahol ténylegesen el lehet vonulni kicsit az árnyékba.

Már a bejáratnál óriási pálmafák várnak, beljebb pedig mindenféle különleges növények, amiket botanikusok telepítettek ide a világ különböző pontjairól. A park gazdag állatvilágnak ad otthont, sőt, a közepén egy kisebb állatkert is helyet kapott. Ha szeretjük a teknősöket, akkor nagy meglepetés vár itt ránk.

Athéni Nemzeti Kert, Athén - Görögország

Központi piac

A Központi piac, vagy ahogy a helyiek nevezik, Varvakeios Athén legnagyobb ételpiaca. Az utca egyik oldalán hentesek kínálják a portékáikat, mindenféle hús- és halkülönlegességeket. A másik oldala az állatbarát szekció, ahol különböző zöldségek, gyümölcsök, magvak és fűszerek kaphatók.

Az athéniak jellemzően ide járnak, ha kiváló minőségű alapanyagokat szeretnének jó áron szerezni a fogásaikhoz. Ha kíváncsiak vagyunk a helyi szokásokra és ételeikre, akkor ez egy remek környezet ahhoz, hogy megismerjük. És ha már itt járunk, akkor csemegézni is érdemes, nagyon sok helyi sajtkülönlegesség és édesség közül is válogathatunk. Több étkezde is üzemel a környéken, amik szintén a piacról szerzik be alapanyagaikat.

Varvakeios - Athén Központi piac (Utolsó képen a régi piac romjait látod)

Areioszpagosz

Areioszpagosz, vagy ha úgy tetszik, Areiosz Pagosz annyit tesz, hogy Árész dombja. Árész a görög mitológiában Zeusz és Héra közös gyermeke, a háború istene. A legenda szerint itt ítélkezett fölötte a többi isten egy gaztette után, és ezért nevezték el róla. Az Areioszpagoszon valóban hoztak ítéleteket, nem is keveset, ugyanis az időszámításunk előtti 5. századtól kezdve a törvényhozó és a bírósági testület itt tartotta az üléseit.

A dombra egyrészt a kilátás miatt érdemes felkapaszkodni, pazar látkép nyílik Athénra. Szinte az egész város belátható, sőt, az Égei-tenger is megcsodálható a csúcsról.

Árész dombja: A naplementét érdemes megvárni, ilyenkor a legszebb a táj. A feljutás egy külön kaland, ugyanis a köves, lépcsős út megmozgatja az izmokat is.
💡
Tipp: húzzunk kiránduló cipőt, bár ez egész Athén területén jól jön. Esős időben nem árt, ha óvatosak vagyunk, ugyanis a felvezető lépcsők ilyenkor nagyon csúszósak.

Szókratész börtöne

A Múzsák dombján (Philopapposz domb) található az a börtön, ahol egykoron állítólag Szókratész is raboskodott (többek között a teológiai nézetei miatt). Noha több történész is azon a véleményen van, hogy mégsem itt töltötte fogságát, mégis érdekes lehet megnézni egy több mint 2,500 éves börtönt, amit egy sziklában alakítottak ki.

Szókratész börtöne, Athén látnivalók

Athéni Nemzeti Régészeti Múzeum

Itt található Görögország legnagyobb régészeti gyűjteménye. A múzeum egy hatalmas, neoklasszikus stílusban megtervezett épületben található. Az állandó kiállításokon több mint 11,000 tárgyat vehetünk szemügyre, és az ideiglenes kiállítások tovább növelik ezt a számot.

Olyan antikvitást is megcsodálhatunk, ami nem kevesebb, mint 8000 éves. A legismertebb kincseknek talán a Mükénéből származó temetkezési ékszerek számítanak. Aranyból készültek és körülbelül 3500 évesek. Nemcsak Görögország mozgalmas történelmébe nyújt betekintést a múzeum, hanem az egyiptomi kultúrába is, ugyanis a fáraók országából is sok kincs pihen a Régészeti Múzeum falai között.

Régészeti Múzeum Athén

Panathénaikosz stadion

Görögország az Olimpiai Játékok őshazája. Ezeknek a versenyei közül rendeztek meg többet is a Kallimarmaro néven is ismert Panathinaiko stadionban. Itt tartották a stadionfutást, ahogyan az egyéb atlétikai számokat és a bokszmérkőzéseket is. 1896-ban Athén adott otthont az első újkori Olimpiának is, aminek apropóján átépítették az ősi stadiont, hogy megfeleljen a modern igényeknek is.

