Szlovénia híres az érintetlen természeti látnivalóiról, smaragd folyóiról, látványos vízeséseiről és csodás hegyeiről. Tudtad, hogy több, mint 300 vízesés található Szlovéniában? Habár legtöbbjük a természet sűrűjében rejtőzik el a kíváncsi szemek elől, szinte mindet el lehet érni egy rövidebb túrával. A sok csodás vízesés közül nehéz lenne egyet kiemelni legszebbként. Így összegyűjtöttük azt a 8 vízesést, amit mindenképp érdemes lehet meglátogatnod a szlovéniai utad során. Válaszd ki a neked legjobban tetszőket és irány a természet!

Pericnik-vízesés

A Pericnik-vízesés Szlovénia leghosszabb vízesései közé tartozik a maga 52 méterével. A vízesés a Vrata-völgy mélyén található. A környezet és a hosszú vízsugár látványa egyaránt lenyűgöző. Ami igazán egyedivé teszi az itteni látogatást, hogy az út a vízesés mögé visz bennünket, így egy teljesen új szemszögből láthatjuk a természeti csodát. Maga a túraútvonal viszonylag könnyűnek tekinthető, tehát mindenképp érdemes elindulnunk rajta.

Pericnik vízesés
Sétálj a vízesés mögött - igazán különleges élmény! │© László Horváth

A Pericnik-vízesés valójában két vízesésből áll, a kisebb felső vízesés 16 méter hosszú. Miután elérted az alsó vízesést, tovább folytathatod a túrát felfelé, így mindkét vízesést megcsodálhatod. Ez a második szakasz kissé nehezebb, de a kilátás megéri a sétát. A vízesés falaiból, a kövek közül végig csepeg a víz, ami nagyon jól tud esni egy meleg nyári napon. Ha nem szeretnél vizes lenni, érdemes esőkabátot pakolni az útra. A vízcseppek miatt az út is csúszóssá válhat, erre fokozottan figyelj!

Szlovénia természeti látnivalók

A Pericnik vízesés ősszel és télen is gyönyörű. Ősszel a környező erdő mesés színjátéka teszi egyedivé a környéket, míg télen a befagyott zuhatag a célpontja a téli túrázóknak.

Útvonal a Pericnik-vízeséshez

Mojstrana települést elhagyva kövesd a táblákat a Vrata-völgy felé. Az első parkoló fizetős (3€), de kicsit tovább vezetve néhány ingyenes parkolóhely is található. A parkolótól 10-15 perces séta alatt érhetünk el a vízeséshez.

Nyitvatartási idő és belépődíj

A vízesés ingyenesen látogatható egész évben.

Kozjak vízesés

A varázslatos Kozjak vízesés egy szurdok végén, sziklabarlangba rejtve található. Sokak a Kozjak vízesést a tartják a legszebbnek Szlovéniában. Már az idevezető erdei ösvény is csodálatos. Az útvonal az erdő mélyén, az Isonzó folyó mellett halad, alkalmanként kis fahidakon keresztezve a folyót.

Kozjak vízesés

Az út végén egy sziklakupolába érkezel, ahol egy zöld tavacskába ömlik a fehér vízsugár. A könnyű túra kisgyermekes családoknak is tökéletes választás lehet. A tóban a fürdés a hívogató víztükör ellenére nem megengedett, hogy a tisztaság és szépség még sokáig fenntartható maradhasson. A hűsítő légkör és a látvány miatt a Kozjak vízesés még így is tökéletes nyári célpont lehet.

Útvonal a Kozjak vízeséshez

A vízesés Kobarid közelében található, Dreznica irányában. Ha elérted a Napóleon-hidat, kanyarodj le a híd felé. Az Isonzó folyó felett áthajtva, a jobb oldalon fogsz találni egy parkolót a Kamp Koren kempinggel szemben. A vízesés nagyjából 30 perc séta alatt érhető el innen.

Kozjak vízesés Kobarid
Élvezd a hűsítő vízcseppeket a túra után │© Tomo Jeseničnik

Nyitvatartási idő és belépődíj

A belépő 4 € felnőtteknek, 2 € gyerekeknek (7-17 év között) és 3 € diákoknak, nyugdíjasoknak és 10 fő feletti csoportoknak. Egész évben látogatható.

Ha szeretnéd megcsodálni a Kozjak vízesést, érdemes kipróbálnod a kanyoningot (canyoning) is. A túra során helyi szakképzett vezető fog elnavigálni a kanyonban. A sziklamászás és túrázás ezen vizes kombinációja a második legnépszerűbb szabadidős tevékenység Szlovéniában. Előzetes tapasztalatra nincs szükség.

A kanyon belsejébe csakis hivatásos vezetővel lehet bemenni. Ő biztosítja a transzfert, a sisakot, a ruházatot és a felszereléseket is. 👉 A Kozjak kanyon túrája már 16 éves kortól ajánlott. egy túra nagyjából 3-4 óra hosszú, amiből kb 1,5 órát töltesz a vízben. Fejenként nagyjából 90 euróba kerül a túra, viszont felejthetetlen élményben lesz részed.

