Ha a hagyományos városnézés mellett, vagy helyett inkább aktívan töltenéd a nyaralásodat, akkor van egy jó hírünk: nem kell messzire utaznod, Szlovéniában rengeteg lehetőség közül válogathatsz! A vadvízi kalandoktól kezdve a barlangászáson át a siklóernyőzésig számos extrém sport kipróbálására lehetőség van az országban, meseszép környezetben. Szerinted is jól hangzik?

Olvasd végig a blogunkat és nézd meg mennyi kalandot kínál Szlovénia!

#1 Rafting

Szlovénia és a rafting fogalma már szinte összefonódott, az egyik legnépszerűbb vízisport, nem véletlenül! Az Isonzó (Soca) és a Száva folyó kristálytiszta vizében csodálatos látványban lehet részünk egy rafting túra során.

Jelentkezz be, hogy reklámok nélkül olvashasd a cikket és hozzáférj egyéb jövőbeli funkciókhoz is.

A csónakban általában 2-12 fő foglal helyet, az evezéshez teljes és összehangolt munkára van szükség, így csapatépítésre, összehangolódásra is kiválóan alkalmas. Gyerekek már 6 éves kortól tudnak csatlakozni a raftingozáshoz Bled és Bovec környékén. Természetesen ezek dedikált túrűk a folyók olyan szakaszain, amik békésebbek.

Rafting gyerekekkel és kezdőknek

A vadvizievezés kíváló program kezdőknek és gyerekes családoknak egyaránt. Gyerekek már 6 éves kortól tudnak csatlakozni. Könnyen találsz rafting programot Bled és Bovec környékén. Létezik kétszemélyes, úgynevezett minirafting is, ahol a kívánt minimum életkor 12-16 év.

Család-barát rafting Szlovéniában (május eleje - október vége)
Család-barát rafting Szlovéniában (május eleje - október vége)

#2 Barlangászás és barlangi túra

Az olvadó hó Szlovénia mészkő hegyeiben az évek során különlegesen szép csatornákat, járatokat és kamrákat vájt ki. A legismertebb és legnagyobb barlangok a Škocjana barlang és a Postojnai cseppkőbarlang – ez az egyetlen barlang, aminek földalatti részeit elektromos kisvasúttal lehet bejárni.

Barlangászás és barlang látogatás Szlovéniában

#3 Kajakozás

A kajakot kezdetben eszkimók, aleut és ainuk vadászok használták halászatra, vagy fókavadászatra. Habár a kajakozás ma már sportágként ismert, az eszkimó forduló elnevezés még őrzi a sport történelmét. Borulás esetén az eszkimó fordulóval lehet legkönnyebben visszakerülni a felszínre, így elsajátítása különösen fontos.

Szlovénia kajakozás tekintetében is nagy kínálattal rendelkezik. Ha az alapokat szeretnénk megtanulni, akkor egy órás foglalkozástól kezdve akár öt napos „kajak iskolán” is részt vehetünk.

A már tapasztaltabb kajakozók vagy bátrabb kezdők természetesen kajaktúrákon is kipróbálhatják magukat az Isonzó smaragdzöld vizében, gyönyörű kilátással az Alpokra.

Kajakszezon Szlovéniában a Soca folyón (május - október végéig)

#4 SUP (Stand up paddle)

A SUP (Stand-up paddle) esetében egy speciális szörfdeszkán evezhetünk. Pontosabban nem csak evezhetünk, hiszen a SUP túrázás mellett kardióedzésekhez, jógához, sőt még horgászathoz is használható. A SUP használata nagyon könnyen elsajátítható, nem szükséges előképzettség hozzá.

Bledi tó SUP-ozás

A legbonyolultabb része a deszkára való felállás, de néhány perc gyakorlás után bele lehet jönni. Az evezés pedig ez után már gyerekjátéknak tekinthető, nem marad más csak élveznünk kell a kilátást. Lélegzetelállító kilátásból pedig a Bohinji-tónál és a Bledi-tónál se szenvedhetünk hiányt.

#5 Zipline, vagyis kötélpálya

A zipline, vagy magyarul kötélpálya két magaslat között kifeszített drótkötélpálya, amin megfelelő felszereléssel átcsúszhatunk egyik helyről a másikra. Az igazán hosszú pályákon akár 100 km/órás sebességet is elérhetnek a csúszók. A rafting mellett, a zipline is ideális már 6 éves gyermekekkel is. A kicsikkel vagy a szülő, vagy a túravezető csúszik.

Zipline Szlovéniában 2 helyen is - Bled és Bovec mellett

Szlovénia legnagyobb zipline parkja Bovecnél található a Krnica-völgyben, két hegy között kifeszítve 2000 méter magasságban. A kezdeti adrenalinlöket helyét átveszi az ámulat, ahogy meglátjuk a boveci panorámát és a Júliai-Alpok csúcsait. Öt pályán csúszhatunk le, a vonal teljes hossza több, mint 4,5 kilométer.

Ha Bled közelében tartózkodunk, akkor a Zipline Dolinka parkot ajánljuk. Itt 7 kötélpályán csúszhatunk le, melyek összesen közel 4 kilométer hosszúak. A pálya többször a Dolinka folyó felett halad el, illetve a Triglavra is mesés kilátás nyílik.

Zipline, kötélpálya videó - Szovénia, Bled

#6 Canyoning

Canyoning túrák során a résztvevők folyók, vagy patakok által kivájt szurdokokban haladnak, különböző típusú és nehézségű akadályokkal szembenézve. Ilyen lehet a több méteres magasságból történő ugrás mély medencékbe, ereszkedés vízeséseken vagy sziklafalon, vagy a folyó által simára csiszolt járatokon való csúszdázás.

Védőfelszerelés természetesen biztosított, csak egy fürdőruhára van szükség a neoprén ruha alá. Akár könnyebben teljesíthető, akár kicsit nehezebb túrára vállalkoznánk, Szlovéniában rengeteg útvonal közül választhatunk.

Canyoning Susecben (Bovec város, Triglav Nemzeti Park)

#7 Hydrospeed

Ha már kipróbáltad a vadvízi evezést és még több kalandra, adrenalinra vágysz, akkor a hydrospeed lesz a te sportod. A folyón egy levegővel teli úszótesten haladhatsz végig, a biztonságodért pedig mentőmellény, sisak és neoprén ruha fog felelni. A hydrospeed deszkával a hasunk alatt kell szembeszállni a folyó hullámaival.

Hydrospeed a Soca folyón
Hydrospeed a Soca folyón

A túra alatt végig úszni kell, különben csak az árral sodródunk. Éppen emiatt az egyik legnagyobb erőnlétet követeli a sportág. Ha szívesen próbára tennéd az erődet, Szlovéniában az Isonzón kipróbálhatod ezt az extrém sportot is.

Ha megjött a kedved az extrém sportokhoz, akkor nézz át weboldalunkra is még több ajánlatért.

Jó utat és jó pihenést kívánunk! Trekhunt csapat ❤️

➡️ ➡️ Facebook link ?