A stadion monumentalitása egészen fantasztikus. Kihagyhatatlan állomás a hozzá tartozó múzeummal együtt. Falai között olimpiai relikviákat őriznek. Akkor is érdemes megnézni, ha nem vagyunk a sportok szerelmesei, a stadion tetejéről a lélegzetelállító látvány miatt. Ahogyan Európa más stadionjainál is megszokott, ezt az épületet is használják koncertekhez. Többek között Placido Domingo és a Depeche Mode is fellépett már itt, 2018-ban pedig a Scorpions látogatott el ide.

Panathénaikosz stadion: a 2004-es ötkarikás játékokon itt rendezték az íjász versenyeket, illetve itt volt a maraton befutója is.

Hadrianus diadalíve

Hadrianusz Diadalíve egy több mint 2000 éves emlékmű, ami márványból készült. Hogyha meglátogatjuk az Olümpiai Zeusz templomát, akkor útba is esik. Sőt, abban a különös látványban lesz részünk, hogy alig pár méterre tőle zavartalanul halad az autóforgalom. Mindenképpen érdemes naplementekor is ellátogatni ide, és megcsodálni, ahogy a nap fénye átszökik az ívek között.

Hadrianusz diadalíve

Hadrianus könyvtára

132-ben Hadrianus római császár építtetett egy kulturális központot Athénban, aminek egyik legfőbb funkciója az volt, hogy tárolják benne a papirusztekercseket. Emiatt előszeretettel nevezik könyvtárnak ezt az épületet, aminek a területén egykoron több templom is volt, de ezeknek már csak a romjait nézhetjük meg.

Hadrianusz könyvtára: A márványoszlopok ugyanakkor a mai napig állnak, és csak a helyszínen érződik igazán, hogy mennyire nagyok is ezek valójában.

Kerameikos régészeti lelőhely

Kerameikos az egyik legjelentősebb régészeti lelőhely Athén városában. Egykoron ebben a városrészben éltek és dolgoztak a fazekasok, ezért elképesztően nagy mennyiségben kerülnek elő a mai napig adagegyének, más alkotások, és használati tárgyak is.

Az itt végzett ásatások azért is sikeresek, mert egykoron temetkezési hely is volt Kerameikos. Éppen ezért nem is annyira népszerű a turisták körében, mivel ebből a helyből nem árad az a könnyed hangulat, mint a legtöbb népszerű látnivalóból. De ennek is van pozitív oldala: itt biztosan nem kell attól tartanunk, hogy óriási lesz a tömeg.

Kerameikos: Közvetlenül a bejárat mellett üzemel egy aprócska múzeum, ahol az ásatások során talált tárgyak egy részét állítják ki. Amennyiben útba ejtjük ezt a régészeti lelőhelyet, akkor érdemes betérni a múzeumba is.