Ha nem szeretnél kanyoning túrán részt venni, csak sétálj el a kanyon végéhez található Kozjak vízeséshez (lásd képeken), ahol a túra is végződne.  A Kozjak kanyon ezen vízeséses része önállóan bejárható.


Boka-vízesés

Kétségkívül az egyik legnépszerűbb szlovén vízesés. A vízsugár teljes magassága 144 méter. Tavasszal és nagyobb esőzések után a folyam erőssége igazán megdöbbentő. A vízesés jól látható már az útról is, könnyen meg fogod találni.

Boka vízesés

Ha úgy döntenél, hogy közelebbről is megcsodálnád a vízesést, egy jól kitáblázott ösvényen fel tudsz sétálni a kilátóig. Az út elég meredek és kavicsos, a táv viszont nem nagy, mindössze 15 perc alatt fel lehet. Ha nem érzed magad magabiztos túzázónak, akár ki is hagyhatod a kilátót, a parkolóból is nagyszerű kilátás tárul a vízesésre. A fotók után sétálj egyet az Isonzó vagy a Boka partján, vagy kirándulj egyet a meseszép környéken.

Ha tapasztalt túzázó vagy, egészen a vízesés tetejéig fel tudsz kapaszkodni, ha folytatod az utat felfele a kilátótól. Nagyjából 45 perc feljutni a tetőre. Az út nagyon meredekké válik, és az apró kavicsok miatt meg is csúszhat a lábunk. A vízesés tetejéről viszont csodálatos a kilátás, így ha megpróbálkozol az úttal, biztosan nem leszel csalódott a végén.

Triglav Nemzeti Park vízesés
Érdemes a környéken is túrázni │© Marc Bochenski

Útvonal a Boka-vízeséshez

A 203-as úton kell haladnod Bovec felől Kobarid irányába. Az autót a Hotel Boka melletti parkolóban is hagyhatod, vagy tovább vezethetsz felfelé. A kilátóhoz vezető ösvény kezdeténél még található néhány parkoló. Mindkét parkoló elég zsúfolttá válhat, különösen nyáron, így érdemes még a korai órákban érkezni.

Nyitvatartási idő és belépődíj

A vízesés ingyenesen látogatható egész évben.

Savica-vízesés

Ha a Triglav Nemzeti Park, Bled, vagy Bohinj közelében tervezed a nyaralásod, akkor a Savica-vízesést is érdemes hozzáadnod a szlovéniai útitervedhez. A víz egy földalatti folyóból bukkan elő a sziklák közül és folyik le egy smaragdzöld tóba. A sziklák, a vízesés fehér színe és a kristálytiszta zöld tó kontrasztja remekül mutat minden fényképen.

Savica vízesés
Az egyik legszebb szlovéniai látvány

A vízesésig 550 lépcsőt kell megmászni. Ez először soknak tűnhet, de a 20 perces séta közel sem érződik annak ilyen környezetben. A lépcsők tetején ne felejts el egy kicsit hátrafelé is nézni - nagyszerű kilátás tárul a Bohinji-tóra is.

A fent kiépített kilátó viszonylag kicsi és hamar zsúfolttá válhat nyáron, hiszen közel van sok népszerű turistalátványossághoz. Így a Savica-vízesést is érdemes korán reggel felkeresni, hogy elkerülhesd a tömeget.

Útvonal a Savica-vízeséshez

A Bohinji-tótól gyalog, vagy biciklivel is megközelíthető a vízesés. Camp Zlatorog-tól nagyjából egy óra séta az út. Júniustól augusztusig busz is jár Bled és a Savica-vízesés között, a menterendet itt megnézheted.

Ha autóval érkezel, a Savica vendégház közelében tudsz parkolni 4€-ért.

Nyitvatartási idő és belépődíj

A belépő felnőtteknek 3€, diákoknak és nyugdíjasoknak 2,5€, 7-14 éves gyerekeknek pedig 1,5€. A vízesés egész évben látogatható, az időjárási viszonyok függvényében. Ha az ösvény nincs letisztítva, csak saját felelősségre indulj el rajta.

Nézd meg ezeket a festői túraútvonalakat is a Triglav Nemzeti Parkban.

Sum-vízesés

A Sum-vízesés a Vintgar-szurdokban található, a Bledi-tó közelében. A belépőjegy nem olcsó, de a varázslatos látványért teljesen megéri kifizetni. 1,6 km hosszan követheted a Radovna folyót kis fahidakon és keskeny ösvényeken. A sétád során gyönyörködhetsz a szurdok hihetetlen színeiben, a folyó által alkotott változatos alakzatokban, és több kisebb vízesésben is. Az útvonal egy kis kávézó közelében ér véget. Onnan a lépcsőket követve lefele juthatsz el a Sum-vízeséshez.

A teljes útvonal nagyjából 1,5-2 óra alatt járható be oda-vissza. Nyáron és hétvégenként a szurdok nagyon népszerű kirándulóhely, így hamar sor alakulhat ki. Ez sokat tud elvenni az élményből, így érdemes inkább hétköznap odautazni, közvetlenül nyitásra.