Hasznos tippek, tudnivalók

  • Budapestről érkezve, vagy oda indulva legtöbbször a reptér másik szárnyába kell átmennünk. (Mi kézipoggyásszal voltunk, tehát rugalmasabb volt a közlekedés is.) Ez az út egy hosszú folyósón történik, melynek közepén „gyorsítósáv” is van, ha bőrönddel érkezünk szuper könnyítés. Érdekesség, hogy ezen a sávon az világ más-más pontjairól beszélnek angolul Athénról. A reptérről kiérve nagy forgalommal találkozhatunk, és bár a GPS is segítségünkre van, (illetve úszhatunk az árral, ahogy mi tettük először) jobb ha van előttünk egy kis információ a reptér-metró útvonalról. Kilépve tehát a fotocellás ajtón a zebrákkal rendelkező taxis várakozóhelyen kell áthaladnunk egyenesen, majd amint ezen átértünk, tőlünk balra lesz felfelé egy lépcső (szerencsére táblát is találunk, hogy ez a metróhoz fog vezetni minket). Felérve balra kell kanyarodnunk, ahol egy hatalmas aulába érünk – itt tudunk jegyet venni a kékkel jelölt hármas metróra. A kihelyezett automatákból egyszerűen tudunk vásárolni – bankkártyával is tudunk fizetni. Itt az „Airport” említésű, kombinált jegyet kell megvennünk, ez a Dimotiko Theatro szöveggel fog rendelkezni, oda megy a repréttől. Ez 2024 januárjában 9 € volt. Fontos, hogy itt a jegy egy kicsi, névjegykártya méretű papír, melyen belül mágneses vonalak vannak elhelyezve. Ezt a részét kell lefelé a metróknál odaérinteni vízszintesen az olvasókhoz, ekkor vált zöldre és nyílik meg a forgókapu előttünk. A metróban – és a legtöbb tömegközlekedési eszközön követhetjük a megállókat kihelyezve, mint ahogyan nálunk, Budapesten is.
  • Tömegközlekedés: A városban leginkább villamossal és metróval közlekednek az emberek. Fontos, hogy nagy különbség helyeként nincsen közte, a metró is közeledik a föld felett. A színek zöld (1-es metró), piros (2-es metró), kék (3-mas metró). A megállókról itt tudunk pontosan tájékozódni: https://www.greeka.com/attica/athens/transportations/athens-metro-system/
  • Az Akropolisz összes szegmensében van kihelyezett jegykezelő, mindenhol be kell mutatnunk az érvényes foglalásunkat az adott idősávra.
  • A 25 év alatti EU állampolgárok ingyenesen látogathatják az Akropoliszt. Fontos, hogy ide is kell úgynevezett „nullás” jegyet foglalnunk meghatározott idősávra. Az életkorunkat is igazoló, fényképes igazolvány legyen nálunk (személyi igazolvány, útlevél), kérni fogják!
  • Autóbérlés, közlekedés: Lehet, de nem érdemes. Röviden így tudnám összefoglalni. Az athéni légkörhöz hozzátartozik a Montenegróban is megszokott balkános közlekedés. Számos szabálysértés, rengeteg sérült gépjármű, zebrán parkolás. Ennek okán kicsi az esély arra hogy a bérelt autónk sértetlenül megússza a megtett távot, inkább pattanjunk fel a jól tervezett, pár használat után otthonosan használható tömegközlekedési eszközökre (nem viccelünk, 5 nap után olyan volt mintha egész életünkben itt tömegközlekedtünk volna). Gyalogosan is óvatosan, de hamar bele lehet szokni ebbe az életérzésbe is, csak elsőre szokatlan.
  • Persze klisés, de Athénba érkezve mindenképpen próbáljuk ki a helyi fetasajtot és a tzatzikit. Sokkal krémesebb, igazibb. Az olívabogyókról nem is beszélve! Ha tehetjük látogassuk meg a központi piacot is, legtöbbször kóstolót is adnak! A vendéglátóegységekben mindenki kedves, mosolygós és még ingyen vizet is hoznak, kancsóban. Van ahol még welcome-drink is akad teljesen ingyenesen, ezekre csak ráadások a csodás ételek és a mindig segítőkész személyzet. Nekünk az érkezéskor volt időnk a szállás elfoglalásáig, de szezonon kívül viszonylag korai időpontban jöttünk, és az egyik kedves étteremtulajdonos annak ellenére nyitott ki nekünk hogy még volt fél órájuk a konyha indításáig. Garantáltan szuper élményekkel és pozitivitással feltöltődve fogunk hazaérkezni!
  • Cicák! Athén területén rengeteg a kóbor macska (az Akropoliszban is van egy híres, fekete szőrű cica, akivel rendszeresen fotózkodnak is a turisták), a helyiek pedig minden egyes állathoz ugyanolyan szeretettel fordulnak. Kihelyezett etető és itatótálakkal találkozhatunk szinte minden sarkon, sőt, az athéni lakosok kerekes bevásárlótáskába töltött macskatáppal és merőkanállal járják az utcákat. Fontos, hogy a lakosok város higiéniájára is törekednek! Ne bántsuk ezeket az állatokat!!!

Athén páratlan látnivalóival csodáival vár. Feledkezzünk meg egy kicsit a szürke hétköznapokról amíg a görög fővárosban járunk, és engedjük át magunkat a történelemnek és a kultúrának.

Hasonló és hosszabb bemutatókat, kiránduló és túraleírásokat folyamatosan posztolunk Facebook oldalunkon. Ha szeretnél róluk értesülni, like-old oldalunkat, vagy iratkozz fel hírlevelünkre. Jó utat és jó pihenést kívánunk! Trekhunt csapat ❤️

➡️ ➡️ Facebook link