Útvonal a Sum-vízeséshez

A Vintgar-szurdok egy rövid autóútra található Bledtől. Ha inkább a tömegközlekedést választanád, busszal is utazhatsz. A menetjegy 1€-ba kerül.

Nyitvatartási idő és belépődíj

Egy belépőjegy a Vintgar-szurdokba 10€ felnőtteknek, 6€ diákoknak és 3€ gyerekeknek. A parkolódíj 5€ a helyszínen. A szurdok április és november között látogatható.

Rinka-vízesés

A 105 méter hosszú Rinka-vízesés a Logar-völgy mélyén található, az osztrák határhoz közel. Ez a leghosszabb törésmentes vízesés Szlovéniában, illetve természeti emlékké is nyilvánították. A Rinka-vízesés viszonylag különbözik a többi szlovéniai vízeséstől. Egy hosszú, fehér vízsugár smaragd tó nélkül, narancssárgás sziklákkal a háttérben.

A vízesés meglátogatása önmagában nem feltétlenül jelentene maradandó élményt, de az odáig vezető út a Logar-völgyben mindenképp azzá teszi.

Rinka vízesés

Útvonal a Rinka-vízeséshez

A vízesés a Logar-völgy legvégén található. Az aszfaltos út egy parkolóba torkollik, onnan 15-20 perc alatt eljuthatunk a vízeséshez.

Nyitvatartási idő és belépődíj

A vízesés látogatása ingyenes, de amennyiben gépjárművel érkezel, belépési díjat kell fizetned a völgybe. Ennek összege 7€ egy autónak és 5€ egy motorkerékpárnak. Elkerülheted a belépési díjat, ha a völgy elején leparkolsz, majd gyalog, vagy biciklivel folytatod az utad (a vízesés nagyjából 2 órás sétára található a bejárattól). A másik lehetőség, hogy még nyitás előtt érkezel.

Susec-vízesés (Ilirska Bistrica)

A Susec-vízesés a kevésbé ismert vízesések közé tartozik Szlovéniában - de nem kevésbé lenyűgöző, mint a többi. Ami igazán különlegessé teszi a vízesést, hogy az év csupán bizonyos szakaszaiban folyik ténylegesen. A Susec szó szlovénül szárazat jelent - nem nehéz kitalálni, miért ezt a nevet kapta a vízesés. Ha a vízesés legszebb folyamát tavasszal vagy ősszel láthatod, egy nagyobb esőzés után. Ha szeretsz kevésbé ismeretlen helyeket felfedezni tömeg nélkül, akkor a Susec vízesés biztosan neked való.

Útvonal a Susec-vízeséshez

Ilirska Bistrica csupán fél órás autóútra található Postojnától és Skocjantól. A barlangok meglátogatása után tegyél egy kitérőt erre. A városból a Slap Sušec feliratú táblák követésével 10 perces sétával el is érhetsz a vízesésig.

Nyitvatartási idő és belépődíj

A vízesés ingyenesen látogatható. Nyáron a vízesés könnyen kiszáradhat, tavasszal, vagy ősszel nagyobb esők után érdemes ide látogatni.

Virje-vízesés

A Virje-vízesés Szlovénia egyik legvarázslatosabb vízesése. Tökéletes helyszín pihenéshez, fényképezéshez, vagy egy romantikus sétához. A többágú vízesés egy mohákkal fedett sziklán csorog végig. A zöldek különböző árnyalata, a kristálytiszta víz és az erdő mind hozzájárul a hely varázsával. A Virje-vízesés pont olyan, mintha egy meseköny illusztrációja lenne. A vízesés forrása a Glijun-patak, amely egyike azoknak a ritka karsztforrásoknak, amelyek soha nem száradnak ki.

Virje vízesés Bovec

Útvonal a Virje-vízeséshez

A vízesés Bovec közelében található. Az autóval leparkolhatsz Plužna településen, majd kövesd a kitáblázott útvonalat. Glijun-patakhoz érve a híd előtt egy széles út kanyarodik balra és vezet a vízesés felé. Egyre hangosabban fogod hallani a víz csobogását, így könnyen megtalálod majd.

Nyitvatartási idő és belépődíj

Mint a legtöbb vízesés, a Virje vízesés is egész évben nyitva van, és ingyenesen látogatható, vagyis nincs belépő sem nyitvatartás.


Ha kipróbálnál egy szuper programot Szlovéniában, amivel a vízeséseket egy teljesen egyedi szemszögből nézheted meg, próbáld ki a canyoningot. A canyoning túra során folyók, vagy patakok által kivájt szurdokokban haladsz, sziklákról ugorhatsz le és vízeséseken csúszdázhatsz.


További posztokat Szlovéniáról itt találsz. Fedezd fel, mi van Bledben, mit kell tudni a Vintgár szurdokról, mi a négy legfőbb szlovén tengerparti város, és tudj meg minél többet erről a mesés szomszédos országról.

Remélem hasznosnak találtátok a cikket. Osszátok meg Ti is másokkal: